ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεχώρισε για το ήθος και το ταλέντο

Eurokinissi

Την τελευταία της πνοή άφησε ξημερώματα Παρασκευής η μεγάλη μας ηθοποιός Ελένη Χατζηαργύρη, που έπασχε από καλπάζουσα μορφή καρκίνου. Η ηθοποιός νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, όπου και πέθανε, σε ηλικία 81 ετών.

Εξι σχεδόν δεκαετίες, η Ελένη Χατζηαργύρη υπηρέτησε τη θεατρική ιδέα με συνέπεια, σεμνότητα και σεβασμό, χωρίς παραχωρήσεις. Η καριέρα της ξεκινά με την ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης, στο οποίο φοίτησε. Πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή τη χειμερινή περίοδο 1942-1943 στα έργα «Σουάνεβιτ» του Στρίντμπεργκ, «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλο, «Ρόσμερσχολμ» του Ιψεν (πρώτος σημαντικός ρόλος της δίπλα στους Κουν, Καλλέργη, Ζερβό, Διαμαντόπουλο). Στη συνέχεια στο ΚΘΒΕ '43-'44 παίζει στα έργα «Τρισεύγενη», «Λουίζα Μίλλερ», «Πειρασμός». Τα επόμενα χρόνια τη βρίσκουν στο «Θέατρο Τέχνης» όπου παίζει σε σημαντικές παραστάσεις όπως «Βυθός» του Γκόρκι, «Χοηφόρες» του Αισχύλου, «Εμείς κι ο χρόνος» του Πρίσλεϊ κ.ά. Ενδιάμεσα συνεργάζεται με το θίασο της κυρίας Κατερίνας, του Γιώργου Παππά, του Κώστα Μουσούρη.

Γρήγορα καταξιώθηκε στο χώρο του θεάτρου της μεταπολεμικής εποχής και έγινε μια από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες. Για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε πολλές και σημαντικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων «Βρυκόλακες», «Η τρελή του Σαγιώ», «Το επάγγελμα της κυρίας Γουώρεν», «Ιβάνωφ», «Προμηθέας Δεσμώτης», «Ηλέκτρα», «Βασιλιάς Ληρ», «Φοίνισσες» κ.ά.

Το καλοκαίρι του 1954 συγκροτούν θίασο με τον Νίκο Τζόγια και παρουσιάζουν το «Ανοιξιάτικο Ρομάντζο» του Μαρτινέθ - Σιέρα και το «Πρώτο καρδιοχτύπι» του Πιζέ. Στη συνέχεια στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο συμμετέχει στα έργα «Το χρυσό χάπι» του Νότη Περγιάλη, «Το τέλος του ταξιδιού» του Σέριφ, «Εβδομος ουρανός» του Στρονγκ κ.ά.

Τελευταία της θεατρική εμφάνιση ήταν στο θέατρο «Εξαρχείων», στο έργο «Κύρια Κλάιν».

Στη δεκαετία του 1950 έπαιξε σε πολλά κινηματογραφικά μελοδράματα, μεταξύ των οποίων «Η Αγνή του Λιμανιού» (1952), «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (1955), «Η θυσία της μάνας» (1956), «Οπου φτώχεια και φιλότιμο» (1957), «Εγκλημα στο Κολωνάκι» (1957), «Ηρθες αργά» (1961) κ.ά. Τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στο σίριαλ Περί Ανέμων και Υδάτων, στο «Mega».

Στις 17 του Μάη 2004 το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχτηκε για πρώτη φορά στους κόλπους του μια καλλιτέχνιδα του θεάτρου και της απένειμε τον υψηλότερο τίτλο τιμής, της επιτίμου διδάκτορός του.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στις 2.30 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο, με έξοδα του ΥΠΠΟ.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο της Ελένης Χατζηαργύρη απέστειλε στην οικογένειά της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν επίσης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά.


Σε δρόμους λαϊκούς

Μένει πάντα στην Καισαριανή, εξακολουθεί να υπερασπίζεται το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και από τις 14 Οκτώβρη θα τον ξανασυναντήσουμε στην «Μαγιοπούλα», στη φιλόξενη γωνιά Οδεμησίου 9 και Βρυούλων (ύψος γηπέδου Νήαρ Ηστ, τηλ.: 210 72 26 616 / 210 72 14 934). Ο λόγος για τον Βαγγέλη Κορακάκη, τον πηγαίο λαϊκό συνθέτη, τραγούδια του οποίου έχουν ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Κατερίνα Κούκα, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Πόλυ Πάνου, ο Κώστας Μάντζιος, η Αφεντούλα Ραζέλη κ.ά. Στη «Μαγιοπούλα» θα παρουσιάζει τη δουλιά του, μαζί με μια ανθολογία από τα καλύτερα τραγούδια που μας άφησαν παρακαταθήκη οι προγενέστεροι θρύλοι της μουσικής μας καθώς και κάποια ανέκδοτα δικά του τραγούδια. Μαζί του ο Στέλιος Γαλανός και η Σταυρούλα Μανωλοπούλου. Τις Τετάρτες το πρόγραμμα θα είναι αφιερωμένο στη δισκογραφία του Βαγγέλη Κορακάκη. Πρόγραμμα: Τετάρτη έως Σάββατο (βράδυ) και Κυριακή (μεσημέρι). Τετάρτη και Κυριακή: ειδικές τιμές.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Μεταίχμιο»: «Εμμανουήλ Ροΐδη "Κείμενα (για την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896)"» (επιμέλεια - εισαγωγή Δημήτρης Δημηρούλης. Το βιβλίο περιλαμβάνει δημοσιογραφικά κείμενα του μεγάλου συγγραφέα για την καθημερινή ζωή στην Αθήνα της εποχής εκείνης. Πρόκειται για σκωπτικά κείμενα για μια πόλη που παρέβλεπε τα μεγάλα σοβαρά προβλήματά της «μαγεμένη» από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων). Στη σειρά «Μια πόλη στη Λογοτεχνία» κυκλοφόρησαν τρεις νέοι τόμοι: Ερμούπολη» (Επιλογή κειμένων από τον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, στον οποίο οφείλονται και άλλα σημαντικά βιβλία για τον ακμαίο το 19ο αιώνα πολιτισμό της Ερμούπολης. Φωτογραφίες του Καμίλο Νόλα). «Ναύπλιο» (Επιλογή κειμένων από τον καλό ποιητή, σκηνοθέτη και ηθοποιό Θοδωρή Γκόνη. Φωτογραφίες του Κ. Νόλα). «Μυτιλήνη» (Επιλογή κειμένων από τον άξιο ποιητή Στρατή Πασχάλη. Φωτογραφίες του Κ. Νόλα). Πέτρος Τατσόπουλος «Ο ουρανός στο κεφάλι μας (Η δίκη της 17ης Νοέμβρη)» (Κείμενα - σχόλια του συγγραφέα για τη δίκη της 17ης Νοέμβρη, δημοσιευμένα στα «Νέα»). Μαρία Μποντίλα «Πολύχρονος να ζεις, μεγάλε Στάλιν (Η εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στα ανατολικά κράτη. 1950-1959)» (πρόλογος Αλέξη Δημαρά - Ευτυχίας Βουτηρά. Το βιβλίο περιλαμβάνει επιτόπιες έρευνες της συγγραφέως, συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό, σχετικά με ελληνόφωνο εκπαιδευτικό σύστημα που οργάνωσε το ΚΚΕ στις σοσιαλιστικές χώρες για τη μόρφωση, αλλά και τη σοσιαλιστική και πατριωτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών). Πέδρο Χουάν Γκουντιέρες «Ο έρωτας νοστάλγησε την Κούβα» (αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Κουβανού ποιητή, εικαστικού και δημοσιογράφου). Ελένη Σβορώνου «Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας!» (παραμύθι, ζωγραφιές Μαρία - Λουίζα Βαφιδάκη).

-- Τόλης Νικηφόρου «Ο πλοηγός του απείρου (Ποιήματα 1966-2002)» (Ο τόμος, 358 σελίδες, περιλαμβάνει τις δώδεκα ποιητικές συλλογές που έχει εκδώσει ο καλός ποιητής και εκδόθηκε από τη «Νέα Πορεία». Τ. Νικηφόρου: Στρατήγη 28, 54352 Θεσσαλονίκη. 2310.911.577).

-- «Ολκός»: Αντουάν Μπιγιό «Η σύγχυση του μαθητή Βιτγκενστάιν» (Μετάφραση Βάσω Μέντζου. Ο συγγραφέας - πανεπιστημιακός καθηγητής πλάθει βάσει της πραγματικότητας μια συναρπαστική ιστορία για το γεγονός ότι ο Εβραίος αντιφασίστας Αυστριακός φιλόσοφος Λούντβιχ Βίτγκενστάιν ήταν συμμαθητής του Αδόλφου Χίτλερ).

-- «Σάκκουλας»: «Η πολιτιστική κληρονομιά και το Δίκαιο» (Πρακτικά του ομότιτλου συνεδρίου - Ιούνιος 2003 - του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ. Επιμέλεια Ελένη Ζροβά). «Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης - Δελτίο Νομολογίας 2002» (επιμέλεια: Φ. Παλαιολόγου - Ε. Χαϊνόπουλου. Ο τόμος περιέχει περιλήψεις αποφάσεων όλων των υποθέσεων που εκδικάστηκαν το 2001). Ν. Παρασκευόπουλου «Η καταστολή και η διάδοση των ναρκωτικών στην Ελλάδα» (νομολογική μελέτη, β' έκδοση). Αγγελου Τσιγκρή «Εγκλήματα από έρωτα» (έρευνα - παρουσίαση εγκληματικών υποθέσεων από έρωτα). Αντώνη Μανιτάκη «Ελληνικό Συνταγματικό Δίκαιο Ι» (μελέτη για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της πολιτείας). Π. Στάγκον «Η δικαστική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην κοινοτική έννομη τάξη. Η σχέση τους με τη συνταγματική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (μελέτη).

-- «Υψιλον»: Γιάννης Ευσταθιάδης «Ποιήματα (1975-1998)» και «Ποιήματα (1987-2003)» (δύο τόμοι με ποιήματα. Ο πρώτος περιλαμβάνει πέντε συλλογές και ο δεύτερος τρεις).

-- «Ιδμων»: Θάνος Ασίκης «Διάφανη αγάπη». (Η 22η ποιητική συλλογή του καλού και πολυγραφότατου ποιητή και ζωγράφου).

-- «Μανδραγόρας»: Λιουμπομίρ Λέβτσεφ «Στιχοράματα» (μετάφραση - επιλογή Χρήστος Χαρτοματσίδης. Το βιβλίο περιλαμβάνει ποιήματα του μεγάλου διεθνούς φήμης Βούλγαρου ποιητή, ο οποίος σ' ένα ποίημά του για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και την απουσία τους από τη χώρα του γράφει: («... Δε με νοιάζει που έρχονται οι βάρβαροι/ με τρομάζει που οι Ελληνες φεύγουν τώρα»). Φαίδων Πατρικαλάκης «Legaton» (ποιήματα του ταλαντούχου σκηνογράφου - ενδυματολόγου, ζωγράφου και πεζογράφου).

-- Γιάννη Νικολόπουλου «Ποίηση της μοναξιάς και της αγάπης». (Εκδόσεις «Νουμά»).

-- Ελευθερίας Κουντούρη «Ο χρόνος της μνήμης» (Εκδόσεις «Βογιατζή & Σία»).

-- Ελένης Ηλιοπούλου - Ζαχαροπούλου «Υφαίνοντας άνεμο» (Ποιήματα. «Εκδόσεις Φίλων»).

-- «Βίνιανη η πρωτεύουσα των βουνών» (Εκδοση Σωματείου ΠΕΑΕΑ Βίνιανης).

-- Τάκης Καμπύλης «Οι λάβες» (Ποιήματα, Αθήνα 2002).

-- «Πόρφυρας» (Κερκυραϊκό λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 111ο, με αφιέρωμα στον Ανδρέα Κάλβο).

-- «Διαβάζω» (Μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχος 452, με αφιέρωμα στον αξέχαστο Γιώργο Ιωάννου).

-- «Γραφή» (Λογοτεχνικό περιοδικό του Δήμου Λάρισας, τεύχος 57).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ