ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον Ιμαμούρα

Αφιέρωμα στον σημαντικότερο, εν ενεργεία, Ιάπωνα σκηνοθέτη, τον Σοχέι Ιμαμούρα, διοργανώνει (20-29/9) το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στον «Απόλλωνα» της Αθήνας και (27/9-3/10) στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης. Τίτλος του αφιερώματος «Η βαθιά επιθυμία του Shohei Imamura».

Αν και το έργο του βραβεύτηκε δύο φορές με «Χρυσό Φοίνικα» στο Φεστιβάλ Καννών («Η Μπαλάντα του Ναραγιάμα», «Το Χέλι»), ο σκηνοθέτης είναι άγνωστος στην Ελλάδα. Ο Ιμαμούρα ξεκίνησε ως βοηθός του Οζου για να αναδειχτεί στη δεκαετία του '60 σε έναν από τους πρωτεργάτες της ιαπωνικής νουβέλ βαγκ, με τολμηρές θεματικά και πρωτοπόρες μορφικά ταινίες («Γουρούνια και θωρηκτά», «Η γυναίκα έντομο», «Η βαθιά επιθυμία των θεών»).

Απογοητευμένος από την εξέλιξη του ιαπωνικού κινηματογράφου, ασχολήθηκε στη δεκαετία του '70 σχεδόν αποκλειστικά με το ντοκιμαντέρ («Η Ιστορία της μεταπολεμικής Ιαπωνίας από μια γκαρσόνα του μπαρ»), για να κάνει στη συνέχεια μια θριαμβευτική επανεμφάνιση στο διεθνές προσκήνιο, με ταινίες σαν τις «Η εκδίκηση είναι δική μου», «Η μπαλάντα του Ναραγιάμα», «Μαύρη βροχή», «Το χέλι». Στην έναρξη του αφιερώματος θα παρευρεθεί ο Υμπέρ Νιογκρέ, παραγωγός και κριτικός του γαλλικού περιοδικού «Positif» και εγκυρότατος μελετητής του Ιμαμούρα. Ο Νιογκρέ θα προλογίσει το αφιέρωμα στις 20/9 στον «Απόλλων».

Στις 22/9 (12μ) θα προβληθεί η ταινία «Η Ιστορία της Ιαπωνίας από μια γκαρσόνα του μπαρ» στο «Τριανόν» και θα ακολουθήσει συζήτηση του Νιογκρέ και Ελλήνων κριτικών με το κοινό για το σύνολο του έργου του Ιμαμούρα (είσοδος δωρεάν). Παράλληλα, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει το βιβλίο «Shohei Imamura» (συνεντεύξεις του σκηνοθέτη και συνεργατών του και αναλύσεις του έργου του από γνωστούς σκηνοθέτες και κριτικούς). Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι Μπάμπης Ακτσόγλου και Μιχάλης Δημόπουλος.

«Τεχνών επίσκεψις» στο Παλαιό Πανεπιστήμιο

Γελοιογραφία του Στάθη
Γελοιογραφία του Στάθη
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Τεχνών επίσκεψις», που διοργανώνει στο Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5) το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αφιερωμένες στη νεοελληνική σάτιρα, περιλαμβάνουν διαλέξεις, συναυλίες, κινηματογράφο, θέατρο και έκθεση γελοιογραφίας. Το σημερινό πρόγραμμα (7.30μμ) περιλαμβάνει ομιλίες των: Κ. Σβολόπουλου («Η σάτιρα στον πόλεμο: Φωκίων Δημητριάδης - Δημήτρης Ψαθάς»). Κ. Γεωργουσόπουλου («Η φαρσοκωμωδία»). Ε. Στεφανή («Η σάτιρα στον ελληνικό κινηματογράφο»). Προβολή της ταινίας του Ν. Περάκη, «Λούφα και παραλλαγή». Αύριο (8.30μμ) φιλοξενείται συναυλία του Λ. Κηλαηδόνη. Στις 23/9 (7.30μμ) μιλούν οι: Λίλα Μαράκα («Η πλήρης αττικού άλατος Αθηναϊκή Επιθεώρησις. Καθοριστικές καταβολές και εξέλιξη της σάτιρας στην ελληνική θεατρική επιθεώρηση». Ιλια Λακίδου («Η ανανέωση της Επιθεώρησης από το "Ελεύθερο θέατρο"». Συντονιστής ο Κ. Γεωργουσόπουλος.

Στις 24/9 (7.30μμ) μιλούν οι: Π. Δ. Μαστροδημήτρης, Μαρία Δημάκη Ζώρα («Εντεχνη σάτιρα κατά τον 19ο αιώνα»). Μ. Μερακλής («Λαϊκό χιούμορ και σάτιρα»). Μ. Αλεξιάδης («Το κωμικό στη λαϊκή λογοτεχνία: Το παράδειγμα του αινίγματος»). Β. Πούχνερ («Η ελληνικότητα του Καραγκιόζη»). Παράσταση Καραγκιόζη από τον Αθω Δανέλλη. Στις 25/9 (8.30μμ) μιλά η Μ. Καπλάνογλου («"Ακούς το παραμύθι;" "Τ' ακούω": Η τέχνη της παραδοσιακής αφήγησης παραμυθιών». «Το λευκό τριαντάφυλλο. Τέσσερα παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές» αφηγείται η Αγνή Στρουμπούλη. Στις 26/9 (8.30μμ) μιλά ο Λ. Λιάβας («Η σάτιρα στα δημοτικά τραγούδια»). Συναυλία της Μ. Φριτζιλά. Οι εκδηλώσεις κλείνουν στις 27/9 (8.30μμ) με συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά.

Στο χώρο λειτουργεί έκθεση με έργα 17 γελοιογράφων. Με θέμα «Παιδεία - Πανεπιστημιακή ζωή» παρουσιάζουν έργα τους οι: Αναστασίου, Δερμετζόγλου, Δ. Καμένος, Κουντούρης, Κουτσαντάς, ΚΥΡ, Μακρής, Μαραγκός, BAS, Κ. Μητρόπουλος, Γήσης, Πετρουλάκης, Στάθης, Dennis, Τολιάδης, Χαντζόπουλος, Χριστοδούλου.

Χορεύοντας τον «Μεσσία»

Μπαλέτο Αμβούργου
Μπαλέτο Αμβούργου
Το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας του Αμβούργου, με επικεφαλής τον διαπρεπή χορογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή του, Τζον Νοϊμάγερ, θα εμφανιστεί σήμερα και αύριο (8.30μ.μ.), στο Ηρώδειο, με το έργο «Μεσσίας», σε μουσική Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ και Αρβο Περτ και χορογραφία Νοϊμάγερ. Το μπαλέτο, κατά τον δημιουργό του, «αποτελεί μια έκκληση για την ειρήνη στην ανθρωπότητα». Ο Τζον Νοϊμάγερ, μαθητής του Ζορζ Μπαλανσίν, κατέκτησε το διεθνές κοινό, ως χορευτής και χορογράφος, με τις πρωτοποριακές του χορογραφίες κλασικών έργων, όπως ο «Καρυοθραύστης». Εχει συνεργαστεί με διάσημα μπαλέτα (Ν. Υόρκης, Φραγκφούρτης κ.ά.), ενώ ιδιαίτερα αξιόλογες είναι οι χορογραφίες του σε έργα όπως το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, «Τα κατά Ματθαίον Πάθη» του Μπαχ, οι συμφωνίες του Μάλερ. Εχει σκηνοθετήσει όπερες: «Οθέλλος» του Βέρντι στην Κρατική Οπερα της Βαυαρίας, «Ορφέας και Ευρυδίκη» του Γκλουκ, το «West Side Story» του Μπερνστάιν στο Αμβούργο κ.ά.

Η «Μόλι » ταξιδεύει

Η Αγλαΐα Παππά, που ερμηνεύει τον γυναικείο μονόλογο «Μόλι Μπλουμ», από το μυθιστόρημα του Τζόις «Οδυσσέας», θα τον παρουσιάσει σήμερα, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, συμμετέχοντας στο διεθνές φεστιβάλ «Ρίμπα». Η παράσταση έχει παρουσιαστεί στην Τιφλίδα (Γεωργία), στο Κίεβο (Ουκρανία) και στη Βάρνα (Βουλγαρία). Στις 10 του Οκτώβρη θα παρουσιαστεί στο «Θέατρο των Εθνών» στη Μόσχα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «One man show», που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ακολουθούν παραστάσεις στις 10 και 11 του Νοέμβρη, στο θέατρο «Γκροτόφσκι» στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

«Μυστήριο» μιας πυραμίδας

Δύο ώρες χρειάστηκε το μικρό ρομπότ που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι στην έρευνα της μεγάλης πυραμίδας του Χέοπα, στην Αίγυπτο, για να διασχίσει τις στοές διαμέτρου 60 εκατοστών, οι οποίες βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας.

Το ρομπότ με το όνομα «Ο περιπλανώμενος της Πυραμίδας» ήταν η μοναδική λύση των αρχαιολόγων για να διαπιστώσουν το λόγο ύπαρξης των στοών, που λόγω του μεγέθους τους, ήταν φανερό ότι κατασκευάστηκαν για να δυσκολέψουν την ανθρώπινη πρόσβαση. Το ρομπότ, εφοδιασμένο με μικροκάμερα, έφτασε στο τέρμα μιας στοάς, τρύπησε τον ασβεστόλιθο (στον οποίο διακρίνονται ακόμη τα αποτυπώματα των αρχαίων εργατών) και ανακάλυψε μια εσοχή, στο τέλος της οποίας βρίσκεται και δεύτερη σφραγισμένη πόρτα! Είναι φανερό ότι το ρομπότ έχει αρκετή δουλιά μπροστά του, αφού τα νέα ευρήματα εξάπτουν ακόμη περισσότερο την περιέργεια των επιστημόνων.

Προηγούμενα, οι αρχαιολόγοι άνοιξαν το κάλυμμα μιας κρύπτης, στην οποία βρήκαν μια σαρκοφάγο, με το σκελετό ενός άνδρα... 4.500 ετών, ο οποίος μεταφέρθηκε στο εργαστήριο για εξέταση. Εκτιμάται ότι θα επρόκειτο για αξιωματικό της αυτοκρατορίας.

Τετράμηνο σεμινάριο για νέους ηθοποιούς - χορευτές που ενδιαφέρονται για το αρχαίο δράμα, οργανώνει η ομάδα της Ζουζούς Νικολούδη (8/10/2002 - 8/2/2003). Ο κύκλος μαθημάτων περιλαμβάνει: Αγωγή αναπνοής, τεχνική θεάτρου, βασικές αρχές κίνησης, έκφραση του σώματος. Πληροφορίες: 010-7621.964, 0934583429.

Η Μαρία Δημητριάδη, ο Γιάννης Θωμόπουλος και ο Γ. Υδραίος δίνουν συναυλία, σήμερα (8μ.μ.), στο Θέατρο «Δ. Κιντής» της Ηλιούπολης. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ