ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΚΕΡΚΥΡΑ
Χάος «συναρμοδίων»

«Πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και αντιφάσεις του θεσμικού πλαισίου περιορίζουν τις προσπάθειες διάσωσης και διατήρησης της Κέρκυρας», σύμφωνα με το συμπέρασμα της τριήμερης επιστημονικής συνάντησης που πραγματοποίησαν στην Κέρκυρα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μνημείων (18/4) το ΤΕΕ, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS και ο δήμος Κέρκυρας.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα της Κέρκυρας, από τις λειτουργικές και μορφολογικές αλλοιώσεις της παλιάς πόλης, οφείλονται στην απουσία θεσμικού πλαισίου προστασίας, αλλά και στο χάος των «αρμοδιοτήτων», αφού οι συναρμοδιότητες του ΥΠΠΟ, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του δήμου προκαλούν γενική αδράνεια. Λ.χ, ενώ το ΥΠΠΟ (βάσει του νόμου του 1967, με τον οποίο η εντός των τειχών πόλη της Κέρκυρας κηρύχτηκε «ιστορικό διατηρητέο μνημείο) απαγορεύει - ορθώς - τις κατεδαφίσεις και εγκρίνει επισκευές, η Πολεοδομία απαγορεύει τις επισκευές! Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου», με συνέπεια το γραφείο έκδοσης αδειών λειτουργίας καταστημάτων, «με όλες αυτές τις αντιφάσεις, έχει αναγορευτεί στη μεγαλύτερη γραφειοκρατική υπηρεσία, συνώνυμη της ταλαιπωρίας και του τυχαίου».

Αν και υπογράφτηκε Προγραμματική Σύμβαση για την παλιά πόλη, μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΠΟ, ΥΠΕΘΟ, ΔΕΠΟΣ και δήμου Κερκυραίων από το 1995, προϋπολογισμού 3,25 δισ. δρχ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα έργα που έγιναν είναι απλώς «δείγμα γραφής», αφού, «ελάχιστα είναι τα έργα αποκατάστασης σημαντικών κτιρίων», που προβλέπει η σύμβαση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 40 επιστήμονες από 16 χώρες και δεκάδες Ελληνες, ενώ την παρακολούθησαν 400 αρχιτέκτονες, μηχανικοί, αρχαιολόγοι, συντηρητές και εκπρόσωποι φορέων.

Πάσχα και Τέχνη

Εργο της Μ. Πρέκα
Εργο της Μ. Πρέκα
Λάδια, ακουαρέλες, παστέλ, γκραβούρες, μινιατούρες χαρακτικής ένθετες σε πλέξι γκλας, μικρά γλυπτά, επώνυμα χειροποίητα κοσμήματα κ.ά. περιλαμβάνει η γιορταστική ομαδική έκθεση που παρουσιάζεται από τη Μ. Δευτέρα στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45). Συγκεκριμένα, οι: «Εικαστικές προτάσεις δώρων για το Πάσχα» περιλαμβάνουν συλλεκτικές δημιουργίες των: Γ. Τσαρούχη, Σπ. Βασιλείου, Ν. Χατζηκυριάκου Πρέκα, Π. Πρέκα, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Σικελιώτη, Α. Τάσσου κ.ά. Σύγχρονες δημιουργίες των: Κ. Μαλάμου, Π. Τέτση, Γ. Βαρλάμου, Κ. Γραμματόπουλου, Αλ. Φασιανού, Μ. Πρέκα, Ντ. Αντωνακάτου, Π. Ζυμπουλάκη, Τ. Κατσουλίδη, Γ. Μπλιάτσου κ.ά. Εργα γλυπτικής των: Β. Μουστάκα, Π. Πρέκα, Μ. Πρέκα, Β. Παπασάϊκα, Δ. Βλάσση κ.ά. και κόσμημα σε πλατίνα, ασήμι και χρυσό του Αλέξη Τέτση. Η έκθεση θα λειτουργεί έως και τη Μ. Παρασκευή από 10πμ έως 9μμ. Το Μ. Σάββατο από 10πμ έως 4μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μάη.

  • Μεταξοτυπίες και λιθογραφίες από έργα του Α. Τάσσου σε πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, μπορείτε να βρείτε στην Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» (Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 010 9243100). Ακόμη, μπορείτε να προμηθευτείτε τα βιβλία του μεγάλου μας καλλιτέχνη, «Ασμα Ασμάτων» και «Λυσιστράτη», καθώς επίσης και άλλα πρωτότυπα έργα, τα οποία, σίγουρα, αποτελούν ένα ξεχωριστό δώρο για τις γιορταστικές μέρες που έρχονται.
Δημιουργία του Α. Τάσσου
Δημιουργία του Α. Τάσσου
Επισκέψεις στα μουσεία

Επεκτείνεται το μέτρο της ελεύθερης εισόδου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα του υπόλοιπου έτους (μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για τους χειμερινούς μήνες) εκτός του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Ετσι θα είναι ελεύθερη η είσοδος στις 12/5 (πρώτη Κυριακή του Μάη), στις 2/6 κ.ο.κ. Βέβαια το μέτρο αυτό θα έπρεπε να συνοδευτεί και από μειώσεις, αντί αυξήσεων, στα εισιτήρια...

Επίσης, καθιερώνεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας σε 35 μουσεία, που κάθε Τετάρτη θα λειτουργούν μέχρι τις 11μμ το καλοκαίρι και μέχρι τις 9μμ το χειμώνα. Τα μουσεία, όπου θα ισχύσει το μέτρο (καλοκαίρι και χειμώνα) είναι: Νομισματικό, Αρχαίας Κορίνθου, Πατρών, Αιγίου, Αγρινίου, Θέρμου, Αργοστολίου, Ιθάκης, Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού Ιθάκης, Ολυμπίας, Κέρκυρας, Ασιατικής Τέχνης (Κέρκυρα), Mon Repos, Θεσσαλονίκης, Μυτιλήνης, Χίου, Λήμνου, Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη), Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Αθήνα), Κρύπτη Αγίου Δημητρίου (Θεσσαλονίκη).

Μόνο το καλοκαίρι: Κανελλοπούλου, Επιδαύρου, Νεμέας, Λαμίας, Καβάλας, Δράμας, Αμφίπολης, Συλλογή Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης (Λιβάδι Κυθήρων), Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας, Μουσείο Νιόκαστρου Πύλου, Ζακύνθου, Αρχοντικό Γ. Σβαρτς, Επταπύργιο, Πύργος Ουρανούπολης.

Ποιητές στη Χαλκίδα

Από τις 9-14/5 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διεθνής ποιητική συνάντηση στη Χαλκίδα, με πρωτοβουλία της Χαλκιδέας ποιήτριας, Μαρίας Μιστριώτη (πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής) και διοργανωτές τη ΝΑ Εύβοιας και το Δήμο Χαλκιδέων. Η συνάντηση τιτλοφορείται «Η συμβολή της Ποίησης στην αδελφοσύνη των λαών» και συμμετέχουν δεκάδες ποιητές από: Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Ιράκ, Εσθονία, Ρουμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και φυσικά Ελλάδα.

Οι ποιητές θα επισκεφθούν δήμους της Εύβοιας, την Αθήνα και τους Δελφούς, θα έχουν συνάντηση με εκδότες, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πλήθος εκδηλώσεων.

Διπλά εγκαίνια

Εγκαινιάζεται στις 14 Μάη στο μεσαίο επίπεδο της αίθουσας τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), έκθεση φωτογραφίας του Σταύρου Ανδριώτη, με τίτλο «Εικόνες του Μανχάταν». Πρόκειται για εικόνες που σ' ένα πρώτο επίπεδο δείχνουν απλούς καθημερινούς ανθρώπους, σ' ένα δεύτερο ανακαλούν στη μνήμη άγραφες και άγνωστες προσωπικές ιστορίες. Εστιάζουν στο ιδιαίτερο και εξωτικό, ενώ αποκαλύπτουν το κοινό και το οικείο.

Την ίδια μέρα στο κάτω επίπεδο της Αίθουσας, εγκαινιάζεται έκθεση του Φώτη Πεχλιβανίδη με τίτλο «Luna: Δραπετεύοντας από τις σελίδες». Δεκαεπτά πρωτότυπα έργα της «Luna», της πιο διάσημης χάρτινης Ελληνίδας στην πιο μπερδεμένη και απροσδόκητη πόλη, την Αθήνα, γεμάτα ερωτισμό και ένταση, αποτελούν το υλικό της έκθεσης. Και οι δύο παρουσιάσεις θα διαρκέσουν ως την 1η Ιούνη.

Στο πνεύμα των ημερών

Ενα τελετουργικό δρώμενο στο πνεύμα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, με τίτλο «Ενύσταξεν η ψυχή του» παρουσιάζεται (μέχρι τη Μ. Παρασκευή), στο «Αλεκτον». Μοιρολόγια του έρωτα και του θανάτου από Κύπρο, Κρήτη, Μάνη, Μ. Ασία, τον Πόντο, που κρατούν την ντοπιολαλιά και την παραδοσιακή τους ταυτότητα. Η καταγωγή των θρηνητικών ασμάτων στη χώρα μας συναντώνται στη μυθολογία, στα ομηρικά έπη, στην τραγωδία, σε χρονικά και στη λαϊκή παράδοση.

Η έρευνα, σύνθεση κειμένων - σκηνοθεσία είναι της Αννας Σωτρίνη, τα σκηνικά - κοστούμια της Γιούλας Χατζηγεωργίου, η χορογραφία του Πέτρου Γάλλια, οι φωτισμοί του Δήμου Αβδελιώδη. Τραγούδι, νέι, μπεντρί ο Κώστας Παυλίδης. Παίζουν: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Ερμίνα Γεράρδη, Ελευθερία Γεροφωκά, Μπάμπης Καλαντζής, Βασίλης Πούλος, Νίκος Τουρνάκης (τουμπελέκι, κρητική λύρα), Ελλη Θεοφυλάκτου (κρουστά).

Ζωγραφικά ταξίδια

Στο Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Ν. Υόρκη παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου. «Οι ζωγραφιές του Π. Σάμιου», σημειώνει ο Χ. Καμπουρίδης, «περιέχουν συναισθήματα που σ' αυτόν τον τόπο φυτρώνουν πολλές φορές ανά τους αιώνες. Κλασική και στέρεη η θεματολογία τους, καλά χωνεμένο εικαστικό λεξιλόγιο, μεγάλη άνεση στο σχέδιο και τις τεχνικές. Οι φιγούρες του έχουν τη μνημειακότητα και τη διαχρονικότητα υστερορωμαϊκής - βυζαντινής νωπογραφίας».

Πρώτη ατομική

Στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής) εγκαινιάζεται στις 10/5 (8.30μμ) έκθεση έργων της Ελένης Κρίκκη. Τίτλος της «Κύκλοι δέντρα». Πρόκειται για την πρώτη ατομική της έκθεση, η οποία περιλαμβάνει επιτείχιες κατασκευές μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Στεφάνια, πρωτομαγιάτικα και ένδοξα, αναγεννητικοί κύκλοι της φύσης. Δένδρα, κύκλοι ευθυτενείς, κορμοί σταθεροί και ευλύγιστοι, μονοπάτια ζωής που πάνε από το χώμα στον ουρανό. Τα υλικά είναι κυρίως ξύλο, ύφασμα και σύρμα. Οπως σημειώνει η δημιουργός: «Ξεκίνησα το 1977 να φτιάχνω καράβια με ξύλα θαλασσοφαγωμένα, οξειδωμένα μέταλλα, πέτρες από ακρογιαλιές. Καράβια που βγαίνουν από τη φθορά, θα ταξιδέψουν και θα γεράσουν πάλι. Ετσι μπήκα στον κύκλο...». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 του Μάη.

Ο ζωγράφος - χαράκτης Στέφανος Ρόκος πήρε το βραβείο «TN Lawrence Materials Prize» στη National Print Exhibition 2002 στο Λονδίνο. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 850 καλλιτέχνες και επιλέχτηκαν 80 με 250 έργα χαρακτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ