ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Κριτικοί και τα... παιδιά

«Νυχτερινό Πέρασμα»
«Νυχτερινό Πέρασμα»
Η ταινία του Πορτογάλου Λουις Φελίπε Ρόσα «Νυχτερινό Πέρασμα» απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Η βράβευση συνοδεύεται από 4.500 ευρώ.

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους απονεμήθηκε στον «Γίγαντα» του Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Κοτ (1.500 ευρώ). Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων απονεμήθηκε στην ουγγρική ταινία «Καλό Ταξίδι Σεβάχ» της Λίβιους Γκιουλάι (1.000 ευρώ).

Ακολουθούν: Βραβείο Σκηνοθεσίας Ταινίας Μεγάλου Μήκους στον Κλάους Χάρο («Ελίνα»). Βραβείο Σεναρίου Ταινίας Μεγάλου Μήκους στον Λουις Φελίπε Ρόσα («Νυχτερινό Πέρασμα»). Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού σε ταινία Μεγάλου Μήκους στον Γιοόνας Σααρτάνο («Εισιτήριο χωρίς επιστροφή στη Μομπάσα»). Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού σε ταινία Μεγάλου Μήκους απονεμήθηκε στη μικρή Ναταλί Μινεβίκ («Ελίνα»).

Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Το κάνουν τα ψάρια;», για «τη φρεσκάδα με την οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Το φιλμ αρέσει πολύ στο νεανικό κοινό. Η επιτροπή ελπίζει ότι τα ψάρια πετάνε»! Ειδικό βραβείο φωτογραφίας απονεμήθηκε στον Γιάρκο Λάινε («Ελίνα»). Ειδικό βραβείο μοντάζ στον Γιούκα Νίκανεν («Εισιτήριο χωρίς επιστροφή στη Μομπάσα»). Ειδικό βραβείο μουσικής στον Bruno Coulais («Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα»). Το βραβείο CIFEJ απονεμήθηκε στον Ιρανό σκηνοθέτη Fahrad Mehranfar («Το τραγούδι του Χειμώνα»).

Τα παιδιά απένειμαν τα βραβεία της δικής τους Κριτικής Επιτροπής: Βραβείο Καλύτερης ταινίας Μεγάλου Μήκους στο «Εισιτήριο χωρίς επιστροφή στη Μομπάσα». Βραβείο Καλύτερης ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας στα «Φιλάκια». Βραβείο καλύτερης ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων στην ταινία «Ο Καρχαρίας και το πιάνο».

Τα βραβεία της Κριτικής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα στο πλαίσιο της 3ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ και αφορούν σε δημιουργίες παιδιών έχουν ως εξής: Ταινίες παιδιών έως 12 ετών: Πρώτο βραβείο: «Πιάσε το νόημα» - Σουηδία. Δεύτερο βραβείο: «Πεταλούδες» - Φιλανδία. Τρίτο βραβείο: «Η ταραντούλα και η σπηλιά των σκελετών» - Φιλανδία. Ταινίες παιδιών 13-16 ετών: Πρώτο βραβείο: «241 δευτερόλεπτα» - Γερμανία. Δεύτερο βραβείο: «Σχολείο» - Ουκρανία. Τρίτο βραβείο: «Graffiti» - Ισπανία. Ειδική μνεία: «Το σκουληκάκι» - Κροατία.

Ταινίες παιδιών από 16 - 20 ετών: Πρώτο βραβείο: «Αμερικάνικη Ιστορία» - Νορβηγία. Δεύτερο: «Ypress, the first gass attack» - Βέλγιο. Τρίτο: «Εξαΰλωση» - Πολωνία. Ειδική μνεία: «Αρκετά μεγάλος για να ξέρω καλύτερα» - Σκοτία.

Τα βραβεία της Κριτικής Επιτροπής για το Ελληνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα στο πλαίσιο του «Κάμερα Ζιζάνιο» έχει ως εξής: Ταινίες παιδιών έως 12 ετών: Το βραβείο μοιράζεται στην «Ολυμπιακή Εκεχειρία» 136ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και στην «Αναζήτηση του μαγικού φίλτρου», παραγωγής Νεανικού Πλάνου. Ταινίες παιδιών από 13-16 ετών: «Μπαμπά μην παριστάνεις τον κακό» της Αννας Αποστολοπούλου. Ταινίες παιδιών από 16-20 ετών: «Περί φόβου» του Οδυσσέα Διακάκη.

Να σημειωθεί ότι όλα τα βραβεία απονεμήθηκαν παμψηφεί.

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Σήμερα (7.30 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, η τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2003. Τα βραβεία θα απονεμηθούν: Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας στον Μίλτο Σαχτούρη για το σύνολο του έργου του. Βραβείο Ποίησης: Μανώλης Πρατικάκης («Το νερό»). Βραβείο Διηγήματος: Τάσος Γουδέλης («Η γυναίκα που μιλά»). Βραβείο Μυθιστορήματος: Δημήτρης Δημητριάδης («Η ανθρωπωδία. Μια ατελής χιλιετία»). Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής: Σταύρος Σταυρίδης («Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή»). Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: Παναγιώτης Κουσαθανάς («Παραμιλητά Α΄. Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου»). Βραβείο Μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα στον Ingemar Rhedin και στην Gaga Rosic για τη μετάφραση των έργων της Κικής Δημουλά με τίτλο «Χαίρε ποτέ» και «Ποιήματα» στη σουηδική και σερβική γλώσσα, αντίστοιχα. Βραβείο μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα στον Ανταίο Χρυσοστομίδη για τη μετάφραση του βιβλίου του Αντόνιο Ταμπούκι «Είναι αργά, όλο πιο αργά». Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Ευγένιος Τριβιζάς («Οι χελώνες του Βαρώνου»). Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου: Φωτεινή Στεφανίδη για την εικονογράφηση του βιβλίου της «Ενα, δύο, τρία». Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για τα παιδιά: Παρή Καλαμαρά («Κόκκινη κλωστή δεμένη... Το παραμύθι των υφασμάτων»). Κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 14.674 ευρώ.

«Εικαστικό» θέατρο

Η «Εικαστική Σκηνή» της Πολωνίας έρχεται στην Ελλάδα, προσκεκλημένη από την πολωνική πρεσβεία, για να παρουσιάσει, σήμερα, δύο παραστάσεις του έργου «Η Υγρασία», στο θέατρο «Βαφείο». Με την ευκαιρία αυτή, η «Εικαστική Σκηνή», που ιδρύθηκε από τον Λέσεκ Μόντζικ το 1969, οργάνωσε Εργαστήριο (13-16/12) στο οποίο συμμετείχαν ηθοποιοί, αλλά και μαθητές δραματικών σχολών, με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά τη δουλιά της ομάδας. Η παράσταση που προέκυψε από αυτό το εργαστήριο θα παρουσιαστεί, αύριο, στο ελληνικό κοινό.

Γνωστή σε όλο τον κόσμο, η «Εικαστική Σκηνή» έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αγγλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Γερμανία. Προσδίδοντας μεγάλη σημασία στην «οπτική» και, ιδιαίτερα, στη «γλυπτική» σκηνική άποψη, έχει αναπτύξει μια μοναδική θεατρική παρουσία. Τα βασικά στοιχεία που αποτελούν την ουσία της θεατρικής πράξης της ομάδας είναι ο χώρος, ο ρυθμός και η ατμόσφαιρα. Με εντυπωσιακά εφφέ, η «Εικαστική Σκηνή» έχει συνθέσει μια μινιμαλιστική και εντυπωσιακή σκηνική γλώσσα που μιλάει στον καθένα, ανεξάρτητα από το ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ανήκει.

Φωτογραφίες - μαρτυρίες της Αθήνας

Τριακόσιες είκοσι οκτώ φωτογραφίες της Αθήνας στο 19ο αιώνα, περιλαμβάνει το λεύκωμα «Αθήνα 1839 - 1900. Φωτογραφικές μαρτυρίες», που κυκλοφόρησε το Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για το πληρέστερο φωτογραφικό πανόραμα της Αθήνας, το οποίο συνδυάζει τις πιο παλιές και σπάνιες φωτογραφίες της Αθήνας, με μαρτυρίες για την εξέλιξη της τεχνικής της φωτογραφίας και τη δειγματοληπτική εκπροσώπηση των φωτογράφων κάθε περιόδου. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται, με τις απαραίτητες τεχνικές λεπτομέρειες και εκτενή σχόλια για τα νεότερα μνημεία και την πολεοδομία της πρωτεύουσας, από ενδυματολογικό υπομνηματισμό ή κείμενα για τα ιστορικά γεγονότα, με τα οποία συνδέονται τα απεικονιζόμενα πρόσωπα. Η έκδοση, σε επιμέλεια των Φανή Κωνσταντίνου, Αλίκη Τσίργιαλου, συμπληρώνεται με βιογραφικά των Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, καθώς και με γλωσσάριο των φωτογραφικών όρων. Τα κείμενα υπογράφουν οι: Φανή Κωνσταντίνου, Αλκης Ξ. Ξανθάκης, Ματούλα Σκαλτσά και Gary Edwards.

Εκ παραδρομής γράψαμε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου ότι η ταινία «Η Μάνα» του Σοβιετικού σκηνοθέτη Β. Πουντόβκιν θα προβαλλόταν την ίδια εκείνη μέρα. Στην πραγματικότητα, η ταινία θα προβληθεί στις 20/12, στο «Τριανόν (4.30 μμ). Το ίδιο συνέβη και με την ταινία «Λάθος κίνηση» του Βιμ Βέντερς, η οποία προβάλλεται κανονικά στις 21/12, 12 το μεσημέρι στον «Απόλλωνα». Θυμίζουμε, ότι οι παραπάνω προβολές εντάσσονται στο πλαίσιο των προβολών του δικτύου διανομής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου «Filmcenter».

Και το κοινό της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να μαγέψει το ρωσικό μπαλέτο στον πάγο «Moscow on ice», που θα βρίσκεται στη μακεδονική πρωτεύουσα από 20-28/12 και συγκεκριμένα στο Περίπτερο 13 της ΔΕΘ.

Την οργή και θλίψη του «για όλες τις πράξεις καταστολής, περιορισμού και βίας που ασκήθηκαν στα εκτιθέμενα έργα τέχνης της τρέχουσας έκθεσης OUTLOOK» εκφράζει με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Τέχνης (AICA ΕΛΛΑΣ). «Καταδικάζουμε» τονίζεται στην ανακοίνωση «οποιονδήποτε ενεργεί βίαια ή καλεί σε βίαιες ενέργειες εναντίον ενός έργου τέχνης. Αυτές τις ενέργειες τις εκλαμβάνουμε ως εγκληματικές πράξεις που καταλύουν τις συνταγματικές ελευθερίες και τα αδιαπραγμάτευτα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε πολίτη να εκφράζεται ελεύθερα και να αποτυπώνει τον κόσμο σύμφωνα με τις αντιλήψεις του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ