ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Με τους λαούς ενάντια στις αμερικάνικες βάσεις

Αύριο 9 Σεπτέμβρη, η Μέρα Δράσης στη Λατινική Αμερική

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις βάσεις στην Κολομβία
Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις βάσεις στην Κολομβία
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), με ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Το ΠΣΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στα σχέδια των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν νέες στρατιωτικές βάσεις στην Κολομβία χρησιμοποιώντας τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κολομβίας σε Παλανκέρο, Απάι, Μάλαμπο, Καρταχένα και Μάλαγα. Αυτές οι νέες βάσεις έχουν σαν στόχο τη μετατροπή της Κολομβίας σε τακτικό επιχειρησιακό κέντρο στη Λατινική Αμερική. Η Συμφωνία που υπογράφτηκε ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κολομβίας με διάρκεια δέκα χρόνια προβλέπει την ανάπτυξη 1.400 ανδρών (προσωπικό και στρατός) στην Κολομβία, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των χωρών όπου οι ΗΠΑ αναπτύσσονται στρατιωτικά».

Το ΠΣΕ «σημειώνει πως αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει να συνδυαστούν με τις αυξανόμενες δραστηριότητες του Southern Command (SOUTHCOM) των ΗΠΑ, που επεκτείνει τις στρατιωτικές του ενέργειες στην ήπειρο, με νέες στρατιωτικές βάσεις μαζί με την επανενεργοποίηση του 4ου Στόλου του αμερικανικού Ναυτικού. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στοχεύει στη δημιουργία μιας "ζώνης" γύρω από ορισμένες χώρες της περιοχής της Νότιας Αμερικής, μαζί με άλλες πολλαπλές ιμπεριαλιστικές ενέργειες με ανατρεπτικό στόχο, όπως έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, ενισχύοντας τις απειλές ενάντια στους λαούς, την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου.

Το ΠΣΕ καταδικάζει την πολεμοκάπηλη πολιτική ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής της παλιάς και νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ και εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Κολομβία, στον αγώνα τους ενάντια στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία και των ξένων επεμβάσεων, για το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους κυρίαρχα και ελεύθερα από οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία και απειλή».

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει: «Χαιρετίζουμε και εντασσόμαστε στην καμπάνια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) για την ηπειρωτική Μέρα Δράσης ενάντια στις Αμερικανικές Στρατιωτικές Βάσεις στην Κολομβία την 9η Σεπτέμβρη του 2009 και καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να λάβουν πρωτοβουλίες γι' αυτήν την ημερομηνία».

Γνωστές ...αποκαλύψεις

Στα ύψη παραμένει επίσης το θερμόμετρο στις σχέσεις Κολομβίας - Βενεζουέλας, μετά την «αποκάλυψη» στρατιωτικού σχεδίου της Μπογκοτά κατά της γείτονος με την υποστήριξη και των ΗΠΑ.

Ο πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας (DAS) Ραφαέλ Γκαρσία παραδέχτηκε ότι μαζί με τις παραστρατιωτικές ομάδες (AUC) οργάνωναν επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας του Ούγκο Τσάβες. Ο συγκεκριμένος στρατιωτικός, σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό κανάλι της χώρας, μίλησε αναλυτικά για τα σχέδια για σαμποτάζ ενάντια στον παραγωγικό ιστό της Βενεζουέλας, για σχέδια δολοφονίας του Προέδρου Τσάβες όπως και άλλων κυβερνητικών στελεχών έως το 2004 επί υπουργίας του Φερνάντο Λοντόνιο. Φυσικά, η μαρτυρία αυτή δεν είναι καμιά μεγάλη αποκάλυψη, αφού είναι γνωστό ότι οι παραστρατιωτικοί έχουν τον πρώτο λόγο στα πολιτικά και στρατιωτικά πράγματα της πολύπαθης χώρας εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα από την άνοδο στην εξουσία του Αλβαρο Ουρίμπε το 2002, ενός πολιτικού γέννημα - θρέμμα των παραστρατιωτικών και των καρτέλ ναρκωτικών.

Πάντως, την περασμένη Παρασκευή, στην Κολομβία, αλλά και τη Βενεζουέλα, η αντίδραση διοργάνωσε εκδηλώσεις κατά του Τσάβες, σε μια έκφραση ενάντια στις αλλαγές προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων που έχουν γίνει σε αυτή τη χώρα και άλλες στη Λατινική Αμερική.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντικομμουνιστικό «κήρυγμα» Μπαρόζο

Συνεχίζεται ο ...βομβαρδισμός των αντικομμουνιστικών δηλώσεων, με στόχο την παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας και την εξίσωση του σοσιαλισμού με το φασισμό. Αυτή τη φορά, τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Μιλώντας την Κυριακή στην Κρακοβία, στη λεγόμενη «Διεθνή Συνάντηση για την Ειρήνη, την Πίστη και την Κουλτούρα - στο Πνεύμα του Ασίσι» (πρόκειται για τη διαθρησκευτική συνάντηση του Ασίσι που είχε πραγματοποιήσει το 1986 ο πάπας Ιωάννης Παύλος, από τους πρωτεργάτες της ανατροπής του σοσιαλισμού στην Πολωνία), υπογράμμισε πως «είναι ιδιαίτερα ...χαρούμενος που βρισκόταν αυτές τις ημέρες στην Πολωνία, καθώς η επίσκεψή του συμπίπτει με τα 70χρονα της έναρξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και πως η συγκεκριμένη χώρα συμβολίζει τον πόνο και τα βάσανα του πολέμου και όσα αυτός φέρνει». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι γι' αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση «για να διασφαλίσει πως αυτές οι φρικαλεότητες δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά στην ήπειρό μας».

Στη συνέχεια, δήλωσε πως μετά το τέλος του πολέμου «το όνειρο για ελευθερία παρέμεινε ανεκπλήρωτο για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβάνοντας την Πολωνία» και ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ δήθεν παλεύει για την ειρήνη και την ευημερία. Τι καλύτερη απόδειξη από τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Αφγανιστάν, Ιράκ...

Ο Μπαρόζο δεν παρέλειψε να επαινέσει τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β' για το ρόλο που έπαιξε στην ...επανασύνδεση της Ευρώπης, αναφερόμενος παράλληλα και στα λόγια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι «η κατάρρευση του κομμουνισμού δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς αυτόν». Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο του Λεχ Βαλέσα και στο κίνημα «Αλληλεγγύη», που χαρακτήρισε ως τους πρώτους «που δημιούργησαν δημοκρατικές δομές τη δεκαετία του '80 που τελικά οδήγησαν στην ανατροπή των απολυταρχικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Τέλος, ανέφερε ότι «η κατάρρευση του Σιδηρού Παραπετάσματος άνοιξε το δρόμο για νέες ενταξιακές διαδικασίες στην ΕΕ», μεταξύ αυτών και την Πολωνία που «έχει τώρα βρει τη νόμιμη θέση της στην Ευρώπη. Αποτελεί σεβαστό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, που συμμετέχει πλήρως στις αποφάσεις για το μέλλον της ηπείρου»... και που η κυβέρνησή της πρωτοστατεί στην αντικομμουνιστική, αντισοβιετική υστερία.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την αντίδραση

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες κατήγγειλε την περασμένη Κυριακή ότι η λεγόμενη Υπηρεσία των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) γνωστό παραμάγαζο της CIA, χρηματοδοτεί τη δράση των δύο πρώην δημάρχων Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια και Λεοπόλντο Φερνάντες και την καμπάνια τους για τις επόμενες εκλογές στις 6 Δεκέμβρη. Οι πρώην δήμαρχοι αντίστοιχα της Κοτσαμπάμπα και του Πάντο με τον Φερνάντες να βρίσκεται προφυλακισμένος για την σφαγή αγροτών στο Πάντο πριν ένα χρόνο, είναι οι εκλεκτοί των ΗΠΑ που θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν τον Εβο Μοράλες για την προεδρία του 2010 - 2014. Η καταγγελία αυτή στηρίζεται σε αποδείξεις για μεγάλα χρηματικά ποσά και μέσα που χρησιμοποιούν οι αντιδραστικοί πολιτικοί.

Ερωτηματικά για το «Arctic Sea»

Ερωτηματικά δημιουργεί η υπόθεση του πλοίου «Arctic Sea» το οποίο αρχικά τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι είχε καταληφθεί στα τέλη Ιούλη από πειρατές στα σουηδικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σταδιακά την περασμένη βδομάδα, το συγκεκριμένο πλοίο δεν έπεσε θύμα πειρατείας στη Βόρεια Θάλασσα - όπως έχει υποστηρίξει η Μόσχα, αλλά όπως δημοσίευσε η «Sunday Times» κατελήφθη από ενόπλους της ισραηλινής «Μοσάντ», επειδή μετέφερε ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους «S-300» με τελικό αποδέκτη το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι το «Arctic Sea» είχε αποπλεύσει από τη Φινλανδία στις 23 Ιούλη, μεταφέροντας στην Αλγερία φορτίο ξυλείας αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, και το τελευταίο σήμα από τον ασύρματο του πλοίου καταγράφτηκε στις 28 Ιουλίου. Τελικά το πλοίο εντοπίστηκε 300 μίλια ανοιχτά του Πράσινου Ακρωτηρίου στη Δυτική Αφρική στις 17 Αυγούστου και ύστερα από έφοδο ανδρών των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού ναυτικού συνελήφθησαν δύο Ρώσοι, δύο Λετονοί και τέσσερις Εσθονοί.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΚΡΙΜΑΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Κατηγορίες για αποσταθεροποίηση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, σχολιάζοντας καλέσματα υπέρ της «ανεξαρτησίας» της Κριμαίας (της μόνης αυτόνομης περιοχής της Ουκρανίας), σημείωσε πως υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση στη χερσόνησο αυτή και πως οι παραπέρα εξελίξεις στην Κριμαία θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ρωσίας, που να θυμίσουμε πως διαθέτει σ' αυτή τη ρωσόφωνη περιοχή και μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού της.

«Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Κριμαία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της Ρωσίας. Ηδη από το 1993 η ρωσική Κρατική Δούμα έχει ανακηρύξει το λιμάνι της Σεβαστούπολης ως ρωσική πόλη. Αυτή η απόφαση δείχνει πως υπάρχουν δυνάμεις, που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της Κριμαίας», δήλωσε ο Β. Γιούστσενκο σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel», που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, Εφετείο της Κριμαίας αποφάσισε να θέσει υπό κράτηση τον Βαλέρι Ποντγιάτσι, επικεφαλή του κινήματος «Σεβαστούπολη - Κριμαία - Ρωσία», που δικάστηκε ερήμην και πλέον καταζητείται.

Το Γενάρη του 2009 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Βαλέρι Ποντγιάτσι τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Κριμαίας από τη Ουκρανία και της ενσωμάτωσής της στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας τον κατηγόρησε ότι στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Την αντίθεσή του με την καταδίκη εξέφρασε ο Σεργκέι Τσέκοφ, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας (που είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας, που έχει το καθεστώς της «Αυτόνομης Δημοκρατίας»).


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ