ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
«Πρωταγωνιστής» και δημιουργός η εργατική τάξη

Το πρωί της Κυριακής τα παιδιά «κατέλαβαν» το μηχανουργείο και χαροποίησαν τους πάντες με τα γέλια, τις φωνές, τα πινέλα, τις μπογιές και τις ζωγραφιές που έκαναν με τη βοήθεια καλλιτεχνών. Οι ζωγραφιές των παιδιών πήραν τη θέση τους στην έκθεση
Το πρωί της Κυριακής τα παιδιά «κατέλαβαν» το μηχανουργείο και χαροποίησαν τους πάντες με τα γέλια, τις φωνές, τα πινέλα, τις μπογιές και τις ζωγραφιές που έκαναν με τη βοήθεια καλλιτεχνών. Οι ζωγραφιές των παιδιών πήραν τη θέση τους στην έκθεση
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της εργατικής τάξης ως παραγωγού του πλούτου, η ιστορική της αποστολή να απελευθερώσει τα μέσα παραγωγής από τα παράσιτα, τους καπιταλιστές, με το αναντικατάστατο όπλο της, την ταξική πάλη, που είναι η κινητήρια δύναμη της Ιστορίας, αποτυπώνεται ανάγλυφα, συνειδητά ή ασυνείδητα, σε όλα τα έργα που από τις 23 Απρίλη έχουν πάρει τη θέση τους μέσα στο τεράστιο μηχανουργείο της πρώην ΝΑΥΣΙ, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Το μεγαλείο και η υπερηφάνεια της εργατική τάξης, της οποίας ένα από τα πρωτοπόρα τμήματα είναι οι εργάτες της Ζώνης, οι σκληροί, ανειρήνευτοι ταξικοί αγώνες της, ο ιδρώτας, ακόμα το αίμα που έχει δώσει για να δημιουργήσει τα πάντα - και επειδή ο λόγος γίνεται για τη Ζώνη - από τον κρίκο της άγκυρας μέχρι το τελευταίο έλασμα του βαποριού, έχουν γίνει έμπνευση. Εχουν γίνει χρώμα, πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες.

Η φετινή έκθεση, που διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά, είναι ένα ακόμα βήμα παραπάνω. Οι 187 καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους είναι και εργάτες της Ζώνης και εργάτες της θάλασσας, αναδεικνύουν με έμφαση, μέσα από τα έργα τους, το πώς η τέχνη μπορεί να μετατραπεί σε ένα ακόμα ισχυρό όπλο της εργατικής τάξης κατά των δυναστών της. Το πώς μπορεί - μέσα από το πινέλο, τον πηλό, το χαλκό, το σίδερο, το φωτογραφικό φακό - να αφυπνίσει συνειδήσεις, να συμβάλει για να συνειδητοποιήσουν όλο και περισσότεροι εργάτες τη δύναμή τους, να ανεβάσει συνολικά τον άνθρωπο ψηλότερα.

Συζητήσεις και δρώμενα

Μερικά από τα έργα των παιδιών
Μερικά από τα έργα των παιδιών
Από μια τέτοια έκθεση, από έναν τέτοιο χώρο δε θα μπορούσαν να λείψουν οι συζητήσεις με θέματα που βασανίζουν την εργατική λαϊκή οικογένεια, όπως και τα δρώμενα για να φέρουν πιο κοντά στην τέχνη τα παιδιά της εργατικής τάξης και βέβαια το ποιοτικό, λαϊκό τραγούδι, εμπνευσμένο από λαϊκά βάσανα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν ακριβώς αφιερωμένο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που παρακολούθησαν πλήθος κόσμου.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η Κάτια Κρόκου (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ) με τον Κυριάκο Ιωαννίδη (από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών) με συντονιστή τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες της έκθεσης το θέμα «Η κρίση και η εργατική οικογένεια».

Ξεκινώντας την κουβέντα, η Κάτια Κρόκου αναφέρθηκε στο πώς πλήττει η κρίση την εργατική λαϊκή οικογένεια, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα η εκμετάλλευση συνεχίζεται και όταν φεύγουμε από τη δουλειά. Συνεχίζεται στον τόπο της κατοικίας, στα σχολεία, στους χώρους της Υγείας, ακόμα και στη διασκέδαση».

Ολα αυτά τα βάσανα που φορτώνει στο λαό το καπιταλιστικό σύστημα και που θα ενταθούν με τα νέα σκληρά αντεργατικά μέτρα που επιβάλλουν κυβέρνηση, ΔΝΤ και ΕΕ για να αυξάνει τα κέρδη του το κεφάλαιο, ήταν ανύπαρκτα στις χώρες που γνώρισαν το σοσιαλισμό. Ο τρόπος που ζούσε στις χώρες αυτές ο άνθρωπος, η οικογένεια, έρχεται να δείξει ότι μπορεί να υπάρξει λαϊκή ευημερία, με την προϋπόθεση οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν. «Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, μπορούμε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή», κατέληξε η Κ. Κρόκου.

Ο Βαγγέλης Κορακάκης συνοδεύει το τραγούδι του Λάκη Χαλκιά
Ο Βαγγέλης Κορακάκης συνοδεύει το τραγούδι του Λάκη Χαλκιά
Ο Κυριάκος Ιωαννίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή ελληνική Παιδεία και αν αυτή την εκπαίδευση πρέπει να έχουν τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Σημείωσε ότι το πρόβλημα της Παιδείας συνδέεται άμεσα με την οικονομία. Οι αστικές κυβερνήσεις, τα μονοπώλια, επιδιώκουν από τη μια όλο και μεγαλύτερο κέρδος από το χώρο της εκπαίδευσης (φροντιστήρια, ξένες γλώσσες κλπ.), αλλά και την «παραγωγή» του φτηνού πειθήνιου αυριανού εργάτη. «Απάντηση σε όλα αυτά», υπογράμμισε, είναι «ο άλλος δρόμος ανάπτυξης». Οσον αφορά στην επίθεση που γίνεται σήμερα, υπογράμμισε ότι «το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να οργανώσει τις δυνάμεις του και να διεκδικήσει αιτήματα πάλης τέτοια που να ικανοποιούν τις ανάγκες του, να διεκδικήσει το σχολείο των λαϊκών αναγκών».

«Οχι στο σύγχρονο δουλεμπόριο»

Την Κυριακή το απόγευμα έγινε συζήτηση με θέμα: «Μετανάστευση, το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο», Τη συζήτηση άνοιξε ο Κώστας Ζιώγας (από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων) και ο Σπεντίμ Γκαραγκιόζη (από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ). Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών, Γιάννης Δεληγιάννης.

Ο Κώστας Ζιώγας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέρθηκε στις αιτίες που ξεριζώνουν ανθρώπους από τις εστίες τους, που δεν είναι άλλες από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Από την άλλη το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του, όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, άλλα απροκάλυπτα και άλλα καλυμμένα, καλλιεργούν κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας για να διοχετεύσουν εκεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική της κερδοφορίας του κεφαλαίου και από πάνω χρησιμοποιούν τους μετανάστες, τους πρόσφυγες για να χτυπήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις. Ο Κ. Ζιώγας ξεκαθάρισε ότι οι μετανάστες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης. «Στο βαθμό που θα ισχυροποιείται το εργατικό, λαϊκό κίνημα με όρους αντεπίθεσης, στο βαθμό εκείνο θα επιλύονται και τα προβλήματα των μεταναστών. Στο βαθμό που θα αποδυναμώνεται η ιμπεριαλιστική κυριαρχία, στο βαθμό εκείνο θα ελαττώνεται και η μετανάστευση».

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Β. Κορακάκη - Λ. Χαλκιά
Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Β. Κορακάκη - Λ. Χαλκιά
Ο Σπεντίμ Γκαραγκιόζη, συμπληρώνοντας, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας να αποσπάσουν τους μετανάστες από το «φυσικό τους χώρο που είναι η εργατική τάξη», για να «είναι σκλάβοι στα χέρια των μονοπωλίων». Και από τους δύο ομιλητές έγινε ξεκάθαρο ότι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, όπου τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία, στο βαθμό που θα ανοίγει αυτός ο δρόμος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, θα δημιουργούνται προϋποθέσεις για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και κατά συνέπεια της πείνας, της δυστυχίας, της φτώχειας, της ανεργίας, των αιτιών δηλαδή που οδηγούν στη μετανάστευση.

Η Κυριακή «έκλεισε» με συναυλία του Βαγγέλη Κορακάκη και του Λάκη Χαλκιά.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται

Οι εκδηλώσεις στη Ζώνη θα συνεχιστούν μέχρι τις 2/5. Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:

Πέμπτη, 29/4 (8.30μ.μ.): Θεατρική παράσταση με την κοινωνική σάτιρα του Γιώργου Χασάπογλου «Οι κουραμπιέδες» από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «εκτός σχεδίου».

Παρασκευή, 30/4 (7μ.μ.): Συζήτηση με θέμα «Η οικονομική κρίση και οι δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα - οι δυο δρόμοι ανάπτυξης». Στις 9 μ.μ. θα γίνει συναυλία με θέμα «Πολιτικό τραγούδι», με την Ορχήστρα Νέας Ιωνίας σε διεύθυνση του Στέφανου Ψαραδάκου.

Κυριακή, 2/5 (11π.μ.-1.30 μ.μ.): Εικαστικό παιγνίδι για παιδιά (ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευή κούκλας, βιβλιοδεσία κ.ά.). Στις 7μ.μ. συζήτηση με θέμα «Τέχνη και εργατική τάξη» και στις 9μ.μ. συναυλία της ομάδας «Ιστορίες για κρουστά», με τον Βασίλη Βασιλάτο.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ