ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ
Αγωνιστικός γιορτασμός!

Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενες γυναίκες έδωσαν αγωνιστικό «παρών»

Εργαζόμενες, άνεργες, φοιτήτριες, συνταξιούχες, γυναίκες από διάφορους χώρους δουλιάς συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εργασίας, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, προκειμένου να γιορτάσουν αγωνιστικά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Με συνθήματα όπως «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία», «Αγωνιζόμαστε για όλα όσα μας ανήκουν», «8η Μάρτη, πορευόμαστε στα χνάρια της ταξικής πάλης», οι γυναίκες δήλωσαν το «παρών» στον αγώνα που ξεκίνησε το 1857 από τις υφάντριες της Νέας Υόρκης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Τη συγκέντρωση, άνοιξε ο Γ. Μπουλούγαρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος χαιρέτισε «το σύνολο των γυναικών της εργατικής τάξης, που παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που παρεμβάλλουν τα κόμματα της ευρωυποταγής και της εργοδοσίας, αντιστέκονται, αγωνίζονται, στέκονται όρθιες, κρατώντας ψηλά το λάβαρο του αγώνα». Ο Γ. Μπουλούγαρης, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και στις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, αλλά και οι υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, κάλεσε τις γυναίκες να συσπειρωθούν στα σωματεία και να στηρίξουν το ΠΑΜΕ, για τη δημιουργία ενός ρωμαλέου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. «Σας καλούμε στις 9 Απρίλη να ακονίσετε την ψήφο σας με τις σύγχρονες ανάγκες σας και να κόψετε τη φόρα της αντεργατικής πολιτικής, κρίνοντας κάθε κόμμα με βάση τη στάση που κρατά απέναντι στην υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων σας», κατέληξε.

«143 χρόνια μετά το Μάρτη του 1857 και ο αγωνιστικός μας απολογισμός είναι πλούσιος», τόνισε η κεντρική ομιλήτρια Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και συνέχισε: «Ο απολογισμός μας καταγράφει κατακτήσεις σε επίπεδο νομοθεσίας, αλλά ξέρουμε ότι οι πιο σίγουρες και στέρεες κατακτήσεις είναι αυτές που βγήκαν και κρατήθηκαν με αγώνες στους κλάδους και στα εργοστάσια».

Αναφερόμενη στην κατάσταση των εργαζόμενων γυναικών σήμερα, η Χρ. Τσεντούρου υπογράμμισε: «Φτώχεια, ανεργία, απολύσεις, υποαπασχόληση, ευελιξία, χτύπημα του σταθερού ημερήσιου ωραρίου, τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, εξευτελιστικά βιογραφικά - αιτήσεις για μια θέση εργασίας, είναι η κατάσταση των εργαζόμενων γυναικών, ενώ η μετα-ΟΝΕ εποχή επιφυλάσσει ακόμα χειρότερη μεταχείριση και στις γυναίκες».

Υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή, σημείωσε η Χρ. Τσεντούρου, είναι η κυβέρνηση, που θεσμοθέτησε τη μερική απασχόληση, ψήφισε το δήθεν κοινωνικό Μάαστριχτ, επέβαλε την ελαστική απασχόληση, αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης. «Εχουν κάνει σημαία τις περίφημες "ίσες ευκαιρίες", ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζουν την επιστροφή των γυναικών στο σπίτι, δίνουν κίνητρα για τα οικιακά, με ένα χαρτζιλίκι στη θέση του μισθού. Οι γυναίκες φεύγουν από τον κατάλογο των ανέργων, φορτώνονται ευθύνες της πολιτείας, υποχρεώσεις της εργοδοσίας», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας η Χρ. Τσεντούρου, κάλεσε τις εργαζόμενες γυναίκες να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα τους, τις Επιτροπές Αγώνα, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους δυναμική, μαζική, ταξική απάντηση. «Το ΠΑΜΕ, που έχει ένα χρόνο ύπαρξης και δράσης, έχει πλούσια παρουσία και με τη μαχητικότητα και αποφασιστικότητά του υπερασπίζεται τα δικαιώματα, εκφράζει τις ανησυχίες και τα οράματα της εργατικής τάξης», κατέληξε.

Στη συνέχεια διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης από την Μαρία Τσαγκατάκη, γραμματέα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα. Οι γυναίκες μέσα από το ψήφισμα δηλώνουν: «Αρνούμαστε να αποδεχτούμε και να υποταχθούμε στις λογικές που μας στρέφουν ολόισια στο Μεσαίωνα. Αρνούμαστε να μοιράσουμε με τους άντρες τη φτώχεια και την ανεργία. Συσπειρωνόμαστε, αντιστεκόμαστε στα σχέδια της ΟΝΕ».

Επίσης με μαζικό, συνεχές, ανυποχώρητο αγώνα μέσα από τα συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι γυναίκες διεκδικούν: «Πλήρη και σταθερή απασχόληση με όλα τα δικαιώματα, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο γενικευμένο, με αύξηση αποδοχών και ενίσχυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ενίσχυση των ανέργων όσο διαρκεί η ανεργία, με αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. Κοινωνική ασφάλιση, δημόσια και υποχρεωτική, χωρίς παρεμβάσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα εξασφαλίζει σε όλους και όλες αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, ιδιαίτερα των γυναικών στα 55 και 50».

Καταλήγοντας το ψήφισμα, καλεί όλες τις γυναίκες και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στις 23 Μάρτη, που οργανώνουν μαζικοί φορείς ενάντια στον πόλεμο.

Εκκληση ΟΗΕ για τις γυναίκες πρόσφυγες

Τη φονική βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο κατήγγειλε προχτές, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η εκτελεστική διευθύντρια της «Γιούνισεφ» Κάρολ Μπέλαμι. Χτες, ανήμερα της επετείου, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρθηκε στις γυναίκες πρόσφυγες όλου του κόσμου, επισημαίνοντας πως σχεδόν 17.000.000 γυναίκες και παιδιά -χωρίς υπάρχοντα - αναζητούν προστασία σε απομακρυσμένες, ελάχιστα αναπτυγμένες περιοχές, αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα ασφάλειας. Στην Ελλάδα το 30% όσων ζητούν άσυλο είναι γυναίκες, οι περισσότερες προερχόμενες από το Ιράκ, το Ιράν, την Τουρκία και το Αφγανιστάν.

«Η βία εναντίον των γυναικών απαιτεί περισσότερη δράση για την προστασία των γυναικών προσφύγων», τονίζει η Υπατη Αρμοστεία, ενώ δεν παραλείπει να διευκρινίσει ότι το πρόβλημα χορήγησης ασύλου είναι συνολικότερο - το αντιμετωπίζουν και 5.000.000 άνδρες - και ξεκινά από την παραβίαση των διεθνών συνθηκών, της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Προσφυγικού Δικαίου.

Για τις γυναίκες, ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν να 'ναι χειρότερα, αφού σύμφωνα με τον ΟΗΕ «παρά τη δύναμη και το κουράγιο που χρειάστηκαν, για να καταφέρουν να φύγουν από τις πατρίδες τους, οι γυναίκες πρόσφυγες είναι συχνά ιδιαίτερα ευάλωτες». Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με διώξεις που σχετίζονται με το φύλο τους και λαμβάνουν συνήθως τις παρακάτω έξι μορφές: Παράβαση κοινωνικών κανόνων - είναι αρκετές οι φορές που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν βάναυση ή απάνθρωπη συμπεριφορά επειδή παραβίασαν κοινωνικούς κανόνες - σεξουαλική βία, ακρωτηριασμός γυναικείων οργάνων, έλεγχος γεννήσεων, ομοφυλοφιλία και οικιακή βία.

Δυναμική διεκδίκηση από τους ψαράδες

Απέκλεισαν το λιμάνι του Πειραιά. Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος Ν. Γκατζή και Β. Μπούτα

Σε συμβολικό στην αρχή και πραγματικό στη συνέχεια αποκλεισμό του λιμανιού του Πειραιά, προχώρησαν αργά χτες το βράδυ οι ψαράδες της περιοχής. Είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας τους με εκπροσώπους της κυβέρνησης, από τους οποίους εισέπραξαν κούφιες υποσχέσεις πως τα προβλήματά τους θα λυθούν ...μετά τις εκλογές.

Τα πολλαπλά, χρόνια και σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες, εξαιτίας της αντιαγροτικής αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο όνομα της ΟΝΕ, με στόχο να βρεθούν οι ψαράδες έξω από τη θάλασσα, έφερε στη Βουλή χτες το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Γεωργίας οι βουλευτές ΝίκοςΓκατζής και ΒαγγέληςΜπούτας.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση του Κόμματος: «Ενώ οι ψαράδες υπάγονται στο υπουργείο Γεωργίας, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, καταγράφηκαν στο μητρώο αγροτών και αμείβονται με την πανάρχαια μέθοδο των μεριδίων, η κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει επιχειρηματίες. Γεγονός με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, αφού τους οδηγεί ουσιαστικά στην οικονομική εξόντωση». Και αυτό, όπως εξηγούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, συμβαίνει γιατί «ως επιχειρηματίες εξαιρούνται της επιστροφής ΦΠΑ, όπως γίνεται με τους αγρότες, ενώ παράλληλα ο νόμος - που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα πανωτόκια - τους εξαιρεί και από αυτές έστω τις δυσμενείς ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών».

Παράλληλα, έχει γίνει δυσβάσταχτη για τους ψαράδες και η αύξηση των λειτουργικών δαπανών, όπως η αγορά σοβαρής ποσότητας πετρελαίου με τιμές αγοράς, ώστε να συμπληρώσουν τη λειψή για τη λειτουργία των καϊκιών ποσότητα πετρελαίου τράνζιτ, ενώ έχει αυξηθεί και η τιμή των αναλώσιμων υλικών (λάδια, δίχτυα, τελάρα, μπουκάλες αερίου κλπ.). Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη σταθερού ωραρίου λειτουργίας της ιχθυαγοράς, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των ψαράδων και σε όφελος των εμπόρων εισαγόμενων ψαριών. «Ολα αυτά, μαζί με τα προβλήματα που δημιουργούνται στους ψαράδες λόγω της εξαίρεσής τους από τη ρύθμιση των χρεών για τα πανωτόκια, τους έχουν φέρει σε απόγνωση», τονίζεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ. Η ερώτηση αφορά ειδικότερα το Νομό Μαγνησίας, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε παραγωγικό μαρασμό και έχει υψηλότατα ποσοστά ανεργίας και έτσι η εξολόθρευση από την παραγωγική διαδικασία του παραδοσιακού κλάδου των ψαράδων θα πλήξει, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και πολλούς άλλους εργαζόμενους, που απασχολούνται σε συναφή με τον κλάδο επαγγέλματα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας: Γιατί ως τώρα δεν έλυσε τα παραπάνω οξυμένα προβλήματα των ψαράδων και γιατί τους χαρακτηρίζει επιχειρηματίες, τη στιγμή που εργάζονται και αμείβονται με τη μέθοδο του μεριδίου και η εργασία τους εξαρτάται μόνο από την παραγωγή και τα καιρικά φαινόμενα;


Οι γυναίκες θα είναι εκεί και αύριο

Με μια ανθοδέσμη προσπάθησε χτες να διασκεδάσει ο υπουργός Εργασίας τις εντυπώσεις για την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τις ειδικές αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτή στις γυναίκες. Στην ανθοδέσμη και τα... χρόνια πολλά του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου - που έστειλε με τη γραμματέα του στη συγκέντρωση γυναικών του ΠΑΜΕ χτες - η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, απάντησε: «Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και τα υπόλοιπα υπουργεία της κυβέρνησης, μετά τις εκλογές θα είναι οι χώροι που οι γυναίκες, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, θα διαδηλώνουν "Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση και... ασφάλεια"». Είναι ξεκάθαρο, πως «τ' άλλο μισό του ουρανού», πέρα και έξω από τη διοργάνωση πανηγυριών σε στάδια, δεν αρκείται πια σε λουλούδια και λόγια, αλλά γνωρίζοντας τα δικαιώματά του μαθαίνει και να τα διεκδικεί αγωνιστικά...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στο «κενό» η πρόκληση του HONDOS!

Ιδιωτική ασφάλεια και αστυνομία προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο σε συνδικαλιστές

Την απρόκλητη επίθεση των ιδιωτικών αστυνομικών της εταιρίας HONDOS CENTER δέχτηκαν χθες στελέχη του ΠΑΜΕ και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, όταν προσπάθησαν να μοιράσουν ανακοίνωση στους εργαζόμενους του καταστήματος στην Ομόνοια, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Οι συνδικαλιστές έκαναν περιοδείες σε διάφορους χώρους δουλιάς. Οταν πήγαν στο HONDOS, ιδιωτικοί αστυνομικοί του καταστήματος προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να μπουν μέσα, για να μη μιλήσουν στις εργαζόμενες. Στη συνέχεια, ειδοποιήθηκε από την εταιρία η αστυνομία, η οποία δήλωσε στους συνδικαλιστές ότι: «Η συνδικαλιστική δράση απαγορεύεται στους χώρους δουλιάς!».

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν, όμως, από την ιδιωτική ασφάλεια και την αστυνομία, οι συνδικαλιστές μπήκαν στο κατάστημα, οι ανακοινώσεις μοιράστηκαν και οι εργαζόμενες μπόρεσαν να μιλήσουν με τους συνδικαλιστές, έστω και κάτω από το «άγρυπνο» βλέμμα των ...φρουρών της επιχείρησης.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει αυτή τη συμπεριφορά και δηλώνει ότι: «Η ταξική φωνή του σωματείου δε θα φιμωθεί. Καταγγέλλουμε αυτή τη στάση της εταιρίας και καλούμε όλες τις εργαζόμενες γυναίκες να παλέψουμε για ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών χωρίς διακρίσεις».

Παράλληλα, το σωματείο επισημαίνει την ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι «να παλέψουμε να ανατραπούν οι νέες μορφές απασχόλησης, όπως η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο. Να παλέψουμε για πλήρη απασχόληση και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ