ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Θηβαϊκός κύκλος» στους Δελφούς

Η Λυδία Κονιόρδου στην «Αντιγόνη» του Εθνικού Θεάτρου
Η Λυδία Κονιόρδου στην «Αντιγόνη» του Εθνικού Θεάτρου
Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Θηβαϊκός Κύκλος» που διοργανώνει η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004», πραγματοποιείται η 11η Συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στους Δελφούς. Θέμα του Συμποσίου που πραγματοποιείται στους Δελφούς είναι οι «Θηβαϊκοί Μύθοι», το οποίο αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Οι θηβαϊκοί μύθοι και τα κείμενα, οι θηβαϊκοί μύθοι στο θέατρο και ο θηβαϊκός κύκλος μέσα από το πρίσμα της ψυχανάλυσης. Παράλληλα με το Συμπόσιο, αναπτύσσεται ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές παρουσιάσεις (μονόλογοι), εργαστήρια και επιδείξεις μεθόδου εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη (5/7, πρώτη παρουσίαση). «Δώδεκα Σονέτα για τη Θήβα», μεικτό θέαμα λόγου και μουσικής σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Η μουσική είναι του Νίκου Ξυδάκη και οι εικαστικές παρεμβάσεις του Χρήστου Μποκόρου (6/7).

Στις 7/7 «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή. Διασκευή παραγωγής ΗΠΑ - Νιγηρίας. Κείμενο-σκηνοθεσία Wole Soyinka. Στις 8/7 «Πού είναι ο Οιδίππους;», τουρκική παράσταση σε σκηνοθεσία Sahika Tekand. Συμπαραγωγή του ΕΠΚΕΔ και του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Κωνσταντινούπολης (νέα παραγωγή). Στις 9/7, «Θηβαΐς», κινέζικη όπερα της Bang Zi βασισμένη στους «Επτά επί Θήβαις» του Αισχύλου και στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία Luo Jin-Lin. Στις 10 Ιούλη «Βάκχες» του Ευριπίδη, γαλλική παράσταση του θιάσου Tour de Babel σε σκηνοθεσία Frederic Servant και Anna-Sylvie Meyza και «Η διαθήκη του Οιδίποδα» του Χάινερ Μίλερ με τον Steffen Schlelermacher.

Στις 11/7: Ρεσιτάλ υποκριτικής: Ηρωες του Θηβαϊκού Κύκλου. «Οιδίππους» με τον Ramaz Chkhikvadze (Γεωργία), «Αγαύη» με την Marisa Fabri (Ιταλία), «Αντιγόνη» με την Angela Winkler (Γερμανία), «Ετεοκλής» με τον Martin Wuttke (Γερμανία), «Ο Θρήνος της Αντιγόνης» με τους Σοφία Χιλ- Τάσο Δήμα (Ελλάδα), «Ερμηνεία Μονολόγου» με τον Victor Gvozdickiy, «Χορικά από τις Βάκχες του Ευριπίδη» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου.

Στις 12/7 «Μονόλογοι της Ιοκάστης» (Ελλάδα). Λυρική τραγωδία για ηθοποιό, βαρύτονο, ανδρική χορωδία και μεικτή ορχήστρα. Σοπράνο: Σόνια Θεοδωρίδου. Μουσική (νέα σύνθεση): Γιώργος Κουρουπός. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Κέντρου Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών Βέροιας και του ΕΠΚΕΔ, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Εργαστήρια και επιδείξεις μεθόδου εργασίας, παρουσιάζονται από τους Μιχάλη Κακογιάννη, Luo Jin-Lin (ΛΔ Κίνας), Θεόδωρο Τερζόπουλο (Ελλάδα). Παράλληλα: Αφιέρωμα: Ο Θηβαϊκός Κύκλος στον Κινηματογράφο (συζήτηση και προβολές ταινιών). Εκθεση: «Γιάννης Κουνέλλης: Διαμόρφωση Σκηνικού Χώρου», σχέδια και φωτογραφίες.

Αρχή Επιδαυρίων με «Βάκχες»

Από την πρόβα του Πίτερ Χολ στην Επίδαυρο για τις «Βάκχες»
Από την πρόβα του Πίτερ Χολ στην Επίδαυρο για τις «Βάκχες»
Με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Πίτερ Χολ, από το Εθνικό Βασιλικό Θέατρο της Βρετανίας ξεκινούν επίσημα, αύριο και το Σάββατο, τα φετινά Επιδαύρια. Ο Βρετανός σκηνοθέτης είναι γνώστης της Επιδαύρου και του αρχαιοελληνικού δράματος, αφού έχει ήδη παρουσιάσει οκτώ παραστάσεις στο αργολικό θέατρο. Η σκηνοθετική του γραμμή φέρνει τη δράση στο κέντρο της ορχήστρας, με τρεις ηθοποιούς να φορούν προσωπεία στους κύριους ρόλους, γιατί, όπως ο ίδιος εξηγεί, «τα προσωπεία βοηθάνε στη συγκινησιακή φόρτιση και στη δημιουργία ακραίων συναισθημάτων». Ο χορός κινείται αργά και σε αντίθεση με τη γρήγορη εκφορά του κειμένου.

Η τραγωδία του Ευριπίδη διδάχτηκε το 405 π.Χ., μετά το θάνατο του ποιητή. Το έργο πραγματεύεται την τιμωρία του Πενθέα, βασιλιά των Θηβών, από τον θεό Διόνυσο. Ο ορθολογιστής Πενθέας θέλει να εμποδίσει την εισαγωγή της νέας λατρείας του θεού Διονύσου στη Θήβα. Η εκδίκηση του θεού είναι φοβερή, αφού τον άπιστο βασιλιά κατασπαράζει στη μέθη της διονυσιακής λατρείας, μέσα στο παραλήρημά της, η ίδια η μητέρα του, η Αγαύη, που οδηγεί τις ακόλουθες του θεού, τις Βάκχες.

Η παράσταση, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, παρουσιάζεται σε μετάφραση Colin Teevan, μουσική του Harrison Birtwistle, σκηνικά της Alison Chitty, φωτισμούς του Peter Mumford, κίνηση της Marie Gabriel Rotie. Παίζουν οι: Lee Have-Jones, Greg Hicks, William Houston, Chunk Iwuji, Rebecca Lenkiewicz, Renzo Murrone, Stefani Pleasence, Margaret Preece, Marie - Gabrielle Rotie κ.ά.

Για μια θέση στον... ήλιο

«Ζητούνται νέοι και νέες», είναι ο τίτλος της νεανικής παράστασης που έγραψαν η Ευδοκία Πλατή και ο Παναγιώτης Παναγόπουλος και ανεβαίνει, σήμερα, από ένα νεανικό θίασο στο θέατρο «Λαμπέτη». Τι κοινό έχουν μια εκκολαπτόμενη στάρλετ, ένας αεροπόρος, μια αλκοολική ψωνάρα, ένα καρτοτηλέφωνο, ένα χαλασμένο τζουκ-μποξ, μια αστεία φάτσα και μια φωνή από το υπερπέραν; Το γέλιο.

Το έργο αναφέρεται σε κάποιους νέους ηθοποιούς που περιμένουν να πάρουν μέρος σε μια ακρόαση και βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Η σκηνοθεσία είναι του Παναγιώτη Παναγόπουλου, τα σκηνικά-κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα, η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση. Παίζουν: Βασιλική Ανδρίτσου, Περικλής Ασημακόπουλος, Χριστίνα Γκόλια, Βάσω Γουλιελμάκη, Δήμητρα Γρηζιώτη, Αντώνης Λουδάρος, Χριστίνα Μανουσάκη, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Ευδοκία Πλατή, Γιώργος Στριφτάρης.

Ζωγραφική - φωτογραφίες

«Πράσινη Γραμμή - Κύπρος 1974-2002» τιτλοφορείται η έκθεση που φιλοξενείται έως τις 4/7 στο Πολεμικό Μουσείο. Παλαιότεροι και νεότεροι καλλιτέχνες από την Ελλάδα, Κύπρο και Βρετανία εμπνεύστηκαν έργα από τις φωτογραφίες του Δώρου Παρτασίδη που καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Οι φωτογραφίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα από τον διεθνή Τύπο και την τηλεόραση και αποτέλεσαν θέμα για δημιουργία ντοκιμαντέρ.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «η Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία, μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη, σύμβολο του διαμελισμού και των περιορισμών που αυτός επιβάλλει, αποτέλεσε κοινό τόπο έμπνευσης για τους καλλιτέχνες. Η έκθεση βασίζεται στο αίτημα να είναι η τέχνη κίνητρο για προβληματισμό, περισυλλογή και διάλογο, αποποιούμενη κάθε επική διάθεση». Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, τη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Αφιερωμένο στον Μάνο

Αφιερωμένο στον Μάνο Χατζιδάκι είναι το τελευταίο τεύχος (Ιούνης 2002) του περιοδικού «Διαβάζω». Για το δημιουργό του «Μεγάλου Ερωτικού» γράφουν οι: Ηλίας Μαγκλίνης, Κώστας Μυλωνάς, Γιάννης Σβώλος, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Θέσα Παναγιώτου, Βασίλης Αγγελικόπουλος. Ακόμη περιλαμβάνει μια συνέντευξη του χορογράφου, χορευτή, σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαϊωάννου, που λέει: «Αυτό που με καθόρισε από την ελληνική μουσική συμπυκνώνεται σε ένα όνομα: Μάνος Χατζιδάκις».

Στο τεύχος δημοσιεύονται, επίσης, «Βραχυγραφίες» (ειδήσεις και σχόλια από τον κόσμο του βιβλίου), «Παρεμβατικά» του Αλέξη Ζήρα, «Ευκαιρίας δοθείσης» του Βαγγέλη Πανταζή και «Βιβλία από το μέλλον» από τον Πάνο Φιλιππακόπουλο, «Πορτρέτα ξένων συγγραφέων» από την Χρύσα Σπυροπούλου κ.ά. Ακόμη κρίνονται και παρουσιάζονται τα «βιβλία του μήνα».

Ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευές, θέατρο και μουσική περιλαμβάνει το «3ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας» που ξεκινά στις 29/7 στον πολυχώρο «8 Δυτικά» (Λ. Καβάλας 387, Αιγάλεω).

Το έργο του Δημήτρη Μισιτζή «Ο Φιάκας» παρουσιάζει η «Θεατρική Σκηνή» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ν. Ηρακλείου, στο θέατρο του δήμου (Λ. Ηρακλείου και Β. Ηπείρου, 0102791395). Σκηνοθεσία Βάσω Παπαθεοδώρου - Μπελίτση, σκηνικά - κοστούμια Μέη Καραμανίδου, μουσική Νίκος Κουτρουβίδης, χορογραφία Ισιδώρα Γαλατοπούλου. Παίζουν: Βασίλης Μακρής, Γιάννης Γαλατόπουλος, Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, Αντώνης Μπαριαμάκης, Θεόδωρος Καράμπελας, Ρούλα Παλαιούδη, Βάσω Παπαθεοδώρου - Μπελίτση.

Εγκαινιάζεται στις 6 Ιουλίου (9μμ) στο «1ο Δημοτικό Σχολείο Υδρας», έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών με τίτλο «Ενοχλείτε». Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 2 του Σεπτέμβρη, παρουσιάζουν έργα τους δέκα Ελληνες και ξένοι δημιουργοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ