ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ΚΚΕ είναι εγγύηση σήμερα για ένα κίνημα χειραφετημένο

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤΕΝΝΑ έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Συνέντευξη στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο του ΑΝΤΕΝΝΑ και στους δημοσιογράφους Γ. Παπαδόπουλο και Σ. Λιαρέλης, έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρουσιάζονται παρακάτω ορισμένα αποσπάσματα από τη συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους.

-- Εσείς πρόκειται να πάτε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών;

-- Κύριε Παπαδόπουλε, όταν με πήρε τηλέφωνο ο κύριος Παπανδρέου και μου ζήτησε να πάρω μέρος στη σύσκεψη του απάντησα «ναι», καταφατικά. Με ποια έννοια; Μου είπε ότι το θέμα θα ήταν η ενημέρωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, εξελίξεις, μια ενημερωτική, δηλαδή, σύσκεψη για την οποία δεν έχουμε αντίρρηση, ανεξαρτήτως του ότι δεν περιμέναμε να βγάλει τίποτα η σύσκεψη αυτή.

Σήμερα, όμως, έγινε κυριολεκτικά ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στη Βουλή και μάλιστα έγινε αφού εξασφάλισαν την ψήφο, βεβαίως των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., πάνω σε αυτό το σχέδιο νόμου που έκαναν, που στην πραγματικότητα είναι μια σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωζώνη. Και σήμερα απέσυραν ένα άλλο άρθρο και πρόσθεσαν ένα άλλο, το οποίο λέει ότι ο υπουργός μπορεί να το υπογράφει χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει την έγκριση της Βουλής. Και να έρχεται εκ των υστέρων να κάνει μια φιλολογική συζήτηση.

Μετά, λοιπόν, από την εξέλιξη, το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος συνεδρίασε - γιατί εμείς όπως ξέρετε δεν παίρνουμε προσωπικές αποφάσεις αλλά συλλογικές - και συμφωνήσαμε όλοι ότι δεν έχει νόημα η συμμετοχή μας. Είναι διαμαρτυρία απέναντι σε μια όχι απλώς κοινοβουλευτική παρέκκλιση. Πρόκειται για πραξικόπημα. Το θέμα που συζητήσαμε χτες, ό,τι αλλαγές γίνουν στην πορεία, θα έχουμε πολλά μνημόνια μέχρι τέλους. Η κρίση είναι πολύ βαθιά και θα έχουμε και καταρρίψεις και αναμορφώσεις μνημονίων. Δεν μπορεί να μη συζητηθεί.

Οχι ότι περιμένουμε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να βγάλει κάτι άλλο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοιες παραβιάσεις. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να μην έχει τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός να ενημερώνεται, έστω από την τηλεόραση της Βουλής. Και πρέπει να πω ότι το κάνουν αυτοί, οι οποίοι θεώρησαν παρέκκλιση από το νόμο το να σηκώσεις ένα πανό στην Ακρόπολη.

-- Κυρία Παπαρήγα, εγώ να δεχτώ ότι τυπικά, συνταγματικά έχετε ένα δίκιο. Είναι σαφές ότι χτες, αν είχαν την ίδια φρασεολογία που πήγαν να περάσουν σήμερα, θα το περνούσαν. Γιατί δε νομίζω ότι κανένας βουλευτής που ψήφισε «ναι» χτες, θα ψήφιζε «όχι» εξαιτίας αυτής της αλλαγής. Δεύτερο, λέει η κυβέρνηση, αυτό επείγει τώρα, είναι να πάρουμε τα λεφτά μέχρι τις 19 Μάη, να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Αρα δίνεται η εντύπωση ότι στεκόμαστε πολλές φορές σε τυπικά ζητήματα και φεύγουν τα ουσιαστικά.

-- Ενα λεπτό. Θα είναι μια τροπολογία η οποία θα ισχύει και στο μέλλον.

-- Εσείς πώς σκέφτεστε να πολιτευτείτε σε αυτό το δύσκολο μέλλον του τόπου, δεδομένου ότι δεχθήκατε κριτική γι' αυτό που ακούστηκε από το κόμμα σας, ότι έχετε μια δυσκολία να δεχθείτε το Σύνταγμα;

-- Αυτοί οι οποίοι μας προσάπτουν αυτήν την κατηγορία, είναι αυτοί οι οποίοι έκαναν αυτό το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Είναι αυτοί που χτες δεν έπαιρναν θέση.

-- Το δέχεστε ή όχι;

-- Ενα λεπτό. Και εγώ μπορώ να κατηγορήσω για ό,τι θέλω τον άλλον και να είναι αστήριχτη η κατηγορία και να γίνει και ανάποδα. Να ξεκαθαρίσω το εξής πράγμα: Χτες στη Βουλή, ήταν να μιλήσει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το αν, έστω και νομικά, έστεκε η πρόταση του ΚΚΕ να πάμε με τα τρία πέμπτα. Εμείς ζητούσαμε τη νομική τους γνώμη. Δε ζητούμε την πολιτική συζήτηση του περιεχομένου του μνημονίου. Αλλωστε, αυτό είχε προηγηθεί. Σηκώθηκαν και δεν παίρνανε θέση και λέγανε, όχι θα πάρουμε θέση αφού πρώτα μιλήσουν οι αρχηγοί. Μα εμείς ζητήσαμε μια νομική γνώμη.

Λέει ο κύριος Βενιζέλος, ο οποίος είναι και συνταγματολόγος: «Αλλο η τυπική, και άλλο η ουσιαστική πλευρά». Ποιος, λοιπόν, κάνει τους νόμους λάστιχο; Με την ευκαιρία λοιπόν, επειδή σέβομαι τους τηλεθεατές, θα τοποθετηθώ γι' αυτό το ζήτημα για χιλιοστή φορά. Και ζητώ να γίνει κριτική σε αυτό που εμείς πιστεύουμε και όχι σε αυτό που παραμορφωμένα κάθε φορά προβάλλεται: Το Σύνταγμα είναι προϊόν συσχετισμού δύναμης. Οσο ο συσχετισμός δύναμης στο Κοινοβούλιο είναι συντηρητικός, για να μην πω αντιδραστικός, το Σύνταγμα θα απηχεί αυτό το συσχετισμό δύναμης, ο οποίος βεβαίως τυπικά σε αυτό το σύστημα ισχύει.

-- Να το σεβόμαστε; Αν είναι αποτέλεσμα της πλειοψηφίας, γιατί να μην το σεβόμαστε;

-- Μα αυτό το Σύνταγμα ισχύει;

-- Θα το σεβόμαστε;

-- Δεν σέβομαι κανέναν αντιδραστικό νόμο. Το νόμο που ρίχνει τις συντάξεις.

-- Το Σύνταγμα είναι θεματοφύλακας και καταστατικός χάρτης.

-- Αφήστε να απαντήσω και μετά κρίνετε, κύριε Λιαρέλη.

-- Σας ρωτώ...

-- Δεν είμαστε στο «απάντα σε 30 δευτερόλεπτα για να πάρεις βραβείο». Σας απαντώ: Ο,τι άρθρα έχει το Σύνταγμα, τα οποία, ξέρετε, είναι κομψά ή ως έκφραση είναι θετική, τα αξιοποιούμε ακριβώς για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του λαού. Τα άρθρα εκείνα τα οποία εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα του λαού, αυτά τα άρθρα τα οποία είναι καθαρά άρθρα, λέμε στο λαό το εξής πράγμα: Οτι πρέπει με λαϊκή πλειοψηφία να δημιουργήσεις προϋποθέσεις τα άρθρα είτε να αναθεωρηθούν, είτε και να αλλάξει το Σύνταγμα.

-- Μέχρι τότε θα γίνονται σεβαστά όμως; Αυτό είναι το ερώτημα.

-- Τι εννοείτε σεβαστά; Βεβαίως, τα άρθρα αυτά ισχύουν, νομιμοποιούν εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις και το μαζικό κίνημα, πρέπει να αρνείται την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Και να διατρανώνει καθημερινά στην κυβέρνηση ότι δε δέχεται εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με συγχωρείτε, αύριο έρχεται ο κύριος Ερντογάν και υπογράφει μια συμφωνία η κυβέρνηση, η οποία ανέχεται τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, η οποία εκχωρεί στο ΝΑΤΟ την άμυνα ελληνικών νησιών. Και θα μας πουν: Κοιτάξτε να δείτε, αυτό το Σύνταγμα, από τη στιγμή που αναγνωρίζει εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είμαστε νόμιμοι. Τυπικά είσαι νόμιμος, ουσιαστικά όμως λέμε στον ελληνικό λαό να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

-- Αλλά το πλαίσιο στο οποίο εσείς μπορείτε να αγωνιστείτε και να αλλάξετε το Σύνταγμα είναι ο καταστατικός χάρτης του δημοκρατικού πολιτεύματος που είναι το ίδιο το Σύνταγμα. Αλλο να το αλλάξω και άλλο το σέβομαι.

-- Μα παλεύω να το αλλάξω. Μα αν πω «σέβομαι», σημαίνει ότι λέω στον ελληνικό λαό «σκύψε το κεφάλι». Μα, αύριο μπορεί να έχουμε ακόμα πιο αντιδραστικές εξελίξεις. Εδώ, και τα δικτατορικά καθεστώτα κάνουν εκλογές και κάνουν και Σύνταγμα. Το Σύνταγμα μιλάει για λαϊκή κυριαρχία. Η λαϊκή κυριαρχία είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιβεβαιώνεται ανά πάσα στιγμή.

Η συζήτηση τελείωσε. Τυπικά και ουσιαστικά, με βάση το συσχετισμό δύναμης που υπάρχει μέσα στη Βουλή, όλα είναι νόμιμα. Εμείς καλούμε το λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και με τη διαμόρφωση λαϊκής αγωνιστικής πλειοψηφίας να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης. Και αυτό να απεικονίζεται σε ένα καλύτερο, προοδευτικότερο και σε ένα λαϊκό Σύνταγμα στην πορεία. Γιατί διαφορετικά η λαϊκή κυριαρχία είναι κενό γράμμα.

Ενα Σύνταγμα μπορεί να το έχουμε 50 χρόνια και να μην αλλάζει στο όνομα ότι ψηφίστηκε. Χτες, ο κύριος Σαμαράς είπε ότι το Σύνταγμα έχει παρωχημένα άρθρα. Οταν άλλαζε το Σύνταγμα το 2001 και η ΝΔ ζητούσε να περάσει στο Σύνταγμα η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, ο κύριος Βενιζέλος - ο οποίος ήταν υπεύθυνος να χειριστεί το θέμα και συνταγματολόγος - ξέρετε τι είπε στο τέλος; Δε δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ να μπουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και λέει στην αγόρευσή του στη Βουλή - δυστυχώς δεν τα έχω τα πρακτικά εδώ - μην ανησυχείτε, λέει στη ΝΔ, θα αρθεί από την απόφαση της ΕΕ, διότι υπερέχει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Εδώ έρχεται το ευρωπαϊκό δικαστήριο και μας λέει αυξήστε τα όρια συνταξιοδότησης. Δε δεχόμαστε εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμα και όταν είναι απόφαση της Βουλής.

-- Να πάμε σε ένα θέμα των ημερών. Επειδή πολλές φορές έχουμε συνομιλήσει σε συνεντεύξεις, γνωρίζετε ότι πραγματικά σέβομαι και ο ΑΝΤ1 σέβεται τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και το δικαίωμά τους να κινητοποιούνται, να διαμαρτύρονται και να αγωνίζονται. Ιδιαίτερα δε αυτήν την περίοδο που είναι σκληρά και επώδυνα τα μέτρα. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα που έχει πολλές φορές αναδειχτεί. Οι συνεχείς κινητοποιήσεις, κυρίως του ΠΑΜΕ, δηλώνουν εμποροβιοτέχνες ή μικροί επαγγελματίες ότι δημιουργούν αντικειμενικά πρόβλημα στην αγορά.

-- Να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Πού οφείλεται η οικονομική κρίση. Εδώ εμπαίζεται ο ελληνικός λαός. Εδώ ακούσαμε χτες στη Βουλή - και τα έχουμε ακούσει και άλλες φορές - ότι η κρίση οφείλεται στα λαμόγια, στις κουρτίνες, στα γραφεία, στα αυτοκίνητα. Πώς έγινε η κρίση σε αυτήν την παγκόσμια δύναμη, τις ΗΠΑ; Από τη «Lehman Brothers», από τα στεγαστικά δάνεια που δεν πλήρωσαν 1 εκατ. οφειλέτες. Μα τι λέτε; Ο καπιταλισμός έτσι περνάει την κρίση;

Κοροϊδεύουν τον κόσμο και δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν είναι σοβαροί οικονομολόγοι. Και παρακολουθούμε σαν Κόμμα όλα τα επίσημα ντοκουμέντα οικονομολόγων, που εκείνη την ώρα δε σκέφτονται ως βουλευτές και πολιτικοί. Λοιπόν, πρόκειται για οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και επομένως η κρίση αυτή έχει τη διέξοδο, μια πλευρά της κρίσης είναι να συντριβούν κυριολεκτικά τα δικαιώματα των εργαζομένων υπέρ της κερδοφορίας. Επομένως, εδώ χρειάζεται η απάντηση του λαού.

Εμείς πολλές φορές προτείνουμε κινητοποιήσεις. Και όταν ο λαός δεν έχει πειστεί δε γίνονται κινητοποιήσεις. Και ακριβώς χρειάζεται οργανωμένο κίνημα, σχέδιο, ένα κίνημα που αντέχει, όχι ξεσπάσματα και εκρήξεις και εξεγέρσεις διαμαρτυρίας, τυφλές. Και είναι εγγύηση σήμερα το ΚΚΕ για ένα κίνημα χειραφετημένο, που διεκδικεί, που υπερασπίζεται.

Και να ξεκαθαρίσω το εξής: Ξέρετε, ο τουρισμός πλήττεται γιατί τα λαϊκά στρώματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δεν μπορούν να κάνουν διακοπές. Το γκαρσόνι που λέτε εσείς, θα μείνει άνεργο κυρίως γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν μπορεί να κάνει διακοπές.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ομιλίες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι Κομματικές και ΚΝίτικες οργανώσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 11 Μάη και ώρα 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας.

Την Πέμπτη 13 Μάη και ώρα 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο «AULA» της Φιλοσοφικής Σχολής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ