ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
Μεράκι, πείσμα και ταλέντο...

Παρά την αδιαφορία του κράτους και τον οικονομικό μαρασμό της Εύβοιας, οι κάτοικοι του νομού πρόσφεραν μια αξιόλογη πολιτιστική "πινελιά"

Ο ελεύθερος χρόνος, που αξιοποιείται δημιουργικά, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, το μεράκι και το ταλέντο, που γίνεται πείσμα όταν η εγκατάλειψη είναι πλέον ορατή, αλλά και η συμπαράσταση - ανεξάρτητα αν αυτή δεν έρχεται από κει που πρέπει - είναι τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο 1ο Πανευβοϊκό Πολιτιστικό Τριήμερο,που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, από τις 8-10 Οκτώβρη. Σε 12 περίπτερα, από 12 διαφορετικές περιοχές της Εύβοιας, παρουσιάστηκαν έργα ζωγραφικής, γλυπτά και κεραμικά με φαντασία - τα περισσότερα, δημιουργήματα νέων παιδιών - αλλά και πολύχρωμα υφαντά, λευκά κεντήματα και τοπικές λιχουδιές, φτιαγμένα από τα χέρια των γυναικών του νομού. Μόνη συμπαραστάτης αυτής της προσπάθειας η Πανευβοϊκή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ), που φιλοδοξεί αυτό το Πολιτιστικό Τριήμερο να γίνει ετήσιος θεσμός.

"Τα τελευταία χρόνια ο μαρασμός στον οικονομικό τομέα, που έχει δημιουργηθεί από την έντονη αποβιομηχάνιση της Εύβοιας, έχει περιορίσει κατά πολύ και την πολιτιστική δραστηριότητα των κατοίκων του νομού. Κι αυτό είναι φυσικό, αφού όταν προσπαθείς να επιβιώσεις είναι αδύνατον να ασχοληθείς συστηματικά με τον πολιτισμό", είπε στο "Ρ" η πρόεδρος της ΠΟΕ, Νία Κομποράζου.Επισήμανε, όμως, ότι η ΠΟΕ - απαρτίζεται από 32 συλλόγους διαφόρων περιοχών της Εύβοιας - έχει ως στόχο να στηρίξει τις πολιτιστικές προσπάθειες των μελών του, να δώσει ευκαιρίες αλλά και αισιοδοξία στους νέους καλλιτέχνες. "Η Εύβοια στηρίζει και στηρίζεται στους νέους. Πρέπει να προβληθούν τα νέα ταλέντα, που εκτός από την οικονομική δυσπραγία αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα των γνωστών καλλιτεχνικών κυκλωμάτων", ήταν η επισήμανση της Ν. Κομποράζου.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Ομοσπονδίας, ο πολιτισμός είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς, χωρίς σχολεία, χωρίς πολιτιστικά κέντρα. Και δυστυχώς η Εύβοια, όπως φυσικά και η υπόλοιπη επαρχία, δείχνει "στερημένη" από τέτοιου είδους υποστήριξη. ΟΝέος Πύργος,είναι ένα χωριό στη Βόρεια Εύβοια, με 1.000 μόνιμους κατοίκους. Οι πλειοψηφία του πληθυσμού ασχολείται με αγροτικές καλλιέργειες και οι υπόλοιποι με την αλιεία και τον τουρισμό. Ο νέος του χωριού έχει διέξοδο, έχει ευκαιρίες να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του;

"Ο πολιτισμός στον Νέο Πύργο βρίσκεται στο... μηδέν. Δεν υπάρχουν κινηματογράφοι, δεν υπάρχει ούτε ένα πολιτιστικό κέντρο, μια βιβλιοθήκη, ούτε καν υποδομή για να αθλούνται τα νέα παιδιά. Αποτέλεσμα; Ακμάζουν οι καφετερίες, τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί - μαζί με τον τουρισμό - και τα ναρκωτικά. Ο,τι θετικά βήματα έχουν σημειωθεί σήμερα από κάποιους νέους του χωριού, οφείλονται αποκλειστικά στην υποστήριξη της οικογένειας και στο προσωπικό ταλέντο. Η πολιτεία, το επίσημο κράτος μέσω της κοινότητας, του δήμου ή της νομαρχίας απουσιάζει παντελώς".Είναι τα λόγια του Μανώλη Βούλγαρη,προέδρου του Συλλόγου Νέου Πύργου, ο οποίος κρούει τον κώδωνα κινδύνου και δείχνει να απελπίζεται ακόμα περισσότερο, όταν λέει πως και η οικογένεια τι ρόλο, τι υποστήριξη να προσφέρει όταν η ανεργία έχει χτυπήσει τις πόρτες πολλών σπιτιών.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Γαβαλάς,που βρίσκεται οχτώ χιλιόμετρα από το Αλιβέρι. Το σχολείο του χωριού - μοναδικό "δείγμα" πολιτισμού - έκλεισε κι αυτό πριν πέντε χρόνια. Ο μαρασμός, η ερήμωση των χωριών όλης της ελληνικής επαρχίας στέλνουν, χρόνια τώρα, τα δικά τους μηνύματα. Μόνο που οι αρμόδιοι εξακολουθούν να κωφεύουν...

Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

Και στη Γερμανία το ψωμί ψωμάκι...

Ολο και πλουσιότερη γίνεται η σημερινή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Πλουσιότερη και σε πλούσιους και σε φτωχούς... Μια προκλητική αντίφαση, που δύσκολα διαπιστώνει κανείς, κάνοντας περιπάτους σε κεντρικούς δρόμους των μεγαλουπόλεων της χώρας αυτής. Εκεί, σήμερα, υπάρχουν 52 δισεκατομμυριούχοι. Κανείς απ' αυτούς δεν προέρχεται από το ανατολικό τμήμα, την πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Σχεδόν κατά 40% αυξήθηκαν οι εκατομμυριούχοι μετά την προσάρτηση του σοσιαλιστικού γερμανικού κράτους στο αντίστοιχο καπιταλιστικό. Ολοι αυτοί, σχεδόν αποκλειστικά, κατάγονται από τη Δύση.

Πάνω από δυο εκατομμύρια παιδιά σήμερα στη Γερμανία ζουν σε οικογένειες, που επίσημα θεωρούνται φτωχές. Κι όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός αυτός θα εκτινάσσεται στα ύψη... Στη μαζική σύγχρονη φτώχεια συμβάλλουν αποφασιστικά οι συνεχιζόμενες δραστικές κοινωνικές περικοπές, που στόχο έχουν ακόμα κι αυτήν την υγεία δεκάδων εκατομμυρίων Γερμανών εργαζομένων, αφού μειώνονται δραστικά κι αυτά τα επιδόματα ασθενείας.

Κατά τα άλλα, σύσσωμα τα ιμπεριαλιστικά μέσα ενημέρωσης της χώρας διαβεβαιώνουν ότι "ουδείς λόγος συντρέχει να πεινάει κανείς στη Γερμανία". Αυτό ίσως θα είχε κάποια βάση, μόνο αν έπαιρνε κανείς σαν βασικό κριτήριο σύγκρισης τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου η μαζική φτώχεια και πείνα κυριολεκτικά θερίζουν, με αποτέλεσμα εκατομμύρια παιδιά να πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασιτία.

Αδιαμφισβήτητη, όμως, είναι η αλήθεια ότι και στη Γερμανία υπάρχουν πολλές οικογένειες, ότι ανύπαντρες ή διαζευγμένες μητέρες με δυο ή και περισσότερα παιδιά, περιμένουν κάθε τέλος του μήνα το πενιχρό επίδομα από την Κοινωνική Πρόνοια για να ζήσουν. Και επειδή κατά κανόνα, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν, οι μητέρες αυτές συχνά στέλνουν τα παιδιά τους σε συγγενείς ή γνωστούς, προκειμένου να χορτάσουν ψωμάκι. Επίσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυθημερόν φρέσκο ψωμί, προτιμώντας της προηγούμενης μέρας που είναι φθηνότερο.

Αλλά και το ψωμί, όπως ειρωνικά υπογραμμίζεται, "δεν αποτελεί πλέον βασικό μέσο διατροφής", αφού η τιμή του συνεχώς εκτινάσσεται στα ύψη, ενώ ένας πρώην κάτοικος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας σήμερα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει εφτά φορές πιο ακριβά ένα συνηθισμένο ψωμάκι απ' ό,τι κάποτε στη σοσιαλιστική του πατρίδα. Σήμερα, το ζήτημα του ψωμιού, της στέγης, και της εργασίας αποτελούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη Γερμανία, αφού τα νοίκιαόλο και αυξάνονται, οι άστεγοι είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες, ενώ η ήδη μαζική ανεργία προσλαμβάνει δραματικότερες διαστάσεις... Το φάντασμα, λοιπόν, της φτώχειας και της εξαθλίωσης πλανάται για τα καλά πάνω από την πλουσιότερη χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Την κύρια ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της παραβίασης των παραπάνω βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη φέρνουν οι πιο πλούσιες βιομηχανικές χώρες, με επικεφαλής τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Και σήμερα, τα τρία τέταρτα όλων των χωρών του πλανήτη μας ζουν κάτω από τις συνθήκες της διαβόητης καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς, όπου κατά την κλασική πλέον διαπίστωση, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η εποχή, λοιπόν, της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας έχει από καιρό τώρα αρχίσει...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

"Η Εύβοια στηρίζει και στηρίζεται στους νέους", τόνισε η πρόεδρος της

"Η Εύβοια στηρίζει και στηρίζεται στους νέους", τόνισε η πρόεδρος της ΠΟΕ, Νία Κομποράζου

Εργο του γλύπτη Γιώργου Ρέτσα, απ' το χωριό Γαβαλάς, που παρουσιάστηκε στο Πανευβοϊκό Πολιτιστικό Τριήμερο

Κεντήματα και υφαντά από διάφορα χωριά της Εύβοιας. Οταν η παράδοση ανταμώνει με τη θέληση και το μεράκι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ