ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Συνειρμοί από μια επίσκεψη...

Η ξαφνική επίσκεψη-αστραπή του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, στην Αθήνα δημιούργησε αντιφατικά συναισθήματα και, προπάντων, ερωτήματα σε πολιτικούς και μη. Το γεγονός και μόνο ότι αυτή η επίσκεψη δεν έτυχε της υψηλής ακροαματικότητας, που απολαμβάνουν ακόμη και τυχαία περιστατικά άνευ σημασίας, οξύνει την περιέργεια και φουντώνει τη φαντασία.

Η εσπευσμένη ολιγόωρη επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη εν μέσω μιας συνεχούς κι οξυνόμενης αιματηρής διαμάχης με το Ισραήλ θα μπορούσε σε αλλοτινούς καιρούς να αποτελέσει για πολλές μέρες πρώτη είδηση. Τα μόνα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας είναι η απελπιστική κατάσταση του Γιάσερ Αραφάτ στην Παλαιστίνη και η έκκλησή του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για πολιτική και οικονομική βοήθεια. Στο βαθμό που αυτό είναι το μόνο αληθινό γεγονός στην επίσκεψή του, επισημαίνεται η προτίμησή του να επιλέξει ως μεσολαβητή την Ελλάδα, μια χώρα με περιορισμένες οικονομικές και πολιτικές δυνατότητες στην υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση και με ένα πολιτικό επιτελείο στη μεγάλη πλειοψηφία του προσκυνημένο εντολοδόχο των κελευσμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αραγε, ποια η αξία του γεγονότος ακόμη και εάν είναι μόνον αυτό; Η πρώτη σκέψη που 'ρθε αυθόρμητα όταν μαθεύτηκε το γεγονός της ξαφνικής επίσκεψης, ήταν οι επίσης αστραπιαίες επισκέψεις του Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην Αθήνα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ολοι γνωρίζουμε το φινάλε εκείνων των επισκέψεων, την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας και την πραξικοπηματική ανατροπή του Σλ. Μιλόσεβιτς εν μέσω προεκλογικής, ουσιαστικά, περιόδου.

Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δε βοήθησε τον τότε Σέρβο Πρόεδρο, όχι μόνο συμμετείχε στην πολεμική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Σερβία, αλλά και βοήθησε στην οργάνωση της σερβικής αντιπολίτευσης στο μετέπειτα πραξικόπημά της για την κατάληψη της εξουσίας. Ανάλογες αυθόρμητες σκέψεις ήρθαν να θυμίσουν την τύχη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αν και σε διαφορετικού χαρακτήρα γεγονότα. Ο κοινός παρονομαστής των τριών διαφορετικών περιπτώσεων ακούει στη λέξη που χρησιμοποιεί ευρέως ο κάθε κατεργάρης: «Εμπιστοσύνη». Εάν εξεταστούν - κι έχουν εξεταστεί - τα δύο πρώτα γεγονότα, Μιλόσεβιτς-Οτσαλάν, προοιωνίζονται κακά μαντάτα και για το τρίτο, του Αραφάτ.

Είναι πράγματι αρνητική η πορεία του παλαιστινιακού προβλήματος παρά τον ηρωισμό των Παλαιστινίων. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφότου ανατράπηκε η διεθνής ισορροπία μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ. Δε θα μπορούσε επίσης να είναι αλλιώς όταν το Ισραήλ μετεξελίχθηκε σε μια άκρως επικίνδυνη μιλιταριστική δύναμη με το 40% της βιομηχανίας του δεδομένο στην παραγωγή και εμπορία οπλικών συστημάτων της νεότερης τεχνολογίας, φανερά ή κρυφά, νόμιμα ή παράνομα. Πάει πολύς καιρός από τότε που ισχύει το γνωμικό «εάν θέλεις να δεις τι γίνεται στις ΗΠΑ κοίτα το Ισραήλ» και αντίστροφα. Το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να υπαναχωρήσει ο αμερικανικός αμοραλισμός. «Κοίτα ποιοι έκαναν και κάνουν τους ανηλεείς βομβαρδισμούς στο Ιράκ για να καταλάβεις ποια συμφέροντα κυρίως δεσπόζουν στη Μέση Ανατολή. Είναι απλό. Διάβαζε αγγλοαμερικανικά συμφέροντα». Μήπως, λοιπόν, η μοίρα του Αραφάτ είναι προδιαγεγραμμένη; Ουδείς μπορεί να απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα γίνεται σε μια στιγμή που θυμίζει έντονα την περιορισμένη θέση του Σλ. Μιλόσεβιτς όταν έκανε ανάλογη επίσκεψη στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ολα δείχνουν ότι οι Ισραηλίτες με την πρόκλησή τους στο ιερό τέμενος των Παλαιστινίων, τους ανάγκασαν σε μια νέα εξέγερση χωρίς φινάλε και δυνατότητα επιστροφής σε καλύτερες συνθήκες. Ολα, επίσης, δείχνουν ότι οι Ισραηλίτες, πέραν όλων των άλλων, δε θέλουν να εγκαταλείψουν τη ναζιστική θεωρία του «ζωτικού χώρου». Η έστω και περιορισμένη παρουσία Παλαιστινίων σε δικά τους αυτοδιοικούμενα εδάφη δυνάμει αμφισβητεί αυτή την κατακτητική θεωρία. Οι συνεχείς υπαναχωρήσεις από υπογεγραμμένες συμφωνίες εκ μέρους των Ισραηλιτών, ακόμη κι αν αυτές καταδικάζουν ουσιαστικά τους Παλαιστίνιους σε μόνιμη υποταγή, οφείλονται σε αυτό το γεγονός.

Ο Γιάσερ Αραφάτ με την επίσκεψή του στην Ελλάδα επανέρχεται εκεί από όπου ξεκίνησε πολύ πριν για να καταλήξει στη συμφωνία του Οσλο, για την οποία κατηγορήθηκε από τους συμπατριώτες του. Ομως, τώρα σε πλέον δυσμενείς συνθήκες. Η επίσημη ελληνική ηγεσία, εκμεταλλευόμενη την προίκα ενός προγενέστερου φιλο-απελευθερωτικού της προφίλ, γίνεται τώρα ίσως πόρτα στον ναό του Αδη...


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ