ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Παίρνει σειρά η Τζελίλη

Sportidea

Πλούσια η σημερινή ημέρα από ελληνικές συμμετοχές. Στον στίβο, η Μιρέλα Τζελίλη και η Αγγελική Τσιολακούδη αναμενόταν να αγωνιστούν στα προκριματικά του ακοντισμού, ενώ ο Σπύρος Καστάνης και ο Θεόδωρος Σταματόπουλος παίρνουν μέρος στα 50.000μ. βάδην. Επίσης, με ηθικό ακμαιότατον ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία του Κώστα Κεντέρη, οι ομάδες μας στις σκυταλοδρομίες 4Χ100μ. (ανδρών και γυναικών) και 4Χ400μ.(α) μπήκαν τις πρώτες πρωινές ώρες με στόχο τη μεγάλη έκπληξη.

Εκτός από τον στίβο, το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται τόσο στο Ταε Κβον Το, όπου ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ρίχνεται στη μάχη για την κατηγορία των +80 κιλών, ενώ στην ελευθέρα πάλη, οι Αμιράν Καρντάνοφ και Αφταντίλ Ξανθόπουλος αγωνίζονται για μια θέση στο βάθρο, στις κατηγορίες των 54 και 97 κιλών αντίστοιχα. Τέλος, για πρώτη φορά θα αγωνιστούν οι Χβίτσα Πολυχρονιάδης (58 κιλά), Νίκος Λοϊζίδης (69 κιλά) και ο Στάθης Σοφιανίδης στα 130 κιλά.

«Ταπείνωσε» τους Αμερικανούς

Εκπληκτική κούρσα και χρυσό μετάλλιο για τον Κώστα Κεντέρη στον τελικό των 200 μέτρων

Η πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού γράφτηκε χτες στο Σίδνεϊ, όπου για άλλη μια φορά η χώρα μας βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου. Ομως αυτή η φορά ήταν πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες. Ισως γιατί ήταν η πλέον ιστορική στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό. Ο Κώστας Κεντέρης είναι πλέον ο κορυφαίος 200άρης! Εξέπληξε τους πάντες, τερματίζοντας πρώτος στον τελικό των 200μ. των Ολυμπιακών σε 20.09 και αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα του χώρου και εκτός βάθρου τους Αμερικανούς που κυριαρχούσαν στο αγώνισμα αυτό. Οσον αφορά το δεύτερο, χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή ήταν μόλις η τέταρτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που Ευρωπαίος αθλητής παίρνει την πρώτη θέση στο αγώνισμα. Είχαν προηγηθεί ο Ιταλός Μενέα το 1980, ο Μπορζόφ το 1972 και ο Μπερούτι το 1960. Και από χτες ο Ελληνας Κώστας Κεντέρης που παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό στο στίβο ανδρών από το 1912, όταν ένας συνονόματός του, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, ανέβαινε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο μήκος άνευ φοράς.

Ο Ελληνας πρωταθλητής, τόσο στα προκριματικά όσο και στον ημιτελικό είχε δείξει τα... δόντια του. Και στον τελικό, έτρεξε την τέλεια κούρσα. Μπήκε χαλαρά στα 100 μέτρα και εκεί που όλοι άρχισαν να πέφτουν, αυτός ανέβαινε, τους πέρασε όλους και διέλυσε τα προγνωστικά, τα ρεκόρ και την εμπειρία των υπολοίπων, τερματίζοντας πρώτος με 20.09 και αφήνοντας πίσω τα μεγάλα φαβορί όπως ο Μπόλτον, ο Κάμπελ ο Τόμσον κ.ά.

Για τη μεγάλη επιτυχία του Κώστα Κεντέρη συγχαρητήριο τηλεγράφημα μεταξύ άλλων έστειλε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και συμπατριώτης του Ελληνα αθλητή. Το τηλεγράφημα του ευρωβουλευτή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο άθλος του Κώστα έχει ιδιαίτερη σημασία αν πάρει κανείς υπόψιν τις συνθήκες μέσα στις οποίες ξεκίνησε και αναπτύχθηκε ο πρωταθλητής μας. Η επιτυχία του Κώστα Κεντέρη στηρίζει το πάγιο αίτημα για μια άλλη πολιτική στο τομέα του αθλητισμού που πέρα από την ουσιαστική αύξηση των δαπανών για τον αθλητισμό θα περιλαμβάνει και όλα εκείνα τα μέτρα για την προσέλκυση της νεολαίας στην άθληση και τη μόρφωση. Αυτό αποτελεί και την ισχυρότερη θωράκιση απέναντι στη μάστιγα των ναρκωτικών και άλλων "αγαθών" του σύγχρονου Ευρωενωσιτικού καπιταλιστικού "πολιτισμού" μας».

Κεντέρης: «Στην Ελλάδα που πενθεί»

Η στιγμή του τερματισμού του Κώστα Κεντέρη που έγραψε ιστορία για τον ελληνικό αθλητισμό

Sportidea

Η στιγμή του τερματισμού του Κώστα Κεντέρη που έγραψε ιστορία για τον ελληνικό αθλητισμό
Το χρυσό μετάλλιο του Κώστα Κεντέρη δεν αποτέλεσε έκπληξη μόνο για όλο τον κόσμο, αλλά ίσως και για αυτόν τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι όπως τόνισε μέσα του ήξερε ότι μπορεί να τα καταφέρει. «Ηρθα εδώ για το καλύτερο δυνατό, το μόνο που ήθελα για... αρχή ήταν να περάσω στον τελικό. Ηξερα ότι μπορούσα να κερδίσω. Το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο όμως ήταν έκπληξη», ήταν οι πρώτες κουβέντες του Ελληνα Ολυμπιονίκη στο στίβο που το αφιέρωσε στην Ελλάδα που αυτές τις ημέρες πενθεί για τη ναυτική τραγωδία στην Πάρο.

Πανελλήνιο στον τελικό η Ουζούνη

Μία ακόμη μεγάλη επιτυχία ήρθε είχαμε χτες για τον ελληνικό στίβο. Η Καλλιόπη Ουζούνη ήταν, με 18,63, έβδομη στον τελικό της σφαιροβολίας, καταρρίπτοντας, μάλιστα, το πανελλήνιο ρεκόρ. Η έβδομη θέση αποτελεί σημαντική επιτυχία για την Ελληνίδα αθλήτρια που έδειξε να είναι ευχαριστημένη μετά την ολοκλήρωση του τελικού.

Και τώρα... μετάλλιο για ανσάμπλ

Ελπίδες για την κατάκτηση ενός μεταλλίου, ακόμη και του χρυσού, άφησαν τα κορίτσια του ανσάμπλ, καθώς προκρίθηκαν στον τελικό του αγωνίσματος με την υψηλότερη βαθμολογία απ' όλες τις ομάδες, που έλαβαν μέρος στον προκριματικό. Οι Ελληνίδες παγκόσμιες πρωταθλήτριες στο πρόγραμμα με τις πέντε κορύνες βαθμολογήθηκαν με 19.700 και ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με τις Ρωσίδες και τις Λευκορωσίδες. Εκεί που ήταν εντυπωσιακές, όμως, ήταν στο δεύτερο μέρος με τα δύο στεφάνια και τις τρεις κορδέλες. Υπό τους ήχους των «Παιδιών του Πειραιά», το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εντυπωσίασε και βαθμολογήθηκε επίσης με 19.700, καταλαμβάνοντας μόνο του την πρώτη θέση με συνολική βαθμολογία 39.400. Στη δεύτερη θέση η Ρωσία με 39,366 και στην τρίτη η Λευκορωσία με 39,316.

Στο ατομικό πολύ καλά πήγαν τα πράγματα για την Μορφούλα Ντόνα την πρώτη ημέρα του αγωνίσματος του σύνθετου ατομικού της ρυθμικής γυμναστικής. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια βαθμολογήθηκε με 9,675 στο σχοινάκι και 9,725 στο στεφάνι και βρίσκεται στη 10η θέση και πολύ κοντά στην πρόκριση στον τελικό.

Επιτυχίες στην πάλη

Με εντυπωσιακό τρόπο ο Αμιράν Καρντάνοφ πέρασε στους ημιτελικούς των 54κ. της ελευθέρας και τρέφει πλέον βάσιμες ελπίδες για μετάλλιο. Οπως αναμενόταν, ο Ελληνας πρωταθλητής κέρδισε εύκολα τον Μογγόλο Ζουμπαγιάν με 10-0 και πήρε την πρόκριση αήττητος για τα ημιτελικά. Στο δεύτερο αγώνα του, ο πρωταθλητής μας επικράτησε του Ιρανού παγκόσμιου πρωταθλητή Ταγιεμπί Κερμάνι με το εντυπωσιακό 7-0 στα σημεία, ενώ στον πρώτο νίκησε τον Μολδαβό Βιτάλι Ραϊλάιεν με 4-1. Πολύ καλά τα πήγε και ο Αφταντίλ Ξανθόπουλος, επιβλήθηκε κατόπιν εντυπωσιακής εμφάνισης του Ολλανδού Τζορτζ Τορκινάβα με 3-0 στα σημεία, και πέρασε στην εξάδα των 97 κιλών της ελευθέρας, όπου θα διεκδικήσει την είσοδό του στην τετράδα.

Οι υπόλοιποι Ελληνες

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Στην 8η θέση της γενικής κατάταξης τερμάτισαν τις προσπάθειές τους οι Κοσματόπουλος - Τριγκώνης στα «470». Το ελληνικό πλήρωμα στην 11η και τελευταία ιστιοδρομία κατέλαβε την 6η θέση με αποτέλεσμα να φτάσει στους 78 βαθμούς ποινής. Εξάλλου, κοντά στην είσοδό του στην οκτάδα της κλάσης «Λέιζερ» βρίσκεται ο Αντώνης Μπουγιούρης. Ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε 8ος στην 9η ιστιοδρομία και είναι στην 9η θέση της γενικής κατάταξης με 99 βαθμούς ποινής. Στις δύο εναπομείνασες ιστιοδρομίες θα προσπαθήσει να πετύχει το στόχο του.

ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ: Η Αρετή Αθανασοπούλου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Βιρτζίνια Λόρενς, καθώς η Ολλανδέζα παγκόσμια πρωταθλήτρια των 57 κιλών, κατέβαλλε με 8-6 την αντίσταση της Ελληνίδας. Αν η νικήτρια φτάσει στον τελικό, τότε η Αθανασοπούλου θα διεκδικήσει μέσω αγώνων ρεπεσάζ το χάλκινο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΗΜΕΡΑ

ΕΤ 1: 09.00-16.00: Πόλο (προημιτελικοί), Στίβος, Ρυθμική Γυμναστική (όργανα), Μπάσκετ (ημιτελικός ανδρών), Περίληψη, 17.00-00.30: Πυγμαχία, Συγχρονισμένη Κολύμβηση (ομαδικό τελικός), Μπάσκετ (ημιτελικός ανδρών), Στίβος, Εκπομπή από το Σίδνεϊ.

ΝΕΤ: 08.30-10.00: Περίληψη, 12.00-13.30: Καταδύσεις (ημιτελικοί ανδρών), 16.00-21.00: Εκπομπή, Πάλη (ελευθέρα ημιτελικοί), Ιππασία, Ρυθμική Γυμναστική (όργανα).

ΕΤ 3: 14.00-18.00: Καταδύσεις (3μ. τελικός γυναικών), Ιππασία, Τάε Κβο Ντο (τελικοί).

ΑΥΡΙΟ

ΕΤ 1: 00.30-07.00: Πυγμαχία (ημιτελικοί), Κανόε Καγιάκ (σπριντ τελικός), Πάλη (ελευθέρα, αγώνες κατάταξης), Ιππασία (ντρεσάζ), Ιστιοπλοΐα (ΦΙΝΝ, Σταρ, Σόλινγκ), Πυγμαχία (τελικοί).

ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ

ΤΕΝΙΣ απλό (α): Καφελνίκοφ (Ρωσία), Χάας (Γερμανία), Ντι Πασκουάλ (Γαλλία), διπλό (γ): Ουίλιαμς - Ουίλιαμς (ΗΠΑ), Μπόγκερτ - Ορεμανς (Ολλανδία), Κάλενς - Βαν Ρόοστ (Βέλγιο), ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ 470 (α): Κινγκ - Τέρνμπουλ (Αυστραλία), Φόρεστερ - Μέρικ (ΗΠΑ), Κόντε - Ντα Λα Φουέντε (Αργεντινή), 470 (γ): Αρμστρονγκ - Στόουελ (Αυστραλία), Αϊσλερ - Γκλέισερ (ΗΠΑ), Ταράν - Πάκχολτσικ (Ουκρανία), ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ συγχρονισμένες 10μ. (γ): Να - Χούε (Κίνα), Χέιμανς - Μοντμάινι (Καναδάς), Γκίλμορ - Τάρκι (Αυστραλία), συγχρονισμένες 3μ. (α): Χάιλιανγκ - Νι (Κίνα), Ντόμπροσκοκ - Σαούτιν (Ρωσία), Νιούμπερι - Πάλαρ (Αυστραλία), τραμπολίνο 3μ. (γ): Μινξία (Κίνα), Γίνγκγινγκ (Κίνα), Λίντνερ (Γερμανία), ΣΤΙΒΟΣ 200μ. (γ): Τζόουνς (ΗΠΑ), Ντέιβις - Τόμπσον (Μπαχάμες), Γιαγιασίνγκε (Σρι Λάνκα), Μήκος (α): Πεντρόσο (Κούβα), Ταουρίμα (Αυστραλία), Σκουρένκο (Ουκρανία), 200μ. (α): Κεντέρης (ΕΛΛΑΔΑ), Κάμπελ (Βρετανία), Μπόλτον (Τρίνιταντ και Τομπάγκο), Δέκαθλο: Νουλ (Εσθονία), Σερμπλ (Τσεχία), Χάφινς (ΗΠΑ), βάδην 20χλμ (γ): Γουάνγκ (Κίνα), Πλάετζερ (Νορβηγία), Βάσκο (Ισπανία), σφαίρα (γ): Κόρολτσικ (Λευκορωσία), Πελεσένκο (Ρωσία), Κούμπερνους (Γερμανία), ΙΠΠΑΣΙΑ ομαδικό υπερπήδησης εμποδίων: Γερμανία, Ελβετία, Βραζιλία, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (γ): Νορβηγία, ΗΠΑ, Γερμανία, ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ 68κ. (α): Λόπεζ (ΗΠΑ), Σικ (Νότια Κορέα), Σαεϊμπονεχκοχάλ (Ιράν), 57κ. (γ): Γιουνγκ (Νότια Κορέα), Τραν (Βιετνάμ), Μπικτσίν (Τουρκία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ