ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
Με βαριά καρδιά

Ολλανδοί και Κροάτες, που συναντώνται σήμερα, έχουν ακόμα το μυαλό τους στη χαμένη ευκαιρία των ημιτελικών

Η ώρα των μεγάλων χαμένων των ημιτελικών θα σημάνει σήμερα στις 22.00, στο Στάδιο Παρκ ντε Πρενς του Παρισιού, όπου διεξάγεται ο μικρός τελικός, με την Ολλανδία και την Κροατία να διεκδικούν την τρίτη θέση της διοργάνωσης (απευθείας μετάδοση ΕΤ-1).

Και οι δυο χαμένοι των ημιτελικών, παρά την πίκρα που υπάρχει, για τη μη πρόκριση στον τελικό, εντούτοις θέλουν να παρηγορηθούν ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Οι Ολλανδοί

Στο στρατόπεδο των Ολλανδών αναμένονται αλλαγές στη βασική ενδεκάδα, αφού σύμφωνα και με τις δηλώσεις του τεχνικού Γκους Χίντιγκ, ο σημερινός αγώνας προσφέρεται για να χρησιμοποιήσει ορισμένους παίκτες που δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν μέχρι σήμερα. Αυτό γίνεται για δυο λόγους: από τη μια θέλει να δώσει την εμπειρία ενός αγώνα παγκόσμιου κυπέλλου σε νεαρούς παίκτες, αλλά και από την άλλη ορισμένοι βασικοί παίκτες δεν έχουν τη διάθεση να παίξουν στο μικρό τελικό, απογοητευμένοι από την ήττα στον ημιτελικό από τη Βραζιλία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ρόναλντ Ντε Μπουρ που αναφερόμενος στο σημερινό παιχνίδι επισήμανε: "Το μυαλό μου έχει κολλήσει στον αγώνα με τη Βραζιλία. Αφού αποκλειστήκαμε από τον μεγάλο τελικό, τι κίνητρο θα μπορούσαμε να έχουμε για το μικρό τελικό".

Πάντως με τον Ντε Μπουρ δε φαίνεται να συμφωνεί ο τεχνικός της ομάδας Γκους Χίντιγκ ο οποίος δικαιολογώντας την απόφασή του για αλλαγές στο σημερινό παιχνίδι δήλωσε: "Δε σνομπάρω το μικρό τελικό. Αλλωστε η κατάκτηση της τρίτης θέσης νομίζω ότι θα είναι η επισφράγιση της πολύ καλής πορείας που είχαμε μέχρι τώρα". Στην ενδεκάδα επιστρέφει ο Μακρ Οβερμαρς που λόγω τραυματισμού δεν έχει αγωνιστεί στον ημιτελικό.

Οι Κροάτες

Στην αντίπερα όχθη, στο στρατόπεδο των Κροατών ακόμα προσπαθούν να ανακαλύψουν τι έφταιξε και αποκλείστηκαν από τη Γαλλία. Αλλοι μιλούν για χαμένη ευκαιρία, άλλοι για "αυτοκτονία", άλλοι για αδράνεια και μόνο ο τεχνικός της ομάδας Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς βρήκε το κουράγιο να πει δυο κουβέντες για το σημερινό παιχνίδι: "Ο,τι λάθη έγιναν έγιναν και τώρα δεν αλλάζουν. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι από την πορεία της ομάδας. Μας μένει ακόμα ένα παιχνίδι και θέλουμε να κλείσουμε τη φετινή παρουσία μας στο Μουντιάλ με επιτυχία" τόνισε ο Κροάτης τεχνικός, που όμως δεν παρέλειψε να εκφράσει για άλλη μια φορά τον πόνο του για τον αποκλεισμό λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πάντως μπορούσαμε ακόμη καλύτερα"...

Πελέ: "Κακή η διαιτησία"

Απογοητευμένος από τα σφυρίγματα των διαιτητών φάνηκε να είναι ο Πελέ, που επέκρινε, σε δηλώσεις του, τις αποδόσεις των "αρχόντων" των γαλλικών γηπέδων, λέγοντας: "Το μόνο κακό στο Μουντιάλ ήταν οι διαιτησίες.

Ισως δεν ήταν σωστό ν' αλλάξουν οι κανονισμοί κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Πάντως οι διαιτητές είχαν ένα μεγάλο αριθμό άσχημων σφυριγμάτων, δεν υπήρχε μία ενιαία γραμμή στα σφυρίγματα. Αυτό ήταν και το "μελανό" σημείο του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό!".

Συμφωνία για μείωση ομάδων

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λέναρντ Γιόχανσον, συμφώνησε με τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, σχετικά με το χρόνο διάρκειας και τον αριθμό των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Γιόχανσον συμφώνησε με πρόσφατες δηλώσεις του Μπλάτερ, ο οποίος τόνισε πως το Μουντιάλ του 2002 θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 ή 6 μέρες λιγότερο. Επίσης οι δύο άντρες συμφωνούν πως πρέπει η μορφή του Μουντιάλ να επιστρέψει στη συμμετοχή 24 ομάδων και όχι των 32 που συμμετείχαν στη διοργάνωση της Γαλλίας.

Η 22άδα του Μουντιάλ

Η ΦΙΦΑ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ονόματα που συνθέτουν την καλύτερη 22άδα του Μουντιάλ 98. Η ομάδα που επιλέχτηκε από ειδικούς του αθλήματος, δε συμπεριλαμβάνει κανένα Γερμανό ποδοσφαιριστή, συνέπεια της απογοητευτικής εμφάνισης των "πάντσερ" στη διοργάνωση. Από τη 22άδα του Μουντιάλ απουσιάζει ο Μπατιστούτα, ενώ φιγουράρει μόνο ένας Αφρικανός ο Οκότσα και κανένας Ασιάτης.

Οι παίχτες που διέπρεψαν στα Γαλλικά γήπεδα και συμπεριλαμβάνονται στη "χρυσή" λίστα είναι οι εξής:

Τερματοφύλακες: Φαμπιέν Μπαρτέζ (Γαλλία), Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ (Παραγουάη).

Αμυντικοί: Μαρσέλ Ντεσαγί (Γαλλία), Ρομπέρτο Κάρλος (Βραζιλία), Φρανκ

ντε Μπουρ (Ολλανδία), Λιλιάν Τουράμ (Γαλλία), Κάρλος Γκαμάρα (Παραγουάη).

Μέσοι: Εντγκαρ Ντάβιντς (Ολλανδία), Ντούνγκα (Βραζιλία), Ριβάλντο (Βραζιλία), Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία), Μίκαελ Λάουντρουπ (Δανία).

Επιθετικοί: Ντένις Μπέργκαμπ (Ολλανδία), Ρονάλντο (Βραζιλία), Μπρίαν

Λάουντρουπ (Δανία), Νταβόρ Σούκερ (Κροατία).

Αναπληρωματικοί: Εντβιν φαν ντε Σαρ (Ολλανδία), Τιερί Ενρί (Γαλλία), Τζέι Τζέι Οκότσα (Νιγηρία), Μάικλ Οουεν (Αγγλία), Χουάν Βερόν (Αργεντινή), Κριστιάν Βιέρι (Ιταλία).

Εξηγήσεις Μπίλιτς

"Μη με κατηγορείτε, δε φταίω ούτε ήθελα να αποβληθεί ο Μπλαν" με αυτά τα λόγια ο Κροάτης αμυντικός Μπίλιτς απάντησε στα ΜΜΕ της Γαλλίας, αλλά και στους υπεύθυνους της ομάδας των "τρικολόρ", που τον κατηγορούν ότι έπαιξε θέατρο στη φάση της αψιμαχίας του με τον Μπλαν, με αποτέλεσμα ο Γάλλος αμυντικός να αποβληθεί.

"Δεν ήθελα να αποβληθεί ο Μπλαν, αλλά το σίγουρο είναι ότι με χτύπησε στο πρόσωπο. Δε λέω ότι με χτύπησε σκληρά, αλλά σίγουρα το χτύπημά του το ένιωσα για αυτό έπεσα στο έδαφος. Ο διαιτητής είδε τη φάση και έβγαλε τις αποφάσεις του. Ξέρω τι σημαίνει να μην μπορείς να συμμετάσχεις σε έναν τελικό παγκόσμιου πρωταθλήματος επειδή είσαι τιμωρημένος, αλλά δε νομίζω ότι για αυτό είμαι υπεύθυνος", δήλωσε ο Κροάτης διεθνής παίκτης.

Με πολλές αλλαγές στη βασική ενδεκάδα ο Γκους Χίντιγκ θα παρατάξει την ομάδα του στον μικρό τελικό κόντρα στην ομάδα της Κροατίας

Η ιστορία των μικρών τελικών

1930: Δεν έγινε μικρός τελικός

1934: Γερμανία - Αυστρία 1-0 (1-0)

1938: Βραζιλία - Σουηδία 4-2 (1-2)

1950: Ο τελικός γύρος έγινε με σύστημα βαθμολογίας:

Στην τρίτη θέση η Σουηδία (2 βαθμοί)

Στην τέταρτη θέση η Ισπανία (1 βαθμό)

1954: Αυστρία - Ουρουγουάη 3-1 (1-1)

1958: Γαλλία - Δυτική Γερμανία 6-3 (3-1)

1962: Χιλή - Γιουγκοσλαβία 1-0 (0-0)

1966: Πορτογαλία - Σοβιετική Ενωση 2-1 (1-1)

1970: Δυτική Γερμανία - Ουρουγουάη 1-0 (1-0)

1974: Πολωνία - Βραζιλία 1-0 (0-0)

1978: Βραζιλία - Ιταλία 2-1 (0-1)

1982: Πολωνία - Γαλλία3-2 (2-1)

1986: Γαλλία - Βέλγιο 4-2 (2-1) (2-2)

1990: Ιταλία - Αγγλία 2-1 (0-0)

1994: Σουηδία - Βουλγαρία 4-0 (4-0)

Ο απολογισμός της βίας

Σαράντα δύο άτομα καταδικάστηκαν από τη γαλλική δικαιοσύνη σε φυλάκιση άνω των δύο χρόνων για επεισόδια που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Ακόμη, 26 άτομα βρίσκονται στη φυλακή και περιμένουν τη σειρά τους για να δικαστούν, ενώ συνολικά σε 165 άλλα άτομα από Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, ασκήθηκε ποινική δίωξη για διάφορα αδικήματα. Από αυτούς οι 56 είναι Γάλλοι, 42 Βρετανοί και 13 Γερμανοί.

Οι περισσότεροι απ' αυτούς συνελήφθησαν, γιατί συμμετείχαν σε επεισόδια και επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, για ληστείες και πράξεις χουλιγκανισμού.

Τα περισσότερο σοβαρά επεισόδια στους αγώνες του Μουντιάλ '98 έγιναν στους αγώνες Αγγλίας - Τυνησίας στη Μασσαλία και Γερμανίας - Γιουγκοσλαβίας στο Λανς. Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση, τραυματίστηκε από Γερμανούς χούλιγκαν και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε κώμα, ο Γάλλος αστυνομικός, Ντανιέλ Νιβέλ.

Επεισόδια πάντως έγιναν και εκτός γηπέδων. Ο Αγγλος οπαδός, Πολ Μπιρτς, συνελήφθη, επειδή μαχαίρωσε μέσα σε τρένο, ένα Γάλλο, επειδή τον πέρασε για Αργεντινό.

Κρόιφ: "Μέτριο το θέαμα"

Ο Γιόχαν Κρόιφ, ένας από τους θρύλους του ποδοσφαίρου και τους μεγαλύτερους άσους όλων των εποχών, δεν έμεινε ευχαριστημένος από το θέαμα, των αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Γαλλίας.

Ο "ιπτάμενος Ολλανδός", τόνισε πως παρά τα μέτρα της ΦΙΦΑ, το θέαμα ήταν μέτριο και δεν ικανοποίησε τους ποδοσφαιρόφιλους, που περίμεναν πώς και πώς τις αναμετρήσεις στα γαλλικά γήπεδα.

"Τριάντα δύο ομάδες, με 32 διαφορετικούς προπονητές και δεν είδαμε κάτι το διαφορετικό. Αντίθετα μπορούμε να πούμε πως όλες οι ομάδες είχαν το ίδιο στιλ παιχνιδιού. Μπορεί τα συστήματα να ήταν διαφορετικά, 4-4-2, ή 5-3-1 ή 3-5-2, αλλά η αγωνιστική φιλοσοφία ήταν ίδια. Ολες οι ομάδες έπαιξαν αμυντικά και δεν είχαν στο μυαλό τους το θέαμα, παρά μόνο το αποτέλεσμα", δήλωσε ο Κρόιφ, ο οποίος εντόπισε ένα μέρος του προβλήματος:

"Ολοι οι προπονητές προτιμούν τους παίκτες που μπορούν να τρέχουν και να μαρκάρουν και όχι αυτούς που έχουν καλύτερη τεχνική κατάρτιση και προσφέρουν θέαμα. Αυτό είναι ένα μέρος του προβλήματος και δε νομίζω πως θα λυθεί, καθώς τα συμφέροντα είναι μεγάλα και όλοι παίζουν για το αποτέλεσμα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ