ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κραταιά η λογοκρισία...

Εικόνα του κόμικ
Εικόνα του κόμικ
Απαράδεκτο, όσο και επικίνδυνο, κρούσμα λογοκρισίας εκτυλίχτηκε την Τρίτη σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, από τις προθήκες των οποίων, η αστυνομία κατάσχεσε (!) αντίτυπα του κόμικ «Η ζωή του Ιησού», του Αυστριακού Γκέρχαρντ Γκάντερερ, (εκδόσεις «Οξύ»). Επιπλέον, με την κατηγορία περί «καθύβρισης θρησκευμάτων διά του Τύπου»(!) ο εισαγγελέας κάλεσε σε απολογία τον εκδότη και τον μεταφραστή του βιβλίου.

Το κόμικ εκδόθηκε στα ελληνικά τον περασμένο Δεκέμβρη, αφού πρώτα εκδόθηκε σε Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία και Αυστρία. Αν και υπήρξαν οι γνωστές αντιδράσεις από τους γνωστούς κύκλους, το βιβλίο δεν αποσύρθηκε από την κυκλοφορία στις παραπάνω χώρες.

Οι εκδόσεις «Οξύ» κάνουν λόγο για «πρωτοφανή στις ημέρες μας λογοκρισία και στέρηση της ελεύθερης έκφρασης και ελευθεροτυπίας» και θυμίζουν ότι «κάτι τέτοιο είχε να συμβεί στην Ελλάδα, από το 1981, με την έκδοση του βιβλίου του Μαρκήσιου ντε Σαντ». Προσθέτουν ότι το βιβλίο δεν είναι υβριστικό και δε σοκάρει ούτε με την εικόνα ούτε με το λόγο του, απλά είναι χιουμοριστικό και ως τέτοιο αντιμετωπίστηκε σε όλον τον κόσμο. Το κόμικ προσεγγίζει με χιουμοριστικό τρόπο την κυρίαρχη άποψη για τη ζωή του Χριστού. Εμείς να προσθέσουμε μόνο, ότι αν και αραιά, τα κρούσματα λογοκρισίας του καλλιτεχνικού έργου στην Ελλάδα αρκούν για να ενισχυθεί η ανησυχία και σε αυτόν τον τομέα.

Εθνικού Θεάτρου περιοδεία και πρεμιέρα

Από την «Αντιγόνη» του Εθνικού Θεάτρου
Από την «Αντιγόνη» του Εθνικού Θεάτρου
Ξεκινά στις 2 Μαρτίου, το Εθνικό Θέατρο, τη δεύτερη, φετινή διεθνή περιοδεία του, με τη σοφόκλεια «Αντιγόνη». Η παράσταση, μετά την καλοκαιρινή παρουσίασή της στην Ελλάδα, ταξίδεψε με επιτυχία, σε Ιταλία, Βραζιλία, ΗΠΑ. Τώρα η «Αντιγόνη», με την Λυδία Κονιόρδου στον ομώνυμο ρόλο, θα παρουσιαστεί στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία και την Ευρώπη. Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι: 6, 7/3 Πεκίνο, 11,12,13,14,15,16/3 Τόκιο, 20,21/3 Μελβούρνη, 25/3 Αδελαΐδα, 28,29/3 Σίδνεϊ, 2/4 Βρυξέλλες, 10/5 Στουτγκάρδη. Μετάφραση Νίκου Παναγιωτοπούλου, σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Παναγιώτη Φαραζή, χορογραφίες Βάσως Μπαρμπούση, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν επίσης: Μαρία Κατσιαδάκη, Σοφοκλής Πέππας, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Κοσμάς Φοντούκης, Θέμης Πάνου, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Θόδωρος Κατσαφάδος, κ.ά.. Παίζουν οι μουσικοί: Τάκης Φαραζής (κρουστά, έγχορδα, ιδιόφωνα), Αλέκος Χρηστίδης και Δήμος Τσιγκάκος (κρουστά, ιδιόφωνα).

  • Το Εθνικό Θέατρο περιοδεύει και με τον «Σέντζα» του Παντελή Χορν, που παίχτηκε στο ΚΘΒΕ, στο Βόλο, τα Τρίκαλα, το Κιλκίς, τις Σέρρες, στη Λαμία. Ακολουθούν: Γιάννενα, Αγρίνιο, Τρίπολη. Ο Παντελής Χορν καυτηριάζει την υποκρισία της «ευυπόληπτης» κοινωνίας, την εξαγορά συνειδήσεων και ηθικών αξιών. Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος. Σκηνικά - κοστούμια: Ρένα Γεωργιάδου. Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μωραΐτης. Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος, Σωτήρης Τζεβελέκος, Γιάννης Δεγαΐτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Τρύφων Παπουτσής, Ελευθερία Βιδάκη κ.ά.
  • Είκοσι χρονιά μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου «Το φάντασμα του κυρίου Ραμόν Νοβάρο», το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει ξανά, στις 14/3, το έργο του Παύλου Μάτεσι στο Θέατρο «Κάππα». Το έργο γράφτηκε και ανέβηκε το 1973 στο Εθνικό Θέατρο, με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα. Φέτος, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Παίζουν: Τάσος Περζικιανίδης, Νίκος Μπουσδούκος, Μπέττυ Βαλάση, Ευαγγελία Σαμιωτάκη. Με πρωταγωνιστή ένα φοβισμένο και συμβιβασμένο ανθρωπάκι, το έργο μεταχειρίζεται όλες τις τεχνικές της κωμωδίας για να μιλήσει για κάτι τραγικό: την κατασπατάληση μιας ζωής, εξαιτίας του κοινωνικού στραγγαλισμού και της ατομικής οκνηρίας. Με αφορμή το μνημόσυνο της πεθεράς του και μια κουβέντα με φίλο του, το κεντρικό πρόσωπο κάνει έναν απολογισμό ζωής, απ΄ όπου περνούν πρόσωπα του παρελθόντος (οι γονείς και τα πεθερικά του), που του θυμίζουν όνειρα, ελπίδες και σφάλματα στο ξεκίνημα της ζωής του, αλλά και του σκληρού παρόντος (η γυναίκα του, η ψυχοκόρη του), που τον δυναστεύουν, αχρηστεύοντας την προσωπικότητά του. Παρότι εγκλωβισμένος πια ο Αντωνάκης, συνειδητοποιεί το αδιέξοδό του, οργίζεται, συγκρούεται με το περιβάλλον του, αμφιταλαντεύεται και τέλος «αναχωρεί» για το τελευταίο ταξίδι της ζωής του.
Τσικνοπέμπτη στο «Συρμό»

Τραγούδι, χορό και γλέντι απαιτεί σύμφωνα με το έθιμο η Τσικνοπέμπτη. Προσαρμοσμένο λοιπόν στο χαρακτήρα της αποψινής βραδιάς θα είναι το πρόγραμμα στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210 5203.661). Ο Βασίλης Λέκκας, από τις 11 μ.μ., ξεδιπλώνει με τον τρόπο που εκείνος γνωρίζει ένα πρόγραμμα βασισμένο στο λαϊκό μας τραγούδι, θυμίζοντας σε όσους βρεθούν στη νέα μουσική σκηνή του Μεταξουργείου αθάνατα τραγούδια και προσκαλώντας σε ένα μουσικό γαϊτανάκι ουσιαστικής διασκέδασης και επικοινωνίας.

Αποκριάτικη αυλαία

Η Δόμνα Σαμίου και ο Διονύσης Σαββόπουλος ανοίγουν την αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, σήμερα (1.30μ.μ.), στην κεντρική αγορά Αθηνών. Θα παρουσιάσουν «τολμηρά» αποκριάτικα τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης. Μαζί τους Κουδουνάτοι, Μωμόγεροι και παιδιά του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης, με κλαρίνα και βιολιά. Στις 7.30μ.μ., στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι και στου Ψυρρή 100 χορωδοί της Χορωδίας του Δήμου και της Μαντολινάτας - Λυρικής Χορωδίας του Πάνου Μπαρμπάτη θα τραγουδούν στις πλατείες και στα στενά της Πλάκας αθηναϊκές καντάδες και αποκριάτικα τραγούδια.

Για την ελληνική μουσική

Στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ έχει προσκληθεί η Νένα Βενετσάνου, για να τραγουδήσει, αύριο, στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα «Η ελληνική μουσική από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα». Θα παρουσιάσει επιλεγμένα τραγούδια της, με γενικό τίτλο «προς Νέα Γη», με θέμα το ταξίδι και τη μετανάστευση, σε ποίηση Ελύτη, Σαραντάρη, Μυρτιώτισσας, Καββαδία κ.ά. Στο συνέδριο, που συντονίζει ο Γιώργος Συρίμης, λέκτορας των Νέων Ελληνικών στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Γέιλ, θα συμμετέχουν, επίσης, κριτικοί, μεταφραστές, δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως: D. Connoly, Π. Κουνάδης, Γ. Λεωτσάκος, Χ. Δημαράς, Δ. Λέκκας, Λ. Νικολακοπούλου κ.ά., οι οποίοι θα μιλήσουν στις 29/2 για τις διαδρομές του βρετανικού τραγουδιού στη σύγχρονη Ελλάδα.

Πρόγραμμα για απαιτητικούς μουσικόφιλους, επιλογές σμυρναίικου, ρεμπέτικου, λαϊκού, έντεχνου τραγουδιού, προτείνει ο νέος χώρος «Καραπιπερίμ», που λειτουργεί από Τετάρτη - Σάββατο (10.30μ.μ.), στη Μεταμόρφωση (Κοραή και Κόττου, τηλ. 210.2835.162). Βασικοί συντελεστές του προγράμματος είναι οι: Μανόλης Φεργάδης (μπουζούκι), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (κιθάρα, φωνή), Στάθης Αναγνώστου (ακορντεόν), Αχιλλέας Βουρλιωτάκης (πιάνο), Φανή Μαλιαρίτση (φωνή).

Τη νέα της παράσταση, «Εκρήξεις», παρουσιάζει σήμερα (9μμ) και αύριο (9μμ και 10.30μμ), και την 1/3 (8μμ και 10μμ) στο «XρώμαChroma Upstairs» (Καραγ. Σερβίας και Λέκκα 8), η χορευτική ομάδα «Πρόσχημα». Πρόκειται για «ταξίδι» στο σύμπαν, σε χορογραφία Μαρίας Κολιοπούλου, σκηνικά - κοστούμια Εύης Χλουβεράκη, φωτισμούς Λ. Μεϊτάνη και φωτογραφίες Στ. Μπακλαβά. Την παράσταση «ντύνει» το γοητευτικό βίντεο του Γιάννη Μάστορη και η «ζωντανή» μουσική του Λουκά Τσολακιάν. Χορεύουν: Στέλλα Ζάνου, Μαρία Κολιοπούλου.

Δύο βιβλία του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου (γιατρού, συγγραφέα, επ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών) παρουσιάζονται αυτές τις μέρες. Σήμερα (6.30μμ) στο βιβλιοπωλείο Πατάκης (Ακαδημίας 65), η μελέτη του για τα ξόρκια στη θεραπευτική, με τίτλο «άφτρα - καύτρα πάει στην πόλη» (εκδόσεις «Μύρτος»). Ομιλητές: Λιλή Μαυροκεφάλου και Βασιλική Τζουράρη. Στις 5/3 (7μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» το βιβλίο του «Η Ιατρική στο Δημοτικό Τραγούδι» («Διαχρονικές Εκδόσεις»). Ομιλητές οι: Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Παναγιώτης Χ. Μυλωνάς και ο συγγραφέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ