ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ
Αγωνίστηκε για τον κόσμο της μουσικής

Τον επίτιμο πρόεδρό του, τον μαέστρο και συνθέτη Τάκη Αθηναίο, πενθεί ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Ο καλλιτέχνης με τη λαμπρή καριέρα και την πολύχρονη συνδικαλιστική δράση, «έφυγε» σε ηλικία 84 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα (4 μ.μ.), από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, με δαπάνη του ΥΠΠΟ. Το ΔΣ του ΠΜΣ καλεί όλο τον κλάδο των μουσικών να παραβρεθεί στην κηδεία προκειμένου όλοι μαζί να πουν το στερνό «αντίο» στον «παππού» και πρόεδρο του συλλόγου.

Ο Τάκης Αθηναίος γεννήθηκε στις 27 του Απρίλη 1920 στην Αθήνα (Νεάπολη Εξαρχείων) και όντας γόνος οικογένειας μουσικών, από πολύ νωρίς άρχισε τις μουσικές σπουδές. Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές - αρχικά στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο) και αργότερα στο Ωδείο Αθηνών (ανώτερα θεωρητικά) - σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Επέλεξε όμως τη μουσική, όπου διέπρεψε διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα ως μαέστρος και συνθέτης. Μετά το Ωδείο Αθηνών έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Κυδωνιάτη, ενώ στη συνέχεια γνωρίζεται με τον Γιάννη Βέλλα, γνωστό συνθέτη της εποχής. Αρχίζει η συνεργασία τους (ενορχηστρώνει κομμάτια του), που γίνεται και η αιτία να μπει ο Τ. Αθηναίος στη δισκογραφία ως ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας. Συνεργάζεται με την «Κολούμπια - Χιζ Μάστερ Βόιζ» και στη συνέχεια με την «Οντεόν - Παρλοφόν». Μετά το στρατιωτικό του μπήκε στο χώρο ως αναγνωρισμένος πλέον ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας. Συνεργάζεται με το μουσικό θέατρο και με διάφορα κέντρα διασκέδασης. Δούλεψε σχεδόν με όλους τους μεγάλους ηθοποιούς και θιάσους επιθεώρησης, ενώ χρημάτισε ενορχηστρωτής των γνωστότερων τραγουδιών της δεκαετίας του '50.

Ο Τ. Αθηναίος υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Ελαφράς Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), της οποίας ήταν διευθυντής για μια εικοσαετία, καθώς και ένας από τους ιδρυτές του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, του οποίου για πολλά χρόνια διηύθυνε την ορχήστρα του. Πήρε μέρος σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις και βραβεία.

Παράλληλα με τη μουσική του δραστηριότητα ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό, προσπαθώντας πάντα να συνδέσει τον αγώνα για τον πολιτισμό με τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο των μουσικών και της μουσικής, όπως συνήθιζε να λέει. Για μια δωδεκαετία, από το 1984 έως το 1996, εκλεγόταν συνεχώς στο αξίωμα του προέδρου του ΠΜΣ. Επί των ημερών του ο κλάδος των μουσικών είχε πολλές κατακτήσεις τόσο στον εργασιακό όσο και στον πολιτιστικό τομέα. Για την προσφορά του, με ομόφωνη απόφαση της ΓΣ του ΠΜΣ, του είχε αποδοθεί ο τίτλος του επίτιμου προέδρου.

  • Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Τ. Αθηναίου εξέφρασαν η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και ο υφυπουργός Πολιτισμού.
Εικαστικός «38ος Παράλληλος»

«Σύμβολο», έργο του Κ. Πολυχρονόπουλου
«Σύμβολο», έργο του Κ. Πολυχρονόπουλου
Κορύφωση μιας σειράς διεθνών πολιτιστικών συναντήσεων, που ξεκίνησαν το 2000, αποτελεί η έκθεση «38ος Παράλληλος - ο Ορίζοντας», η οποία παρουσιάζεται από σήμερα στο Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου και στο Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς (Γ. Λύρα 73). Με σκοπό «τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη συνάντηση ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης από τις χώρες που βρίσκονται στον 38ο Παράλληλο», η έκθεση φιλοδοξεί να λειτουργήσει ενωτικά στο σημείο που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση. Η ιδέα της ένωσης των τόπων του 38ου Παράλληλου, στο πλαίσιο καλλιτεχνικών δράσεων, γεννήθηκε το 1987, όταν ο Ιάπωνας γλύπτης Tetsuo Harada δούλευε πάνω στα βράχια του Σκιρώνειου το έργο του «Ενωση, Ειρήνη, Ανθρωπος, Φύση».

Με τη βοήθεια της παγκόσμιας γλώσσας της τέχνης τα σύνορα ανάμεσα σε δεκατρείς χώρες ξεπερνιούνται. Ετσι, καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν και την Τουρκία, όλοι τους φορείς διαφορετικών πολιτισμών, αναπτύσσουν ένα διαπολιτισμικό διάλογο.

Στην έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Βίκυ Καραΐσκου, συμμετέχουν οι: Μάντυ Αλμπάνη, Κατερίνα Μπαραμπούτη, Γεωργία Δαμοπούλου, Ειρήνη Δελικούρα, Armida Gandini, Χριστίνα Γούσια, Cesar Harada, Ελενα Καμπίνα, Μαρία Καραθάνου, Χάρης Κοντοσφύρης, Σία Κυριακάκου, Adelina Lopes, Lola Marazuela, Massimiliano Mastronardi, Paco Mesa, Μίλτος Μιχαηλίδης, Ελένη Πανουκλιά, Αρτεμις Ποταμιάνου, Αλέξανδρος Ψυχούλης, κ.ά. Παράλληλα, θα γίνουν εκδηλώσεις μουσικής, ποίησης, χορού, κ.ά.

«Διαδρομές» χρωμάτων

Εργο του Τάκη Τζίφα
Εργο του Τάκη Τζίφα
Αναδρομική έκθεση έργων του Χέρμαν Μπλάουτ εγκαινιάζεται στις 25 Μάη (8μ.μ.) στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51, πλατεία Κουμουνδούρου). Ο γερμανικής καταγωγής καλλιτέχνης, εγκατεστημένος στην Ελλάδα από το 1966, παρουσιάζει ένα σημαντικό αριθμό από ελαιογραφίες και υδατογραφίες. Εργα αντιπροσωπευτικά από δεκαπέντε συγκεκριμένες περιόδους, «όπου τα θέματα, το ύφος, οι χρωματικές διακυμάνσεις, αλλάζουν με τρόπο απρόσμενο, διεγείροντας το ενδιαφέρον και προκαλώντας συνεχή έκπληξη και απόλαυση στο θεατή». Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου που τη συνοδεύει, έχει η Διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Κυριαζή, ενώ την εικαστική επιμέλεια της έκδοσης, ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου.

Την τελευταία του δουλιά με τίτλο «Ολα είναι παράσταση», παρουσιάζει ο Τάκης Τζίφας, στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 29 του Μάη στο χώρο τέχνης «Βουρκαριανή» στην Τζια. Χρησιμοποιώντας την τέχνη του κολάζ, ο καλλιτέχνης εμπνέεται από το λαμπερό χώρο του θεάτρου με τα έντονα χρώματα και την ατμόσφαιρα μυστηρίου, τα εντυπωσιακά σκηνικά και τη γοητεία των κοστουμιών. Η θάλασσα, η γυναικεία παρουσία και ο κόσμος του παιδιού, αποτελούν το κεντρικό θέμα των συνθέσεών του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου.

Στο θέατρο «Αμόρε» (Πριγκιπονήσων 10, Πολύγωνο), στα πλαίσια του φεστιβάλ «Δοκιμές», το οποίο διοργανώνει το «Θεάτρο του Νότου», παρουσιάζοντας νέους καλλιτέχνες του θεάτρου μας, από τη Δευτέρα (9μμ) έως τις 31/5, θα παρουσιαστεί, σε επίσημη πρώτη στην Ελλάδα, το έργο «Αραβική νύχτα» του Γερμανού συγγραφέα Ρόναλντ Σιμελφένινγκ. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Κουρτάκη. Τα σκηνικά της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο «La Trobe» (Μελβούρνη), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Ερευνών, το οποίο διαθέτει το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, από τις 26/5 (7μμ) μέχρι και τις 28/5 οργανώνουν συμπόσιο με θέμα «Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας». Οι εργασίες θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (Πανεπιστημίου 30), όπου θα λειτουργήσει και σχετική έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας από τη δράση των Ελλήνων της Αυστραλίας.

Τη Δευτέρα (24/5, 9μμ) το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής, στον κινηματογράφο «Αιολία» (Σολομωνίδου και Φιλαδελφίας, πίσω από τη Νήαρ Ηστ) θα τιμήσει την ηθοποιό Κατερίνα Χέλμη, πρωταγωνίστρια της παράστασης «Μπαμ τριαλαρό». Για την ηθοποιό θα μιλήσουν οι Νεοκλής Σαρρής και Νικήτας Τσακίρογλου. Η ηθοποιός, στη μνήμη του αδελφού της, Κωνσταντίνου Χέλμη, μαζί με δυο μαθήτριές της θα διαβάσει κείμενα σε μετάφραση του αδελφού της. Θα προβληθεί η ταινία του Δημήτρη Μαυρίκιου «Ο δρόμος του Λαμόρε».

«Το γίγνεσθαι του κόσμου μας: Νόημα και αξίες», είναι το θέμα της ομιλίας που θα δώσει στην Ακαδημία Αθηνών, (25/5, 7μμ), ο ακαδημαϊκός Πάνος Λογοθετίδης.

Συναυλία της Σαββίνας Γιαννάτου, με τους «Primavera en Saloniko», οργανώνει στις 25/5, στο Ραμπάτ, το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Μαρόκο, στο πλαίσιο του έθνικ Φεστιβάλ «Mawazine - Ρυθμοί του κόσμου». Η συναυλία της Γιαννάτου, με ελληνική και μεσογειακή παραδοσιακή μουσική, θα δοθεί στους κήπους του μαγευτικού CHellah (ερείπια της ρωμαϊκής πόλης, και μετά νεκρούπολη των σουλτάνων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ