ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Εκλογές βίας και νοθείας

Αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε διαδηλωτές, που με το όχημά τους κατάγγελλαν τις εκλογές - παρωδία
Αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε διαδηλωτές, που με το όχημά τους κατάγγελλαν τις εκλογές - παρωδία
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Οι εκλογές - παρωδία που διενεργήθηκαν κυριολεκτικά υπό την απειλή των όπλων και με πρωτοφανή νοθεία, παρά την «άριστη προετοιμασία» ώστε να νομιμοποιηθεί το πραξικοπηματικό καθεστώς, δεν είχαν, καθώς φαίνεται, το απόλυτα επιθυμητό αποτέλεσμα για την εγχώρια ολιγαρχία, αλλά και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Παρά το γεγονός ότι η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (TSE), ως διά μαγείας, διπλασίασε την αποχή, σχεδόν μέσα σε ένα 12ωρο, το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα, αλλά και του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια, η αποχή πρέπει να κυμάνθηκε γύρω στο 65% με 70%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Κυριακής η TSE ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή έφτασε στο 38,7%, η καταμέτρηση σταμάτησε για επτά ώρες και πλέον τις πρώτες πρωινές ώρες χθες έφτασε στο 61%, δηλαδή μεγαλύτερη και από τις εκλογές του 2005 όπως αναφέρει και η εφημερίδα «El Tiempo»! Οσο για τους ...διεθνείς παρατηρητές, συγκαταλέγονταν ανάμεσά τους ο πρώην Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Αρμάντο Καλντερόν Σολ, που κατόρθωσε να εκλεγεί εξαιτίας της βέβαιης πλέον ευρύτατης νοθείας και ο Κάρλος Ορτέγκα, ο επικεφαλής του συνδικάτου CTV στη Βενεζουέλα που καταζητείται αφού δραπέτευσε από τη φυλακή, καθώς είχε καταδικαστεί για την απεργία - λοκ άουτ - συγκεκαλυμμένο πραξικόπημα - το Δεκέμβρη του 2002 και το Περού τού παρείχε άσυλο.

Χθες το Μέτωπο ενάντια στο πραξικόπημα είχε προγραμματίσει μεγάλη συγκέντρωση για «τη νίκη του λαού», καθώς το ποσοστό αποχής είναι το μεγαλύτερο στη σύγχρονη ιστορία της Ονδούρας, ενώ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, καθώς ο στόχος, όπως δηλώνει, παραμένει η σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

Οσο για τη βία, από το Σάββατο οι δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, αστυνομικοί, μισθοφόροι και παραστρατιωτικοί εξαπέλυσαν ένα ανείπωτο κύμα καταστολής. Ανοιξαν πυρ σε διαδηλωτές, με αποτέλεσμα ένας νέος άνθρωπος να τραυματιστεί σοβαρά και τελικά να χάσει τη μάχη για τη ζωή. Το ίδιο συνέβη και την Κυριακή όπου υπήρξαν δεκάδες τραυματισμοί και συλλήψεις, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για πολλούς «εξαφανισμένους».

Αυτές τις «εκλογές» αναγνώρισε «ως δημοκρατικές» ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε. Το αποτέλεσμα έσπευσαν να αναγνωρίσουν το Ισραήλ, η Κόστα Ρίκα, αλλά και η Πολωνία και η Τσεχία, όπως αναφέρει η εφημερίδα «El Heraldo». Η Ισπανία «δεν αναγνωρίζει, αλλά δεν αγνοεί» τα αποτελέσματα, τα οποία θέλουν νικητή των εκλογών τον υποψήφιο του Εθνικού Κόμματος Πορφίριο Λόμπο με ποσοστό 55,9% έναντι του κύριου αντιπάλου του Ελβιν Σάντος που φέρεται να αποσπά το 38,6% των ψήφων.

Τα αποτέλεσμα δεν αναγνωρίζουν η Βραζιλία, η Κούβα, το Εκουαδόρ, η Βολιβία, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, το Ελ Σαλβαδόρ κ.ά. ενώ ο Πρόεδρος Σελάγια τόνισε ότι οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν και δηλώνει ρητά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί παρά μόνο την αποκατάστασή του.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Νέος πρόεδρος ο Χοσέ Μουχίκα

MONTEΒΙΔΕΟ.--

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και ο υποψήφιος του «Frente Amplio» (Ευρύ Μέτωπο) Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα κατόρθωσε να κερδίσει τον αντίπαλό του Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε, υποψήφιο του κόμματος των Μπλάνκος, αποσπώντας το 51,9% έναντι 43% που έλαβε ο Λακάγιε, ο οποίος αργά το βράδυ της Κυριακής - τοπική ώρα - παραδέχθηκε την ήττα του.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χιλιάδες Ουρουγουανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας, ενώ ο Χοσέ Μουχίκα κατά την πρώτη ομιλία του απευθυνόμενους στους οπαδούς του «Μετώπου» τόνισε ότι δεν υπάρχουν «ούτε νικητές ούτε ηττημένοι», υποσχόμενος παράλληλα συνεργασίες με τα υπόλοιπα κεντροδεξιά κόμματα για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα...

Διόλου τυχαία. Το πρώην ηγετικό στέλεχος του κινήματος Τουπαμάρος, με 14 χρόνια φυλακής στην πλάτη του, έχει εξ αρχής δώσει δείγματα γραφής όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει. Ναι μεν προεκλογικά δεσμεύθηκε για μείωση της φτώχειας, εξάλειψη της οικονομικής ανέχειας και εδραίωση της κοινωνικής προστασίας όλων των Ουρουγουανών κατά την προεδρία του, εντούτοις οι διαβεβαιώσεις που παρείχε προς την οικονομική ολιγαρχία της χώρας, ότι θα εγγυηθεί την «κοινωνική ειρήνη», δεν είναι υποσχέσεις... είναι δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις που έκανε προς το Σύνδεσμο Βιομηχάνων ότι θα προχωρήσει στην αναθεώρηση ολόκληρου του εργατικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην απεργία μέσω διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν, προκειμένου να έχουν το επιθυμητό για την εργοδοσία αποτέλεσμα.

Η πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, με πρώτες χώρες το Εκουαδόρ, τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα έσπευσαν να συγχαρούν τον Χοσέ Μουχίκα για την επικράτησή του στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Ταμπαρέ Βάσκες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ονδούρα, όπου την ίδια μέρα διεξήχθησαν οι εκλογές - παρωδία: «Οι εκλογές μας έχουν ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχουν άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ονδούρα, όπου οι εκλογές επιβλήθηκαν από μια μη νόμιμη κυβέρνηση».

BENEZOYEΛΑ
Εργατικές κινητοποιήσεις

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την απαίτηση για την προώθηση της νέας εργατικής νομοθεσίας που έχει «παγώσει» στο Κοινοβούλιο προβάλλει το ΚΚ Βενεζουέλας, που διοργάνωσε νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή και την εργοδοτική ασυδοσία που πλήττει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στο στόχαστρο της πάλης, η ανάκληση της απόλυσης 156 εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Μιτσουμπίσι» στην επαρχία Ανσοατέκι, ανάμεσα σε αυτούς και 11 συνδικαλιστές που είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εργοδοσία, που είχαν φτάσει έως και τη δολοφονία δύο εργατών.

Πρόκειται για τη δολοφονία του Πέδρο Σουάρες από το εργοστάσιο της «Μιτσουμπίσι» και τον Χοσέ Μαρκάνο από το γειτονικό εργοστάσιο «Macusa» που κατασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν η τοπική αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει εκατοντάδες εργατών που είχαν καταλάβει το εργοστάσιο της «Μιτσουμπίσι» στο πλαίσιο των εργατικών κινητοποιήσεών τους τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ανάμεσα στους απολυμένους συνδικαλιστές είναι «και ο γγ του συνδικάτου Φέλιξ Μαρτίνες». Οπως κατήγγειλε ο Πέδρο Εουσέ, μέλος του ΠΓ του ΚΚΒ, σε πρόσφατη συνέντευξη, το υπουργείο Εργασίας όσο και η Επιθεώρηση Εργασίας έκαναν δεκτές τις απολύσεις αυτές. Επίσης ο Εουσέ τόνισε ότι δεν πρόκειται για «ένα τοπικό φαινόμενο στο εργοστάσιο της "Μιτσουμπίσι" αλλά είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει και έχει συνέπειες σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στον αγώνα προάσπισης των συνταγματικών και των εργατικών δικαιωμάτων».

Το υπουργείο Εργασίας, όπως τονίζει το ΚΚΒ, πολλές φορές δρα προς όφελος της εργοδοσίας «γεγονός που συνιστά ένα πραξικόπημα όχι μόνο στους εργαζόμενους της "Μιτσουμπίσι" και του συνδικάτου, αλλά και του συνόλου του εργατικού κινήματος». Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη της άμεσης ψήφισης της νέας εργατικής νομοθεσίας καθώς θα συνεχίσουν να κορυφώνονται οι πιέσεις εκ μέρους των ολιγαρχικών κύκλων για απεμπόλησή του, αφού θα κατοχυρώσει περισσότερα δικαιώματα και εξουσίες στην εργατική τάξη. Το νέο αυτό νόμο έχουν προτείνει και προωθήσει στην Εθνοσυνέλευση οι κομμουνιστές εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση στη συζήτηση και ψήφισή του καθώς υπάρχουν αντιδράσεις όχι μόνο από τις εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά και από τομείς μέσα στο λεγόμενο «Μπολιβαριανό» μπλοκ που δε θέλουν να προχωρήσουν οι αλλαγές.

19η ΙΒΗΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Οι αντιθέσεις στην επιφάνεια

ΕΣΤΟΡΙΛ.--

Ξεκίνησε την Κυριακή η 19η Ιβηροαμερικανική Σύνοδος στην πόλη Εστορίλ, της Πορτογαλίας. Απόντες από την ετήσια τριήμερη Σύνοδο είναι αρκετοί από τους ηγέτες των 19 χωρών της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Η συγκεκριμένη Σύνοδος των 22 χωρών (συμπεριλαμβάνοντας την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ανδόρα) αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εξετάσει τις επιπτώσεις της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, τη γεωργία, την εξόρυξη αλλά και τις κλιματικές αλλαγές. Οπως σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες επιδίωξή του είναι η Σύνοδος «να επεκτείνει τη συνεργασία μας στην καινοτομία και στη βασισμένη στην οικονομία γνώση».

Ιδιαίτερο θέμα συζήτησης της χτεσινής ημέρας αποτέλεσαν οι εκλογές παρωδία της Κυριακής στην Ονδούρα, ενώ αρκετές χώρες αναμένεται να θέσουν θέμα συζήτησης την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Κολομβία και τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση αμερικανικών εγκαταστάσεων σε επτά βάσεις της Κολομβίας.

Πάντως, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες, ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί τους λαούς της Λατινικής Αμερικής με την ανάπτυξη του επιθετικού στρατιωτικού δόγματος, την επανενεργοποίηση του 4ου Στόλου των ΗΠΑ και την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων. «Στόχος είναι η κυριαρχία και η παρέμβαση, να φτάσει η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ ακόμα πιο κοντά στις πλούσιες πηγές πρώτων υλών και ενεργειακών πηγών της περιοχής», τόνισε. Πρόσθεσε επίσης πως η χώρα του απαιτεί το κλείσιμο της παράνομης ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στο Γουαντάναμο, την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων κατά της Κούβας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ