Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης στο Παρίσι συμμετείχε ο γγ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, ενώ είχε συναντήσεις με συνδικάτα και περιόδευσε σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς
Ο γγ της ΠΣΟ βρέθηκε αρχικά την Πέμπτη 28 Οκτώβρη στην κεφαλή της πορείας και διαδήλωσε με το Εργατικό Κέντρο του Παρισιού πλάι με εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες που δίνουν την μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των συμφωνιών της ΕΕ για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε συγχρονισμό με τη γενικότερη επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων. Στη συνέχεια βρέθηκε στο πανό της ΠΣΟ, που απηύθηνε «αδελφικό χαιρετισμό» στους Γάλλους εργάτες με μια συμβολική φράση της Γαλλικής Κομμούνας.
Στη διαδήλωση βρέθηκε και ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, καθώς και Ελληνες μετανάστες από την Κομματική Οργάνωση Γαλλίας του ΚΚΕ.
Ταυτόχρονα, περίπου 50 συνδικαλιστές της ΠΣΟ στη Γαλλία, μέλη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Τρόφιμα, μοίρασαν στους διαδηλωτές περισσότερες από 30.000 ανακοινώσεις της ΠΣΟ σχετικά με τους αγώνες στη Γαλλία, τη συντονισμένη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και την ανάγκη συντονισμού του ευρωπαϊκού και διεθνούς εργατικού κινήματος.
Ενθερμη ήταν και η ανταπόκριση των εργατών, μεταναστών κυρίως, στο κατειλημμένο εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών Sytcom όπου περιόδευσε ο Γ. Μαυρίκος τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. «Εμπνεόμαστε από τον αγώνα των Ελλήνων», δήλωσαν οι σκληρά εργαζόμενοι στο κατειλημμένο εργοστάσιο αναγνωρίζοντας τους αγώνες του ελληνικού εργατικού κινήματος. Ο γγ της ΠΣΟ, αφού άκουσε προσεκτικά τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργατών, εξέφρασε την αλληλεγγύη των Ελλήνων εργατών, αλλά και των 80 εκατ. μελών της ΠΣΟ, στον αγώνα των Γάλλων εργατών.
Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στη Γαλλία, ο γγ της ΠΣΟ είχε την ευκαιρία να συζητήσει αναλυτικά με στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος στη Γαλλία, να ενημερωθεί για την κατάσταση του εργατικού κινήματος και να εκφράσει τις θέσεις της ΠΣΟ και την αλληλεγγύη με τον αγώνα των εργατών.
Σημαντική ήταν η συνάντηση με τον γγ της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα Διυλιστήρια, ο αγώνας των οποίων σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού για πρώτη φορά στην Ιστορία της Γαλλίας σταμάτησε η λειτουργία και των 13 διυλιστηρίων ταυτόχρονα, ως συνέπεια της απεργίας των εργατών. Ο γγ της ΠΣΟ κατήγγειλε τη συκοφαντική επίθεση ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων στα διυλιστήρια και την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης των απεργών. Ο γγ της ΠΣΟ κάλεσε την Ομοσπονδία να βγάλει συμπεράσματα, να συνταχθεί στις γραμμές της ΠΣΟ και να αποχωρήσει από την ITUC (Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία).
Ο γγ πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τον γγ της Ομοσπονδίας εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, μια από τις μεγαλύτερες συνομοσπονδίες της Γαλλίας. Στο τραπέζι της συζήτησης μπήκαν τα φλέγοντα ζητήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και η ενιαία στρατηγική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σοσιαλδημοκρατικών και νεοσυντηρητικών, ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για τη διατήρηση και την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Επίσης, έλαβαν χώρα δύο σημαντικές συναντήσεις, όπου ο γγ της ΠΣΟ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους των οργανώσεων - μελών της ΠΣΟ στη Γαλλία από την Ομοσπονδία των Τροφίμων, από την οργάνωση Front Syndical du Classe (Ταξικό Συνδικαλιστικό Μέτωπο) και από τα συνδικάτα εργαζομένων της Renault.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποτυπώθηκε η δυναμική του εργατικού κινήματος στη Γαλλία και η ύπαρξη δυνάμεων που μάχονται σε ταξική κατεύθυνση, αλλά και ο ρόλος των συνδικαλιστικών ηγεσιών που βάζει εμπόδια και ξεπουλά τον αγώνα των εργατών που απέργησαν με σθένος και αποφασιστικότητα διεκδικώντας την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου.
Μια ακόμα σύσκεψη, αυτήν τη φορά, με φίλους της ΠΣΟ στη Γαλλία είχε πολύ σημαντική επιτυχία και απέδειξε τους ισχυρούς δεσμούς της ΠΣΟ με το γαλλικό εργατικό κίνημα και την ανάγκη συσπείρωσης δυνάμεων και συντονισμού σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης.
ΠΑΡΙΣΙ.-
Μία μέρα μετά την πέμπτη γενική απεργία από τις αρχές Σεπτεμβρίου και την έβδομη πανεθνική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο διάλυσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, το απεργιακό κύμα φαίνεται να μειώνεται με τις πιέσεις των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο με 336 ψήφους υπέρ (των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας) και 233 κατά, ενέκρινε το νομοσχέδιο. Πλέον έχει τεθεί υπόψη ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει τη συνταγματικότητά του.
Η συμμετοχή στη γενική απεργία της 28ης Οκτωβρίου καθώς και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 200 πόλεις ήταν μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες, αλλά ωστόσο μαζική. Επόμενος σταθμός είναι στις 6 Νοεμβρίου οπότε έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο για το συνταξιοδοτικό. Χτες, μετά από πολύωρες συνελεύσεις, αποφάσισαν λήξη της απεργίας διαρκείας οι εργαζόμενοι στα εννιά διυλιστήρια από τα 12 που παρέμεναν σε κινητοποίηση, ενώ αργά το απόγευμα τον τερματισμό της απεργίας αποφάσισαν μετά από 33 ημέρες και οι λιμενεργάτες στις ενεργειακές αποβάθρες της Μασσαλίας και της Χάβρης (λιγότερες μέρες). Εξηγώντας τις αποφάσεις τους, εκπρόσωποι των εργαζομένων στα διυλιστήρια τόνισαν ότι η πολυήμερη απεργία ήταν οικονομικά δυσβάσταχτη παρά τη βοήθεια που έλαβαν από συνδικαλιστικές οργανώσεις και πολίτες, ενώ οι λιμενεργάτες, ιδιαίτερα στη Μασσαλία, υπενθύμισαν ότι κέρδισαν κάτι: την επανεξέταση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών τερματικών του λιμανιού (καθώς αυτή ήταν η αρχική αιτία της απεργίας τους).
Το κατά πόσο, τελικά, θα δοθεί συνέχεια στη λαϊκή αντίδραση (με δεδομένο ότι ακόμη και σήμερα περίπου το 68% των Γάλλων τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων), με νέους τρόπους, μένει να φανεί, καθώς δε λείπουν και οι σφοδρές επικρίσεις για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Την εμφάνισή του έκανε χθες ο φαντομάς Οσάμα μπιν Λάντεν με «μήνυμά» του στο τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα», που προειδοποιεί ότι «η Γαλλία δε θα είναι ασφαλής όσο δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν και όσο δε σταματά ν' ανακατεύεται στις υποθέσεις των μουσουλμάνων στη βόρεια Αφρική». Στο κατηγορητήριο του Λάντεν περιλαμβάνεται και η υιοθέτηση της νομοθετικής απαγόρευσης για την νικάμπ και την μπούργκα στη Γαλλία, και ζητά την απόσυρση του νόμου. Χθες, το γαλλικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι στις αρχές 2011 πιθανότατα θα αποχωρήσει το πρώτο τμήμα των γαλλικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, διευκρινίζοντας ότι «η απόφαση δε συνδέεται με το μήνυμα Λάντεν».
Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών που η χώρα βρισκόταν σε διαρκείς εργατικές κινητοποιήσεις, οι αρχές πολλάκις κατέφυγαν στην τρομολαγνεία προειδοποιώντας για «απειλή επίθεσης» σχεδόν πάντα σε μέρες απεργιών.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται αποκλειστικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2012, της πρώην αντιπροέδρου Σάρα Πέιλιν, γνήσιας εκπροσώπου του νεφελώματος εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Πάρτι του Τσαγιού - Tea Party και το ρόλο που αυτό θα διαδραματίσει στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές στις 2 Νοέμβρη.
Ωστόσο, για τα πραγματικά προβλήματα του αμερικανικού λαού τηρείται σιγή ιχθύος. Το τελευταίο χρονικό διάστημα και υπό το πρίσμα των εκλογών, 12 δημοσκοπήσεις έχουν «χαρτογραφήσει» τη βαθιά αποστροφή και ανοικτή αμφισβήτηση των Αμερικανών για το πολιτικό σύστημα. Οχι τυχαία. Το «αμερικανικό όνειρο» έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, η φτώχεια και η ανεργία είναι ενδημική, οι κατασχέσεις σπιτιών έχουν γίνει χιονοστιβάδα, οι αμοιβές και τα εισοδήματά τους μειώνονται συνεχώς.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα πάντως, με νέες δηλώσεις του χθες από το Μπέλτσβιλ της πολιτείας του Μέριλαντ, επιμένει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προωθήσουν την ανάπτυξη ως δρόμο για την έξοδο από τη χειρότερη κρίση. Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αυτή που έφερε τους Αμερικανούς σε αυτήν τη θέση. Την ίδια στιγμή, για «οικονομικό εκτροχιασμό» της αμερικανικής οικονομίας έκανε λόγο, σε άρθρο του στους «Financial Times», ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.