ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις για το κίνημα ειρήνης

Στις θανατηφόρες προκλήσεις του αμέσως μετέπειτα χρόνου, το πρόβλημα της ειρήνης και του πολέμου έχει, ασφαλώς, ξεχωριστή θέση. Για να υπάρχει αγώνας για την καλυτέρευση των όρων ζωής των ανθρώπων μέχρι και την αλλαγή του κοινωνικού συστήματος, πρέπει, πριν απ' όλα, να υπάρχουν άνθρωποι οργανωμένοι σε κοινωνία. Είναι το μεγάλο στοίχημα του αιώνα μας. Πρόκειται για το στοίχημα που ξεκίνησε από την αρχή του προηγούμενου, εικοστού αιώνα, οδήγησε σε δύο διεθνείς ιμπεριαλιστικούς πολέμους ξεχωριστής βαρβαρότητας για να καταλήξει στην τωρινή πολεμική πυρηνική αβεβαιότητα.

Ο αγώνας, λοιπόν, του αντι-ιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού μετώπου παίρνει, στις παρούσες συνθήκες, τη διάσταση σωτηρίας της ανθρωπότητας. Οι εσωτερικές αντιθέσεις του καπιταλισμού, που γεννούν τις κρίσεις και τους πολέμους, δεν άλλαξαν ποιότητα. Ομως, έγιναν οξύτερες και πλέον συσσωρευτικές. Μοιάζουν με εκρηκτική μάζα πολλαπλών τόνων ισχύος που γίνεται όλο και πιο απειλητική κι ανεξέλεγκτη ακόμη κι από εκείνους που τη δημιουργούν κι υποτίθεται ελέγχουν. Σε αυτές τις συνθήκες, το κίνημα ειρήνης υποχρεώνεται να πλατύνει τις δομές και τη δράση του σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Υποχρεώνεται να δημιουργήσει αντιπολεμικές ομάδες παντού. Οι αγωνιστές του καλούνται να ανταποκριθούν σε μια δύσκολη αποστολή, σε ένα ξεχωριστό ρόλο, που όμως γνωρίζουν καλά από εμπειρία και παράδοση.

Δυστυχώς η Ελλάδα οδηγήθηκε κι οδηγείται σε μια παρελθούσα άκρως αρνητική εποχή, μέσα από ένα λαβύρινθο εντελώς διαφορετικών εξωτερικών γνωρισμάτων, κοινωνικών σχέσεων, λαϊκή έκφραση και τρόπο ζωής. Ομως όλα αυτά τα γνωρίσματα αδυνατούν να αποκρύψουν το περιεχόμενο της εσωτερικής τους δομής και διαπλοκής. Η προδικτατορική ελληνική αστική δημοκρατία του αστυνομικού κράτους, των πολιτικών διακρίσεων και διώξεων, της παλατιανής καμαρίλας, του χυδαίου αντικομμουνισμού και της στέρησης των δημοκρατικών ελευθεριών, αντικατέστησε τα εξωτερικά της γνωρίσματα. Τώρα δεν καλείται να τα εφαρμόσει το μετεμφυλιοπολεμικό κράτος. Το μεταδικτατορικό αστικό κράτος εξελίχθηκε κι εξελίσσεται σε εξάρτημα μιας καλολαδωμένης ευρω-ενωσιακής μηχανής. Μείζονα αιτήματα της Αριστεράς αλέθονται στο μηχάνημα μιας πρωτόγνωρης παραχάραξης κι εκφυλισμού. Το μεγάλο ζήτημα π.χ. του αντιρατσισμού που συγκλόνισε το προοδευτικό κίνημα τον εικοστό αιώνα με τους μάρτυρες Λούθερ Κινγκ και Πάτρικ Λουμούμπα παρουσιάζεται από τη σημερινή εξουσία και τους βαστάζους της ως ζήτημα συντήρησης των άθλιων συνθηκών μιας διατηρητέας μάζας σκλαβοπάζαρου. Ο αγώνας για το άνοιγμα των δημοκρατικών ελευθεριών σε μια ανοιχτή κοινωνία που συνέθλιβε η εξουσία της ΕΡΕ εκφυλίζεται σε μια χωρίς γνώση μέτρου και ορίων ελευθεριότητα, σε σημείο που να γίνεται δυσδιάκριτη η ελευθερία στον έρωτα από την πορνεία. Κατάντησε, μια μερίδα της ελληνικής νεολαίας, κορίτσια και αγόρια, να έχει αναγάγει σε ύψιστη φιλοσοφία ζωής το σύνθημα: «Οσο... ψηλότερα τόσο καλύτερα και πιο ελεύθερα».

Συνολικά, ένας επίκτητος δόλιος κι εκφυλιστικός ελευθερισμός επιβάλλεται στην κοινωνία ως ελευθεριάζουσα επίφαση. Η διαφθορά της παράνομης συναλλαγής και διαπλοκής έγινε το καθεστώς της αστικής δημοκρατίας. Μέσα από το δοσμένο κοινωνικό εκφυλισμό της καπιταλιστικής λουμπεναρίας ξεπροβάλλει το αχνό πρόσωπο των αιωνίως «κολασμένων της Γης», η μορφή των εργαζομένων με το επαναστατημένο, αλλά και κουρασμένο πρόσωπο. Πήραν ως δώρο της εργοδοτικής ευημερίας του κεφαλαίου το λιγότερο μεροκάματο και τις στερήσεις της ανεργίας. Τώρα ρίχνεται στο τραπέζι της ανασφάλειας και της επαγγελματικής αγωνίας για το μέλλον των παιδιών τους το επαίσχυντο δόλωμα του μισθοφορικού στρατού.

Το περίφημο σύνθημα της διεθνικής ένωσης των εργαζομένων για τη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης και πραγματικά ελεύθερης κοινωνίας μεταβάλλεται από τα κάθε λογής φερέφωνα της εκσυγχρονισμένης νεο-αριστερής σοσιαλ-θολούρας σε εξουσιαστικό πολυεθνικό μισθοφορικό στρατό για την επιβολή της πολεμικής υποδούλωσης. Κατά τα άλλα, το πρόβλημα είναι στην «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού»...

Αυτό είναι σε χοντρές πινελιές το πλαίσιο, μέσα στο οποίο καλούνται να ενεργήσουν οι μαχόμενοι αγωνιστές του κινήματος ειρήνης. Το περιβάλλον δύσκολο, αλλά γνώριμο. Η αντιπολεμική φωνή της ειρήνης καλείται να ακουστεί, για μια ακόμη φορά, στις γειτονιές της Ελλάδας, με το γνώριμο εκείνο ήρεμο κι επίμονο τρόπο που γνωρίζουν καλά οι ειρηνιστές. Το αντι-ιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό μέτωπο που πέφτει στη μερίδα τους σημαίνει πλήθος μικρών μετώπων, πλήθος μικρών και μεγάλων ομάδων πολιτών του λαού στους δρόμους, στα σοκάκια και τις πλατείες πόλεων και χωριών.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ