Eurokinissi |
Κύριο θέμα στην ατζέντα η ανάγκη τους για «μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας για την Ευρώπη» σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, εξ ου και συζήτησαν με βάση τις εκθέσεις «Πολύ περισσότερο από μια αγορά», του Ενρίκο Λέτα, και «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», του Μάριο Ντράγκι.
Σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι οι ηγέτες είχαν «μία αναλυτική συζήτηση» με τον ίδιο τον Ντράγκι και εξέφρασε την πεποίθηση πως «υπάρχει μια συμφωνία πια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και ότι τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», προαναγγέλλοντας ολομέτωπη επίθεση στους λαούς και νέες θυσίες για τη στροφή στην πολεμική οικονομία που προβλέπει η έκθεση.
Είπε, άλλωστε, ότι η εκλογή Τραμπ «κατέστησε απολύτως σαφές σε πολλούς από εμάς ότι αυτή η αναγκαιότητα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας καθίσταται ακόμα πιο κατεπείγουσα μετά από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ».
Σχολιάζοντας επιμέρους τομείς της έκθεσης Ντράγκι, συμφώνησε ότι «υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση, η οποία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία, ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καινοτομία», επιμένοντας στην ανάγκη «να αρχίσουμε να γεφυρώνουμε αυτό το χάσμα με τις ΗΠΑ».
Καθώς, εξάλλου, έπιασαν και τα ζητήματα της «στρατιωτικής αυτονομίας», ο Ελληνας πρωθυπουργός εστίασε στην «ανάγκη της μεγαλύτερης επένδυσης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία», ζητώντας «παραπάνω δημοσιονομικό χώρο σε εκείνες τις χώρες που επιλέγουν να επενδύουν σημαντικά ποσά στην άμυνα», συγκεκριμένα «ένα ποσό από αυτές τις αμυντικές δαπάνες» που ξοδεύουν τα κράτη - μέλη «να εξαιρείται από τους υπολογισμούς των οροφών των δαπανών».
Μάλιστα, λειτουργώντας ως απολογητής του Τραμπ, έψεξε τους εταίρους του στην ΕΕ: «Είχα την ευκαιρία να πω και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι όταν ο Πρόεδρος Τραμπ έθεσε πολλά ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους σε σχέση με το γεγονός ότι δεν δαπανούσαν ούτε καν το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, είχε δίκιο επί της ουσίας. Και νομίζω ότι αυτή η παρότρυνσή του οδήγησε τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Και, φυσικά, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη γεωπολιτική αστάθεια στον κόσμο γενικότερα, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό πια είναι μία αναγκαιότητα», προαναγγέλλοντας νέους πανάκριβους εξοπλισμούς για τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου.
Δεν έχασε, δε, ευκαιρία να επαναλάβει ότι «ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αυτές παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές. Είναι σχέσεις με στρατηγικό περιεχόμενο. Είναι σχέσεις θωρακισμένες μέσα από την αμυντική συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει». Ανέφερε, τέλος, ότι θα συνομιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες μέρες.
Ετσι, από τη μία ο πρόεδρός του εμφανίζεται απολογούμενος για τις «κατηγορίες» ότι δεν ψηφίζει πολλά νομοθετήματα της ΝΔ - την ώρα που ψηφίζει το 70% και βάλε - και από την άλλη καταθέτει προτάσεις για να δείξει τις... διαφορές. Βέβαια, επειδή υπάρχει στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων, ακόμα και αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή για ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2041 για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Πρόταση που είχε ήδη κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου προς διαβούλευση από τη ΝΔ...
«Το ΠΑΣΟΚ κάνει πολιτική και λέει τα "όχι" που πρέπει να πει, βάσει του τι συμφέρει την κοινωνία και την πατρίδα μας, και όχι τι εξυπηρετεί τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία», λέει ο Ανδρουλάκης. Και εκφράζει το δικό του ...παράπονο για τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και τις οποίες απέρριψε η κυβέρνηση, όπως π.χ. να θεσμοθετηθεί Αρχή Καταναλωτών, «που θα ενημερώνει ποιες πολυεθνικές κερδοσκοπούν στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη». Εκεί κάπου περιορίζεται η ...έγνοια του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια που πνίγει τον λαό. Να ξέρουμε απλά ποιος του πίνει το αίμα... και να βγαίνει «λάδι» η «κανονικότητα» της ΕΕ.
Κατόπιν προσδιόρισε το κρίσιμο. Το πώς πρέπει να επιδιωχθεί η συναίνεση με τη ΝΔ. Είπε: «Τι σημαίνει συναίνεση; Συναίνεση σημαίνει διάλογος, πρόταση, συμφωνία. Συναίνεση δεν σημαίνει να βαφτίζει επιλογή και λύση ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός και εμείς να ακολουθούμε». Αυτό λοιπόν είναι το ζητούμενο και, σύμφωνα με τον Ανδρουλάκη, αυτό υπονομεύει ο Μητσοτάκης...
Οσο για την εκλογή Τραμπ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ο υπερασπιστής των ευρωενωσιακών συμφερόντων αναφέροντας: «Ο κ. Τραμπ στην πρώτη θητεία του έδειξε ότι περιφρονεί την Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς και αυτό είναι προβληματικό. Δεύτερον, έδειξε ότι αρέσκεται να συνομιλεί με αναθεωρητές ηγέτες - και με τον Πούτιν και τον Ερντογάν».
Ενδιαφέρον όμως είχε το γιατί πρέπει οι αστικές κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν απέναντι στις ανισότητες, στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για να μην πηγαίνει λοιπόν αυτό το «ευάλωτο ακροατήριο» στον κάθε Τραμπ, λέει ο Ανδρουλάκης: «Πρέπει άμεσα - τουλάχιστον εμείς στην Ευρώπη, που είναι ο χώρος της πολιτικής μας δράσης - να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, την ανάπτυξη για τους πολλούς, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες, να υπάρχει σοβαρή Υγεία και Παιδεία». Μόνο που ακριβώς αυτές οι πολιτικές, που υποστηρίζει, και η στρατηγική της ΕΕ είναι η αιτία για τα δεινά των λαών, τη φτώχεια, τους πολέμους και τη δυστυχία.
Ο Ανδρουλάκης λέει ακόμα ότι «πριν από μερικά χρόνια, όταν μιλούσαμε για ευρωστρατό, μας περιφρονούσαν όλοι. Τώρα οι περισσότερες κυβερνήσεις επισημαίνουν την ανάγκη ενός συμπληρωματικού στρατεύματος προς το ΝΑΤΟ, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει τις δικές της αυτόνομες δυνάμεις», εμφανιζόμενος «βασιλικότερος του βασιλέως» και για τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ.
Εξάλλου, σε παρέμβαση στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, ο Ανδρουλάκης, επιβεβαιώνοντας τον αντιλαϊκό ρόλο του κόμματός του, πρότεινε ανάμεσα σε άλλα τη μερική είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, για να μη ...χρεοκοπήσουν. Βέβαια, αυτήν την πρόταση την είχαν προτείνει στο παρελθόν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και, προφανώς, με αυτό το πρόσχημα μονιμοποιείται το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ που απλά θα εισπράττεται από τους δήμους, ενώ εδραιώνεται η λογική της «ανταποδοτικότητας». Οσον αφορά τη «συρρίκνωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων», που επικαλέστηκε, η οποία προκαλεί ασφυξία στους δήμους, να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, από τη δεκαετία του '90 κιόλας, είχε πρωτοστατήσει στην παρακράτησή τους, κάτι που απογειώθηκε βέβαια και αργότερα, και πάλι από το ΠΑΣΟΚ, που ήταν εταίρος σε κυβερνήσεις με τη ΝΔ.
Ξεκίνησε την Παρασκευή το περιβόητο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα ακόμα επεισόδιο στον κατήφορο του εκφυλισμού, με τις αντιπαραθέσεις, τις απειλές και τις μεθοδεύσεις να διαδέχονται πλέον και τα ισχυρά αστυνομικά μέτρα στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου στον Πολυχώρο «Γκάζι».
Η πλευρά του Κασσελάκη, επικαλούμενη τη διαδικασία για την εκλογή των συνέδρων, καλούσε σε συγκέντρωση έξω από τον χώρο του συνεδρίου, ενώ λίγες ώρες μετά την έναρξή του και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Κασσελάκης ανακοίνωσε την προσωρινή αποχώρησή του έως ότου «μπει και ο τελευταίος σύνεδρος», καταγγέλλοντας «δημοκρατική εκτροπή». Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε έτοιμο ένα κείμενο συνέδρων με υπογραφές με το οποίο οι σύνεδροι θα ζητούσαν ο Στέφανος Κασσελάκης να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
Ο Κασσελάκης, στην τελευταία του συνέντευξη στον «REAL FM», δήλωνε ότι «αν αποκλειστούν από το προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σύνεδροι που με στηρίζουν, το κόμμα θα ρευστοποιηθεί» και επανέλαβε το κάλεσμα για συγκέντρωση, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε ανάγκη να προκληθεί ένταση».
Στην ερώτηση «ποια είναι η επόμενη μέρα» έλεγε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Εχω πει πάρα πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μικρύνω τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή θα αποφασίσουν αντιδημοκρατικά να κόψουν, να αποκλείσουν το ένα, το άλλο, η κοινωνία θα βρει τον τρόπο να καλύψει το κενό αυτό».
Με την ανομβρία να «χτυπά κόκκινο», προσθέτοντας άλλο ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου, Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα δίνουν «ραντεβού» το Σάββατο 9 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στην Πάτρα (πολυχώρος εκδηλώσεων «Ιχθυόσκαλας») με σκοπό τη συζήτηση για τη συνολική κατάσταση που αντιμετωπίζουν και, κυρίως, την οργάνωση της πάλης τους απέναντι στην εφαρμοζόμενη διαχρονικά αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τη στηρίζουν.
Στο κάλεσμα για συζήτηση των Αγροτικών Συλλόγων Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας, Ζαχάρως και Χειμαδιού - Σοπίου Ηλείας, Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» Αχαΐας και των τριών Ομοσπονδιών στους νομούς έχουν ανταποκριθεί και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγρινίου, Κατούνας, Ακτίου - Βόνιτσας (Αιτωλοακαρνανία), Πελοπίου, Ξυλοκέρας, Καρδαμά, Αλφειούσας (Ηλεία), Ωλενίας και Ερυμάνθου (Αχαΐα). Επίσης έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους παραγωγοί από τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά - Ιθάκη, ενώ το «παρών» θα δώσει και εκπρόσωπος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.