Την Παρασκευή 22 Νοέμβρη στον Περισσό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προϋπαντούν το Συνέδριο για τη Λογοτεχνία
Μετά τα Συνέδρια για τους Ρίτσο, Βάρναλη, Μπρεχτ, Χικμέτ και όπως είχε προαναγγελθεί στη λήξη του προηγούμενου Συνεδρίου που αφορούσε τη συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από το 1880 μέχρι το 1940, το 6ο Συνέδριο θα έχει θέμα «"Η λογοτεχνία στα χρόνια της θύελλας" - Για τη συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (1940 - 1950)».
Με μονογραφίες για σπουδαίους λογοτέχνες της περιόδου, θεματικές για επίμαχα ζητήματα και με τη συμμετοχή πλήθους εκλεκτών εισηγητών, πανεπιστημιακών, ερευνητών, διδακτόρων, λογοτεχνών, ιστορικών, το Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει το απαραίτητο βοήθημα για τους μελετητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς θα εξετάζει το θέμα του από την αντίθετη της «καθιερωμένης» πλευρά, αυτή του βασικού οργανωτή, καθοδηγητή και αιμοδότη του κινήματος της περιόδου, που είναι το ΚΚΕ.
Μπροστά στο Συνέδριο ξεδιπλώνεται, ήδη, ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Μετά τη θεατρική παράσταση «Τα Μαγικά Βουνά», που ταξίδεψε τους θεατές που κατέκλυσαν την Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στο θέατρο του βουνού, ακολουθούν δύο συναυλίες για δύο σπουδαίους δημιουργούς.
Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 22 Νοέμβρη, στον Περισσό, στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα, το οποίο θα μας «ταξιδέψει» σε στιγμές της ζωής και της τέχνης του μεγάλου κομμουνιστή δημιουργού Κώστα Βάρναλη, που αυτόν τον χρόνο συμπληρώνονται 140 χρόνια από τη γέννησή του, 50 από τον θάνατό του και 65 από τη βράβευσή του με το Βραβείο Λένιν.
Η ενορχήστρωση είναι του Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Τραγουδούν οι Κώστας Θωμαΐδης, Πολυξένη Καράκογλου, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης και Κώστας Τριανταφυλλίδης. Απαγγέλουν η Ελένη Γερασιμίδου και ο Γιάννης Γιαραμαζίδης.
Η είσοδος γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ.
Το πρόγραμμα των προσυνεδριακών πολιτιστικών εκδηλώσεων ολοκληρώνεται το Σάββατο 14 Δεκέμβρη, με την πραγματοποίηση συναυλίας με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, που είτε έγραψε τη δεκαετία του '40 είτε έγραψε αργότερα αλλά έχουν σαφείς αναφορές στην προαναφερθείσα δεκαετία. Ο τίτλος της συναυλίας, που θα πραγματοποιηθεί στον Περισσό, είναι «Ο Μάνος Χατζιδάκις και τα χρόνια της θύελλας (1940 - 1950)».
Τραγουδούν ο Βασίλης Γισδάκης, ο Μανώλης Μητσιάς, η Νατάσσα Μποφίλιου και η Μαρία Φαραντούρη. Με την Sinfonietta Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη.
Στο πρόσωπό του βλέπουμε μια γενιά που νίκησε την ήττα της. Νομίζω πως δεν είναι τυχαίο ότι 70 χρόνια μετά από την εκτέλεσή του, η προσωπικότητα του Μπελογιάννη εμπνέει και συγκινεί. Με το βλέμμα στραμμένο στο μεγάλο, στο ωραίο, στο συγκλονιστικό».
Με αυτά τα λόγια η Νάντια Δαλκυριάδου εξηγεί γιατί αποφάσισε να διασκευάσει και να σκηνοθετήσει την «Εντολή» της Διδώς Σωτηρίου, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά επί σκηνής στο θέατρο «Nous - Creative Space» (Τροίας 34, Αθήνα).
Το βιβλίο της Δ. Σωτηρίου βασίζεται σε αυτοβιογραφικό υλικό και έχει ως κεντρικό θέμα τη σύλληψη, τις δύο δίκες και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη με την κατηγορία της κατασκοπείας. Εξι αυτόπτες μάρτυρες της ιστορίας μάς μεταφέρουν στην ταραγμένη εποχή.
Συντελεστές: Διασκευή - σκηνοθεσία - δραματουργία: Νάντια Δαλκυριάδου. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Απατσίδου. Β' βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παναγιωτακοπούλου. Σκηνικά - κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα. Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Μυρτώ Σταματοπούλου. Φωτισμοί: Γιώργος Ψυχράμης. Επιμέλεια κίνησης και χορογραφία: Μαρίνα Μαυρογένη. Βοηθός χορογράφου: Μαριάννα Σολωμονίδου. Μουσική επιμέλεια και σύνθεση: Οδυσσέας Γκάλλιος. Σχεδιασμός αφίσας: Στέφανος Μιχαηλίδης. Φωτογραφίες: Αγάπη Καλογιάννη.
Παίζουν: Ξένια Αλεξίου, Ειρήνη Αμπουμόγλι, Αρης Μπαταγιάννης, Σταύρος Μόσχης, Ηρα Ρόκου / Δώρα Χάγιου (διπλή διανομή), Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης.
Την προβολή της ταινίας παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Οπως σημείωσε το ΔΣ της νεοσύστατης Λέσχης, «με την ώθηση που μας δίνει η πολύ μεγάλη συμμετοχή σας συνεχίζουμε τις προβολές». Προγραμματισμένη επόμενη προβολή είναι η ταινία «Ενας Προφήτης μα τι Προφήτης» των Monty Pythons, την Παρασκευή 22 Νοέμβρη, στον «Αστέρα», στις 8 μ.μ.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Νέας Ιωνίας «Μπλόκο» ιδρύθηκε από μία ομάδα εθελοντών, λόγω της έλλειψης ενός αντίστοιχου πολιτιστικού φορέα αλλά και της αγάπης τους για την τέχνη του κινηματογράφου.
Θέλοντας να τιμήσουν τους 22 αγωνιστές οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους στο μπλόκο της Καλογρέζας τον Μάρτη του 1944, που αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός για την πόλη, η λέσχη πήρε το όνομα «Μπλόκο».
Σκοποί της λέσχης είναι η διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, η τόνωση του ενδιαφέροντος του λαού και ειδικά της νεολαίας για την κινηματογραφική τέχνη, αλλά και «η άσκηση πίεσης στους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο του Πολιτισμού», όπως σημειώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη.
Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες στο mail της λέσχης cinebloko@gmail.com.
Με ανακοίνωσή τους τα εκλεγμένα μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ) Νατάσσα Μποφίλιου, Αναστασία Μουτσάτσου, Στάθης Δρογώσης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Καρράς ενημερώνουν τον κλάδο για ό,τι συνέβη την περασμένη Δευτέρα στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Παράλληλα απευθύνονται σε όλους τους συνέδρους ζητώντας να στηρίξουν το αίτημα του Σωματείου, που εκπροσωπεί πάνω από 250 ερμηνευτές απ' όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, να ενταχθεί στη δύναμη της Ομοσπονδίας.
Οπως σημειώνουν, «με την έναρξη του Συνεδρίου και την εκλογή του προεδρείου έγινε αντιληπτό ότι για το αυτονόητο αίτημά μας να ενταχθούμε στην Ομοσπονδία υπήρχε ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο από την ηγεσία της Ομοσπονδίας για να μη συζητηθεί ποτέ και κυρίως να μη δοθεί η δυνατότητα στους συνέδρους να αποφασίσουν γι' αυτό.
Με υπομονή περιμέναμε πολλές ώρες για να έρθει η ώρα συζήτησης του θέματός μας. Με έκπληξη είδαμε οι υποσχέσεις για συζήτηση και ψηφοφορία για την ένταξή μας να αναβάλλονται με διάφορα προσχήματα κάθε φορά. Δεχτήκαμε στημένες επιθέσεις με ανυπόστατα επιχειρήματα. Είδαμε με λύπη και απορία σύνεδροι που τόλμησαν να ψηφίσουν διαφορετικά από την πρόταση της ηγεσίας να δέχονται και αυτοί επίθεση.
Είναι όμως πολύ ενθαρρυντικό και αισιόδοξο ότι πολλοί εργαζόμενοι μπήκαν μπροστά για να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις. Ακόμα και υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της ηγεσίας της ΠΟΘΑ απαίτησαν να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις. Συνάδελφοι από το Σωματείο μας και άλλα Σωματεία πήραν τον λόγο και παρουσίασαν τη δράση του Σωματείου μας τα προηγούμενα χρόνια, την οποία η ηγεσία της ΠΟΘΑ προσπαθούσε να αποκρύψει, να διαστρεβλώσει και να συκοφαντήσει.
Αυτή η αυθόρμητη πίεση πολλών συνέδρων ανάγκασε την ηγετική ομάδα να συζητήσει το ζήτημα και να θέσει την ένταξή μας στην Ομοσπονδία στην κρίση των συνέδρων. Παρά τη μεγάλη πίεση που δέχθηκαν από πολλούς συνέδρους μέχρι και την τελευταία στιγμή συνέχιζαν με μεθοδεύσεις. Εβαλαν προς ψήφιση ένα ανύπαρκτο δίλημμα ανάμεσα σε δύο "ναι" στην ένταξή μας για να μπερδέψουν τους συνέδρους (...)
Ολη αυτή η κατάσταση των μεθοδεύσεων οδήγησε στην απογοητευτική εικόνα ενός Συνεδρίου που καμιά σχέση δεν είχε με τις ανάγκες και τα προβλήματα του κλάδου. Θεωρούμε κύρια υπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση την ηγεσία της ΠΟΘΑ. Θα μπορούσε ενωτικά και δημοκρατικά από την αρχή του Συνεδρίου να βάλει σε συζήτηση και ψηφοφορία το ζήτημα του Σωματείου μας και μέσα σε μία ώρα το πολύ να εκφραστεί η βούληση της πλειοψηφίας».
Οι εκπρόσωποι του ΠΣΕΤ καλούν ανοιχτά κάθε σύνεδρο να στηρίξει το αίτημα του Σωματείου για ένταξή του στην ΠΟΘΑ. «Αφήνοντας πίσω παραταξιακές μεθοδεύσεις και αγκυλώσεις να συμβάλετε να αλλάξει αυτή η θλιβερή κατάσταση στο νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας, μη δεχόμενοι να στηρίξετε τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές και ηγεσίες», σημειώνουν.