ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πάθος και πνεύμα» του Ντράγιερ

Από την ταινία του Ντράγιερ «Ζαν ντ' Αρκ»
Από την ταινία του Ντράγιερ «Ζαν ντ' Αρκ»
Από σήμερα μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου, το αφιέρωμα στο έργο του πρωτοπόρου, κορυφαίου Δανού σκηνοθέτη Καρλ Ντράγιερ, που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταφέρεται στην Αθήνα, στον κινηματογράφο «Απόλλων - FILMCENTER». Το αφιέρωμα πλαισιώνεται και με έκθεση φωτογραφιών από γυρίσματα και σκηνές ταινιών του σκηνοθέτη, οι οποίες προέρχονται από το Δανέζικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Εκτός από την έκθεση και τις προβολές, οι φίλοι του κινηματογράφου μπορούν να «γνωρίσουν» αυτόν τον σπουδαίο δημιουργό με την έκδοση ενός - πλούσιου σε θεωρητικά, κριτικά, βιοεργογραφικά κείμενα και φωτογραφίες - τόμου, με τίτλο «Karl Drayer», που κυκλοφόρησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ. Ο τόμος αυτός εμπλουτίζει την κινηματογραφική σειρά εκδόσεων του Φεστιβάλ, η οποία έχει γενικό τίτλο «Μεγάλοι Δημιουργοί του 20ού αιώνα». Η σύνταξη - επιμέλεια είναι των Μπάμπη Ακτσόγλου - Μιχάλη Δημόπουλου. Η επιμέλεια των κειμένων του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Το πρόγραμμα προβολής ταινιών του Ντράγιερ έχει ως εξής: Σήμερα: 6.30 μ.μ. «Βοήθεια στις Μητέρες» (1942), «Ο αγώνας κατά του καρκίνου» (1947), «Δύο ανθρώπινες υπάρξεις» (1944). 8.30 μ.μ. «Το πάθος της Ζαν Ντ' Αρκ» (1927). 11 μ.μ. «Μέρες οργής» (1943).

Αύριο: 5 μ.μ. «Η γέφυρα του Στόρστρομ» (1950), «Οι στιγματισμένοι» (1921). 7 μ.μ. «Η εκκλησία στην επαρχία» (1947), «Η χήρα του πάστορα» (1921). 9 μ.μ. «Γερτρούδη» (1964). 11 μ.μ. «Πρόλαβαν το πλοίο» (1948), «Βαμπίρ» (1931). Κυριακή: 5 μ.μ. «Σελίδες από το ημερολόγιο του Σατανά» (1919). 7 μ.μ. «Thorvaldsen» (1949), «Μίκαελ» (1924). 9 μ.μ. «Ο Λόγος» (1954). 11 μ.μ. «Πύργος μέσα σε πύργο» (1954), «Ο αφέντης του σπιτιού» (1925). Δευτέρα: 6.30 μ.μ. «Ο πρόεδρος» (1918), «Η νύφη του Γκλόμνταλ». 9 μ.μ. «Πρόλαβαν το πλοίο» (1948), «Βαμπίρ» (1931). 11 μ.μ. «Η εκκλησία στην επαρχία» (1947), «Η χήρα του πάστορα (1921)».

25 Σεπτεμβρίου: 7 μ.μ. «Η γέφυρα του Στόρστρομ» (1950), «Οι στιγματισμένοι» (1921). 9 μ.μ. «Ο Λόγος» (1954). 11 μ.μ. «Το πάθος της Ζαν Ντ' Αρκ» (1927).

26 Σεπτεμβρίου: 6.30 μ.μ. «Ο πρόεδρος» (1918), «Η νύφη του Γκλόμνταλ». 9 μ.μ. «Πύργος μέσα σε πύργο» (1954), «Ο αφέντης του σπιτιού» (1925). 11 μ.μ. «Γερτρούδη» (1964).

27 Σεπτεμβρίου: 7 μ.μ. «Σελίδες από το ημερολόγιο του Σατανά» (1919). 9 μ.μ. «Μέρες οργής» (1943). 11 μ.μ. «Thorvaldsen» (1949), «Μίκαελ» (1924).

Ανούσια «Ελληνιάδα»

Η νέα κυβερνητική «φούσκα» προς άγραν ψήφων από τους (ουσιαστικά, εγκαταλειμμένους από την ελληνική πολιτεία) απόδημους Ελληνες ακούει στο όνομα ...«Ελληνιάδα». Πρόκειται για μια αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση για τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού, που θα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό, σύμφωνα με τους διοργανωτές, την «ισχυροποίηση των δεσμών τους με την Ελλάδα» και την «ανάδειξη της δύναμης και της δημιουργικότητας του ελληνισμού».

Η διοργάνωση του νέου θεσμού, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, τον αρμόδιο για θέματα Αποδήμων υφυπουργό Εξωτερικών, Γ. Νιώτη και τον γγ Απόδημου Ελληνισμού, θα γίνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία «Ελληνιάδα», με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εταίρους τον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, την «ΑΕ Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», τον ΣΕΓΑΣ και το Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού. Η χάραξη του πλαισίου της διοργάνωσης και η εποπτεία της θα γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Ελληνιάδας, η οποία συστάθηκε με κοινή υπουργική απόφαση.

Στη διοργάνωση των αθλητικών αγώνων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα συμμετέχουν μια σειρά κρατικοί και μη φορείς (όπως η Ενωση Ξενοδόχων), πανεπιστήμια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η «Αθήνα 2004» κ.ά.

Το ότι το εν λόγω εγχείρημα στερείται μιας ειλικρινούς αντίληψης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την ουσιαστική επαφή των αποδήμων με την Ελλάδα αποδεικνύεται και από το ότι, ανάμεσα στους στόχους του είναι και η «γνωριμία» των νέων της Ελλάδας με άγνωστα ολυμπιακά αθλήματα ...όπως το αμερικανόπνευστο «μπέιζμπολ»! Παράλληλα, επιχειρείται η ιδεολογική χειραγώγηση των νέων αποδήμων, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα συμβάλουν στην «ενίσχυση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας του οικουμενικού ελληνισμού», ενώ, δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη έχει καταντήσει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά ορμητήρια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Για τους μικρούς μας φίλους

Κυκλαδικό γυναικείο και ανδρικό ειδώλιο -φίλοι των παιδιών
Κυκλαδικό γυναικείο και ανδρικό ειδώλιο -φίλοι των παιδιών
Εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά 6 έως 12 χρόνων, διοργανώνει κάθε Σάββατο (από 29/9), το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Μαθαίνω παίζοντας», το οποίο περιλαμβάνει: θεατρικά παιχνίδια, μυθολογία, λογοτεχνία, μουσική, γλωσσικές ασκήσεις, πηλοπλαστική, ξενάγηση στο Μουσείο. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Σοφία Γιαλουράκη. Για τη συμμετοχή των παιδιών μπορείτε να τηλεφωνείτε (Τετάρτη ή Παρασκευή πρωί) στο τηλέφωνο: 7228.321-3 (εσωτ. 116).

Ακόμη, το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου θα λειτουργήσει για την καινούρια σχολική χρονιά τα προγράμματα: Γ` Δημοτικού: «Οι φίλοι μου τα ειδώλια», «Εικόνες από τη Μυθολογία». Δ` Δημοτικού: «Λύσις και Τιμαρέτη: Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα», «Μια φορά κι έναν καιρό ένας αγγειοπλάστης», «Η πόλη κάτω από την πόλη» (έως 31 του Δεκέμβρη). Α` Γυμνασίου: «Κυκλαδικός πολιτισμός», «Λύσις και Τιμαρέτη: Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα», «Η πόλη κάτω από την πόλη». Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 7228.321-3.

  • Από τις 16 του Οκτώβρη το Παιδικό Μουσείο θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του στους μικρούς του φίλους, με ανανεωμένα εκθέματα, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο για σχολικές ομάδες όσο και για τις οικογένειες. Από Τρίτη έως και Κυριακή, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το έκθεμα «Κέντρο Ανακύκλωσης», να παίξουν με τους «Θησαυρούς της σοφίτας», να μοιραστούν με τις αισθήσεις τον πολιτισμικό θησαυρό που υπάρχει γύρω μας στο έκθεμα «Γείτονες», να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί μια τράπεζα στο έκθεμα «Παιδική Μουσειοτράπεζα» κ.ά. Επίσης, κάθε Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες πολυμορφικές και επίκαιρες για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 χρόνων και για οικογένειες. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3312.995-6.
  • Το «Κέντρο Τέχνης Παιδιού» (Στασινού 8α, Στάδιο) ξεκινά και φέτος τη λειτουργία του καλλιτεχνικού εργαστηρίου του, για 14η χρονιά. Μέσα από τα εκπαιδευτικά εικαστικά προγράμματα που εφαρμόζονται, τα παιδιά γνωρίζουν αυτενεργώντας τις διάφορες εκφράσεις της εικαστικής δημιουργίας. Επίσης, έρχονται σε επαφή με το έργο πολλών σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, μέσα από τις επισκέψεις σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους, Πινακοθήκες, Μουσεία κ.ά. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 7234.061, 7210.703, 0977537070.
Το βιβλίο της Αθηνάς Κρητικού «Η σι

Το βιβλίο της Αθηνάς Κρητικού «Η σιωπή της βελουδένιας καραμέλας» θα παρουσιαστεί την 1/10 (9μμ) στην γκαλερί «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45). Το βιβλίο θα προλογίσει η Ζωή Κυριακού. Κείμενα θα διαβάσουν οι: Ελένη Φιλίνη και Θάνος Καληώρας. Φράσεις από έργα για φλάουτο θα ερμηνεύσει η Υβόνα Γκλίνκα. Σκηνοθετική επιμέλεια Τούλα Τόλια. Το βιβλίο εικονογράφησε η Χριστίνα Μπελέκου.

«Ηράκλεια» πολιτισμού

Ξεκινά την Κυριακή το Φεστιβάλ «Ηράκλεια», που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Πρόκειται για ένα οκταήμερο μουσικών, θεατρικών, χορευτικών και άλλων εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται σε όλες τις πλατείες του δήμου. Στα φετινά «Ηράκλεια» πρωταγωνιστής είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στην κεντρική πλατεία (ΗΣΑΠ) του δήμου, θα πραγματοποιηθεί παζάρι με την εθελοντική συμμετοχή των τοπικών φορέων, σχολείων, συλλόγων κλπ, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν σε οικονομικά ασθενέστερους. Την ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων έχει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, Μαίρη Ιγγλέση.

Η αυλαία θ' ανοίξει την Κυριακή (12μ), στην πλατεία Αγ. Λουκά (Π. Ηράκλειο), με τον κλόουν Λίνο και την παρέα του, ενώ στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Οι εκδηλώσεις θα είναι καθημερινές και θα ολοκληρωθούν στις 30/9, με συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Υμηττού. Μαζί με τη Μεικτή Χορωδία - Μαντολινάτα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για τα «100 χρόνια Οπερέτας». Από τις εκδηλώσεις της βδομάδας ξεχωρίζουμε την τιμητική βραδιά για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, στις 25/9 (7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία (ΗΣΑΠ), όπου θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο «Αντί σιωπής» της Αν. Μπιθικώτση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ