ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι Λ. Κύρκος και Γρ. Φαράκος μας διδάσκουν (!) ιστορία! Τελευταία διδαχή τους οι εκλογές του 1946! Σε εκδήλωση «του ιδρύματος Κ. Μητσοτάκης»! Το τι είπαν, το γνωρίζαμε ότι θα το πουν, πολλά χρόνια πριν από την προχτεσινή εκδήλωση...

***

Τραγικό λάθος η αποχή του ΕΑΜ (και του ΚΚΕ) από τις εκλογές του 1946; Πώς και το ξαναθυμήθηκαν, αν και δεν το ξέχασαν ποτέ; Τους ενοχλεί η πολιτική του ΚΚΕ; Ενοχληθείτε! Δεν ενσωματώνεται το ΚΚΕ στο σύστημά σας!..

***

Οταν η αστική τάξη μιλάει για... λάθη του ΚΚΕ, ας σκεφτούν οι τηλέπαθοι τι ήταν και τι δεν ήταν λάθος...

***

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Λ. Κύρκο ο Κ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τις εκλογές του 1946! Γιατί να μην τον ευχαριστήσει;

***

Η Τουρκία, είπαν στην ΕΕ, θα εμποδιστεί να μπει σε αυτή, αν δεν αναγνωρίσει την Κύπρο! Μας δουλεύουν αγρίως! Λες και την ΕΕ τη μάρανε το Κυπριακό!..

***

Πάει ο Ράμσφελντ! Τώρα έβαλαν στη θέση του υπουργού Επίθεσης των ΗΠΑ έναν άλλο Ράμσφελντ και θα είναι όλα διαφορετικά!..

***

Δεν καταλάβαμε καλά: Οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από το Ιράκ; `Η τάσσονται υπέρ της παραμονής, με τη διαφορά ότι θα σφάζουν τους Ιρακινούς τηλέπαθους πιο ...μαλακά;

***

Ευτυχώς που εκλέχτηκαν και μερικοί από το «Γκρις»! Το σπάνιο είδος του ελληνισμού επιβιώνει...

***

Δύο συμμορίες κυβερνούν αυτή τη χώρα, έγραψε ο Μαρξ.

***

Περισσότερο προσγειωμένος είναι σήμερα ο Ορτέγκα (Νικαράγουα), λένε τα ιμπεριαλιστικά ΜΜΕ!!

***

Ακου Δημοκρατικοί...


Παπαγεωργίου Βασίλης


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η απέλαση του Καζαντζάκη

Το 1946 είναι μια κρίσιμη χρονιά για τα σχέδια των εγχώριων αστών και των ξένων συμμάχων τους. Η τρομοκρατία βρίσκεται στο απόγειο. Ψηφίζονται μια σειρά από νόμοι, που καθιερώνουν τα έκτακτα στρατοδικεία και ωθούν στην εξαφάνιση των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η επικυρίαρχος Αγγλία προσπαθεί να στήσει στα πόδια του το αστικό πολιτικό σύστημα με τις ψευτοεκλογές του Μάρτη του '46 και το νόθο δημοψήφισμα του Σεπτέμβρη που επέτρεψε στον Γεώργιο τον Β΄ να επανακτήσει το θρόνο του.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η προσπάθεια να εξαγοραστούν υπέρ του καθεστώτος οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου - ιδιαίτερα οι πιο επιφανείς - ή τουλάχιστον να εξαναγκαστούν να το υποστηρίξουν. Ελάχιστοι, όμως, ήταν αυτοί που συνεργάστηκαν με το ξενόδουλο καθεστώς, τους οποίους το λαϊκό πνεύμα τους κατέστησε αθάνατους παραδίδοντάς τους στην περιφρόνηση των επόμενων γενεών. Τότε ήταν που το επίθετο Τσάτσος... αναβαθμίστηκε σε χαρακτηρισμό, όχι κολακευτικό για κείνον στον οποίο απευθυνόταν.

Εν ολίγοις, η ντόπια και ξένη αντίδραση βρήκε τον μπελά της με τους διανοούμενους και μια τέτοια περίπτωση ήταν και η προσπάθεια «εξαγοράς» του Καζαντζάκη, ο οποίος προσκλήθηκε από τους Αγγλους να επισκεφτεί τη χώρα τους, δήθεν για... να μελετήσει τη μεταπολεμική Αγγλία... υπό τον καθιερωμένο όρο της εποχής να μην αναμειχθεί στα πολιτικά πράγματα. Ομως, ο Ελληνας συγγραφέας δεν έπεσε στην παγίδα τους.

Στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μακ Νιλ τού ζητήθηκε να πει τις απόψεις του για την κατάσταση στην Ελλάδα. Εκείνος ήταν κατηγορηματικός: δεν υπάρχει - είπε - άλλη λύση από το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΚΚΕ, η οποία πρέπει να εφαρμόσει πολιτική κατευνασμού και συμφιλίωσης. Στη συνέχεια, ο Μακ Νιλ τον ρώτησε ποια είναι κατά τη γνώμη του η δύναμη του ΚΚΕ. Κι όταν του απάντησε τουλάχιστον 30%, ο Αγγλος αξιωματούχος το αμφισβήτησε και είπε ότι κατά τις πληροφορίες του, η δύναμη του ΚΚΕ δεν υπερβαίνει το 5%. Οι απόψεις του Καζαντζάκη πείσανε τον Μακ Νιλ ότι ο Ελληνας συγγραφέας δεν ήταν δυνατόν να περάσει στην επιρροή τους.

Ο Καζαντζάκης δεν περιορίστηκε να μιλήσει μόνον πολιτικά με τον Αγγλο πολιτικό. Είχε προηγηθεί την ίδια περίοδο η δήλωσή του ως προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, αλλά και ο χαιρετισμός που έστειλε στην Αθήνα παραμονές του δημοψηφίσματος, όπου τόνιζε ότι ο «ελληνικός λαός, ύστερα από τη δοκιμασία του Μεταξά και την ακόμη μεγαλύτερη δοκιμασία της Κατοχής, δεν μπορεί να ανεχθεί να του επιβάλλουν ένα νεοφασιστικό καθεστώς».

Αυτά τα περιστατικά ερμηνεύτηκαν από τους Εγγλέζους ως παραβίαση των όρων της πρόσκλησης και κάλεσαν τον Καζαντζάκη, για να του... επιστήσουν την προσοχή. Η απάντησή του ήταν εκ νέου γενναία: «Καμιά πράξη πολιτική δεν έκανα αναπτύσσοντας τις ιδέες μου στον υφυπουργό των Εξωτερικών ή στέλνοντας το χαιρετισμό μου στην Ελλάδα. Η πρόσκληση και η φιλοξενία μου στην Αγγλία δεν μπορεί να σημαίνει ότι απαλλοτρίωσα τις ιδέες μου και τις αντιλήψεις μου, κι όχι μόνο εγώ αλλά κανείς Ελληνας πατριώτης, κανείς ελεύθερος άνθρωπος δεν μπορούσε να ανεχθεί παρόμοιο πράγμα, να πουλήσει δηλαδή την ιδεολογία του για ένα ταξίδι μελέτης ή για οτιδήποτε άλλο».

Συμπληρωματικά είπε στον Βάσο Γεωργίου, ανταποκριτή τότε στο Παρίσι του «Ρίζου της Δευτέρας»: «Με τον αγγλικό λαό είμαστε φίλοι. Τα παράπονά μας στρέφονται εναντίον της επίσημης αγγλικής πολιτικής που υποστηρίζει το νεοφασισμό. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει παρά η αποχώρηση του αγγλικού στρατού από την Ελλάδα».

Υστερα από αυτά απελάθηκε.


Ηρακλής ΚΑΚΑΒΑΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ