ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
44ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ταινίες απ' όλο τον κόσμο

Η «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη κέρδισε το κοινό και «βαδίζει» προς Θεσσαλονίκη
Η «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη κέρδισε το κοινό και «βαδίζει» προς Θεσσαλονίκη
Με την ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη Τακέσι Κιτάνο «Zatoichi» ανοίγει το φετινό, 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 21/11, στο «Ολύμπιον». Περίπου 200 ταινίες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε όλα τα προγράμματα της διοργάνωσης, η οποία θα πλαισιωθεί, όπως πάντα, από παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η ταινία λήξης θα είναι το «In America» του Ιρλανδού Τζιμ Σέρινταν, γνωστού από τις ταινίες «Το αριστερό μου πόδι» και «Εις το όνομα του πατρός».

Στο Ελληνικό Τμήμα θα προβληθούν 23 ταινίες μυθοπλασίας και 5 ντοκιμαντέρ, οι οποίες θα είναι και υποψήφιες για τα κρατικά βραβεία ποιότητας που θα απονεμηθούν στις 30/11, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο Διεθνές Τμήμα συναγωνίζονται 14 ταινίες, ενώ πρόεδρος της επταμελούς διεθνούς κριτικής επιτροπής είναι ο Γεωργιανός σκηνοθέτης Οτάρ Ιοσελιάνι, τιμώμενος της φετινής διοργάνωσης. Στους «Νέους Ορίζοντες» θα προβληθούν 30 ταινίες από την παγκόσμια ανεξάρτητη παραγωγή, ενώ στο πρόγραμμα «Ματιές στα Βαλκάνια» θα προβληθούν 13 ταινίες από όλες τις βαλκανικές χώρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα με τίτλο «Αστέρια της Στέπας» όπου θα προβληθούν 27 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες των τελευταίων 10 χρόνων, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν. Πολύ περισσότερο που αυτές οι Δημοκρατίες γνώρισαν και ανέπτυξαν εθνική κινηματογραφία επί σοσιαλισμού. Αλλα αφιερώματα θα γίνουν για τον Ιοσελιάνι, τον Γουόνγκ Καρ Βάι, τον προσφάτως αποθανόντα Ζοάο Σεζάρ Μοντέιρο και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στη Γαλλική Ταινιοθήκη.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η έκθεση φωτογραφίας του συνεργάτη του Βάι, Κρίστοφερ Ντόιλ, η έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Παυλόπουλου, εικαστικό αφιέρωμα στη «Γιγαντοαφίσα στον Κινηματογράφο» και τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στις 26/11. Τα αφιερώματα στον Ιοσελιάνι, τον Παναγιωτόπουλο και τον Βάι θα συνοδευτούν από εκδόσεις για το έργο τους.

«Βροχή» από πρεμιέρες

«Οι δύο ορφανές» στο «Αναλυτή»
«Οι δύο ορφανές» στο «Αναλυτή»
Η μουσική παρωδία της Αννας Παναγιωτοπούλου και του Πέτρου Ζούλια «Οι δύο ορφανές» ανεβαίνει αύριο στο θέατρο «Αναλυτή», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, σκηνικά - κοστούμια Αναστασίας Αρσένη, μουσική Δήμητρας Γαλάνη, στίχους Μαριαννίνας Κριεζή, μουσική επιμέλεια Ελεάνας Βραχάλη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού. Παίζουν: Αννα Παναγιωτοπούλου, Νένα Μεντή, Μαριάννα Τουμασάτου, Σπύρος Πούλης, Μιχάλης Ανθης, Γιώργος Κωνσταντής, Αθηνά Μαυρομάτη κ.ά. Η Λουίζα και η Ερικέτη, οι δύο φτωχές αδελφές αναζητούν στο Παρίσι έναν άνθρωπο που θα τους συμπαρασταθεί στις δυσκολίες τις ζωής. Μάταια, όμως...

  • Πρεμιέρα, αύριο, στο θέατρο «Αργώ», του έργου «Play ON» του Ρικ Αμποτ, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, μετάφραση Λευτέρη Γιοβανίδη, σκηνικά - κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη. Παίζουν: Κοραής Δαμάτης, Γιώργος Λέφας, Μαίρη Σταυρακέλλη, Σάρα Γανωτή, Ερση Μαλικένζου, Μπάμπης Χατζηδάκης κ.ά.
  • Το έργο του Πίτερ Σάφερ «Ασκηση πέντε δακτύλων» επαναλαμβάνεται από αύριο, στο θέατρο «Πρόβα». Γύρω από ένα νεαρό δάσκαλο που προσλαμβάνει μια τυπική μεσοαστική οικογένεια, πλέκεται ένα «γαϊτανάκι» που αποκαλύπτει όλες τις ρωγμές στις σχέσεις μιας οικογένειας. Τα πέντε πρόσωπα έχουν ανάγκη από αγάπη και κατανόηση. Αυτοανακαλύπτουν, όμως, ότι μπλέκονται στη δύσκολη άσκηση της ζωής. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Μαρλένας Γεωργιάδη, σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, σκηνικά Μιχάλης Σδούγκος, κοστούμια Νίκου Πεξομάτη, μουσική Σάκη Τσιλίκη. Παίζουν: Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Αντώνης Ταμβακάς, Γεράσιμος Μαύρος, Κοραλία Τσόγκα.
  • Το έργο του Θοδωρή Αθερίδη «Από έρωτα», παρουσιάζεται, στο θέατρο «Αθηνών». Με ένα νοσταλγικό και οδυνηρό ταυτόχρονα απολογισμό φανερώνονται παλιές ανομολόγητες σκέψεις και πράξεις. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κιμούλη, τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Κατερίνας Κοντού, η σύνθεση του τραγουδιού, που ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη, του Γιώργου Ανδρέου, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, η κινησιολογία του Κυριάκου Κοσμίδη. Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Αλίνα Κοτσοβόλου.
  • Την κωμωδία της Χρύσας Σπηλιώτη, «Αγκά - Σφι και Φι», παρουσιάζει από αύριο στο θέατρο «Altera Pars» ο θίασος «Ορίζοντες». Τρία ζευγάρια σε διαφορετικές ηλικίες, που δεν τολμούν να αρθρώσουν το απλό... αγκάλιασέ με, σφίξε με, φίλησέ με, κάνουν μια απόδραση στο συναίσθημα. Οι εικοσάρηδες, οι τριαντάρηδες, οι σαραντάρηδες και τα ερωτικά προβλήματα σε τρεις φάσεις της ζωής. Συγγραφή - σκηνοθεσία: Χρύσα Σπηλιώτη. Σκηνικά - κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού. Μουσική επιμέλεια: Μαρία - Χριστίνα Κριθαρά. Παίζουν: Μίνα Χειμωνά, Αννέτα Παπαθανασίου, Γιώργος Φρατζεσκάκης, Σταύρος Σιούλης, Μαρία Κορνάρου, Βύρων Κολάσης.
Ρεαλισμός και χιούμορ

«Ανάπηροι» έργο του Γ. Κεραμίδα
«Ανάπηροι» έργο του Γ. Κεραμίδα
Εκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κεραμίδα φιλοξενείται στην γκαλερί «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Τίτλος της έκθεσης είναι «Κόσμε, σε βλέπω και σε ακούω». Τα έργα χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό, αλλά και χιούμορ. «Αυτά τα στοιχεία πρέπει να προσέξει ο επισκέπτης στα έργα μου, για να προβληματιστεί και να αναρωτηθεί: ποια κοινωνία και ποιο πολιτισμό θέλουμε; Ολοι έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό που αναπαράγεται στον τόπο μας, ως σκέψη και τρόπος ζωής, δεν αρμόζει στη δική μας νοοτροπία και στο δικό μας πολιτισμό», λέει ο καλλιτέχνης και συνεχίζει: «Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους άλλους πολιτισμούς και πρέπει να σταματήσουμε να δεχόμαστε τα προϊόντα και την υποκουλτούρα στην καθημερινή μας ζωή».

Ο Γ. Κεραμίδας γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Ζωγραφίζει από το 1958, αυτοδίδακτος και αργότερα παρακολουθεί για τρία χρόνια, ελεύθερο σχέδιο. Με τη μεταπολίτευση κάνει την επίσημη εμφάνισή του στον εικαστικό χώρο, για να ακολουθήσουν πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Εργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η έκθεσή του θα διαρκέσει έως τις 28/11.

«Πόλεμος» ύλης και πνεύματος

«Ο Τελευταίος Πειρασμός», έργο ενδεικτικό των προβληματισμών του μεγάλου δημιουργού Νίκου Καζαντζάκη, ανεβάζεται αύριο, για πρώτη φορά, από το Εθνικό Θέατρο, στη «Νέα Σκηνή» του, σε διασκευή και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα και κοστούμια Ερσης Δρίνη. Παίζουν: Κοσμάς Φοντούκης, Βασίλης Ρίσβας, Ράνια Οικονομίδου, Γωγώ Μπρέμπου, Κώστας Φαλελάκης, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Νίκος Αλεξίου κ.ά.

Το έργο αναφέρεται στη μεγάλη αγωνία του ανθρώπου να σωθεί απ' ό,τι τον περικλείει και τον δεσμεύει, φανερώνοντας ένα βασικό χαρακτηριστικό του κόσμου και του ανθρώπου: τον αδιάκοπο πόλεμο ανάμεσα στην ελευθερία του πνεύματος και τη φθαρτότητα της ύλης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει το μυθιστόρημα το 1950-1951. O συγγραφέας επεξεργάζεται κάποια περιστατικά από τη ζωή του θεανθρώπου, ο οποίος προβάλλεται ως πρότυπο για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται μέσα σ' έναν κόσμο που δίνει προτεραιότητα στις υλικές απολαύσεις και όχι στην πνευματικότητα. Η διφυής οντότητα του θεανθρώπου δίνει στο συγγραφέα τη δυνατότητα να μιλήσει για τη δισυπόστατη φύση του ανθρώπου και να επιχειρήσει μια ευρύτερη αναφορά στην ύπαρξη, τα ζητούμενα και τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Για τον Καζαντζάκη κάθε άνθρωπος είναι «θεάνθρωπος» και παλεύει ανάμεσα στην ψυχή του και τη σάρκα του, με απώτερο σκοπό τη θέωση.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αναλόγιο: Αναγνώσεις νέων έργων», που διοργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8, 7ος όροφος), αύριο (6.30μμ), θα παρουσιαστεί το ποιητικό βιβλίο του Νίκανδρου Κεπέση «Παλαιστίνη: δεύτερη πατρίδα μου». Για το βιβλίο θα μιλήσει η Ρίτα Τσιντίλη - Βλησμά. Ποιήματα από το βιβλίο θα απαγγείλουν η Τιτίκα Σαριγκούλη και η Μαίρη Σολωμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ