ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Δεν ξεχνούν τη ΝΑΤΟική εισβολή

Το συγκρότημα «Αβατον»
Το συγκρότημα «Αβατον»

Τρία χρόνια μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Σερβία, στις 27 Απρίλη, διοργανώνεται στο Βελιγράδι, μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση και συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν και Ελληνες καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι. Στη συναυλία, με καλλιτέχνες από χώρες των Βαλκανίων, θα συμμετέχουν το δικό μας «Αβατον», το συγκρότημα «Anastasia» (Σκόπια) και η Σέρβα τραγουδίστρια Bilja. Το μουσικό γεγονός συνδέεται με την τρίτη επέτειο από το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας. Γι' αυτό οι διοργανωτές αποφάσισαν την ημέρα της συναυλίας να οργανώσουν συζήτηση με θέμα τη ζωή στη Σερβία, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο. Σ' αυτήν, εκτός των μουσικών, προσκλήθηκαν να μιλήσουν και δημοσιογράφοι. Ενας δημοσιογράφος από τα Σκόπια, που καταδίκασε τη ΝΑΤΟική εισβολή, δύο Σέρβοι και ένας Ελληνας - πολεμικός αναποκριτής.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές «δεν πρόκειται για ένα συνέδριο», καθώς στη συνάντηση «το συναίσθημα θα παίξει τον πρώτο ρόλο». Πρόθεση είναι «η μουσική και οι ομιλίες να δημιουργήσουν μια ειρηνική διαδρομή που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα, θα συνεχίσει στα Σκόπια και θα περάσει στη Σερβία, ακριβώς όπως έκαναν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πριν τρία χρόνια. Μόνο που τα «όπλα» θα είναι η μουσική, ο λόγος και οι κάμερες θα καταγράψουν την αλήθεια της συμφιλίωσης και της αλληλεγγύης!». Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι καλλιτέχνες, στις 25 Απρίλη θα δώσουν συναυλία στα Σκόπια.

Το γράμμα στον κινηματογράφο

Αφιέρωμα στο γράμμα στον κινηματογράφο οργανώνουν (12- 18/4) στο «Τριανόν», το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με ταινίες στις οποίες η αλληλογραφία παίζει καθοριστικό ρόλο.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 12/4: «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη, «Ο ταχυδρόμος» του Μ. Ράντφορντ (μια έξοχη ταινία με θέμα τον Νερούδα και έναν Ιταλό ταχυδρόμο), «Η πένα της αμαρτίας» του Φίλιπ Κάουφμαν, 13/4: «Γράμματα από την Αμερική» του Λάκη Παπαστάθη, «Μέρα γιορτής» του Ζακ Τατί, «Επικίνδυνες σχέσεις» του Σ. Φρίαρς, «Το κοράκι» του Χ. Ζ. Κλουζό, 14/4: «Το γράμμα μιας άγνωστης» του Μαξ Οφουλς, «Δύο Αγγλίδες στην Ευρώπη», του Τρυφώ, «Συρανό» του Ζαν Πολ Ραπενό, 15/4: «Junk Mail» του Σλετάνε, «Κεντρικός σταθμός» του Σάλες, «Επικίνδυνες σχέσεις» του Σ. Φρίαρς, 17/4: «Συρανό», «Γράμματα από την Αμερική», «Μέρα γιορτής», «Ο ταχυδρόμος», 18/4: «Κεντρικός σταθμός», «Το κοράκι», «Γράμματα από το Σαρλερουά» του Λάμπρου Λιαρόπουλου, «Δύο Αγγλίδες στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ρομαντικές Τρίτες στο "Τριανόν"» θα προβληθεί η ταινία «Θάνατος στη Βενετία», του Βισκόντι, 16/4 - 9 μ.μ. Τέλος, το πρόγραμμα στους κινηματογράφους του δικτύου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Filmcenter», από 12-18/4 έχει ως εξής: «Απόλλων»: «Αιώνιος φοιτητής» και η μικρού μήκους ταινία «Συνεχίζεται». «Πτι Παλαί»: «Μίλα της». «Αφαία»: «Εγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ». «Αστρον»: «Οικογένεια Τενεμπάουμ». Από 19/4, στο «Τριανόν» θα προβάλλεται η ταινία «Η διαρκής αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη.

Ανοιξιάτικες πρεμιέρες εντός και εκτός

«Το σπίτι με τα δώρα» στο «Σημείο»
«Το σπίτι με τα δώρα» στο «Σημείο»
Το έργο των Αντώνη Κούφαλη - Κώστα Κούφαλη «Το σπίτι με τα δώρα» ανεβάζει, αύριο, το Θέατρο «Σημείο», σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, σκηνικά - κοστούμια Νίκου Νατσούλη, φωτισμούς Γιώργου Κορδέλα - Δημήτρη Μαργαρίτη και μουσική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Τζένη Σκαρλάτου, Αυγούστα Λυκουρίνα, Δημήτρης Μαργαρίτης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Το έργο (βραβείο ΥΠΠΟ για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς) αφορά σε τρεις γυναίκες, που έχουν υποστεί έναν ψυχολογικό βιασμό που σημάδεψε τη ζωή τους. Ακροβατώντας πάνω στις μνήμες, στις ενοχές και τις ελπίδες τους, κάθε μία από τις τρεις γυναίκες ξετυλίγει την ιστορία της ζωής της, τα περιστατικά που τη χαράκωσαν. Το «Σπίτι με τα δώρα» είναι μια ιστορία τραυματισμένων γυναικών, με τη μορφή τριών μονολόγων. Κάθε μονόλογος παρουσιάζεται με μορφή διαλόγου μεταξύ της αρσενικής και θηλυκής πλευράς του προσώπου. Βίαιο, σκληρό, ακραίο το έργο και η παράσταση ανιχνεύουν τοπία ψυχής, που βρίσκονται πολύ κοντά στην τρέλα.

  • Πρεμιέρα, την Πέμπτη, στο θέατρο «Πειραιώς 131», με τη νέα παράσταση της ομάδας «Ρόδα», «Μάντης Αμφιάραος». Μια θεατρική αφήγηση, του μύθου του μάντη Αμφιάραου, που συνέθεσε ο Δημήτρης Περετζής, σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή. Ο Αμφιάραος είναι κεντρική φιγούρα των μύθων του Θηβαϊκού Κύκλου. Υπήρξε βασιλιάς του Αργους έως ότου παραιτήθηκε για να γίνει ιερέας του Απόλλωνα και να αφιερωθεί στη μαντική τέχνη.
  • Με την παρουσίαση επτά δραματοποιημένων διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου πεζογράφου. Τα διηγήματα παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση, με τίτλο «Σκοτεινά Παραμύθια». Πρόκειται για τα διηγήματα «Οι Μάγισσες», «Η Φαρμακολύτρα», «Ονειρο στο Κύμα», «Φλώρα ή Λαύρα», «Αμαρτίας Φάντασμα», «Η Στοιχειωμένη Καμάρα», «Το Ανθος του Γιαλού», που παρουσιάζονται σε θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία Ακυ Μητσούλη, διδασκαλία λόγου Σπύρου Μαβίδη, σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Τουλούπη, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη, χορογραφία Αντζελας Καλαντζή. Παίζουν: Κατερίνα Αντωνακάκη, Ελβίρα Ζαμπετάκη, Νίκος Κλησιάρης, Ελευθερία Νικολιάδη, Ηβή Νικολέττη, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Περικλής Τσαμαντάνης, Σπύρος Μαβίδης. Παράλληλα, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα δώσει πρωινές παραστάσεις στα σχολεία της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας.
  • Ενας πολυεθνικός «Φάουστ» παρουσιάζεται στο Θέατρο «Απόλλων» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Πρόκειται για σύνθεση κειμένων των Γκαίτε, Πούσκιν, Πεσσόα, Λουβέ και Στρατή Πασχάλη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, μετάφραση Σπύρου Ευαγγελάτου, Μάγιας Λυμπεροπούλου, Θέμη Μουμουλίδη, Παναγιώτας Πανταζή, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, φωτισμούς Φίλιππου Κουτσαφτή. Με άξονα το κείμενο του Γκαίτε, με ολόκληρο το έργο του Πούσκιν, μια σημαντική στιγμή του «Φάουστ» από τον Πεσσόα, τη σχέση του Μεφίστο με την Μαργαρίτα από το κείμενο του Λουβέ και το ομώνυμο ποίημα του Στρατή Πασχάλη, είναι το τελικό κείμενο της παράστασης. Ο Μηνάς Χατζησάββας παίζει τον Φάουστ και η Μάγια Λυμπεροπούλου τον Μεφίστο. Παίζουν, επίσης: Φένια Παπαδοδήμα, Δημήτρης Ντάσκας και Αργύρης Καβίδας. Η επεξεργασία μουσικής είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.
Για τους Παλαιστίνιους συγγραφείς

Τη συμπαράστασή της στον παλαιστινιακό λαό εκφράζει η Εταιρεία Συγγραφέων, κάνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να γίνει σεβαστό το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ για την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατιωτών από τα παλαιστινιακά εδάφη και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με διεθνείς παρατηρητές. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποφάσισε επίσης την αποστολή οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους συγγραφείς, ποιητές και διανοούμενους.

Σημειώνουμε ότι η Εταιρεία υποδέχτηκε στη γενική συνέλευσή της 29 νέα τακτικά μέλη και 12 επίτιμα και παρουσίασε το διαδικτυακό κόμβο της, www.dedalus.gr.

Εκδηλώσεις μνήμης

Την έναρξη του 17ου Παιδικού Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα θα κηρύξει ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος, αύριο (7.30μ.μ.), στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, το οποίο εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η εικοσαμελής Χορωδία των ΚΑΠΗ Βύρωνα θα ερμηνεύσει τέσσερα μικρασιατικά τραγούδια, ενώ το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Βύρωνα και τα μέλη των ΚΑΠΗ θα αναπαραστήσουν το μικρασιατικό γάμο, με γαμήλια τραγούδια από το συγκρότημα του Ν. Φιλιππίδη και χορούς από το Χορευτικό Σχήμα του 1ου Λυκείου Βύρωνα.

Την Πέμπτη (8μ.μ.), στη δημοτική αίθουσα «Αστρα» (θέατρο Βράχων), ο Δήμος Βύρωνα και η Δημοτική Φιλαρμονική προσκαλούν σε συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας Βύρωνα, συνοδεία Μαντολινάτας, με διεύθυνση του Χρήστου Κουτσονίκα. Η βραδιά αφιερώνεται στον μουσουργό Νίκο Χατζηαποστόλου.

«Η κοινή καταγωγή της ελληνικής και κινεζικής γλώσσας» τιτλοφορείται το βιβλίο της Τερέζ Μητσοπούλου, που θα παρουσιάσουν σήμερα (7μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» οι εκδόσεις του Στέφανου Δ. Βασιλόπουλου. Θα μιλήσουν ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Ζάο Υάλι και οι Φανούριος Βώρος, Γεώργιος Μουστάκης και Στ. Βασιλόπουλος.

Μετά από επίσημη πρόσκληση της Πινακοθήκης Μέστα Μπρατισλάβα, εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο «Palffyno Palace», έκθεση χαρακτικής των: Λεώνη Βιδάλη, Β. Τσαλαματά. Και οι δύο καλλιτέχνες διδάσκουν χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Το νεανικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Pedziwiatry» πραγματοποιεί σειρά εμφανίσεων στη χώρα μας. Σήμερα (5.30μ.μ) και αύριο (1μ.μ.) εμφανίζεται στην αίθουσα της Καθολικής Εκκλησίας (Μ. Βόδα 28) και τη Δευτέρα (10πμ) στο Πολωνικό Σχολείο (Χολαργός).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ