ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
SUPER LEAGUE 1
Στη σκιά της νέας όξυνσης των επιχειρηματικών ανταγωνισμών

Υπό το γνώριμο σκηνικό της κόντρας αντίπαλων συμφερόντων εντός και εκτός του «προϊόντος» η πρεμιέρα της σεζόν 2022 - 2023

Eurokinissi

Ανοιξε η αυλαία της σεζόν 2022 - 2023 για το πρωτάθλημα της Super League 1, με το κυρίως μέρος της 1ης αγωνιστικής να διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Χαρακτηριστικά της, οι ανανεωμένες προσδοκίες διάκρισης σε αγωνιστικό επίπεδο από ομάδες και φιλάθλους, αλλά κυρίως, σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, για άλλη μια φορά τα γνωστά «ήθη» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου με τις κόντρες αντίπαλων συμφερόντων και συμμαχιών για τα πρωτεία σε ό,τι αφορά το «προϊόν», με σκοπό είτε τα άμεσα οικονομικά οφέλη που αποφέρει η «πίτα» των κερδών είτε τη διεκδίκηση απώτερων στόχων, συχνά άσχετων με το άθλημα.

Πιάνοντας το «νήμα» από το τέλος της σεζόν 2021 - 2022, οι μήνες που μεσολάβησαν μέχρι τώρα στιγματίστηκαν από νέο γύρο έντασης και όξυνσης της διαμάχης των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο - εντός της Λίγκας των ΠΑΕ - όσο και απέναντι στην ΕΠΟ. Σε αυτό συντέλεσαν και οι αλλαγές που έγιναν στις διοικήσεις της Λίγκας και της Ομοσπονδίας, με συνέπεια και ανακατατάξεις στις συμμαχίες.

Αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η σαπίλα την οποία αναδίδει το ποδοσφαιρικό «προϊόν», και που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί από τους κατά καιρούς καλλωπισμούς της «βιτρίνας». Ενταγμένο πλήρως στις λογικές του καπιταλιστικού συστήματος και προσανατολισμένο απόλυτα στο κυνήγι του κέρδους με κάθε κόστος, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της αγοράς «βρωμάει και ζέχνει» από όλες τις πλευρές, διαψεύδοντας ξανά και ξανά τις προσδοκίες «εξυγίανσης» που κάθε τόσο καλλιεργούνται μέσα από «λύσεις» όπως η επιτήρηση από την UEFA και τη FIFA, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών (π.χ. VAR), αλλαγή ποδοσφαιρικών κανονισμών, ψήφιση νέων αθλητικών νόμων κ.ο.κ.

Για την κατάσταση αυτή στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ακέραιη είναι η ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της σημερινής της ΝΔ. Η πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν έχει ως αποκλειστικό γνώμονα τη στήριξη του συστήματος, την καλύτερη διαχείριση και τον έλεγχο των ισορροπιών στην αγορά.

Αλλαγές και όξυνση ανταγωνισμών

Σε νέα φάση όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ συγκρουόμενων συμφερόντων μπήκαν οι αντίπαλες συμμαχίες στον χώρο του ποδοσφαίρου το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στα διοικητικά της Super League 1 και της ΕΠΟ. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, όπου το «τιμόνι» ανέλαβε ο Τάκης Μπαλτάκος, πρώην παράγοντας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, δικηγόρος και πρώην στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος διεγράφη για τις γνωστές σχέσεις του με το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Η επιλογή αυτή φέρεται να στηρίχθηκε από μερίδα των ΠΑΕ της Super League 1, παράλληλα όμως γνώρισε έντονη αμφισβήτηση από τη νέα ηγεσία της Λίγκας, υπό τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη. Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, ΕΠΟ και Λίγκα αναλώθηκαν σε έναν ...πόλεμο χαρακωμάτων, που αφορούσε από σοβαρά ζητήματα διαχείρισης και ελέγχου του «προϊόντος» μέχρι και διαδικαστικά θέματα, ακόμα και για ...τα γραφεία στις εγκαταστάσεις της ΕΠΟ.

Στο επίκεντρο και οι εξελίξεις στη διαιτησία

Τόσο στην κόντρα μεταξύ Super League 1 και EΠΟ, όσο και σ' αυτήν εντός της Λίγκας των ΠΑΕ, για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο των ανταγωνισμών βρέθηκαν η διαιτησία και οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο χώρο. Η λήξη της συνεργασίας της ΕΠΟ με τον Αγγλο αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ, στο τέλος της περασμένης σεζόν, άνοιξε εκ νέου τον «ασκό του Αιόλου». Ο Αγγλος την προηγούμενη σεζόν έχασε την υποστήριξη των τριών από τους πέντε του λεγόμενου «Big 5», δηλαδή των ισχυρότερων ΠΑΕ του πρωταθλήματος, καθώς επίσης αρκετών από τους λεγόμενους μικρομεσαίους, και βρέθηκε έτσι «στο μάτι του κυκλώνα». Το κλίμα απέναντι στο πρόσωπό του επιδείνωσαν περαιτέρω οι αλλαγές στην ΕΠΟ, αλλά και η μεταβολή του «συσχετισμού» στη Λίγκα, σε επίπεδο συμμαχιών.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η ΕΠΟ απομάκρυνε τον Κλάτενμπεργκ από τη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και τον αντικατέστησε με τον συμπατριώτη του και μέχρι πρότινος Νο 2 στην ΚΕΔ, τον 61χρονο πρώην διαιτητή Στιβ Μπένετ. Ο Κλάτενμπεργκ πάντως επανήλθε στα πράγματα της ελληνικής διαιτησίας, καθώς στις αρχές Αυγούστου ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως τεχνικού συμβούλου της ΕΠΟ.

Στο απόηχο όλων αυτών των εξελίξεων αναφορικά με πρόσωπα και ρόλους στην ελληνική διαιτησία, οι διεργασίες που «τρέχουν» σε ό,τι αφορά τον στόχο δημιουργίας επαγγελματικής διαιτησίας στη χώρα μας, όπως όλα δείχνουν, θα ρίξουν νέο «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών, αυτήν τη φορά με αντικείμενο τον έλεγχο του νέου εγχειρήματος.

Τα «θέλω» των επιχειρηματιών και η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα πάντως που οι ανταγωνισμοί εντός του «προϊόντος» δείχνουν να κορυφώνονται ξανά, το τελευταίο διάστημα δεν λείπουν και τα γνωστά ζητήματα όπου οι διάφορες διαφωνίες ...παραμερίζονται μπροστά στα γενικότερα «θέλω» των επιχειρηματιών του χώρου.

Αυτό αναδεικνύει για παράδειγμα η κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και λίγο καιρό με την κυβέρνηση, γύρω από το θέμα της καταβολής του ποσοστού που δικαιούνται οι ΠΑΕ από τη φορολόγηση του στοιχήματος. Η ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι η καταβολή των χρημάτων παρατείνεται για τις αρχές της νέας χρονιάς ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των ιδιοκτητών των ΠΑΕ, αφήνοντας αρχικά ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της αναβολής στη σέντρα του νέου πρωταθλήματος. Στη συνέχεια βέβαια αυτό εγκαταλείφθηκε ως ενδεχόμενο, μπροστά και στην απειλή για τη Λίγκα από τις ρήτρες των συμβολαίων με τα τηλεοπτικά κανάλια και τους χορηγούς.

Είναι προφανές, φυσικά, ότι από τη μεριά της κυβέρνησης δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση ουσιαστικής ρήξης με τα «θέλω» των επιχειρηματιών - τέτοιες κινήσεις έχουν κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα. Αλλωστε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, υπενθυμίζουμε, ήταν η ίδια που τον προηγούμενο χρόνο, με πρόσχημα τις επιπτώσεις από την πανδημία στήριξε τις ΠΑΕ με πρόσθετη χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα την ίδια στιγμή που για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο οποίος χτυπήθηκε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν ελέω πανδημίας και στο διάστημα αυτό τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια διογκώθηκαν, από πλευράς κυβέρνησης «περίσσεψαν» κάποια ψίχουλα που δόθηκαν ως βοήθεια...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Φινάλε με προσδοκίες διάκρισης σε ακόντιο και ύψος

Η Ελίνα Τζένγκο και η Τατιάνα Γκούσιν συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς στους τελικούς των αγωνισμάτων τους

Στον ακοντισμό και στο ύψος γυναικών επικεντρώνονται οι ελληνικές προσδοκίες για διάκριση στο φινάλε του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου του Μονάχου. Η Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό (20/8, 21.25 - ΕΡΤ2) και η Τατιάνα Γκούσιν στο ύψος (21/08, 20.05 - ΕΡΤ2) παίρνουν μέρος στους τελικούς των αγωνισμάτων τους επιδιώκοντας τον ιδανικό «επίλογο» για την Εθνική ομάδα στη διοργάνωση, ενώ η Τζένγκο διεκδικεί με αξιώσεις και μετάλλιο.

Λίγο πριν την αυλαία των αγώνων στο Μόναχο, η ελληνική ομάδα μετράει μέχρι στιγμής τρία μετάλλια: Το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος, και μάλιστα με την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο (8,52 μ.), το ιστορικό επίσης χρυσό της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα 35 χλμ. βάδην και το ασημένιο της Κατερίνας Στεφανίδη, σταθερής αξίας στο επί κοντώ (τέταρτο μετάλλιό της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα).

Το βράδυ της Παρασκευής η Σπυριδούλα Καρύδη αγωνιζόταν στον τελικό του τριπλούν, με την παρουσία της αθλήτριας του Γιώργου Πομάσκι σε αυτόν να αποτελεί ήδη σπουδαία επιτυχία για την ίδια.

Επιτυχίες στη σκιά της στυγνής πραγματικότητας

Για άλλη μια φορά πάντως οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών σε μεγάλη διοργάνωση του στίβου, όπως και εκείνες σε άλλα αθλήματα (κολύμβηση, κωπηλασία, γυμναστική), δεν μπορούν να κρύψουν τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει εδώ και χρόνια ο ελληνικός αθλητισμός. Την ευθύνη γι' αυτό φέρουν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και η σημερινή της ΝΔ, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν στον αθλητισμό μια πολιτική η οποία στο επίκεντρό της έχει τις περικοπές στις αθλητικές επιχορηγήσεις, που πλέον έχουν καταντήσει ψίχουλα για σωματεία και αθλητές, την απαξίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων ή την παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς και την απουσία ενός οργανωμένου πλαισίου ανάπτυξης και στήριξης του αθλητισμού. Από την άλλη, η λογική που κυριαρχεί στην κυβερνητική πολιτική είναι το «βρες χορηγό για να επιβιώσεις αθλητικά και όχι μόνο».

Σε χρονιές δε όπως η φετινή, με τις πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις, ή η περσινή, που ήταν και Ολυμπιακή χρονιά, τα χρήματα που περίσσεψαν από την κυβέρνηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, παρά τις μεγαλοστομίες των αρμόδιων στελεχών της, δεν αποδείχθηκαν παρά ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες ομοσπονδιών, σωματείων και αθλητών. Στον αντίποδα, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εξάντλησε τη ...γαλαντομία της προκειμένου να στηρίξει πολύμορφα τις ανάγκες και τα «θέλω» των επιχειρηματιών των ΠΑΕ και των ΚΑΕ.

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που και οι ίδιοι οι αθλητές έχουν αποκαλύψει τον «Γολγοθά» προβλημάτων που καλούνται μαζί με τις οικογένειές τους να ξεπεράσουν, προκειμένου να βρεθούν σε μια διοργάνωση ή να φτάσουν σε επιτυχίες. Οπως επίσης τις δύσκολες και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν προκειμένου να προπονηθούν, εξαιτίας της κατάστασης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής
Σάββατο 20/8

Ατρόμητος - ΟΦΗ (20.00 - Novasports 2)

Λαμία - ΑΕΚ (21.30 - Cosmote Sport 1)

ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός (21.45 - Novasports Prime)

Κυριακή 21/8

Παναθηναϊκός - Ιωνικός (20.00 - Cosmote Sport 2)

Αρης - Λεβαδειακός (20.30 - Novasports Prime)

Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα (22.00 - Cosmote Sport 1)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ