ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικό "σόου" για τα καμένα δάση

Ο υπουργός Γεωργίας πήγε χτες σε Υμηττό και Πεντέλη, για να ανακοινώσει πανηγυρικά, ότι ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα

Με τον πλέον προκλητικό τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να "σβήσει" τις εγκληματικές ευθύνες της για τις τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές και στα πλαίσια μιας εκστρατείας αποπροσανατολισμού και δημιουργίας εντυπώσεων, άρχισε να "διαφημίζει" ότι τάχα ξεκίνησαν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα δάση.

Ετσι, ο υπουργός Γεωργίας πήγε χτες το πρωί στον Υμηττό για να δείξουν οι κάμερες ότι στήθηκαν τα πρώτα κορμοπλέγματα και μετά "πετάχτηκε" μέχρι την Πεντέλη, για να ανακοινώσει στη συνέχεια πανηγυρικά σε συνέντευξη Τύπου ότι ξεκίνησε και εκεί η υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων και πως όλα βαίνουν καλώς... Τη "σούπα" βέβαια, του τη χάλασαν οι έντονες αντιδράσεις κατοίκων στις περιοχές που πήγε. Ομως ο υπουργός Γεωργίας "απτόητος", αποπειράθηκε να δημιουργήσει μια ειδυλλιακή εικόνα της κατάστασης και να δείξει ότι επείκεινται ορυμαγδός έργων και μαζικές αναδασώσεις. Οπως αναφέρουν μάλιστα, κάποιες πληροφορίες, στο διάστημα 1 με 8 Νοέμβρη σχεδιάζεται από την κυβέρνηση άλλο ένα "σώου" όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα φυτέψει συμβολικά ένα δεντράκι στην Πεντέλη για να δείξει ότι αρχίζει η αναδάσωση...

Τα λεγόμενα του Στ. Τζουμάκα, όμως, δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν το μέγεθος της αντιδασικής πολιτικής της κυβέρνησης που φέτος "ενισχύθηκε" με το δασοκτόνο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο ίδιος στη Βουλή και με τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη δασική υπηρεσία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να καούν φέτος το καλοκαίρι περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, πράγμα που αποτελεί "ρεκόρ" για τα τελευταία 40 χρόνια.

Εκτός αυτών, η κοροϊδία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αφού ο υπουργός Γεωργίας είπε χτες, ότι πρόκειται να δοθούν - μόλις - 15 δισ. δραχμές στην τριετία 1998- 2000 για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και αναδασώσεις μαζί (για το 1998 μόνο 2,7 δισ). Χρήματα, που δεν αρκούν να καλύψουν ούτε ένα ελάχιστο μέρος των απαιτούμενων έργων και των εκτάσεων που πρέπει να αναδασωθούν. Και, πιο ειδικά, φαίνεται καθαρά ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πλημμυρών, που δημιουργείται από την καταστροφή των δασών. Σχετικά με τα παραπάνω, πρέπει να σημειωθεί ακόμα, ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να εμπορεύεται τους κορμούς των καμένων δέντρων προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για να καλύψει τα έξοδα για υποτιθέμενα αντιπλημμυρικά- αντιδιαβρωτικά έργα και τις αναδασώσεις! Επίσης, από τα λεγόμενα του υπουργού Γεωργίας φάνηκε, ότι δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην Αττική όπου η κυβέρνηση δείχνει να κόπτεται κάπως παραπάνω, ενόψει των δημοτικών εκλογών. Από κει και πέρα ο υπουργός Γεωργίας έκανε μια αναφορά για κάποια αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα στην Πελοπόννησο και ειδικά στον Ταϋγετο (όπου για παράδειγμα στη Λακωνία όπως είπε, θα δαπανηθούν 160 εκατ. δραχμές... ) και στην Ηλεία, ξεχνώντας την υπόλοιπη Ελλάδα.

Και η κοροϊδία συνεχίζεται με το θέμα των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους, όπου ο Στ. Τζουμάκας είπε ότι πρόκειται να "μοιραστούν" 4 δισ. δραχμές ως αποζημίωση, αφού πρώτα δοθεί η έγκριση από την ΕΕ. Μόνο όμως που το ποσό αυτό δεν αρκεί να καλύψει ούτε το 1/5 των ζημιών που προκλήθηκαν από τις φωτιές που άναψε η πολιτική της κυβέρνησης, αφού φέτος σημειώθηκε "ρεκόρ" καταστροφών στον αγροτικό τομέα και οι ζημιές εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 20 δισ. δραχμές, ενώ από ό,τι φαίνεται και τα ψίχουλα αυτά θα καταβληθούν με καθυστέρηση. Ο υπουργός Γεωργίας για να δημιουργήσει και σε αυτήν την περίπτωση εντυπώσεις, είπε ότι ήδη έχει υπογραφεί κονδύλι 900 εκατ. δραχμών ως ενίσχυση σε ζωοτροφές στους πληγέντες κτηνοτρόφους. Ποσό όμως που, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, δεν αρκεί ούτε για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ζωοτροφές ούτε για δύο μήνες στις πυρόπληκτες περιοχές και το ερώτημα είναι, τι θα κάνουν οι κτηνοτρόφοι, αφού εκτός των άλλων απαγορεύεται η βοσκή στις καμένες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, για αρκετά χρόνια.

Κωλοπετινίτσα... στριτ

"

Σήμερα πήγε καλά η Γουόλ Στριτ κι ανέβηκε ο Ντόου Τζόουνς". Την παραπάνω διαπίστωση δεν την άκουσα από κάποιο χρηματιστή της Σοφοκλέους ή "γιάπι" του Κολωνακίου, αλλά από συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο σε καφενείο ενός ημιορεινού χωριού της ελληνικής επαρχίας. Αν και, εσχάτως, και στις επαρχιακές πόλεις θεωρείται "ιν" κάποιος που, πίνοντας το "φραπέ" του στην καφετερία της πλατείας, κρατάει και μια οικονομική εφημερίδα, την οποία ξεφυλλίζει με εμφανές ενδιαφέρον, η αναφορά στη Γουόλ Στριτ στο ημιορεινό χωριό με παραξένεψε. Οχι γιατί δε γνώριζα ότι και "χωρικοί" τώρα "παίζουν" στο χρηματιστήριο, αλλά διότι δεν περίμενα να παρακολουθούν, καθημερινώς, τις διακυμάνσεις του Ντόου Τζόουνς.

Φαίνεται ότι η "μόδα" του χρηματιστηριακού τζόγου περιφέρεται, πλέον, όχι μόνο από Κολωνακίου εις Κολωνόν, αλλά και από χωρίου εις χωρίον. Ας όψονται τα ΜΜΕ και δη η τηλεόραση που φτάνει παντού και τα τοπικά ραδιόφωνα, τα οποία, καθημερινώς, "βγάζουν στον αέρα" ένα ντόπιο χρηματιστή που "προφητεύει" τι θα γίνει την επομένη στο χρηματιστήριο και δίνει τις "κατάλληλες" συμβουλές.

Βεβαίως, ο χρηματιστηριακός τζόγος δε συγκινεί την πλειοψηφία των ανθρώπων της υπαίθρου, αλλά όλο και κάποιοι "μοδάτοι" και, εν πολλοίς, "εκσυγχρονισμένοι" υπάρχουν, που "ρισκάρουν" τις οικονομίες τους, διακυβεύοντας μαζί με τα λεφτουδάκια τους και την όποια σοβαρότητά τους.

Το φαινόμενο, εκτός της φαιδρής πλευράς του - καθότι "... ο φερετζές της έλειπε" - έχει και τη σοβαρή του, καθώς δείχνει πόσο μπορεί να διαβρώσει την ελληνική κοινωνία η λογική του τζόγου που χαρακτηρίζει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της σημερινής "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης. Διότι, όταν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να προφέρουν καν τη φράση "Γουόλ Στριτ" κι αγνοούν παντελώς τους "κανόνες" του κερδοσκοπικού "παιχνιδιού" του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, "ποντάρουν" στο άγνωστο, εμπιστευόμενοι τις "συμβουλές" κάποιων "ειδικών" του τζόγου, τότε το "κακό" δεν αφορά μόνο στην τσέπη, αλλά και στη συνείδηση.

Η "επένδυση" και η απαντοχή στον τζόγο απλών και φτωχών ανθρώπων, δεν είναι, βεβαίως, καινούριο φαινόμενο, αφού, πάρα πολλές φορές, η ανέχεια ψάχνει λύση στην τύχη. Μια "τύχη" που μπορεί να φανεί στη χαρτοπαιξία, στα ηλεκτρονικά παίγνια, στο ΠΡΟΠΟ, στο ΛΟΤΤΟ, στο ΞΥΣΤΟ, όλα αυτά που "αλωνίζουν" και στην ελληνική επαρχία. Αλλά η "επένδυση" φτωχών κι ανίδεων ανθρώπων στο χρηματιστήριο είναι πιο επικίνδυνη, καθώς διαμορφώνει την ψευδαίσθηση ότι, ως "σοβαρός κι όχι τυχαίος παίκτης" του χρηματιστηρίου, ο "χωριάτης" συναλλάσσεται ισοτίμως με τους "γιάπις" και τους "θεσμικούς επενδυτές", συμμετέχοντας στο "οικονομικό γίγνεσθαι" του καπιταλισμού. Μια ψευδαίσθηση που διαβρώνει συνειδήσεις και μετατρέπει τον απλό άνθρωπο, από εργαζόμενο - δημιουργό, σε "τυχοδιώκτη".

Ισως ισχυριστούν κάποιοι ότι η ενασχόληση απλών ανθρώπων της επαρχίας με το χρηματιστήριο, αποτελεί "προϊόν" του "εκσυγχρονισμού" της Ελλάδας και της παγκοσμιοποίησης και δείχνει την άνοδο της ελληνικής οικονομίας, στην πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ. Αλλωστε οι κυβερνώντες έχουν, προ πολλού, ξεκαθαρίσει πως η οικονομία της Ελλάδας θα βαδίζει στο μονόδρομο της πλήρους ενσωμάτωσης στην ΕΕ και θα καθορίζεται από τις επιλογές του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που προορίζει τη χώρα μας για διαμετακομιστικό κέντρο χρηματιστικών και άλλων προϊόντων των πολυεθνικών.

Ομως, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να εργάζεται, να παράγει και να δημιουργεί και τα κράτη δεν μπορούν να προκόψουν χωρίς παραγωγική βάση, στηριζόμενα στον τζόγο. (Τα παραδείγματα των "χάρτινων τίγρεων" της Ασίας και των "αμμουδερών πύργων" της Λατινικής Αμερικής, που καταρρέουν παταγωδώς, είναι χαρακτηριστικά). Και οι κοινωνίες δεν μπορούν να προχωρήσουν με "τζογαδόρικες" κυβερνήσεις και "τυχοδιώκτες" πολίτες.

Οι επενδύσεις, λοιπόν, των απλών ανθρώπων, των εργαζομένων, των αγροτών, των νέων, πρέπει να γίνονται στο εργοστάσιο, στο χωράφι, στο σχολείο, στους αγώνες για την ανατροπή της τζογαδόρικης πολιτικής. Διότι η "μόδα" έρχεται και παρέρχεται και τα ουσιαστικά προβλήματα της ανεργίας, της λιτότητας, της υποβάθμισης της παιδείας, παραμένουν....

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Καμένα δάση σημαίνει πλημμυρισμένες πόλεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ