ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μία ... «προαναγγελθείσα» κατάρρευση

Κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας Ντε Μποσέ στο Αργοστόλι

Ηταν θέμα χρόνου να καταρρεύσει η ιστορική γέφυρα Ντε Μποσέ στην Κεφαλονιά. Αυτό ακριβώς συνέβη στις 9/12, τουλάχιστον για ένα τμήμα της κατασκευής.

Δεκαετίες «σέρνεται» η αποκατάσταση του μνημείου, παρότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχει συζητηθεί κάμποσες φορές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πλην, το ΥΠΠΟΤ προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κατάρρευση «είναι αποτέλεσμα ολιγωρίας και καθυστερήσεων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στο υπουργείο». Το οποίο, «από τη δεκαετία του 2000 έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απόλυτη ωρίμανση των μελετών για την αποκατάσταση και ενίσχυση της γέφυρας Αργοστολίου De Bosset, ενώ από το 2005 προειδοποίησε για τις σημαντικές επιπτώσεις και κινδύνους, εάν δεν απαγορευόταν απόλυτα η κυκλοφορία κάθε είδους οχήματος και τροχοφόρου. Τοπικοί φορείς και παράγοντες δεν συμμορφώθηκαν με την οδηγία του ΥΠΠΟΤ».

Προσθέτει ότι το Μάη του 2010 το έργο αποκατάστασης της γέφυρας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ «και η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ προχώρησε στις εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου του έργου. Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τοπικά συμφέροντα προσέβαλαν το διαγωνισμό, δημιουργώντας καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου. Η τελική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δικαίωσε τις διαδικασίες που ακολούθησε η διεύθυνση αναστήλωσης Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΤ». Και καταλήγει ότι κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του βρίσκεται στο σημείο και μαζί με τον ανάδοχο του έργου «θα εκτιμήσουν την κατάσταση»!

Το ΥΠΠΟΤ επικαλείται ...το «δαίμονα» της «γραφειοκρατίας», αλλά το 2006 το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη αποκατάστασης της γέφυρας, όπως έκανε και ...το 2001, διότι, όπως σημείωνε ο «Ρ» (2006), «οι προβλεπόμενες από τότε (σ.σ. 2001) ερευνητικές ενέργειες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα»! Επί πέντε χρόνια, το ΥΠΠΟΤ ...διαπίστωνε, προειδοποιούσε και ενέκρινε μελέτες. Και μέχρι την κατάρρευση ...πέρασαν άλλα πέντε χρόνια.

Η γέφυρα κατασκευάστηκε μεταξύ 1813-1831 (περίοδος της αγγλοκρατίας). Το υποθαλάσσιο τμήμα της κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη του Ελβετού μηχανικού Κάρολου Ντε Μποσέ. Συνδέει το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή («Ταμπάκικα») και αποτελεί τεχνητό «σύνορο» της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου. Το 1822 συνεχίστηκε η κατασκευή από τον Νάπιερ και η οριστική μορφή της δόθηκε το 1831 από τον τοποτηρητή βαρόνο Εβερτον. Θεωρείται η μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα της Ευρώπης και έχει μήκος περίπου 700 μέτρα. Χαρακτηρισμένο ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, από το 1970, αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς του νησιού. Με τον καταστροφικό σεισμό του 1953, η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της γέφυρας χειροτέρευσε.

Bραβεία Θεάτρου - Μουσικής

Από τη βραβευμένη παράσταση του Λ. Βογιατζή «Θερμοκήπιο»
Από τη βραβευμένη παράσταση του Λ. Βογιατζή «Θερμοκήπιο»
Η Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (ΕΘΜΚ), με τη στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθήνας, όπως συμβαίνει επί πολλά χρόνια, σε χτεσινή της τελετή στο Μέγαρο Αθηνών, ανακοίνωσε και απένειμε τα βραβεία «Κάρολος Κουν», καθώς και τα δικά της βραβεία θεάτρου και μουσικής για το 2011.

Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου - βραβείο, μάλλον, οφειλόμενο εδώ και χρόνια, λόγω των ουκ ολίγων σπουδαίων θεατρικών δημιουργιών του στη «νέα Σκηνή»- απονεμήθηκε στον Λευτέρη Βογιατζή, για «την εξαιρετική σκηνοθετική και υποκριτική διδασκαλία της παράστασης του έργου "Θερμοκήπιο" του Χ. Πίντερ, για την επί δεκαετίες εξέχουσα προσφορά του στο θέατρο, τη συγκινητική αφοσίωση και το θαυμαστό πάθος του, καθώς και για την ουσιαστική συμβολή του στην άνοδο της ποιότητας της θεατρικής τέχνης». Το βραβείο του παρέλαβε η Αμαλία Μουτούση.

Το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής δόθηκε στην υψίφωνο Τσέλια Κοστέα, «για την εξαιρετική ερμηνεία της Τόσκα, στην ομώνυμη όπερα του Πουτσίνι, στην Εθνική Λυρική Σκηνή».

Τα άλλα βραβεία και οι έπαινοι της ΕΘΜΚ: Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου στον Νίκο Μαστοράκη για «την πολύσημη και σύγχρονης αισθητικής αντίληψης σκηνοθεσία της "Τριλογίας του παραθερισμού" του Γκολντόνι, στο Εθνικό Θέατρο». Διάκριση Νέου Θεατρικού Δημιουργού στην ομάδα «Vasistas» για την παράσταση «Spectacle». Επαινο στον Σάββα Στρούμπο για την παράσταση «Οι δίκαιοι» του Α. Καμί. Βραβείο Αρχαίου Δράματος στην Σοφία Χιλλ για την ερμηνεία της στον «Προμηθέα δεσμώτη» με το θίασο «Αττις». Επαινο στον ποιητή Γιώργο Μπλάνα για τη μετάφραση του «Ηρακλή μαινόμενου» του Ευριπίδη.

Απονεμήθηκαν τα παρακάτω βραβεία «Κάρολος Κουν»: Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου στον Θωμά Μοσχόπουλο για τη «Μέδουσα». Επαινο στους Κωστή Καπελώνη - Δημήτρη Δεγαΐτη για τη σκηνοθεσία του έργου του Γ. Η. Ησαΐα «Ο έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου». Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Εργου στον Δημοσθένη Παπαδόπουλο για τη «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη. Επαινο στην Φωτεινή Μπαξεβάνη για τη «Λωξάντρα». Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Εργου: Δόθηκαν δύο έπαινοι: Στον Δημήτρη Δημητριάδη για τη «Λήθη» και στην Μαρία Ευσταθιάδη για τον «Δαίμονα».

Τα άλλα βραβεία μουσικής δόθηκαν στους: Μουσικολογικού Συγγράμματος στον Νίκο Τσούχλο για τη μελέτη του «Τέχνη των αισθημάτων και των συγκινήσεων - Μουσικοί εκτελεστές στη Γερμανία του Διαφωτισμού 1750-1800». Πολιτισμικού Οργανισμού της Περιφέρειας στο συριανό «Φεστιβάλ Αιγαίου» για την «Τραβιάτα» του Βέρντι. Δισκογραφικής Εργασίας στην μεσόφωνο Μαίρη Ελεν Νέζη για το δίσκο «Salve Regina». Επαινος στον Απόστολο Παληό για την έκδοση πιανιστικών έργων των Λώρη Μαργαρίτη και Φέλιξ Πέτιρεκ. Νέου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη στην βιολονίστα Αρετή Ζούλα για τη συναυλία «Ο Γιάννης Βακαρέλης συναντά νέους σολίστ». Επαινος στον Αλέξιο Καραϊσκάκη- Νάστο για συναυλία του με έργα Ντιτιλέ, Μπαχ και Σελαμσή.

Ξεκινά παραστάσεις

Η Αφροδίτη Μάνου, τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια με ιδιαίτερο, σημαντικό στίγμα στα μουσικά μας πράγματα, επανέρχεται στη σκηνή. Από τις 15/12 (9.30μμ) και για λίγες παραστάσεις θα παρουσιάζει στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (Λ. Συγγρού 143, 210 9315 600) το μουσικό πρόγραμμα «Ποιος Φοβάται την Μαίρη Παναγιωταρά», που συνυπογράφουν οι Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππας. Ενα κωμικό μουσικό έργο για τα πάθη της σύγχρονης Ελληνίδας, στο οποίο, μαζί με την Αφροδίτη Μάνου, θα εμφανίζονται η τραγουδίστρια Ηρώ Σαΐα και η ηθοποιός Ευαγγελία Μουμούρη. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος και οι τρεις ενώνονται σε ένα γλέντι, με ρυθμικά και διασκεδαστικά τραγούδια από διάφορα μουσικά είδη. Τρεις γυναίκες, που εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν το βάζουν κάτω, τραγουδούν, αυτοσαρκάζονται, διασκεδάζουν... Ακολουθούν παραστάσεις: 16, 17, 23, 25, 26, 27, 30/12 και 1, 2, 5, 6, 7/1/2012.

Η ΟΓΕ πάει θέατρο

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τα μέλη και τους φίλους της στην παράσταση του σατιρικού έργου του Ντάριο Φο «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», στο θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης» (Κυψέλης 54), την Κυριακή 18/12/2011 και ώρα 6μμ.

Πληροφορίες στα κεντρικά γραφεία της ΟΓΕ, Ιπποκράτους 120, τηλ. 210.3629.460 και στους κατά τόπους Συλλόγους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ