ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκέλαδος... και Ηνίοχος

Τι κάνει μια σεισμογενής χώρα με μεγάλο - ποιοτικά και ποσοτικά - αρχαιολογικό πλούτο (όπως η Ελλάδα) για να τον προστατεύσει από τους σεισμούς; Κάποιος θα απαντούσε ότι έπρεπε προ πολλού να λειτουργεί σχετικό πρόγραμμα προστασίας, τουλάχιστον για τα εκθέματα των μουσείων. Δυστυχώς, όπως προκύπτει από την τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τέτοιο πρόγραμμα δεν υπάρχει.

Αφορμή για να αποκαλυφθεί και αυτής της μορφής έλλειψη μέτρων προστασίας των αρχαιοτήτων μας, ήταν το πρόβλημα μεταφοράς του Ηνίοχου στη νέα αίθουσα του Μουσείου Δελφών. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ μια «αντισεισμική» αποκαλούμενη βάση, η οποία αποδείχτηκε ακατάλληλη, αφού ο Ηνίοχος θα κινδύνευε να πέσει σε περίπτωση σεισμού. Τελικά το ΚΑΣ αποφάσισε τη μεταφορά του αγάλματος σε άλλη αίθουσα και την επανατοποθέτησή του σε εκείνη τη βάση που τοποθετήθηκε το 1962...

Ανοίγουν οι «Θέρμες» της Πομπηίας

Αποδυτήρια άλλων δημόσιων λουτρών της Πομπηίας
Αποδυτήρια άλλων δημόσιων λουτρών της Πομπηίας
Από το Δεκέμβρη θα είναι ανοιχτές για το κοινό οι «Θέρμες της Ηδονής» στην Πομπηία, στις οποίες πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη τα επίσημα εγκαίνια για την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσής τους. Πρόκειται για τα δημόσια λουτρά της γνωστής αρχαίας ιταλικής πόλης η οποία καταπλακώθηκε από τη λάβα του Βεζούβιου με αποτέλεσμα να διατηρηθεί σε σχεδόν άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα.

Τα λουτρά ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους το 1950 και χρειάστηκαν σχεδόν σαράντα χρόνια για να αναστηλωθούν. Κοσμούνται από οκτώ τοιχογραφίες που βρίσκονται στα κοινά, αντρικά και γυναικεία, αποδυτήρια, οι οποίες παρουσιάζουν άκρως τολμηρές ερωτικές σκηνές, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν ως το «Κάμα Σούτρα της Μεσογείου». Ορισμένοι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι αυτές οι τοιχογραφίες είχαν σκοπό να διεγείρουν σεξουαλικά τους χρήστες των λουτρών, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους υποστηρίζουν πως τα λουτρά δεν ήταν οίκος ανοχής και πως οι τοιχογραφίες απεικονίζουν απλώς τις ερωτικές προτιμήσεις των Ρωμαίων. Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της αρχαιολογικής, αναστηλωτικής ομάδας, Λουτσιάνα Τζακομπέλι δήλωσε πως μέσα στα λουτρά δε βρέθηκαν ενδείξεις ότι χρησιμοποιούνταν από πόρνες της εποχής. «Τα λουτρά ήταν ένα αθώο μέρος διασκέδασης στο οποίο σύχναζαν άνθρωποι της μεσαίας τάξης» υποστηρίζει η αρχαιολόγος.

Τα λουτρά διέθεταν πισίνες με ζεστό, χλιαρό και καυτό νερό, μια μεγάλη θερμαινόμενη πισίνα και οι αίθουσες είναι διακοσμημένες με τοιχογραφίες που παριστάνουν φανταστικά ζώα της θάλασσας.

Εξάλλου, στην Ιταλία, επέστρεψαν 500 αρχαία αντικείμενα της πολιτιστικής της κληρονομιάς, τα οποία ανήκαν στο μουσείο Γκέτι της Καλιφόρνια και στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βέρνης. Τα αντικείμενα χρονολογούνται από τον 7ο ή 6ο π.Χ. αιώνα και προέρχονται από την περιοχή της Καλαβρίας. Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθούσε από το 1993 να «επαναπατρίσει» τα αντικείμενα αυτά, από τη στιγμή που την ίδια χρονιά ένας αρχαιολόγος τα αναγνώρισε ως προερχόμενα από τα αρχαιοελληνικά χωριά της Καλαβρίας. Η ιταλική νομοθεσία προβλέπει πως όλα τα αρχαία αντικείμενα που ανακαλύπτονται σε ιταλικό έδαφος, πρέπει να επιστρέφονται στο ιταλικό κράτος και οι αρχαιολόγοι δίνουν συνεχώς μάχες για την επιστροφή αρχαιοτήτων που έχουν απομακρυνθεί με διάφορους τρόπους από την Ιταλία. Τα αντικείμενα εκτίθενται ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καζαμπιάνκα.

Παραδοσιακοί, λαϊκοί χοροί

Μπορεί ο δάσκαλος Ιγκόρ Μοϊσέγιεφ να έκλεισε τα 95 του χρόνια, το υπέροχο όμως συγκρότημά του, το μπαλέτο Μοϊσέγιεφ, παραμένει νεανικό και πανέμορφο, όπως ήταν και πριν από 65 χρόνια όταν δημιουργήθηκε. Την ευκαιρία να το χαρεί για μια ακόμη φορά θα έχει το ελληνικό κοινό, αφού στις 26, 27, 28 και 29 Νοέμβρη θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) και την 1η Δεκέμβρη στο Θέατρο «Χώρος Τεχνών» της Βέροιας.

Το πρώτο ρωσικό επαγγελματικό συγκρότημα παραδοσιακών λαϊκών χορών, που ξεπερνά τα 100 άτομα, θα παρουσιάσει ένα ανανεωμένο ρεπερτόριο: χορούς του Καυκάσου και της Σιβηρίας, της στέπας και των πάγων κ.ά., παράλληλα με μικρά χορευτικά σκετσάκια που συνδυάζουν το χιούμορ και το δράμα με διάφορους πρωτότυπους τρόπους. Τους χορευτές συνοδεύει ορχήστρα με λαϊκά και κλασικά όργανα.

Ντοκουμέντα σε βίντεο

Οι ταινίες «Εδώ Πολυτεχνείο» του Δημήτρη Μακρή και «Τα τραγούδια της φωτιάς» του Νίκου Κούνδουρου κυκλοφορούν για πρώτη φορά σε μορφή βίντεο από την εταιρία «New Star» (διατίθενται στις βιντεολέσχες). Η ταινία του Μακρή γυρίστηκε στην Ιταλία και είναι μια καταγραφή των δραματικών γεγονότων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, βασισμένη σε αυθεντικό υλικό, το οποίο φυγαδεύτηκε παράνομα από την Ελλάδα, ενώ στο γύρισμά της συνέβαλαν εθελοντικά οι αντιφασιστικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία. Η ταινία ήταν απαγορευμένη στη χώρα μας επί δέκα χρόνια. Αφηγητής είναι ο Αλέκος Παναγούλης, ενώ η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη.

Τα «Τραγούδια της φωτιάς» είναι μια «εν θερμώ» καταγραφή της ατμόσφαιρας μετά την πτώση της χούντας, βασισμένη σε υλικό από τις μεγάλες συναυλίες των Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Λοΐζου και Ξαρχάκου, από τις διαδηλώσεις της εποχής, αλλά και από μαρτυρίες για τα βασανιστήρια των χουντικών.

Βραβείο στον καπετάνιο του Χέμινγουεϊ

Ο καπετάνιος που ενέπνευσε στον Ερνεστ Χέμινγουεϊ τον κεντρικό ήρωα του πασίγνωστου μυθιστορήματός του, «Ο γέρος και η θάλασσα», ο Κουβανός, Γκρεγκόριο Φουέντες, βραβεύτηκε προχθές σε ηλικία 104 ετών (!) από διεθνή οργάνωση για την αλιεία. Ο Φουέντες ήταν ο καπετάνιος του ψαροκάικου του Αμερικανού συγγραφέα, όταν βρισκόταν στην Κούβα, όπου έγραψε και το βιβλίο.

Το βραβείο «Καπετάνιος» της Διεθνούς Ενωσης Ερασιτεχνών Ψαράδων απονεμήθηκε στον Φουέντες - ο οποίος αν και 104 χρόνων και σε αναπηρική καρέκλα, είναι ακμαιότατος και καπνίζει ασταμάτητα τα αγαπημένα του πούρα - από την ανιψιά του συγγραφέα, Χίλαρι Χέμινγουεϊ, σε επίσημη τελετή σε μια μαρίνα της Αβάνας, μαρίνα που φέρει πλέον το όνομά του.

Ο διασημότερος ναυτικός της Κούβας χαρακτήρισε το βραβείο «πολύ σημαντικό» για τον ίδιο και την οικογένειά του. Η βράβευσή του τον έχρισε και μέλος της κλειστής λέσχης των 197 καλύτερων «Καπετάνιων» Ο Φουέντες γεννήθηκε στις 11 Ιούλη του 1897 και το ψαροχώρι Κοχιμάρ, τουριστική «ατραξιόν» για όσους θέλουν να «γευτούν» την ατμόσφαιρα των έργων του μεγάλου συγγραφέα και να γνωρίσουν τον «καπετάνιο» της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο γνωστός βιολονίστας, κοσμήτορας του Κρατικού Ωδείου Μόσχας «Τσαϊκόφσκι», Σεργκέι Κραφτσένκο, θα δώσει ρεσιτάλ αύριο, στην Τρίπολη, στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Ινδιανάπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ