ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2010
Σελ. /40
Κινηματογράφος ιστορικής αλήθειας και τέχνης

Μαχήτριες του ΔΣΕ στο Γράμμο (φωτογραφικό ντοκουμέντο στην ταινία της Αλίντας Δημητρίου)
Μαχήτριες του ΔΣΕ στο Γράμμο (φωτογραφικό ντοκουμέντο στην ταινία της Αλίντας Δημητρίου)
Το βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους» θα προβληθεί αύριο (6 μ.μ.) στο «Πέτρινο» του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245) του Δήμου Νίκαιας. Η ταινία αφιερώνεται στον αταλάντευτο αγώνα, στις πολύμορφες θυσίες και τη γεμάτη περηφάνια αντοχή των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στις μάχες και στα κολαστήρια, όπου εξορίστηκαν μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Προβάλλεται ως «φόρος τιμής» στις αγωνίστριες, που πριν 60 χρόνια - στο τέλος Γενάρη - βασανίστηκαν στη Μακρόνησο.

Οπως σημειώνει η σκηνοθέτρια: «Η πολιτική περίοδος που με έτρωγε ήταν τα χρόνια 1940-1950. Μια περίοδος από την οποία είχα βιώματα, αλλά και που διαμορφώθηκε η πολιτική μου οπτική... Βρήκα εκείνες τις γυναίκες που έφτιαξαν ιστορία, που περπατάνε πλάι μας... και δεν έχουμε ιδέα για ό,τι έκαναν - γιατί ποτέ δεν ζήτησαν τίποτα. Απλά ξόδεψαν τα νιάτα τους για την πατρίδα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν το μετάνιωσαν και είναι έτοιμες να ξανακάνουν το ίδιο... Το μήνυμα της ταινίας είναι: Η ελπίδα στον άνθρωπο».

Σενάριο - σκηνοθεσία - παραγωγή: Αλίντα Δημητρίου. Βοηθός σκηνοθέτη: Αφροδίτη Νικολαΐδου. Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας - Αφροδίτη Νικολαΐδου. Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη. Η προβολή (ελεύθερη είσοδος) πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και το Σύλλογο Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών.

Την ταινία της Αλίντας Δημητρίου θα προβάλει και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών - Φίλων ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) σήμερα (11 π.μ.), στο «Φιλίπ» (πλατεία Αμερικής, Θάσου 11), όπου θα τιμηθεί η πρόσφατα πεθαμένη Φρόσω Κοττορού, ΕΠΟΝίτισσα και ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ και αντιπρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, η οποία καταθέτει μαρτυρία της.

  • Διήμερο αφιέρωμα στο σοβιετικό κινηματογράφο διοργανώνει σήμερα και αύριο, η ΚΟΒ Μελισσίων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης. Το αφιέρωμα διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μελισσίων (2ος όροφος). Οι προβολές ξεκινούν στις 7 μ.μ. Σήμερα θα προβληθεί η ταινία «Οταν περνούν οι γερανοί» και αύριο η ταινία «Τσαπάεφ».
Δίπολο θεατρικό «παιχνίδι»

«Ο,τι προτιμάτε»
«Ο,τι προτιμάτε»
Με γενικό τίτλο «Ο,τι προτιμάτε», αύριο στο θέατρο «Αλίκη» ανεβάζονται η σαιξπηρική «Δωδέκατη νύχτα» και το έργο του Τζο Ορτον «Τι είδε ο μπάτλερ», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Τα έργα θα παίζονται εναλλάξ κάθε βράδυ (την Κυριακή και τα δύο). Θέματα των έργων είναι: Η τρέλα, που λέει την αλήθεια. Η παρενδυσία, που αποκαλύπτει κρυμμένα πάθη. Η «τάξη» που γεννά ανισορροπία. Η υπερβολή, η φαντασίωση, το όνειρο, ο έρωτας. Η μουσική ως «ταχυδακτυλουργός» εκφράζει τον κόσμο των πόθων, κόσμος που, θυμίζοντας το σημερινό, μοιάζει σαν αστείο αλλά και σκοτεινό τσίρκο. Κάθε παράσταση λειτουργεί σαν παραμορφωτικός καθρέφτης της άλλης.

Στη «Δωδέκατη νύχτα», η Βιόλα μεταμφιεσμένη σε αγόρι, υπηρετεί και ερωτεύεται τον Ορσίνο, που ερωτεύεται την Ολίβια, η οποία όμως ερωτεύεται τη Βιόλα. Στο «Τι είδε ο μπάτλερ», μια κοπέλα και ένα αγόρι, μεταμφιεσμένοι σε γκρουμ ξενοδοχείου και υποψήφια γραμματέα του ψυχιάτρου Πρέντις, για να αποκρυβεί μια εξωσυζυγική του περιπέτεια. Ο «τρελός» Φέστε, που αποκαλύπτει το παράλογο του κόσμου κι ο μανιώδης εξιχνιαστής ψυχασθενών Πρέντις. Η ξαφνική εμφάνιση του Σεμπάστιαν δίνει τη λύση. Μια παράδοξη χώρα και ένα ψυχιατρικό άσυλο...

Στη «Δωδέκατη νύχτα» παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Ηλιάννα Γαϊτάνη, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Ιωάννα Παππά, Σωκράτης Πατσίκας, Μιχάλης Σαράντης, Θάνος Τοκάκης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδη. Στο «Τι είδε ο μπάτλερ» οι: Αλέξανδρος Αλπίδης, Γιώργος Γλάστρας, Αννα Καλαϊτζίδου, Κώστας Μπερικόπουλος, Ομηρος Πουλάκης, Λυδία Φωτοπούλου. Μετάφραση «Δωδέκατης νύχτας»: Νίκος Χατζόπουλος. Μετάφραση «Τι είδε ο Μπάτλερ»: Θωμάς Μοσχόπουλος. Σκηνικά Κωνσταντίνου Κυπριωτάκη. Κοστούμια Claire Bracewell, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου, κίνηση Μάρθας Κλουκίνα, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Η Κομμουνιστική Διεθνής» (συλλογικό, πλούσια εικονογραφημένο λεύκωμα).
  • «Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ» (συλλογικό έργο).
  • «Σικέιρος - Η ζωή και το έργο του»Φίλιπ Στάιν.
  • «Συντροφικά τραγούδια»Γιάννης Ρίτσος.
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Διονύσιος Σολωμός - η ποιητικότητα και ο πατριωτισμός στον Υμνο εις την Ελευθερία» είναι το θέμα της ομιλίας του Τάσου Μακράτου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (7μ.μ.) στην αίθουσα [Μιχαήλας Αβέρωφ», της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 - 7ος όροφος). Συνοδεύει στο πιάνο η Μαριάνθη Μακροπούλου.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εργο του Μάρκου Καμπάνη
Εργο του Μάρκου Καμπάνη
Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30 μ.μ.), στο Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας), έκθεση έργων του Μάρκου Καμπάνη με τίτλο «Ζωγραφίζοντας στο Αγιον Ορος 1990-2008». Παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό έργα, εκτενή δείγματα όλων των δραστηριοτήτων του καλλιτέχνη τα τελευταία είκοσι χρόνια, με αυτό το θέμα. Πρόκειται για ζωγραφική, σχέδια, χαρακτικά, φωτογραφικές αναπαραγωγές τοιχογραφιών κ.ά. Διάρκεια έως 14/3.

Εγκαινιάζεται στις 2/2 στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), έκθεση της Αναστασίας Καρβελά. Με τίτλο «Πεπτωκότες Αγγελοι ή η "κατασκευή" της πραγματικότητας», η δημιουργός αποτυπώνει τους προβληματισμούς της σε δισδιάστατα πανό μεικτής τεχνικής, όπου συνυπάρχουν λάδι και ακρυλικό χρώμα, κάρβουνο και ξηροπαστέλ, ψηφιακή εκτύπωση και κολλάζ, ξύλινη επιχρυσωμένη κορνίζα και πλέξιγκλας.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) αύριο, τη Δευτέρα και την Τρίτη (9μμ) θα παρουσιαστεί το περίφημο ποιητικό πεζογραφικό έργο του Διονυσίου Σολωμού «Η γυναίκα της Ζάκυθος», σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του ηθοποιού Νίκου Καλαμό. Ο ηθοποιός πρωτοπαρουσίασε το έργο το 2003 και το ξαναμελέτησε το 2007 και το έχει παρουσιάσει από τότε σε διάφορα θέατρα στην Αθήνα και στην περιφέρεια.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της βραδιάς με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, σε πρώτη εκτέλεση, ο Μανώλης Μητσιάς τα ξαναπαρουσιάζει τη Δευτέρα (1/2, 10 μ.μ.), στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, Βοτανικός, 2103414350). Τα υπέροχα τραγούδια του Χατζιδάκι, σε στίχους Λόρκα, Καζαντζάκη και Γκάτσου, ερμηνεύουν εκτός του Μανώλη Μητσιά και οι Λάκης Παππάς και Γιώργος Ρωμανός, που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα μόνο με πρώτες εκτελέσεις αυτών των έργων. Ακούγονται τραγούδια των έργων: «Μυθολογία» και «Καπετάν Μιχάλης», «Ματωμένος Γάμος», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Αθανασία», «Χειμωνιάτικος Ηλιος, «Της Γης το χρυσάφι». Οι Δευτέρες, στις «Γραμμές» θα συνεχιστούν με αφιερώματα σε μεγάλους ποιητές: Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Γιάννης Ρίτσος κ.ά. με συμμετοχή καλεσμένων του Μ. Μητσιά.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Φραγκίσκος Τζιωτάκης, από την Κύθνο, μουσικός με μακρά θητεία στην παραδοσιακή μουσική, ανοίγει το Τριώδιο, σήμερα, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος 2109270628). Τραγουδά, παίζει βιολί και τσαμπούνα. Η μουσική παράδοση της Κύθνου και των Κυκλάδων από έναν πρεσβευτή της και τους συνεργάτες του σε λαούτο και τουμπάκι και τον εγγονό του στη δεύτερη τσαμπούνα.

Αύριο, στον ίδιο χώρο, περιπλάνηση στα «πατήματα» της ελληνικής παραδοσιακής και νεώτερης μουσικής με τους Παναγιώτη Τσαπάρα, Γιώργο Γραβιά, Ηλία Αλεξόπουλο, Μαρίνα Τζάκου. Ακολουθεί τη Δευτέρα το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» με ηπειρώτικα πολυφωνικά της αγάπης και της ξενιτιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ