ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Νέα βάρη για το λαό

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων στην Πράγα
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων στην Πράγα
Μαζικές παραιτήσεις καταθέτουν οι γιατροί στην Τσεχία, με ποσοστά που φτάνουν το 70% - 90% σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Οι γιατροί, που έχουν δώσει περιθώριο έως τα τέλη του Δεκέμβρη, απαιτούν αύξηση των μισθών τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία, καθώς και ενίσχυση των κρατικών δαπανών για την Υγεία. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Λέος Χέγκερ, όπως ήταν αναμενόμενο, έριξε τις ευθύνες στους γιατρούς και υποστήριξε πως, αν τελικά παραιτηθούν μαζικά τόσοι γιατροί, τότε ορισμένες κλινικές, ακόμα και νοσοκομεία, θα πρέπει να κλείσουν και ο χρόνος αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις θα παραταθεί. Από τη μεριά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας απαιτεί από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των γιατρών.

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό ενώθηκαν μαζί με χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που πραγματοποίησαν στις 8 Δεκέμβρη 24ωρη απεργία στη χώρα διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας, που προβάλλει ως πρόσχημα την ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ για το 2011 και στο 2,9% το 2013. Ο Τσέχος πρωθυπουργός υποστήριξε πως τα μέτρα είναι απαραίτητα και πως τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση παίζουν «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που πιθανά να «αποσταθεροποιήσει την οικονομία και τη χώρα». Ως «μια απόλυτη αναγκαιότητα» χαρακτήρισε τις μειώσεις δαπανών ο Τσέχος Πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους. Παρόλα αυτά, πάντως, τα εργατικά συνδικάτα - που τα τελευταία χρόνια ακολουθούν μια συμβιβαστική γραμμή, συμμετέχοντας στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση και την εργοδοσία - κάτω από την πίεση της βάσης προειδοποιούν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβάνοντας και μια γενική απεργία, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για απόσυρση των μέτρων λιτότητας.

Επιπρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα

Οπως είναι γνωστό, ανάμεσα στα μέτρα προβλέπονται μειώσεις κατά 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2011, αλλά και τροποποιήσεις στο βιομηχανικό δίκαιο. Θα υπάρξει σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, που θα φέρει μείωση των μισθών και χειρότερες συνθήκες εργασίας, για την εξυπηρέτηση νέων αναγκών της υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου. Και αυτά έρχονται να ακολουθήσουν προηγούμενες διακηρύξεις για περικοπές στα επιδόματα παιδιών - όπου θα δίνονται μόνο για το πρώτο παιδί - στα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους χαμηλόμισθους.

Στον τομέα της Υγείας, ο κυβερνητικός συνασπισμός - «Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών» (ODS), «ΤΟΡ 09» και «Κόμμα Δημόσιων Υποθέσεων (VV) - έχει ανακοινώσει την πρόθεση να εφαρμόσει «τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων 15 χρόνων», χωρίς όμως να έχει δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες. Το σίγουρο είναι πως η μεταρρύθμιση αυτή θα στερήσει από τους Tσέχους σημαντικές παροχές στο χώρο της Υγείας. Προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και ένταση των ταξικών φραγμών για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να θέσει ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Ουσιαστικά, δίνεται μια συνέχεια στην προηγούμενη πολιτική που ακολουθούσε το σημερινό αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (CSSD), καθώς βρισκόταν για 20 χρόνια στην εξουσία προχωρώντας σε σφοδρές ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής βιομηχανίας και κατάργηση αρκετών κατακτήσεων που υπήρξαν από τη σοσιαλιστική περίοδο. Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις ανάμεσα στο λαό που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Σημαντικό ρόλο σ' αυτές τις κινητοποιήσεις έχουν παίξει τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας όσο και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας.

Τα πάνω από 20 χρόνια καπιταλιστικής παλινόρθωσης και οι εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές έχουν μειώσει το επίπεδο διαβίωσης και καταργήσει σημαντικές λαϊκές κατακτήσεις κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας αλλά και αλλού.

Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν πως ένα στα 4 ή 5 νοικοκυριά της Τσεχίας έχει ήδη χρεοκοπήσει, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Πράγα με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν 3.500 άστεγοι και συνολικά στη χώρα περιφέρονται σε άθλιες συνθήκες τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι. Τα διάφορα ιδρύματα ωστόσο αναφέρουν πως οι άστεγοι στην τσεχική πρωτεύουσα ξεπερνούν τους 6.000, οι περισσότεροι ηλικίας 20 έως 50 χρόνων. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ανθρώπους που έχουν βρεθεί σ' αυτή τη θέση εξαιτίας των μαζικών απολύσεων. Σήμερα στην Πράγα υπάρχουν τρία κέντρα για αστέγους και πέντε κοιτώνες ικανοί να φιλοξενήσουν μόλις 350 άτομα...

Πρόκειται για ένα μόνο παράδειγμα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης και των συνεπειών της εφαρμοζόμενης πολιτικής της κυρίαρχης τάξης που κόπτεται να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών σε βάρος του λαού.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Εγκληματική κυβέρνηση

FRONTEX. Μια άγνωστη λέξη που προστέθηκε στο λεξιλόγιο της καθημερινής ανημπόριας των Ελλήνων. Μια λέξη επιπρόσθετη στη σωρεία των λέξεων που συνθέτουν την τραγικότητά τους. Παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως φύλακας άγγελος των συνόρων κι ως τιμωρός κάθε μορφής εγκληματικών στοιχείων που θα θελήσουν να διαταράξουν την ανύπαρκτη ευνομία και ηθική ισορροπία της χώρας. Μια επιπλέον λαθροχειρία μιας άκρως επικίνδυνης κυβέρνησης, που συνηθίζει να παρουσιάζει το πιο αντιλαϊκό ως το πιο φιλολαϊκό και καλοπροαίρετο. Τη δεκαετία του 1950 οι Ελληνες γνώρισαν την ετεροδικία του 6ου αμερικανικού στόλου. Ηταν η εποχή που σημαδεύτηκε από τη φράση «κορίτσια ο στόλος» και συνοδεύτηκε από την ασυλία πάσης φύσεως εγκληματικών ενεργειών μεθυσμένων ανδρών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Τώρα με τη FRONTEX η ασυλία επεκτείνεται σε μια σειρά προνομίων στην ελληνική επικράτεια από μια πολυεθνική μάζωξη πάσης φύσεως εγκληματικών στοιχείων και φασιστοειδών από χώρες κυρίως των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών. Φαίνεται ότι η φασιστική παλινόρθωση του καπιταλισμού έχει παρενέργειες και εκτός των συνόρων τους στην υπηρεσία της βρώμικης δουλειάς των «προθύμων».

Το δράμα της Ελλάδας επεκτείνεται από τον τομέα της οικονομικής υποδούλωσης του λαού στην εθνική υποδούλωση. Η κυβέρνηση των «νεόκοπων Μουσολίνηδων», του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» για τα συμφέροντα φυσικά της πλουτοκρατίας, δείχνει να επεκτείνει τον επικίνδυνο ρόλο της στα εθνικά θέματα των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής.

Το ζήτημα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Η οικονομική υποδούλωση ενός λαού δύναται να αλλάξει κάτω από την πίεση οικονομικών συγκυριών και λαϊκών αγώνων. Η εθνική όμως υποδούλωση, η εκχώρηση οιωνδήποτε κυριαρχικών δικαιωμάτων δύσκολα ανατρέπονται όταν μάλιστα συνοδεύονται από επίσημες συμφωνίες και υπογραφές κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων. Τέτοιες συμφωνίες και υπογραφές υπάρχουν στις δραστηριότητες των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων. Αυτό είναι πάντα επίκαιρο με το συνεχές πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Αιγαίο και την ελληνική κυβερνητική ενδοτικότητα. Είναι κάτι που ουδείς γνωρίζει την ήδη υπάρχουσα κινητικότητα των σκοτεινών γραφείων της μυστικής διπλωματίας. Είναι το επόμενο βήμα κυβερνητικών ενεργειών που θα βγουν στην επιφάνεια στο άμεσο μέλλον για να επιβεβαιώσουν την τραγική κατάσταση της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση των «νεόκοπων Μουσολίνηδων» επιδίδεται να «κατατροπώνει» τους αντίπαλους πολιτικούς στη Βουλή σαν να συζητά στα καφενεία του χωριού, π.χ., στην πολιτική κριτική βουλευτή του ΚΚΕ, η γνωστή για την πολυλογία της υφυπουργός Παιδείας απάντησε ως τυμβωρύχος ξεθάβοντας την πάλαι ποτέ «σταλινολογία». Ολα αυτά τα άνευ αξίας κυβερνητικά «ευτράπελα» θα μπορούσαν να μην προσεχτούν εάν δεν αποτελούσαν το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας αντεργατικής - αντιλαϊκής κυβέρνησης στο εσωτερικό και μιας ενδοτικής στο εξωτερικό. Ολα δείχνουν ότι ο λαός βρίσκεται σε μια άκρως επικίνδυνη κυβερνητική περίοδο. Το ζήτημα της κοινωνικής αλλαγής είναι στην ημερήσια διάταξη.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ