ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεσιακές περιπλανήσεις

Εργο του Α. Βουρλούμη
Εργο του Α. Βουρλούμη
Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Ανδρέα Βουρλούμη (1910-1999) διοργανώνει και παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στον εκθεσιακό του χώρο (Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου). Εως τις 27 Ιούνη εκτίθενται έργα σε χαρτί (ακουαρέλες, παστέλ, σχέδια κ.ά.), στην πλειονότητά τους μικρών διαστάσεων, καθώς και σημειωματάρια του ζωγράφου, στα οποία καταγράφονται όψεις της καθημερινής ζωής: η θέα από το σπίτι του ζωγράφου ή από το εργαστήριό του, εσωτερικά, αγαπημένα τοπία, σκηνές του δρόμου, πρόσωπα οικείων και φίλων.

***

«Μεταμορφώσεις του σώματος» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 3 Ιουνίου (8.30μ.μ.) στην γκαλερί «Καλφαγιάν» (Καψάλη 6). Θα εκτεθούν δημιουργίες των: Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Μόραλη, Ν. Κεσσανλή, Γ. Ρόρρη, Γ. Δαμοπούλου, Τ. Γερμενή, Π. Κυριαζή κ.ά.

***

Με τίτλο «Θάλασσα», στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού (πλατεία Καρύτση) φιλοξενούνται έργα ζωγραφικής της Αθηνάς Κοτσώνη - Συνέτου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31/5.

***

Μία επιλογή των καλύτερων έργων που παρουσίασε την περίοδο 2003-2004, φιλοξενεί στους χώρους της η αίθουσα τέχνης «Μέδουσα» (Ξενοκράτους 7). Από τις 3 Ιουνίου έως τις 2 του Οκτώβρη θα εκτεθούν δημιουργίες των: Γ. Ζογγολόπουλου, Ν. Ταστσιόγλου, Α. Ξάνθου, Ντ. Πούλμαν, Λ. Μπέμπη, Στ. Στάμου. Η γκαλερί δε θα λειτουργεί τα Σάββατα, ενώ θα παραμείνει κλειστή από 17 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου και από 4 έως 20 του Σεπτέμβρη.

«Εφυγε» ο Π. Παπακυριακόπουλος

Π. Παπακυριακόπουλος
Π. Παπακυριακόπουλος
Ο Πάνος Παπακυριακόπουλος, σημαντικό μέλος της ελληνικής κινηματογραφικής οικογένειας, δεν υπάρχει πια. «Εφυγε» από τη ζωή μετά από σύντομη μάχη με το θάνατο, σε ηλικία 68 χρόνων. Η κηδεία του γίνεται σήμερα (Σάββατο), στις 11.30 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο.

Υπήρξε μια από τις πιο χαρακτηριστικές παρουσίες του ελληνικού κινηματογράφου, τον οποίο αγάπησε με πάθος και τον υπηρέτησε με διαφορετικούς τρόπους. Ηταν σκηνοθέτης, μοντέρ, δάσκαλος (πολλοί νέοι μοντέρ τον θεωρούν δάσκαλό τους) και δραστήριος συνδικαλιστής. Ως μοντέρ εργάστηκε σε πολλές ταινίες γνωστών σκηνοθετών (Κούνδουρου, Μανθούλη, Παπατάκη, Κουτσομύτη κ.ά.), ενώ ο ίδιος υπήρξε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Αντίστροφη μέτρηση» (1984), με τον Γιάννη Βόγλη και την Κίττυ Αρσένη.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Π. Παπακυριακόπουλος σπούδασε νομικά και εντάχθηκε από νωρίς στο αριστερό κίνημα. Η επαφή του με τον κινηματογράφο άρχισε από τη Σχολή Σταυράκου. Εκείνη την περίοδο γύρισε και την ταινία μικρού μήκους «Σαββατόβραδο». Ακολούθησαν σπουδές στο εξωτερικό: Οικονομικά στη Φραγκφούρτη και μετεκπαίδευση στο μοντάζ στις Βρυξέλλες. Εργάστηκε αρχικά ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες του Ηλία Καζάν και του Πίτερ Γέιτς και με την επιστροφή του στην Ελλάδα ως μοντέρ σε πολλές ταινίες γνωστών σκηνοθετών. Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ενώ για πολλά χρόνια διατέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημιουργών του Οπτικοακουστικού, δίνοντας μάχες υπέρ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και της εξαίρεσης του οπτικοακουστικού τομέα από τις Διεθνείς Συμφωνίες Εμπορίου. Δραστηριοποιήθηκε επίσης σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, στήριξης του ελληνικού σινεμά και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Καλαμάτα, συμβάλλοντας στην οργάνωση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ζήτρος: «Δημόκριτος. Η ζωή και το έργο του. Τα θεμέλια της ατομικής θεωρίας». (Ετσι τιτλοφορείται ο 1ος τόμος μιας τρίτομης μετάφρασης όλων των μαρτυριών για τον μέγιστο προσωκρατικό φιλόσοφο, πρωτοπόρο της ατομικής θεωρίας, Δημόκριτο. Ο 1ος τόμος, με εισαγωγή Βασ. Α. Κύρκου, μετάφραση - εισαγωγή - σχόλια Σταύρου Γκιργκένη περιλαμβάνει όλες τις σωζόμενες αρχαίες μαρτυρίες για τη ζωή, τα έργα και τους μαθητές του Δημόκριτου). Στη σειρά «Βυζαντινοί συγγραφείς» κυκλοφόρησε ο τόμος «Γεώργιος Ακροπολίτης "Χρονική συγγραφή". Η βυζαντινή ιστορία της λατινοκρατίας (1204-1261)». (Πρόλογος Βασίλης Κατσαρός, εισαγωγή - μετάφραση - σχόλια Σπύρος Η. Σπυρόπουλος. Ο Κωνσταντινουπολίτης ιστορικός και πολιτικός Γ. Ακροπολίτης, 1217-1282, ιστορεί το διάστημα από την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Σταυροφόρους το 1204, έως την ανακατάληψή της από τους Βυζαντινούς του κράτους της Νίκαιας, το 1261. Περίοδος, η οποία θεωρείται ως η απαρχή διαμόρφωσης - μετά την αρχαιότητα - της νεοελληνικής εθνικής συνείδησης).

- Γκοβόστης: Δοστογιέβσκι «Λευκές νύχτες», «Ονειρο ενός γελοίου», «Μια γλυκιά γυναίκα» (ο τόμος περιλαμβάνει τρεις αριστουργηματικές νουβέλες του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, στην παλιά υπέροχη μετάφραση του Αρη Αλεξάνδρου). Κώστας Μαρτινόπουλος «Οι αποκλίνοντες» (μυθιστόρημα του δικηγόρου, ζωγράφου και ποιητή Κ. Μαρτινόπουλου).

- Καστανιώτης: Κωστή Παπαγιώργη «Τα γελαστά ζώα» (Επτά στοχαστικά κείμενα του πολυγραφότατου συγγραφέα για τη ζωή, τον πολιτισμό, την αρχαία και σύγχρονη ελληνική γραμματεία, τη σχέση δράματος - κωμωδίας, τραγικού και γελοίου). Κώστας Αρκουδέας «Ο Μεγαλέξανδρος και η σκιά του» (ιστορικό μυθιστόρημα). Νίκος Μουρατίδης «Ο μικρός Αλκιβιάδης και οι Ολυμπιακοί Αγώνες (Μια συναρπαστική περιπέτεια στην αρχαία Ελλάδα)» (ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά και εφήβους). Σαμ Σέπαρντ «Το μεγάλο όνειρο του παραδείσου» (μετάφραση Τόνια Καβαλένκο. Διηγήματα του σπουδαίου σύγχρονου Αμερικανού δραματουργού, ηθοποιού, σεναριογράφου, πεζογράφου, βραβευμένου από την Αμερικάνικη Ακαδημία Γραμμάτων). Φιλομήλα Λαπατά «Lacryma Christi - Το δάκρυ του Χριστού» (μυθιστόρημα).

- Πατάκης: Μισέλ Φάις «Ελληνική αϋπνία» (μυθιστόρημα του γνωστού κριτικού λογοτεχνίας, με θέμα τον τραγικό βίο και τη λογοτεχνία του Γεωργίου Βιζυηνού, βασισμένο σε ντοκουμέντα του Δρομοκαΐτειου, επιστολές και έργα του δημιουργού). Αλέν ντε Μποτόν «Μικρή φιλοσοφία του έρωτα» (μετάφραση Γιάννης Ανδρέου. Μυθιστόρημα με θέμα τον έρωτα και παραπομπές σε απόψεις αρχαίων και νεότερων φιλοσόφων για τον έρωτα). Αντρέα Καμιλέρι «Εκδρομή στο Τίνταρι» (Μια υπόθεση του επιθεωρητή Μονταλμπάνο)» (μετάφραση Φωτεινή Ζερβού, μυθιστόρημα). δρ. Εδουάρδ Εστιβίλ - Σίλβια δε Μπέχαρ «Κοιμήσου, παιδί μου» (μετάφραση Αγαθή Δημητρούκα. Μελέτη για τις δυσκολίες ύπνου στα παιδιά). Κατερίνα Σέρβη «Μισή μαγική ώρα στην Επίδαυρο» (αρχαιολογικός οδηγός της Επιδαύρου, για παιδιά. Εικόνες Ελλη Γρίβα). Βαγγέλης Ηλιόπουλος - Βασιλική Νίκα «Στιγμές που θα μείνουν για πάντα» (Λεύκωμα για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, για παιδιά).

- «Μεταίχμιο»: Βίκτορ Ουγκό «Η τελευταία μέρα ενός κατάδικου» - «Κλοντ Γκε» (Δύο νουβέλες στα πλαίσια του Διαπανεπιστημιακού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Μετάφραση - Μεταφρασεολογία». Στο βιβλίο περιλαμβάνεται πρόλογος της Τατιάνας Τσαλίκη - Μηλιώνη, καθώς και χρονολόγιο και συγκριτική μελέτη των δύο κειμένων του Ουγκό). Πιερ Ροζανβαλόν «Το νέο κοινωνικό ζήτημα (επανεξετάζοντας το κράτος πρόνοιας)» (μετάφραση Σπύρος Κακουριώτης, πρόλογος Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος, μελέτη). Μπρέντα Λ. Μάρντερ «Οι φροντιστές της γης (Η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και η Ελλάδα στον 20ό αιώνα)» (μελέτη).

- «Ιωλκός»: Γιώργος Καράγιωργας» Από το ΙΔΕΑ στο Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου» (ιστορική μελέτη του γνωστού δημοσιογράφου). Χρήστος Σαμουηλίδης «Στα ναζιστικά στρατόπεδα (Η ομηρία του Νο 114016 KR GEG» (αφήγημα - μαρτυρία ενός 18χρονου φοιτητή των Μαθηματικών από το Κιλκίς, στο ναζιστικό στρατόπεδο Stalag VI C). Βάσος Η. Βογιατζόγλου «Αμερική (Δεκατρείς λυρικές δοκιμές και ένα επίμετρο)» (Ταξιδιωτικές εντυπώσεις). Στέλλα Αρκάδη «Παραμύθια της γης» (εννιά ιστορίες, βασισμένες σε θρύλους της Ευρώπης και Ανατολής). Σοφία και Γιάννης Μιχαηλίδης «Μια εποχή που τελείωσε» (μυθιστόρημα).

- «Επάλξεις» (Μενάνδρου 49 και Ζήνωνος, 210-5231.758): Βασιλείου Γ. Τσούπρα «Κύπρος «αεί Ελλάς» (ιστοριογραφικά κείμενα για την Κύπρο).

Ενα παραδοσιακό Κυπριακό πανηγύρι συνδυασμένο με τη γιορτή του «Κατακλυσμού» (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα), θα αναβιώσει το διήμερο του Αγίου Πνεύματος (30 - 31/5) από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν κυπριακά και τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα, θέατρο Σκιών, έκθεση αγιογραφίας κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ