ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ
Ενοχη η «παγκοσμιοποίηση»

Μερικοί απο τους ηγέτες που συμμετείχαν στην διάσκεψη

Associated Press

Μερικοί απο τους ηγέτες που συμμετείχαν στην διάσκεψη
ΑΒΑΝΑ.-

Στην πρωτεύουσα της Κούβας, όπου πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εργασίες της Συνόδου της «Ομάδας των 77», για πρώτη φορά στην ιστορία, αντιπρόσωποι από 133 χώρες όλων των ηπείρων συγκεντρώθηκαν για να μπορέσουν να βρουν μία κοινή γλώσσα, να ιδρύσουν ένα κοινό μέτωπο κατά, κυρίως, της μάστιγας που καταδυναστεύει τις χώρες του φερόμενου ως Τρίτου κόσμου, της φτώχειας, της πείνας, της εξαθλίωσης, του αργού θανάτου... που προκαλεί η απόλυτη παγκοσμιοποίηση.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης ο ηγέτης της φιλοξενούσας χώρας, Ο Φιντέλ Κάστρο προσπάθησε να δώσει ένα αγωνιστικό πνεύμα στις εργασίες και χωρίς να αποκρύπτει τίποτα από την αδυσώπητη πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες αναπτυσσόμενες χώρες, έθεσε το δάκτυλο επί των τύπο των ήλων και φωτογράφισε αυτό που θα πρέπει να σταθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, την παγκοσμιοποίηση, γνήσιο τέκνο του άκρατου καπιταλισμού, που ευθύνεται για τα εκατομμύρια θανάτων και θηριωδιών που λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε όλη την υφήλιο, σε τέτοια κλίμακα που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ναζιστικό ολοκαύτωμα.

Η νέα οικονομική τάξη που είναι απλώς η προσωποποίηση της φρίκης, όπου μόνο οι «οικτρές μειοψηφίες ευημερούν»... «η συντριπτική και εξαθλιωμένη πλειοψηφία... ζει σε άθλιες συνθήκες, συνθήκες πείνας, ασθενειών και χωρίς καμίας βοήθεια.»

Οσο για τους ιθύνοντες, πάντα κατά τον Κάστρο, των «εικόνων που βλέπουμε, μητέρων και παιδιών σε ολόκληρες περιοχές της Αφρικής, υπό τη μάστιγα της ξηρασίας και άλλων φυσικών καταστροφών, μας θυμίζει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη ναζιστική Γερμανία, μας φέρνουν και πάλι στο νου όλες τις εικόνες των στοιβαγμένων άψυχων κορμιών ή των ετοιμοθάνατων ανδρών, γυναικών και παιδιών», απαιτείται δικαιοσύνη και προσφυγή σε μία «Νυρεμβέργη», θα τονίσει ο Κάστρο και θα κάνει έκκληση για τη συσπείρωση όλων των κρατών που θα ζητούν την την κατάργηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς η πολιτική που επιτάσσει ούτε τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας εξασφαλίζει, ούτε εμποδίζει την οικονομική κρίση των αναπτυσσόμενων κρατών, που τις σπρώχνει ακόμη περισσότερο στο θανατηφόρο εναγκαλισμό των πιστωτών τους και τελικά το μόνο που κατορθώνει να επιτύχει είναι να γίνεται ο αρωγός για τη διάδοση της φτώχειας και της πείνας στον κόσμο. Εξάλλου, για το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών ο Φιντέλ Κάστρο τόνισε ότι πρόκειται για πολιτικό και όχι οικονομικό θέμα, το οποίο απαιτεί και πολιτικές λύσεις.

Προσπάθειες εξομάλυνσης

Φυσικά, χωρίς τη σαφή οριοθέτηση και την απολύτως ξεκάθαρη άποψη του Κάστρο για τις ευθύνες και τις επιπτώσεις, κινήθηκαν οι άλλες ομιλίες. Η ομιλία του Προέδρου της Νιγηρίας Ολουσένγκουν Ομπασάνγιο και η ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που παρευρίσκονται και αυτοί στη Διάσκεψη της «Ομάδας των 77» - που συμμετέχουν 122 αντιπροσωπείες και 42 πρωθυπουργοί κρατών - προσπάθησαν να «θολώσουν» λίγο το αγωνιστικό πνεύμα με το οποίο ξεκίνησε η Διάσκεψη, αλλά δεν μπόρεσαν να μην επικεντρώσουν και αυτοί με τη σειρά τους, στην παγκοσμιοποίηση και τις συνεχώς διευρυνόμενες ανισότητες μεταξύ του πλούσιου βορρά και του φτωχότερου νότου. Εξάλλου, ήταν απαίτηση να είναι το κύριο, από τα ζητήματα που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών και των διαβουλεύσεων

Πιο σαφής, ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι κατά την ομιλία του στη διάρκεια της Διάσκεψης, τόνισε το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις, τόσο του Σιάτλ όσο και αυτές που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, είναι στοιχεία που ολοκάθαρα φανερώνουν ότι οι συνειδήσεις έχουν αρχίσει να ξυπνούν στον πληθυσμό των ανεπτυγμένων χωρών για τη φτώχεια και την πείνα που κατατρώει τα σωθικά του Τρίτου Κόσμου. «Οι άνθρωποι που εκλέγουν τις εθνικές κυβερνήσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στους δρόμους για να δηλώσουν ότι εδώ υπάρχει κάποιο πρόβλημα», τόνισε ο Μπέκι από την πλευρά του και ζήτησε από τον αναπτυγμένο κόσμο να ελαφρύνει τον Τρίτο Κόσμο από το βάρος του εξωτερικού χρέους, κάνοντας χρήση του παραδείγματος της πρόσφατα ρημαγμένης από τις φυσικές καταστροφές Μοζαμβίκης.

ΙΣΡΑΗΛ - ΚΙΝΑ
Αμερικανικές ανησυχίες, ισραηλινές πρωτοβουλίες

Ανησυχούν βαθύτατα οι ΗΠΑ για τους στενότατους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή: το Ισραήλ. Και ο λόγος δεν είναι άλλος, από τα σκιρτήματα «πρωτοβουλίας και εμπορικής ανεξαρτησίας» στα οποία επιδίδεται, τελευταίως, η ισραηλινή κυβέρνηση και μάλιστα θέτοντας εαυτόν στο ρόλο ενός ιδιότυπου εμπορικού ανταγωνιστή, ως ένα βαθμό, με τον μέντορά της απέναντι στο μεγάλο στοίχημα της Κίνας.

Σειρά περιοριστικών συμφωνιών και «βαθύτατων ανησυχιών» έθεσε η Ουάσιγκτον ως εμπόδιο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης ισραηλινών κατασκοπευτικών αεροσκαφών στο Πεκίνο. Τα αεροσκάφη, τα οποία βασίζονται σε ρωσική τεχνολογία, είναι εξοπλισμένα με το υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ «Phalcon», το οποίο προσομοιάζει πολύ στο αμερικανικό «Awacs», χωρίς, όμως, να είναι. Το συμβόλαιο το οποίο έχει υπογράψει η ισραηλινή Αεροναυπηγική Βιομηχανία «Elta» με την κινεζική κυβέρνηση είναι δεσμευτικό για την πώληση ενός μόνο αεροσκάφους, το οποίο έχει αξία 250 εκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας στην «καλή θέληση» και των δύο πλευρών την πώληση περισσοτέρων αεροσκαφών. Για τον διευθυντή της εταιρίας, Μοσέ Κορέτ «είναι αδιανόητη ακόμη και η σκέψη αθέτησης του συμβολαίου», ιδιαίτερα με δεδομένη την προοπτική οι ισραηλινής πωλήσεις να αγγίξουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ζήτημα αξιοπιστίας και σεβασμού έθεσε από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Ζιάνγκ Ζεμίν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος, αν και υπογράμμισε ότι «οι στενοί και πιστοί φίλοι των ΗΠΑ και οι ανησυχίες τους λαμβάνονται πάντοτε υπόψη», δε δίστασε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι «μια αγορά σαν αυτήν της Κίνας χρήζει σεβασμού και πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη». Ανάλογες δηλώσεις έσπευσε να κάνει και ο υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ, ο οποίος τόνισε, απαντώντας στην Ουάσιγκτον, ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αγοραπωλησίας δεν εμπίπτει στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ισραήλ απέναντι στις ΗΠΑ, αφού στα προς πώληση προϊόντα δεν έχει χρησιμοποιηθεί, σε κανένα στάδιο της κατασκευής τους, αμερικανική τεχνολογία.

Οσο για τις ΗΠΑ, προς στιγμήν, φαίνεται ότι έμειναν να ανησυχούν για την «ισορροπία δυνάμεων στην Ασία, με δεδομένη την ένταση ανάμεσα στην Κίνα και στην Ταϊβάν και για την αποσταθεροποίηση που μπορεί να προκαλέσει η πώληση όπλων στην Κίνα». Επιπλέον, ανησυχούν και για τα «πρώτα βήματα» που κάνει το Ισραήλ στις εμπορικές συναλλαγές, χωρίς την προαπαιτούμενη έγκρισή τους, ιδιαίτερα αφού οι ΗΠΑ χορηγούν ετησίως στον, περιστασιακό προς στιγμήν «εκκολαπτόμενο ανταγωνιστή» τους, 3 δισεκατομμύρια υπό τη μορφή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας.


Ε.Μ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο στρατός «αποφασίζει»

ΑΓΚΥΡΑ.-

Είναι «αδιανόητο» να μην έχει λόγο ο τουρκικός στρατός στην επιλογή του προσώπου που θα αναδειχτεί στην προεδρία της χώρας: με αυτήν τη λιτή δήλωσή του, το μεικτό επιτελείο θύμισε χτες στους πάντες - μμεταξύ άλλων και στους Ευρωπαίους ηγέτες, που κόπτονται για το... ανθρωπιστικό «μακιγιάζ» των τουρκικών αρχών - τον καθοριστικό του ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

Στο μεταξύ, προχτές ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ συναντήθηκε με τους εταίρους του στην κυβέρνηση του τρικομματικού συνασπισμού (Γιλμάζ, Μπαχτσελί) για να συζητήσουν τα ονόματα των υποψηφίων. Η αποτυχία του Τούρκου πρωθυπουργού στην προσπάθειά του να «περάσουν» συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για να ξαναεκλεγεί ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δημιουργεί, φυσικά, την «αβεβαιότητα» που όλοι οι πολιτικοί αναλυτές της Δύσης χαρακτηρίζουν ως «απειλή» για τις «διαρθρωτικές αλλαγές» και τις «μεταρρυθμίσεις» για τις οποίες ο Ετσεβίτ έχει δεσμευτεί στο ΔΝΤ, στην Παγκόσμια Τράπεζα και την ΕΕ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρέμβαση του στρατού «κλιμακώνει» μάλλον την αβεβαιότητα. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν συγκεκριμένες σκέψεις για τις αρχές και τα επιθυμητά προσόντα εκείνου που, π.χ., θα γίνει Πρόεδρος», ανέφερε η δήλωση τού Επιτελείου. Και αυτές οι «σκέψεις», προσθέτει η ανακοίνωση, «υποβάλλονται στα πολιτικά κόμματα που αφορούν όταν κρίνεται αναγκαίο»...

Ο Ετσεβίτ και οι συγκυβερνώντες δεν προέβησαν σε δηλώσεις για τα αποτελέσματα της συνάντησης, αν και ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι υπάρχουν συνομιλίες «με τα κόμματα της αντιπολίτευσης», δηλαδή τον Ορθό Δρόμο της Τανσού Τσιλέρ και την Αρετή του Ρετσάι Κιουτάν. Παρά ταύτα, δεν έχει αναδειχτεί υποψήφιος με αποδοχή που θα του επέτρεπε «καθαρή» εκλογή στο θώκο. Κι όσο η 26 Απριλίου - η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων - πλησιάζει, τόσο ο δείκτης της «αγωνίας» ανεβαίνει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ