ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικές πρεμιέρες

Από τον «Κοινό Λόγο», της Ελλης Παπαδημητρίου
Από τον «Κοινό Λόγο», της Ελλης Παπαδημητρίου
Στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» δόθηκε προχτές η πρεμιέρα του αφηγηματικού έργου «Κοινός Λόγος», της αξέχαστης κομμουνίστριας και αγωνίστριας της ΕΑΜικής Αντίστασης Ελλης Παπαδημητρίου, σε μια παράσταση που αξίζει να δουν όλοι οι θεατρόφιλοι. Η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», όμως έχει και σήμερα πρεμιέρα. Η «Νέα Σκηνή Τέχνης», που έχει δημιουργήσει, επαναλαμβάνει για -ένα μόνο μήνα - την παράσταση που ανέβασε πέρσι (στο ίδιο θέατρο) μια ομάδα Αλβανών μεταναστών στη χώρα μας, με το έργο του Σλαβομίρ Μρόζεκ «Εμιγκρέδες». Η παράσταση, που έτυχε των επαίνων, πέρσι, από τα ΜΜΕ, παρουσιάζεται στα αλβανικά και στα ελληνικά. Η αλβανική μετάφραση είναι του καλού ηθοποιού Λαέρτη Βασιλείου, ο οποίος έχει κάνει και τη σκηνοθεσία. Η ελληνική μετάφραση, της Ερσης Βασιλικιώτη. Τα σκηνικά - κοστούμια του Λευτέρη Τσέκου. Η μουσική του Μιγκέν Σελμάνη, οι φωτισμοί του Χρήστου Τσαμπά. Παίζουν οι ηθοποιοί Καραφίλ Σένα και Νικόλαος Λάμπρου.

Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» καθιερώνει μειωμένο εισιτήριο για τις παραστάσεις του κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, καθώς και για την Κυριακή, που οι «Εμιγκρέδες» παίζονται στα αλβανικά.

Πρεμιέρα έχει την Παρασκευή το θέατρο «Πρώτες ύλες» (πρώην «Αντιθέατρο», Μοσχονησίων 36, πλ. Αμερικής). Ανεβάζει το έργο της Τζοάννα Λώρενς «Τα πουλιά», το οποίο βασίζεται στη χαμένη τραγωδία του Σοφοκλή «Τηρέας», με θέμα την τραγωδία του Τηρέα που παντρεύτηκε όχι τη γυναίκα που αγάπησε, αλλά την αδελφή της. Η μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, η σκηνοθεσία του Χρίστου Λύγκα, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, τα σκηνικά της Μαρίας Κονομή, η μουσική των «Γύρω -Γύρω», οι φωτισμοί του Λουκά Χατζή, το βίντεο της Δανάης Πυγκιρώ. Παίζουν: Φανή Γέμτου, Αλέξης Σαπρανίδης, Ελισάβετ Μουτάφη, Εύα Καχαγιά, Ανδρέας Κουτσουρέλης.

Εικαστικές προσκλήσεις

Εργο της Λ. Παπαϊωάννου
Εργο της Λ. Παπαϊωάννου
Εργα ζωγραφικής και έγχρωμης ξυλογραφίας, παρουσιάζει η Λιάνα Παπαϊωάννου στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 5/10 στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Θέμα της έκθεσης, «Οι σταθμοί των τρένων στην Ελλάδα». Σταθμοί απομακρυσμένοι, παραμεθόριοι, εγκαταλειμμένοι, κάποιοι ξεχασμένοι στο χρόνο. Οι σταθμοί της Λ. Παπαϊωάννου «ξεφεύγουν» από τον πίνακα, παρασύροντάς μας σε ένα ταξίδι δίχως τρένο, με οδηγό τη μνήμη και την απαντοχή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23/10.

Εκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Μουριάδου εγκαινιάζεται στις 4/10 στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου). Οπως σημειώνει η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν, «...η ζωγραφική της Μαρίας Μουριάδου χαρακτηρίζεται από μιαν ευαισθησία στο χρώμα. Χρώμα και φως, μέσα από το οποίο η καλλιτέχνης αναδημιουργεί την ατμόσφαιρα της χώρας μας». Διάρκεια έως 16/10.

Εγκαινιάζεται στις 7/10 (8 μ.μ.), στην αίθουσα τέχνης «Εποχές» (Κηφισίας 263, Κηφισιά), έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μηλιώτη με τίτλο «Αναφορά στο σώμα». Εως 27/10 θα παρουσιαστούν 25 έργα.

Την αισθητική και την εξέλιξη των συμβόλων των πρώτων γραφών που αναπτύχθηκαν στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, μελέτησε η ζωγράφος - χαράκτρια Μαίρη Σχοινά και απεικόνισε με τις δικές της εικαστικές τεχνικές. Μετά τη Λευκωσία και το Παρίσι, η δημιουργός παρουσιάζει (έως 19/10), στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4), την τελευταία ενότητα έργων της με τίτλο «Αιγαιίς». Η «Αιγαιίς», πέρα από το γεωγραφικό νόημα του όρου, χαρακτηρίζεται, κυρίως, από την έννοια της μητρικής θάλασσας του πολιτισμού που κυοφορήθηκε στο μεσογειακό χώρο.

Τοπία από την Ελλάδα παρουσιάζει η Υβόνα Πιάστσικ στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 4/10 στην γκαλερί «Δημόκριτος» (Δημοκρίτου 24).

Μουσείο στην Κάσο

Ενα νέο μουσείο δημιουργήθηκε στο Αιγαίο, συγκεκριμένα στην ακριτική Κάσο. Η συλλογή που εκτίθεται βρισκόταν αποθηκευμένη στο παλιό Δημαρχείο, το οποίο παραχωρήθηκε από το Δήμο Κάσου γι' αυτό το σκοπό. Από το πρόγραμμα του υπουργείου Αιγαίου «Μουσεία στα μικρά νησιά» προέκυψε αυτή η οργανωμένη και επισκέψιμη συλλογή στον ίδιο, αλλά κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Πρόκειται για το, κηρυγμένο ως διατηρητέο, κτίριο παραδοσιακής κασιώτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικά στοιχεία. Οικοδομήθηκε το 1900 και χρησιμοποιήθηκε ως Δημαρχείο (1930-1971) και διαθέτει τρεις χώρους στον όροφο, δύο στο ημιυπόγειο και μικρή αυλή.

Η συλλογή εκτίθεται στον όροφο και τα αντικείμενα, πλαισιωμένα με κείμενα και εποπτικό υλικό, εικονογραφούν όλες τις περιόδους κατοίκησης στο νησί. Η Αρχαιολογική Συλλογή Κάσου αποτελείται από αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά και λαογραφικά αντικείμενα, τα οποία προέρχονται κυρίως από ιδιώτες και λίγα από ανασκαφές, αφού η αρχαιολογική έρευνα στο νησί υπήρξε μέχρι τώρα περιορισμένη.

Από την προϊστορική περίοδο του νησιού εκτίθενται όστρακα και αντικείμενα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το εισηγμένο από την Κρήτη αγγείο από οφίτη λίθο, που βρέθηκε στη Χέλαντρο - πιθανόν Μινωική εγκατάσταση. Εκτίθενται, επίσης, αμφορείς από τη Ρόδο και την Κω, οι οποίοι ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, σφραγισμένες λαβές αμφορέων, εισηγμένα προϊόντα και επιγραφές με ονόματα που συνδέονται με το θαλάσσιο στοιχείο.

Φιλοξενούνται, επίσης, οι λατρείες (ιερά), οικισμοί των ιστορικών χρόνων και ευρήματα από τις νεκροπόλεις του Πόλιν (Υστεροκλασική - Πρώιμη Ελληνιστική περίοδος). Το ανάγλυφο, με την παράσταση νέου που κρατά λαγό (πρώιμος 4ος π.Χ) και τα 51 ενεπίγραφα ταφικά σήματα που πλαισιώνουν τα πλούσια κτερίσματα των ταφικών συνόλων του 5ου και 4ου αι. π.Χ.

Το ημιυπόγειο αφιερώθηκε στο ολοκαύτωμα του 1824, με κύριο έκθεμα 16 όπλα, τα περισσότερα από τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή της Ελληνοκαμάρας, όπου επικεντρώθηκαν οι μάχες σώμα με σώμα μετά την απόβαση των Τουρκοαλβανών. Η έκθεση ολοκληρώνεται με παρουσίαση του κασιώτικου σπιτιού στον τελευταίο χώρο, όπου η διατήρηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπως του τζακιού και του κρεβατιού, επέβαλε το σχεδιασμό αυτό.

«Αρχέγονο» ταξίδι

Το θεατρικό έργο «Νέκυια - Το αρχέγονο ταξίδι» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «δρΥος τοΠοι» στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι τελευταίες παραστάσεις θα δοθούν στις 3 και 4 Οκτώβρη.

Πρόκειται για δραματοποίηση αρχαίων ελληνικών μύθων, με αφετηρία την ομηρική «Οδύσσεια», ενώ «περιπλέκονται» η δημοτική παράδοση και σύγχρονα εκφραστικά μέσα. Η θεατρική ομάδα αποτελεί μετεξέλιξη της Θεατρικής Πρωτοβουλίας Νέων «ΔΡΥΣ» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η σκηνοθεσία είναι της Αννας Λάζου, η μουσική του Θοδωρή Ζιούτου, στο παραδοσιακό τραγούδι ο Χρήστος Τζιτζιμίκας, οι μάσκες και τα κοστούμια της Μάγδας Ρούσση, τα σκηνικά της Κριλένιας Νομικού. Παίζουν: Νίκος Αβραμίδης, Δήμητρα Κοντού, Σοφία Μάντη, Νατάσα Μπαλιάτσα.

Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων «Ρέθυμνο 2004», που διοργανώνει η ΕΣΗΕΑ, την Κυριακή (3/10), στο Θέατρο «Ερωφίλη» (Φορτέτζα, Ρέθυμνο), θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με μουσική και τραγούδια του συνθέτη από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ερμηνεύουν: Αντώνης Ρέμος, Πέτρος Φιλιππίδης, Νατάσα Μανίσαλη, Γιάννης Σαμσιάρης. Κείμενα: Κάκιας Ιγερινού. Παράλληλα, στην οθόνη προβάλλεται οπτικό υλικό από την αγωνιστική νεότερη ιστορία μας, σκηνές από ταινίες, φωτογραφίες από παραστάσεις, αλλά και σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν το κλίμα της εποχής. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ