ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Το μεγάλο ΟΧΙ

Τα ΟΧΙ στην ΟΝΕ πλημμύρισαν τις κάλπες...

Associated Press

Τα ΟΧΙ στην ΟΝΕ πλημμύρισαν τις κάλπες...
Οταν ο πρωθυπουργός, Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, ανακοίνωνε τον περασμένο Μάρτη την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, την 28η Σεπτέμβρη, ήταν απόλυτα σίγουρος ότι οι Δανοί έχουν πια απεμπολήσει την «ιδιόρρυθμη» συμπεριφορά τους και έχουν αποδεχτεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έφερναν το «ναι» να είναι σε θέση να κερδίσει εύκολα. Ομως όταν άρχισε η εκστρατεία, το σκηνικό ανετράπη μέχρι που η κάλπη επιβεβαίωσε την τάση. Οι Δανοί είπαν «όχι» στο Ευρώ, σε ποσοστό 53,1%...

Ηταν μία μάχη πολύ σκληρή και έντονη, που είχε γίνει και η προσωπική καμπάνια του Ράσμουσεν, που τόνισε ότι δε θα σταματήσει να προσπαθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Σεπτέμβρη. Εξάλλου, είχε την αμέριστη συμπαράσταση πολλών, αφού «το στρατόπεδο του ΝΑΙ», υποστηρίχτηκε από τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και το 80% των βουλευτών, προβάλλοντας μακροοικονομικά επιχειρήματα για να στηρίξει τις θέσεις του. Οι σύμβουλοι του Ράσμουσεν παραδέχονται, όμως, ότι θα έπρεπε να έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πολιτική διάσταση του θέματος, καθώς αυτή ήταν η ουσία.

Οσοι αντιτίθενται στην προοπτική της συμμετοχής της χώρας στο Ευρώ, είχαν τα επιχειρήματα, τα πολιτικά επιχειρήματα, για τις θυσίες όσον αφορά το εισόδημά τους, για τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού με τη διάλυση του «κοινωνικού κράτους», του Συστήματος Υγείας, της Δωρεάν Παιδείας και κυρίως το μείζον: μια σχετική οικονομική ανεξαρτησία... παρά τις διακηρύξεις πολλών αναλυτών ότι στην πραγματικότητα, η Δανία βρίσκεται στη ζώνη του Ευρώ χωρίς να το παραδέχεται. Η πραγματικότητα ήρθε να τους δικαιώσει ακόμη και στο «μακροοικονομικό» επίπεδο. Δύο οικονομικοί παράγοντες ενίσχυσαν αποφασιστικά το στρατόπεδο των αντιπάλων του Ευρώ. Ο πρώτος ήταν η άποψη την οποία εξέφρασε το έγκυρο «Συμβούλιο των Σοφών», σύμφωνα με το οποίο τα πλεονεκτήματα από την ένταξη στη ζώνη του Ευρώ είναι «ελάχιστα και ασαφή». Ο δεύτερος παράγων ήταν η κακή πορεία του Ευρώ. Πολλοί συνταξιούχοι, για παράδειγμα, πιστεύουν ακράδαντα και όχι άδικα φυσικά ότι αν η Δανία ενταχθεί στο Ευρώ, την κατρακύλα του τελευταίου θα ακολουθήσουν και οι συντάξεις τους.

Πεισματική άρνηση

Το δημοψήφισμα αυτό ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό δημοψήφισμα για το Ευρώ. Κατ' αρχήν, ήταν η έκτη φορά που οι Δανοί καλούνταν να συμμετάσχουν σε ένα δημοψήφισμα όσον αφορά ζητήματα που άπτονται της ΕΕ, αλλά και των σχέσεών τους με την ΕΕ. Για τρίτη φορά οι Δανοί έκφρασαν διά μέσου της ψήφου τους, ότι δεν επιθυμούν να είναι μέρος της ΕΕ. Το 1992, είπαν και πάλι «όχι» στη Συμφωνία του Μάαστριχτ, το οποίο ήταν «όχι» στη δομή της ΕΕ. Αν και τελικά την ενέκριναν με την εξαίρεση των τεσσάρων άρθρων, όσον αφορά τη χώρα τους, η τελευταία προσφυγή στην κάλπη, που ήταν για τις ευρωεκλογές, τον Ιούνη του 1999, κατέδειξε για άλλη μία φορά ότι τα κόμματα που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην πολιτική που εκπορευόταν από τις Βρυξέλλες, κατάφεραν να αποσπάσουν περισσότερο από το 50%.

Το ίδιο επανέλαβαν και την Πέμπτη παρά τις απειλές για «απομόνωση» από τον «παράδεισο» της ΟΝΕ, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά τη μαζική οικονομική, ιδεολογική προπαγάνδα ακόμη και κατατρομοκράτηση που εξαπέλυσαν από κοινού, κυβέρνηση, επιχειρήσεις και κύκλοι της ΕΕ.

Μετά το αποτέλεσμα ο Ράσμουσεν φάνηκε και πικραμένος και απογοητευμένος παίρνοντας όλη την ευθύνη της αρνητικής έκβασης του δημοψηφίσματος, αλλά υποσχόμενος ότι δε θα σταματήσει να προσπαθεί και η δανική κορόνα να είναι συνδεδεμένη με το Ευρώ.

«Κόλπο γκρόσο» θα επιχειρηθεί από τον Ράσμουσεν. Θα αναμένει για λίγο να περάσει ο αχός ώσπου να βρει την κατάλληλη στιγμή, να προωθήσει και πάλι τα σχέδια ένταξης της χώρας στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Περνώντας τις εξετάσεις, που προχτές απέτυχε. Εξάλλου, η ΕΕ, ασκεί αφόρητες πιέσεις δεδομένου του αρνητικού κλίματος που διαμορφώθηκε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή: το Ευρώ να κατρακυλά στις διεθνείς χρηματαγορές, τις έντονες διχογνωμίες στους κόλπους της ίδιας της ΕΕ (για ποια Ευρώπη και πόσων ταχυτήτων), για την επέκτασή της προς ανατολάς... Την ίδια στιγμή οι λαοί αμφισβητούν και ένα νέο κίνημα αναπτύσσεται συνεχώς κατά όλων αυτών των οργανισμών που γεννούν τη φτώχεια, την αδικία και την ανισότητα...


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ
Εντείνονται οι πιέσεις, μέσω πτήσεων, για την άρση των δολοφονικών κυρώσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Ακυρώθηκε, την τελευταία στιγμή, η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής, πτήση τριών ανθρωπιστικών οργανώσεων από το Παρίσι για τη Βαγδάτη. Αιτία, αυτή τη φορά, δεν ήταν οι αντιρρήσεις της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ αλλά, όπως δήλωνε εκπρόσωπος της μιας από τις τρεις οργανώσεις, τα ποικίλα γραφειοκρατικά «κολλήματα», που προέβαλαν οι βελγικές αρχές, καθώς το αεροσκάφος είχε ναυλωθεί από τις βελγικές κρατικές αερογραμμές και επρόκειτο να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Εντούτοις, και οι τρεις οργανώσεις, «Παιδιά του Κόσμου», «Διεθνές Συντονιστικό για την Αρση του Εμπάργκο» και «Ανάπτυξη μαζί με τον Τρίτο Κόσμο», τόνισαν ότι θα επαναλάβουν τις προσπάθειές τους για ανθρωπιστική πτήση προς το Ιράκ, υπενθυμίζοντας ότι, ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί δύο ανάλογες γαλλικές πτήσεις, άλλες 3 ρωσικές, μία από την Ιορδανία και, μόλις χτες, μία από την Υεμένη. Μάλιστα, την αποστολή της Υεμένης, που εξασφάλισε την ύστατη στιγμή την έγκριση της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ, συνόδευε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Αμπντούλ Καντέρ Μπατζαμάλ. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η πίεση που δέχεται η Επιτροπή Κυρώσεων αποτελεί την απτή απόδειξη ότι είναι πασιφανής η ανάγκη άρσης του εμπάργκο.

Με αφορμή το, ολοένα και μεγαλύτερο, αίτημα για παροχή εγκρίσεων πτήσης προς το Ιράκ, η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» της Ελλάδας, που συμμετέχουν στις γαλλικές αποστολές, έδωσαν, χτες, στη δημοσιότητα, ορισμένα τελευταία στοιχεία για τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, από το 1991 έως σήμερα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους, εξαιτίας των ελλείψεων σε φάρμακα και του υποσιτισμού, εκ των οποίων, οι 600.000 είναι παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Υπολογίζεται ότι ένα παιδί μικρότερο των 5 ετών πεθαίνει ανά 8 λεπτά στο Ιράκ, ενώ ο μέσος όρος ζωής έχει μειωθεί στα 46 από τα 61 χρόνια, για τους άνδρες, και στα 57 από τα 65 χρόνια, για τις γυναίκες. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση των ΓΧΣ, ακόμη και όσοι ελάχιστοι εργάζονται έχουν, μόνο, 4 δολάρια μηνιαίο εισόδημα, ενώ ενδεικτικό της τραγικής οικονομικής κατάστασης είναι ότι, μέχρι το 1991, το ιρακινό δηνάριο ισοδυναμούσε με 3 δολάρια, ενώ σήμερα το 1 δολάριο ισοδυναμεί με 3.000 δηνάρια.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Δεν πιάνουν τα κυβερνητικά άλλοθι

Καθώς οι μαζικές και σε πολλές περιπτώσεις επιτυχημένες κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων συνεχίζονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, παρά τη φαιά προπαγάνδα των κυβερνήσεων, που φορτώνουν τα πάντα στον ΟΠΕΚ, γίνεται πλέον σαφές ότι ο βασικός λόγος της αύξησης είναι, στην πραγματικότητα, οι επιβαλλόμενες από τις κυβερνήσεις φορολογίες και τα επιχειρησιακά υπερκέρδη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ