ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιχορηγήσεις χορού

Χορευτικό «Ρινγκ» από το επιχορηγούμενο χοροθέατρο «Οκτάνα»
Χορευτικό «Ρινγκ» από το επιχορηγούμενο χοροθέατρο «Οκτάνα»
Λίγες βδομάδες πριν την εκπνοή του 2000, ολοκληρώνεται η διαδικασία επιχορήγησης των χορευτικών ομάδων που επιλεγήκανε από την αρμόδια επιτροπή για την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο, 1999 - 2000. Από τις 27 συνολικά ομάδες, η Γνωμοδοτική Επιτροπή προτείνει να επιχορηγηθούν πέντε ομάδες για δύο έτη. Οι ομάδες που παίρνουν τις διετείς επιχορηγήσεις είναι:

«Εταιρεία Χοροθεάτρου Αθήνας - Ομάδα Εδάφους» (Δ. Παπαϊωάννου) συνολικά 45 εκατ. «Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ» (Κ. Ρήγος) συνολικά 45 εκατ. «Λόγος - Μουσική - Κίνησις - Χορικά» συνολικά 45 εκατ. «Σύλλογος Μοντέρνου Χορού» και «Λάθος Κίνηση» (Κ. Μίχος) από 37 εκατ. αντίστοιχα.

Οι ομάδες που παίρνουν τις μονοετείς επιχορηγήσεις είναι: Από 14εκατ . οι: «Sine Qua Non», «Ομάδα Κλασικού και Σύγχρονου Χορού Ν. Κονταξάκη», «Μικρό Χορευτικό Θέατρο», Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Μετα-κίνηση», Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «Οι χορευτές».

Από 11εκατ. οι: «Ροές» (Σ. Σπυράτου), «Ασώματες Δυνάμεις», «Ελεύθερο Κέντρο Τεχνών» - Ομάδα Χορού «Ανάλια», «Θεατροκίνηση».

Από 6εκατ. οι: «Ομάδα Χορού Χριστίνας Μπέσκου Seresta», «Ο Κινητήρας», «Ομάδα Σύγχρονου Χορού Π. Σταματοπούλου», Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Πρόσκαιρη Σύνθεση», Ομάδα Χορού Αίρεσις, Ομάδα Σύγχρονου Χορού Μ. Γαϊτάνη - «Ηώ», «Κέντρο Τεχνών - Ομάδα 14η ημέρα», Ομάδα Χορού ΜΑΓΝΗΤΗΣ (πρώην Σύγχρονη Χορευτική Εκφραση), Ελληνικό Χορόδραμα, Ελληνικός Σύλλογος Βασιλικής Ακαδημίας Χορού Λονδίνου, «Ελατήριο», Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Αμάλγαμα», Χοροθέατρο Λήδας Σάνταλα.

Παράλληλα, υπογράφτηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Θεόδωρο Πάγκαλο η προκήρυξη για τις επιχορηγήσεις των ομάδων χορού για την καλλιτεχνική περίοδο 2000-2001. Οι ενδιαφερόμενες ομάδες μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση έως τις 20 του Δεκέμβρη, καταθέτοντας επίσης φάκελο απολογισμού του έργου τους κατά την περίοδο 1999-2000, αλλά και προγραμματισμού για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο.

Ελληνικός κινηματογράφος στο Παρίσι

«Ολα είναι δρόμος» του Π. Βούλγαρη
«Ολα είναι δρόμος» του Π. Βούλγαρη
Μια «γεύση» από το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν οι Γάλλοι κινηματογραφόφιλοι στο δεκαπενθήμερο αφιέρωμα που διοργανώνει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Παρίσι, σε συνεργασία με τη Γαλλική Εταιρία Σκηνοθετών και Παραγωγών και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας.

Τίτλος του αφιερώματος ( 2-14/11) είναι «Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου» και περιλαμβάνει 20 ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, σε α' προβολή στη Γαλλία. Πρόκειται για τις ταινίες: «Από την άκρη της πόλης» του Κ. Γιάνναρη, «Τέλος εποχής» του Α. Κόκκινου, «Βαλκανιζατέρ» του Σ. Γκορίτσα, «Χώμα και νερό» του Π. Καρκανεβάτου, «Ο κύριος με τα γκρι» του Π. Χούρσογλου, «Μ' αγαπάς» του Γ. Πανουσόπουλου, «Σταγόνα στον ωκεανό» της Ε. Αλεξανδράκη, «Μη μου άπτου» του Δ. Γιατζουζάκη, «Η διακριτική γοητεία των αρσενικών» της Ο. Μαλέα, «Προστάτης οικογένειας» του Ν. Περράκη, «Ολα είναι δρόμος» του Π. Βούλγαρη, «Χαμένες νύχτες» της Α. Αντωνίου, «Με μια κραυγή» της Β. Ηλιοπούλου, «Πέππερμιντ» του Κ. Καπάκα, «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» του Δ. Αυδελιώδη, «Αυτή η νύχτα μένει» του Ν. Παναγιωτόπουλου, «Κάθε Σάββατο» του Β. Βαφέα, «Ας περιμένουν οι γυναίκες» του Σ. Τσιώλη, «Αριθμημένοι» του Τάσου Ψαρρά, «Innocent» του Κ. Νάτση.

Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής

Εργα «Ελλήνων συνθετών της επόμενης γενιάς», από το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, σε διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου
Εργα «Ελλήνων συνθετών της επόμενης γενιάς», από το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, σε διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου
«Φωνές» Ελλήνων και ξένων πρωτοποριακών δημιουργών φιλοξενούνται στο «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής», που ξεκίνησε στο Μέγαρο Μουσικής, χτες, με συναυλία του διάσημου συνόλου «London Sinfonietta», αλλά και τη συνάντησή του με μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης και μουσικούς του συγκροτήματος «Ν. Σκαλκώτας». Σήμερα, θα δώσει τη δεύτερη συναυλία του, ενώ στη μικρή αίθουσα του ΜΜ ξεκινά το τριήμερο αφιέρωμα σε «Ελληνες συνθέτες της επόμενης γενιάς» (σήμερα, αύριο και 14/11), που επιμελείται ο Θόδωρος Αντωνίου. Το «Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής» θα παρουσιάσει έργα 21 νέων δημιουργών. Αύριο, στην αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» η βραδιά φέρει τη σφραγίδα ενός από τους πλέον ρηξικέλευθους συνθέτες της εποχής μας, του Μαουρίτσιο Κάγκελ. Το «Σένμπεργκ Ανσάμπλ», ο τενόρος Κρ. Χόρπεργκερ και η «Ολλανδική Χορωδία Δωματίου» θα παρουσιάσουν τα έργα «Απαγωγή στην αίθουσα συναυλιών» και το «Mitternachtsstuck». Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τρεις βραδιές με έργα του αξιόλογου συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου (25/11 και 3,14/12) και το αφιέρωμα «Γύρω από τον Νίκο Σκαλκώτα» με τη Φιλαρμονική του BBC (29,30/11).

Λογοτεχνικά βραβεία

Στον Χρήστο Μπουλώτη για το βιβλίο του «Το άγαλμα που κρύωνε» απονέμεται το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το 2000. Το Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου απονέμεται στην εικονογράφο Εύα Μελά για την εικονογράφηση του βιβλίου «Η περιπέτεια μιας καρδερίνας» και το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά απονέμεται στον Θάνο Μαρκόπουλο για το βιβλίο του «Στο σχολείο με... χαρτί και καλαμάρι».

Το Βραβείο Μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα απονέμεται στην Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου για τη μετάφραση του βιβλίου «Αγίου Αυγουστίνου Εξομολογήσεις». Το Βραβείο Μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα απονέμεται στην Αλκηστη Πρωίου για τη μετάφραση στην ιταλική γλώσσα του βιβλίου του Γιώργου Χειμωνά, «Μυθιστόρημα».

Ελληνογερμανική θεατρική συνάντηση

Συνάντηση της γερμανικής σκέψης και της ελληνικής δραματουργικής παράδοσης, απέναντι στην αναγέννηση και επικαιροποίηση του Μύθου της «Μήδειας», διοργανώνουν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Στουτγάρδη. Πρόκειται για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο πρωτοβουλίας «Ελληνικές ημέρες στη Γερμανία» της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 6/11, με τη θεατρική παράσταση «Υλικό Μήδειας» του Χάινερ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καντιώτη. Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας σκηνοθέτης ανεβάζει έργο Γερμανού συγγραφέα με Γερμανούς ηθοποιούς. Η δραματουργική επεξεργασία του κειμένου είναι του Συμεών Σταμπουλού. Ερμηνεύουν: Παναγιώτα Κουκιώτου, Μίχαελ Γκρίμερ, Χάνες Γκρούνερτ, Ρίντιγκερ Οστ, Κοέκσαλ Κακίρ, Πούγα Μπέμπουντ κ.ά. Μουσική συνοδεία: Βαλέσκα Στίχερ, Ανγια Μπίσερ.

Η μορφή του έργου «Υλικό Μήδειας» είναι σκοπίμως ατελής. Ο Χάινερ Μίλερ άφησε ελεύθερο το πεδίο ερμηνείας, στο πλαίσιο του οποίου ορίζεται το δύσκολο παιχνίδι της σκηνοθεσίας. Ο μύθος της αποικιοκρατίας θέτει το συμβολισμό του, με την επιστροφή της αρχικής εποχής των Αργοναυτών, στη ζωή των μεταναστών του 20ού αιώνα.

«Κοραής» στην Κούβα

Με επιτυχία έληξε η περιοδεία της χορωδίας «Κοραής» στην Κούβα, με κυριότερους σταθμούς τις πόλεις Αβάνα, Βαραδέρο και Σάντα Κλάρα. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε, μετά από επίσημη πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού της κουβανικής κυβέρνησης, το οποίο και διοργάνωσε συναυλία προς τιμήν της ελληνικής χορωδίας, στον καθρεδικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Αβάνα. Στη συναυλία, όπου παρέστησαν προσωπικότητες και παράγοντες του κουβανικού κράτους και διπλωμάτες ξένων αντιπροσωπειών, έλαβαν μέρος εκτός της χορωδίας «Κοραής» και η κουβανική χορωδία «SCHOLA CANTORUM CORALLINA».

Στο πλαίσιο των διεθνών επαφών που πραγματοποίησε η χορωδία, έγινε δεκτή στο υπουργείο Πολιτισμού και συναντήθηκε με στελέχη του Κρατικού Ινστιτούτου για τη Φιλία των Λαών, που εδρεύει στην Αβάνα. Στη Σάντα Κλάρα, πόλη που το όνομά της είναι συνυφασμένο με τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης και φιλοξενεί τα οστά του ήρωά της, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, η χορωδία κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του λαϊκού επαναστάτη. Η αποστολή της χορωδίας στην Κούβα έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, με στόχο τη βαθύτερη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και τις στενότερες επαφές ιδιαίτερα στο χώρο της χορωδίας.

Στο χώρο σύγχρονης τέχνης «Αμυμώνη» (πλατεία Ν. Μπότσαρη 1) στα Ιωάννινα, φιλοξενούνται έργα ζωγραφικής του Σαρακατσιάνου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20/11.

«Η Ελληνική ιστορία στο Διαδίκτυο» τιτλοφορείται ο νέος δικτυακός κόμβος που δημιούργησε το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Σκοπός του νέου κόμβου, που βρίσκεται στη διεύθυνση www.hellenichistory.gr, είναι η προβολή σε ολόκληρο τον κόσμο της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Στις 10.000 ηλεκτρονικές σελίδες καταγράφεται η ελληνική ιστορία από το 8500 π.Χ. μέχρι σήμερα. Ο χρήστης μπορεί να δει εικόνες, χάρτες, τρισδιάστατα γραφικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Για την κατασκευή του νέου κόμβου εργάστηκαν (3 χρόνια περίπου), περισσότεροι από 50 ειδικοί επιστήμονες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του εναλλακτικού δικτύου διανομής Filmcenter 2000, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, για γνωριμία των παιδιών με τον ποιοτικό παιδικό κινηματογράφο, αυτό το Σαββατοκύριακο θα προβληθούν στον κινηματογράφο «Ανδόρα» οι παρακάτω ταινίες: 11/11 (3 μμ), 12/11 (11.30 πμ): «Ο Πέτρος και ο λύκος», «Ο Σαρλό μετανάστης», «Το φτερωτό αλογάκι». 12/11 (3 μμ): «Ο μεθυσμένος ήλιος», «Ο Σαρλό αστυνομικός», «Ο πρίγκηπας του Κιέβου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ