ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Στο πλευρό των λαών που αντιστέκονται

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της τετραήμερης παραμονής, από τις 23 έως τις 26 Σεπτέμβρη

Εκατόν πενήντα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι ξεκίνησαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Σύρους συναδέλφους τους. Για να γνωρίσουν τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του λαού της Συρίας, να μάθουν σε ποιες συνθήκες η εργατική τάξη της χώρας δίνει τη μάχη να βελτιώσει τις κατακτήσεις της. Πώς αντιστέκεται στις ιμπεριαλιστικές απειλές που μέρα με τη μέρα γίνονται ολοένα και εντονότερες, πώς ο συριακός λαός προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές του από την ισραηλινή εισβολή και κατοχή του Γκολάν. Τέσσερις μέρες παραμονής, με πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα. Τα μέλη της αποστολής αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ επέστρεψαν στην Ελλάδα, έχοντας γνωρίσει την εκπληκτική φιλοξενία του υπερήφανου συριακού λαού, τον πολιτισμό του, που μέσα από τα μνημεία, τα τραγούδια, τους χορούς, τις καθημερινές συνήθειες, αποτυπώνει την ιστορία χιλιάδων χρόνων και ο οποίος παραμένει όρθιος αν και πέρασε μέσα από φωτιά και σίδερο.

Η παρουσία των Ελλήνων συνδικαλιστών και εργαζομένων, ήταν μια σημαντική, έμπρακτη συμβολή στην αντιιμπεριαλιστική δράση του συριακού λαού. Εδωσε κουράγιο και δύναμη, απέδειξε ότι η Συρία δεν είναι μόνη μέσα στον ιμπεριαλιστικό κλοιό που στήνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Και ως τέτοια κατέλαβε σημαντικό μερίδιο προβολής στα συριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά. Το πρόγραμμα της αποστολής του ΠΑΜΕ ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Σεπτέμβρη, με επίσκεψη στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια στα Γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Συρίας. Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, με επίσκεψη στο συριακό Κοινοβούλιο.

Πορεία στη μαρτυρική Κουνέιτρα

Φανερά τα σημάδια της ιμπεριαλιστικής εισβολής, στο κτίριο της Κουνέιτρα, όπου κυματίζουν οι σημαίες του ΠΑΜΕ
Φανερά τα σημάδια της ιμπεριαλιστικής εισβολής, στο κτίριο της Κουνέιτρα, όπου κυματίζουν οι σημαίες του ΠΑΜΕ
Κουνέιτρα: Κάποτε, ήταν το διαμάντι του Γκολάν. Σήμερα, είναι μια πόλη μάρτυρας της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, που αφήνει πίσω της θάνατο, πόνο, ερείπια.

Στις 5 Ιούνη του 1967, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τα 2/3 της έκτασης της επαρχίας του Γκολάν και εκτόπισαν την πλειοψηφία των κατοίκων. Η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας για τα υδάτινα αποθέματα της περιοχής. Το 1973 οι συριακές δυνάμεις κατάφεραν να απελευθερώσουν την Κουνέιτρα, όχι, όμως, και τα δεκάδες χωριά της περιοχής, που μέχρι και σήμερα παραμένουν υπό ισραηλινή κατοχή, παρά τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ που προβλέπουν την αποχώρηση των Ισραηλινών. Στα Κατεχόμενα ζουν χιλιάδες Σύροι, που παλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες να επιβιώσουν, διότι η κυβέρνηση του Ισραήλ εμποδίζει την ομαλή μετακίνηση των εργατών, τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων κλπ. Εχει μετατρέψει τη γη τους, την πατρίδα τους, σε ένα απέραντο στρατόπεδο κατοχής, περιφραγμένο με συρματοπλέγματα και ηλεκτροφόρα καλώδια. Εκεί, μέσα στα ερείπια, δίπλα στα συρματοπλέγματα, Ελληνες και Σύροι εργαζόμενοι διαδήλωσαν «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» και έδειξαν το δρόμο της αντίστασης και της ταξικής πάλης, το δρόμο της αλληλεγγύης στην πάλη των λαών, ως το μόνο σίγουρο δρόμο για την ανατροπή της βάρβαρης νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Στο «σπίτι» των εργαζομένων

Από την επίσκεψη στο συριακό Κοινοβούλιο
Από την επίσκεψη στο συριακό Κοινοβούλιο
Μέσα από τη συζήτηση, που έγινε στη διάρκεια της συνάντησης με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας, στην έδρα των Συνδικάτων, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Σαμπάν Αζούζ αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις, που, εξαιτίας των μόνιμων ιμπεριαλιστικών απειλών, υπάρχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας και καταπολέμησης της ανεργίας. Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, μέσα στον τελευταίο χρόνο δόθηκαν 4 φορές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, έχει μπει σε εφαρμογή πρόγραμμα ανέγερσης εργατικών κατοικιών και μονιμοποιήθηκαν 130.000 εργαζόμενοι που απασχολούνταν προσωρινά στο δημόσιο τομέα (υπηρεσίες, εργοστάσια, κλπ.). Με τη λήξη της συνάντησης, ο Μοχάμεντ Σαμπάν Αζούζ ανακοίνωσε την απόφαση των συριακών συνδικάτων να κάνουν δώρο στο ΠΑΜΕ τα έξοδα παραμονής και διατροφής στο ξενοδοχείο. Ευθύς αμέσως, μέσα από μιαν άμεση Συνέλευση, τα μέλη της αποστολής αποφάσισαν τα χρήματα αυτά να δοθούν ως ενίσχυση στα Συνδικάτα της Κούβας.

«Πολύτιμο δώρο η παρουσία σας»

«Η παρουσία σας εδώ είναι το πολυτιμότερο δώρο στο λαό μας. Είμαι ευτυχής, γιατί βλέπω ότι η συνείδησή σας είναι όρθια». Μ' αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος του συριακού Κοινοβουλίου, Μαχμούντ Αλ Αμπράς, καλωσόρισε τα μέλη της αποστολής, τα οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του. Αναφερόμενος στην αντίσταση του συριακού λαού απέναντι στις απειλές των ΗΠΑ, σημείωσε πως στηρίζεται στην ενότητα των 18 εκατομμυρίων Σύρων. Και κατέληξε, τονίζοντας πως «στο τέλος, το δίκιο και οι λαοί θα νικήσουν».

Κάθε πόλη και μια ιστορία

Η αποστολή του ΠΑΜΕ στην αρχαία πόλη της Παλμύρα
Η αποστολή του ΠΑΜΕ στην αρχαία πόλη της Παλμύρα
Δαμασκός: Το ορμητήριο της αποστολής του ΠΑΜΕ, που κατέλυσε στο ξενοδοχείο των Συριακών Συνδικάτων. Η Δαμασκός είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου που κατοικείται αδιάκοπα επί 4 χιλιετίες. Η αρχαία πόλη της Παλμύρα, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ναοί, ανάκτορα, αγορές, θέατρα, ταφικά μνημεία, διατηρούνται όσο ελάχιστα στον κόσμο. Εξω από τη σύγχρονη πόλη της Παλμύρα, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την αρχαία πόλη, περνά ο πετρελαιαγωγός του Κιρκούκ που καταλήγει στην Τρίπολη της Λιβύης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ