ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τσικνοπέμπτη στο «Συρμό»

Τσικνοπέμπτη με τα «Μακρινά Ξαδέρφια», στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210.5203.661). Το συγκρότημα παρουσιάζει σήμερα ένα πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στο πνεύμα των ημερών, με αποκριάτικα τραγούδια και πολλές εκπλήξεις. Επίσης, με κομμάτια από τον καινούριο δίσκο τους «Περιμένοντας το θείο...», αγαπημένα τους τραγούδια και τολμηρές διασκευές. Οι Θανάσης Αρχανιώτης (τύμπανα), Σπύρος Καβαλιεράτος (ακουστική και κλασική κιθάρα, φλογέρα, τραγούδι), Θοδωρής Κοτονιάς (νέι, κρουστά, τραγούδι), Νίκος Παπαδόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Μαρία Παπαλεοντίου (τραγούδι), Αρης Ποταμιάνος (μπάσο) και Επίκουρος Τριανταφυλλίδης (βιολί, τραγούδι) δίνουν μορφή, ρυθμό και μελωδία σε πράγματα και καταστάσεις σημερινές, κάνουν τραγούδια συναισθήματα και ελπίδες, χωρίς να διστάζουν να σαρκάσουν, να καυτηριάσουν πλευρές της ζωής μας. Με ήχους γνώριμους από ηλεκτρικές μπαλάντες, από μικρασιατικά παράπονα, από παραδοσιακά χρώματα, με πάθος και ειλικρίνεια. Και βεβαίως, με αστείρευτο κέφι.

«Χρώματα» γιορτής στη Νίκαια

Δημιουργία της Δ. Παρίση
Δημιουργία της Δ. Παρίση
Αποκριάτικες εκδηλώσεις, αλλά και ενδιαφέρουσες εκθέσεις, διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό του Κέντρο. Συγκεκριμένα, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μηχανική Καλλιέργεια» (Θηβών 245), φιλοξενείται (έως 10/3) Εκθεση Λαογραφικής Κεραμικής Κούκλας, με δημιουργίες της Δώρας Γιαννάκου - Παρίση. Η Δώρα Γιαννάκου - Παρίση ζει στο Μόλυβο Λέσβου και ασχολείται με την εικαστική κούκλα από το 1980. Μαθήτευσε κοντά στον γνωστό κεραμίστα Γιάννη Χατζηγιάννη, φτιάχνοντας τις πρώτες της κεραμικές δημιουργίες. Κούκλες, με προσωπικό ύφος, ντυμένες με πιστά αντίγραφα ελληνικών φορεσιών και φτιαγμένες με παραδοσιακά υλικά και υφάσματα. Η ιδέα να ασχοληθεί με αυτές γεννήθηκε όταν το 1965 στη Ν. Γαλλία γοητεύτηκε από τις κεραμικές κούκλες της περιοχής.

Κλόουν, ταχυδακτυλουργοί και ξυλοπόδαροι θα γεμίσουν τους δρόμους της Νίκαιας στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος. Οι εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μουσικοχορευτικά δρώμενα, παιχνίδια με ζογκλέρ, κόλπα μαγικά αλλά και πάρτι μασκέ. Συγκεκριμένα αύριο (5μ.μ.) κλόουν και ξυλοπόδαροι με μπαλόνια, σφυρίχτρες και πολλές εκπλήξεις θα ξεκινήσουν από την πλατεία Κρήνης και μέχρι τις 8μ.μ. θα παρελάσουν σε περιοχές της πόλης. Το Σάββατο (11π.μ. - 1μ.μ.) μια μεγάλη αποκριάτικη γιορτή περιμένει τα παιδιά στην πλατεία Χαλκηδόνας με καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, θεατρικό παιχνίδι, μπαλονοκατασκευές, μουσική και χορό, ενώ ανιματέρ θα αναλαμβάνουν το αποκριάτικο μακιγιάζ τους. Στις 12/3 (5μ.μ. - 7μ.μ.) στην αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου της «Μηχανικής Καλλιέργειας» θα πραγματοποιηθεί πάρτι μασκέ για τα παιδιά με κλόουν, ταχυδακτυλουργούς, τραμπολίνο, μουσική, χορούς και πολλές εκπλήξεις. Στις 13/3 στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκη) στις 11.30π.μ. θα γίνει αναπαράσταση παραδοσιακού δρώμενου της Νάουσας «Γενίτσαροι και Μπούλες» με τη συμμετοχή του τμήματος παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, ενώ στις 14/3 (11.30π.μ - 4μ.μ.) ο δήμος με όλο τον κόσμο και τους τοπικούς συλλόγους, θα γιορτάσει τα Κούλουμα στο λόφο της Δεξαμενής (Αγ. Φίλλιπα) με παραδοσιακούς μεζέδες, χορό και τραγούδια.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
«Θάψιμο» ή καταστροφή των αρχαιοτήτων;

Η διαχρονική έλλειψη ανθρώπων, πόρων και υποδομής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κάνει «μοιραία» την εμφάνισή της σχεδόν σε κάθε θέμα που συζητά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτές οι ελλείψεις επανεμφανίστηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά της διατήρησης αρχαίων που βρέθηκαν στη θέση Αγιος Δημήτριος Καινούργιου, στο νομό Φθιώτιδας, στο πλαίσιο των έργων διαπλάτυνσης της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας (συγκεκριμένα στο τμήμα Καμένων Βούρλων - Μενδενίτσας).

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο γνωστό «πέταλο του Μαλλιακού» βρίσκονται αρχαιότητες, οι οποίες όμως, δυστυχώς, όπως σημειώθηκε στο Συμβούλιο, αφήνονται στην «τύχη» τους. Στην προκειμένη περίπτωση βρέθηκαν προχριστιανικοί τάφοι και μία ενδιαφέρουσα μεσοβυζαντινή αγροικία. Η πρόταση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ ήταν «διατήρηση διά κατάχωσης» (δηλαδή να μη διαλυθούν αλλά να θαφτούν) των τάφων και να διατηρηθεί η αγροικία, όσο είναι εφικτή η μετατόπιση του κατασκευαζόμενου παράδρομου. Διαφορετικά πρέπει να θαφτεί και αυτή. Εκεί κατέληξε και το ΚΑΣ...

Το θέμα όμως βρίσκεται στη συζήτηση που ακολούθησε και από την οποία ξεκαθαρίστηκε πως οι παραπάνω ελλείψεις της υπηρεσίας οδηγούν σε «αναγκαστικές» προτάσεις για ιεράρχηση των αποκαλυφθέντων αρχαίων, κυρίως στα «μεγάλα έργα», σχετικά με το αν θα διατηρηθούν και θα είναι επισκέψιμα. Η αντίθετη άποψη λέει ότι λόγω αυτών των ελλείψεων «δε θα συντηρηθούν ποτέ», άρα καλύτερα να θαφτούν, αφού βέβαια γίνει λεπτομερής τεκμηρίωσή τους για τις επόμενες γενιές αρχαιολόγων. Η ανταπάντηση ήταν, ότι τα μέσα της υπηρεσίας είναι «συγκεκριμένα» (δηλαδή λίγα), άρα η «διάχυση της φροντίδας» όλων των αρχαίων που αποκαλύπτονται θα σήμαινε πτώση στην ποιότητα της διατήρησής τους, οπότε χρειάζεται επιλεκτική αντιμετώπιση.

Μέλος του Συμβουλίου σημείωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αποκαλυφθέντων αρχαίων στα «μεγάλα έργα» διαλύθηκαν και τα ελάχιστα που διατηρήθηκαν απαιτούν χρήματα για διαρκή συντήρησή τους. Η φράση ωστόσο άλλου μέλους του ΚΑΣ εξακολουθεί να «πλανάται»: «Αν τα θάψετε θα έχουν λησμονηθεί. Αν τα αφήσετε ελεύθερα θα καταστραφούν»...

  • Την προμελέτη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης ενέκρινε το ΚΑΣ.
Μικρασιατικά από τη Δόμνα

Διήμερο αφιέρωμα (8-9/3) στα Μικρασιατικά τραγούδια θα παρουσιάσει η Δόμνα Σαμίου, στο Μέγαρο Μουσικής, συνοδευόμενη από τη Γλυκερία και ακόμα τέσσερις τραγουδιστές. Επιλογές από αγαπημένες μικρασιατικές μελωδίες θα πλημμυρίσουν το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι μουσικοί, δύο χορωδίες και τρεις χορευτικές ομάδες: Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (σε διεύθυνση Λυκούργου Αγγελόπουλου, η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου» και οι τραγουδιστές Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ζαχαρίας Καρούνης, Θανάσης Γκέκας και Ηλίας Υφαντίδης, που επίσης παίζει λύρα πόντου και τουλούμ.

Παίρνουν μέρος οι μουσικοί Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα πολίτικη, πολίτικο λαούτο), Νίκος Οικονομίδης (βιολί), Θοδωρής Γεωργόπουλος (κλαρίνο, φλογέρα), Παναγιώτης Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κυριάκος Ταπάκης (ούτι, λαούτο), Ευγένιος Βούλγαρης (τοξωτός ταμπουράς, σάζι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά) και Ανδρέας Παππάς (κρουστά). Εμφανίζονται, επίσης, ο Χορευτικός Ομιλος Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας, η Παιδική Χορευτική Ομάδα του Καλλιτεχνικού Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ανω Λιοσίων «Η Τραπεζούντα» και η Χορευτική Ομάδα «Περπερούνα». Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Δάφνης Τζαφέρη.

Το σαιξπηρικό έργο «Τέλος καλό όλα καλά», μια κωμωδία για τον έρωτα παρουσιάζει ο θίασος «Περίακτοι», στο Δημοτικό Θέατρο Μαρκόπουλου (Καραολή & Δημητρίου 5, Μαρκόπουλο Αττικής, 229.9040.803). Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ, η διασκευή - σκηνοθεσία του Σπύρου Κολιαβασίλη, τα σκηνικά - κοστούμια της Ράνιας Αντύπα και η μουσική επιμέλεια: Idea. Παίζουν: Σπύρος Κολιαβασίλης, Μαρία Μαμούρη, Βασίλης Τσούμας, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Γιάννα Πολυνείκη, Μαριέττα Λούμπα, Εύη Χερουβείμ, Στέργιος Νταουσανάκης, Νάνσυ Χρυσικοπούλου, Θανάσης Τσόδουλος, Νικόλας Αναστασόπουλος.

«Χαστούκι » στη φαύλα εξουσία

Τον «Επιθεωρητή», το θεατρικό αριστούργημα του Νικολάι Γκόγκολ, θα ανεβάσει (19/3) ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Εργο επίκαιρο, μια ανελέητη πολιτική σάτιρα για τη διαφθορά των αρχών, των τυραννίσκων, υπαλληλίσκων, γραφειοκρατών που υπηρετούν το κατεστημένο και καταδυναστεύουν τη ζωή, σωρεύοντας δεινά και προβλήματα στο βίο όλων.

Η σκηνοθεσία, μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία είναι του Γιάννη Ιορδανίδη, ο οποίος έχει συνεργαστεί άλλες δύο φορές με τον ΘΟΚ, στη «Μαρία Στούαρτ» (1993) και την «Τρελλή του Σαγιώ» (1995). Τα σκηνικά - κοστούμια του Σταύρου Αντωνόπουλου και η μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Παίζουν επίσης: Βαρνάβας Κυριαζής, Αννίτα Σαντοριναίου, Γιώργος Μουαϊμης, Σταύρος Λούρας, Ελενα Παπαδοπούλου, Ντίνος Λύρας, Νεοκλής Νεοκλέους, Ανδρέας Βασιλείου, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Μιχάλης Μουστάκας, Ανδρέας Τσουρής και ο Αντώνης Κατσαρής.

Σλαβικό «χρώμα» θα έχει η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την Παρασκευή (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής. Με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή θα παρουσιάσει: τη «Σλάβικη ραψωδία, έργο 45 αρ. 3» του Αντονιν Ντβόρζακ (σε πρώτη εκτέλεση με την ΚΟΑ), την «Τέταρτη Συμφωνία» για πιάνο και ορχήστρα του Κάρολ Σιμανόφσκι με σολίστ τον πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη και τη «Συμφωνία αρ. 3 σε λα ελάσσονα, έργο 44» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου, κόστους 21, 16, 12, 7, και 4 ευρώ (φοιτητικά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ