ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
Σελ. /40
Το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού

«Προβλήματα και προοπτικές του ελληνικού τραγουδιού στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» είναι το θέμα της ημερίδας, που οργανώνει η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ), την ερχόμενη Τρίτη (13/3), στις 7 μμ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Στόχος της εκδήλωσης είναι, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ν' αρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος όχι για τα κλαδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τραγουδιστές, αλλά για τα ζητήματα που συνδέονται με το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού, το οποίο αποτέλεσε επί αιώνες ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα του πολιτισμού μας. Οι μεγάλες αλλαγές (εξαγορές, συγχωνεύσεις) στην κορυφή των δισκογραφικών εταιριών, τα νέα προϊόντα εγγραφής και διακίνησης της μουσικής, η δυνατότητα πρόσβασης στο διεθνές ρεπερτόριο μέσω Ιντερνετ και πολλές άλλες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, έχουν ήδη θέσει σε νέα βάση τη σχέση των εκφραστών του τραγουδιού αλλά και των ακροατών, με τη μουσική παραγωγή. Ταυτόχρονα γίνεται φανερό ότι επηρεάζουν, όχι μόνο το σκέλος της διακίνησης αλλά και της δημιουργίας.

Στην πρόσκληση της ΕΤΕ αναφέρεται πως χώρες με βαριά μουσική παράδοση, αλλά με περιορισμένη δυνατότητα συμμετοχής στις διεθνείς εξελίξεις, όπως η Ελλάδα, πρέπει ν' αντιμετωπίσουν με πολλή προσοχή όσα κοσμογονικά συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή, ν' αναζητήσουν τρόπους συμμετοχής και να μη μείνουν απαθείς θεατές και εν τέλει θύματα των εξελίξεων.

Μελωδικές διαδρομές

Τραγούδια για τη γυναίκα, αύριο, από τον Γιάννη Λεμπέση
Τραγούδια για τη γυναίκα, αύριο, από τον Γιάννη Λεμπέση
Σήμερα (8.30 μ.μ.), στο «Athenaeum» (Αδριανού 3, Θησείο), οι Στέλλα Γεωργίου (βιολί), Βασίλης Παρασκευόπουλος (κλαρινέτο) και Βύνη Φουντά (πιάνο) παρουσιάζουν το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη «Μεσόγειος».

  • Επίσης, σήμερα (10.30 μ.μ.), ο Χρήστος Παπαδόπουλος των «Παιδιών από την Πάτρα» εμφανίζεται στο «House of art» (Σαχτούρη 4, Ψυρρή) σε ένα πρόγραμμα «από τον Μαύρο Ωκεανό ...ως την Καππαδοκία».
  • Κομμάτια του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού συνθέτουν το πρόγραμμα, που παρουσιάζει ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και οι συνεργάτες του, κάθε Τετάρτη (10.30 μ.μ.), στο «Λοκομοτίβ» (Παναθηναϊκού 9).
  • Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η Ελλη Πασπαλά ξεκινούν αύριο (9.30 μ.μ.) τις εμφανίσεις τους στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 6, Ψυρρή). Μαζί με τη μουσική τους συντροφιά, θα παρουσιάσουν τραγούδια και ορχηστρική μουσική για 8 βραδιές (8-11/3 και 15-18/3).
  • Ο Θεόδωρος Κερκέζος με το σαξόφωνό του σε τζαζ και έθνικ μελωδίες, αύριο, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια).
  • Αύριο, επίσης, η Μαίρη Εσπερ ερμηνεύει μουσικά, γυναικεία πρόσωπα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου «Στη σκιά του φεγγαριού» (Ασκληπιού 91).
  • Ενα πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στην Ημέρα της Γυναίκας, παρουσιάζει ο Γιάννης Λεμπέσης, αύριο (11 μ.μ.), στο «Ταξίμι» (Χαριλάου Τρικούπη και Ισαύρων). Με την ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα», θα ερμηνεύσει αριστουργήματα του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, κομμάτια των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Χιώτη κ.ά., που υμνούν την ομορφιά, αλλά και την προσωπικότητα της γυναίκας.
Λυρικός «Κουρσάρος»

Εκατό χρόνια από το θάνατο του Βέρντι συμπληρώθηκαν στις 27 Γενάρη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η παράσταση της όπεράς του «Ο Κουρσάρος» - συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - που παρουσιάζεται στο Μέγαρο, στις 11 Μάρτη. «Ο Κουρσάρος», αν και λιγότερο δημοφιλής από άλλα έργα του Ιταλού μουσουργού, παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους Ελληνες μουσικόφιλους, καθώς η ιστορία του εκτυλίσσεται στο Αιγαίο. Το λιμπρέτο γράφτηκε από το στενό συνεργάτη του Βέρντι, Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε, και βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα. Ο Βέρντι συνέθεσε αυτό το έργο σε τρεις πράξεις στο Παρίσι το χειμώνα 1847-48 και η πρεμιέρα του έγινε στο Τεάτρο Γκράντε της Τριέστης, το 1848.

Η σκηνοθεσία είναι του Τζον Κόπλεϊ, τα σκηνικά του Ρόμπιν Ντον και τα κοστούμια του Μπρούνο Σαντίνι. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Φράνκο Φαρίνα, Σόνια Θεοδωρίδου, Κάλεν Εσπέριαν, Ρομπέρτο Σερβίλε, Φίλιππος Δελλατόλας, Νίκος Τσαούσης, Παύλος Σαμψάκης κ.ά. Συμπράττουν η Ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και η Χορωδία της ΕΛΣ, σε διδασκαλία Φανής Παλαμίδη. Θα δοθούν τέσσερις ακόμη παραστάσεις, στις 13, 14, 15 και 17 Μάρτη.

Αφιέρωμα στον Γ. Ζαμπέτα

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται στις 11 Μάρτη από το θάνατο του Γιώργου Ζαμπέτα. Στο λαϊκό δημιουργό είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλλιθέας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας «Αρίων», αύριο (7.30 μμ), στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Φιλαρέτου - Κρέμου). Τραγούδια του θα παρουσιάσει η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Πολιτιστικού Οργανισμού, υπό τη διεύθυνση του Μανώλη Μιχαλάκη.

Δρόμοι για τον Ερωτόκριτο

Ψαραντώνης
Ψαραντώνης
«Δρόμοι για τον Ερωτόκριτο» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση, που θα παρουσιάζεται από αύριο στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (Συγγρού 143), για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ο Ψαραντώνης με τη λύρα του και την απαράμιλλη ερμηνεία του συναντά για πρώτη φορά στη σκηνή τον λυρικό «ψιθυριστή» Λουδοβίκο των Ανωγείων. Και οι δυο μαζί το μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιο Σπαθάρη, με το πρωτοεμφανιζόμενο έργο «Ενας δρόμος για τον Ερωτόκριτο» (παραγγελία των «Υακινθείων»). Ολοι επί σκηνής τραγουδούν ζωντανά το χορό των σκιών, ενώ ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης αφηγείται τα ακριβά λόγια του Βιτσέντζου Κορνάρου. Με τον Ψαραντώνη παίζουν οι μουσικοί: Γιάννης και Λάμπης Ξυλούρης, Νεκτάριος Κοντογιάννης, Ρουτ. Με το Λουδοβίκο των Ανωγείων οι: Γιώργος Παυλάκος, Γιώργος Μπεχλιβάνογλου, Τάσος Μυσιρλής, Κώστας Λώλος, Γιώργος Μανιάτης. Επιμέλεια κειμένων θεάτρου σκιών: Μαρικίτα Μιχοπούλου.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, από μεθαύριο οι Γ. Νταλάρας, Π. Κατσιμίχας και Μπ. Στόκας
Στη Θεσσαλονίκη, από μεθαύριο οι Γ. Νταλάρας, Π. Κατσιμίχας και Μπ. Στόκας
Η σκηνή του «Φιξ», στη Θεσσαλονίκη, θα φιλοξενήσει από την Παρασκευή, τις εμφανίσεις των Γιώργου Νταλάρα, Πάνου Κατσιμίχα και Μπάμπη Στόκα. Οι τρεις καλλιτέχνες, μετά το «Ζυγό», ανηφορίζουν στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν ένα συναυλιακό πρόγραμμα, στο οποίο τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει το τραγούδι. Μπαλάντες, λαϊκά και ρεμπέτικα από τη μελωδική τριάδα και την πολυάριθμη μουσική της συντροφιά, στο «Φιξ» μέχρι την Κυριακή των Βαΐων (8/4).

  • Ο Μανώλης Μητσιάς, μετά τις επιτυχημένες συναυλίες του στη Θεσσαλονίκη, ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη (15/3), τις αθηναϊκές εμφανίσεις του, στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, Βοτανικός). Θα παρουσιάζει επιλογές από σημαντικές συνεργασίες του με συνθέτες όπως οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μούτσης, Μαρκόπουλος, Πάνου, Μικρούτσικος κ.ά., αλλά και σπουδαία τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας, ερμηνευμένα με τον ιδιαίτερο τρόπο του Μ. Μητσιά. Σημαντική στιγμή του προγράμματος θα είναι η παρουσίαση (για πρώτη φορά ζωντανά) ανέκδοτων τραγουδιών του Γιώργου Ζαμπέτα, τα οποία θα περιληφθούν στον καινούριο δίσκο του καταξιωμένου τραγουδιστή. Μια λιτή μουσική παράσταση, με ακουστικά όργανα και μοναδικά τραγούδια. Τον Μ. Μητσιά θα συνοδεύουν η Μαρία Σπυροπούλου στο τραγούδι και έξι μουσικοί.

Ακυρώθηκε η συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, στο «Χάουζ οφ αρτ»

Την εικοσάχρονη επέτειό της γιορτάζει η Χορωδία του Συλλόγου Εθνικής Τράπεζας, με συναυλία της, σήμερα (8μμ), στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1). Τη συναυλία θα διευθύνει η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου. Είσοδος ελεύθερη.

Λόγια μουσική και Πολιτιστική Ολυμπιάδα

Οπως υπάρχει ο κλασικός αθλητισμός και οι κλασικοί πρωταθλητές μας, αυτοί που έχουν μείνει στην ιστορία του αθλητισμού, έτσι υπάρχει και η κλασική ελληνική μουσική, η δημιουργία που έχει μείνει στη μουσική μας ιστορία, η τέχνη των ήχων που γεννήθηκε εδώ και πολλά χρόνια από τους Ελληνες μουσουργούς.

Μαζί με αυτήν το δημοτικό μας τραγούδι και η βυζαντινή μουσική.

Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανακοινώσεις για συμμετοχές στην πολιτιστική Ολυμπιάδα Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών.

Από τις ανακοινώσεις αυτές λείπουν σημαντικά ονόματα μουσουργών, Ν.Χ. Μάντζαρος, Γιάννης Χρήστου και άλλοι.

Η εκπροσώπηση της ελληνικής λόγιας μουσικής επιβάλλεται να είναι ευρεία και ποιοτική.

Τώρα είναι μια ευκαιρία να παιχτούν αρκετά έργα αυτής της μουσικής που έχει παραμεληθεί συστηματικά. Θα ήταν δραματικά, τραγικά απαράδεκτο αν μέσα από τις συναυλίες και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν με αφορμή την Ολυμπιάδα του 2004 απουσιάζουν οι σημαντικότεροι της ελληνικής λόγιας μουσικής και οι νεότεροι εκφραστές της.

Ο χρόνος θα δείξει...


Γιώργος ΜΗΝΑΣ
Συνθέτης - Καθηγητής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ