ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θα είμαι άξιος διάδοχος του κ. Σημίτη

Μηνύματα και διαβεβαιώσεις προς την πλουτοκρατία έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ από το Ζάππειο

Μήνυμα προς την πλουτοκρατία ότι η ΝΔ είναι αφιερωμένη "ψυχή τε και σώματι" στην εφαρμογή της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής και ότι θα χρησιμοποιήσει τη νίκη της στις ευρωεκλογές για την αποφασιστικότερη εφαρμογή αυτής της πολιτικής, έστειλε ο Κ. Καραμανλής με τη χτεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο Ζάππειο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε τα αφεντικά ότι δεν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση Σημίτη όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς και ότι το κόμμα του "θα στηρίξει την πορεία προς την ΟΝΕ και μετά τις ευρωεκλογές".

Διατυμπανίζοντας διαρκώς ότι η ΝΔ είναι το κατ' εξοχήν "κόμμα σταθερότητας", τόνισε ότι θέλει μια Ελλάδα με αποκρατικοποιήσεις, μια Ελλάδα στην ΟΝΕ με "ανταγωνιστική οικονομία, που θα στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία".

Απευθυνόμενος στο λεγόμενο "κόμμα των επενδυτών" της Σοφοκλέους, δε δίστασε να αναφέρει ότι "οι αποστάσεις" στην οικονομική πολιτική μεταξύ της κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΝΔ "δεν είναι τόσο μακρινές" και υποσχέθηκε "πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον".

Παρόλο που ο Κ. Καραμανλής πάσχισε φιλότιμα να πείσει ότι θα είναι ο "άξιος" συνεχιστής της κυβέρνησης Σημίτη, αυτό δεν τον εμπόδισε να δημαγωγήσει ασύστολα με κορόνες του τύπου "οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι νέοι είναι θύματα της ανάλγητης, της κοινωνικά ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη"!

Νίκησε το ΝΑΤΟ!

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε συστηματικά και σκόπιμα να επικεντρώσει την προεκλογική κόντρα με την κυβέρνηση στο πελώριο ζήτημα της σχέσης της απέναντι στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ, ακριβώς γιατί δε θέλει να αποτελέσει η στάση των δύο μεγάλων κομμάτων κριτήριο των ψηφοφόρων αλλά και γιατί στην πραγματικότητα συμφωνεί με την υποτακτική στάση της. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στην αποδοχή του "σχεδίου των 8" από τον Μιλόσεβιτς είπε ότι "είναι επιβεβαίωση νίκης της συμμαχίας"!

Ανέφερε ότι η ανάμειξη του "δικαστηρίου" της Χάγης με την παραπομπή της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας δεν είναι θετική εξέλιξη, αλλά, ταυτόχρονα, αναγνώρισε το δικαίωμα η Τουρκία να προσφύγει σ' αυτό το "δικαστήριο" για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Αναφερόμενος στη "δίκη" Οτσαλάν έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι "εξωγενή γεγονότα δεν επηρεάζουν καθόλου" την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, προσθέτοντας ότι αν χειριζόταν ο ίδιος την υπόθεση ή θα του αρνούνταν την είσοδο ή θα ζητούσε τη βοήθεια των "15".

Αν και υποστήριξε ότι δεν αναδεικνύει το ζήτημα της "εγκληματικότητας" ως κυρίαρχο στην προεκλογική προπαγάνδα, ωστόσο επανήλθε αρκετές φορές σε αυτό με αφορμή την τραγική κατάληξη που είχε η "υπόθεση Φλαμπούρ". Αφ' ενός για να δημαγωγήσει με το "αίσθημα ανασφάλειας του Ελληνα πολίτη" και, από την άλλη, για να δώσει έμφαση στις καθαρά αστυνομικού και αυταρχικού χαρακτήρα προθέσεις του, όπως να οργανωθεί καλά η Αστυνομία, να αποκτήσει αρχηγείο, κλπ.

Μετά από όλα αυτά ο Κ. Καραμανλής αξίωσε το "όχι" στην κυβερνητική πολιτική στις ευρωεκλογές να δοθεί με την ψήφο στο κόμμα του. Μα ο λαός δε θέλει ένα δεύτερο ΠΑΣΟΚ, μια νέα κυβέρνηση Σημίτη.

ΠΟΛ.ΑΝ.
Συμπλήρωμα του δικομματισμού μέχρι τέλους

Το συμπληρωματικό ως προς το δικομματισμό χαρακτήρα του κόμματός του, επιβεβαίωσε, παρά τις δημαγωγικές κορόνες, ο Αντ. Σαμαράς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο αρχηγός της ΠΟΛ.ΑΝ., ο οποίος ας σημειωθεί ήταν εκείνος που είχε υπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, εμφανίστηκε υπέρμαχος της ΟΝΕ και υπέρ της δημιουργίας ενός ΕυρωΝΑΤΟ των δολοφόνων, αλλά ταυτόχρονα πλειοδότησε σε εθνικιστικές και λαϊκίστικες κορόνες, επιχειρώντας να πείσει ότι τάχα διαθέτει διαφορετική πολιτική από αυτή που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οι "20 προτάσεις" όμως που παρουσίασε στη χθεσινή συνέντευξη αυτό που αποδεικνύουν είναι πως το κόμμα Σαμαρά δικαιολογημένα δεν πείθει το λαό ότι είναι αντίπαλος του δικομματισμού. Ο Αντ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της ΟΝΕ, της ΚΕΠΠΑ αλλά και υπέρ της δημιουργίας ενός "αμυντικού συστήματος ασφάλειας", δηλαδή ενός ΕυρωΝΑΤΟ. Παράλληλα, προσπάθησε αυτή τη στοχοπροσήλωσή του στην ΕΕ να τη δικαιολογήσει με "εποικοδομητικές" αλλά ξεπερασμένες προτάσεις περί αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, περί υποταγής της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ στις αποφάσεις των πολιτικών οργάνων και όχι στους σχεδιασμούς της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, κλπ. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να εμφανιστεί ως αντίπαλος των δυο μεγάλων κομμάτων, εστιάζοντας την κριτική του σε θέματα προεκλογικής τακτικής και δημιουργίας κλίματος πόλωσης και επέκρινε τον Κ. Σημίτη για ψευτοδιλήμματα και τον Κ. Καραμανλή ότι δεν έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ
Μια από τα ίδια

Ως γνήσιος εγγυητής της ΟΝΕ στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και ως Βαλκάνιος υπερασπιστής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που πρωτοστατεί στο ΝΑΤΟικο πόλεμο, εμφανίστηκε χτες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση. Ξεκαθάρισε δε ότι μετά τις 13 Ιούνη η κυβέρνησή του θα συνεχίσει "αταλάντευτα" την ακολουθούμενη πολιτική. Υποστήριξε, επίσης, ότι πρόβλημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης δε θα υπάρχει μετά τις εκλογές, γιατί το ΠΑΣΟΚ θα έρθει πρώτο κόμμα.

Ο κ. Σημίτης επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, λέγοντας ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να "διαφωνεί" μαζί τους, αλλά εκείνοι έχουν το δικαίωμα, όπως υποστήριξε, να αντιμετωπίζουν την εισβολή του ΝΑΤΟ σαν επιχείρηση αντιμετώπισης της "πολιτικής της εθνοκάθαρσης" (!) εκ μέρους των Σέρβων... Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΕ - για την πορεία της οποίας κατηγόρησε τους συντηρητικούς και όχι την πλειοψηφία των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων - πρέπει να γίνει δύναμη που θα υπάρχει δίπλα στην υπερδύναμη των ΗΠΑ, για να... ισορροπήσει η διεθνής κατάσταση ισχύος. Παράλληλα δήλωσε ότι τάσσεται κατά των χερσαίων επιχειρήσεων, αλλά δε διευκρίνισε αν η κυβέρνησή του θα ασκήσει "βέτο" στο ΝΑΤΟ αν τεθεί τέτοιο θέμα.

Αναφερόμενος στη δίκη Οτσαλάν απέρριψε τις κατηγορίες πως στην Ελλάδα εκπαιδεύονται μαχητές του PKK και δήλωσε ότι "καταδικάζει την τρομοκρατία". Οσο για την εγκληματικότητα, όπως και για την ανεργία, ισχυρίστηκε ότι όλα πηγαίνουν καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Ανάλογη άποψη διατύπωσε και για τις κοινωνικές δαπάνες, που μπορεί να είναι οι χαμηλότερες στην ΕΕ, όπως ομολόγησε, αλλά πλησιάζουν το μέσο κοινοτικό όρο... Τέλος, δεν πρέπει να παραληφθεί η ψηφοθηρική αναφορά, πως μέσα στην τελευταία προεκλογική βδομάδα, θα φτάσουν όπως είπε στους αγρότες οι αποζημιώσεις που τους χρωστά το κράτος από πέρσι...

Σαράντα ένα κόμματα στις ευρωεκλογές

Σαράντα ένα κόμματα θα συμμετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Από τον Αρειο Πάγο "κόπηκαν" εφτά κόμματα, αφού οι αιτήσεις τους κρίθηκαν απαράδεκτες, γιατί δεν είχαν καταθέσει το παράβολο του ενός εκατομμυρίου δραχμών ή δεν κατέθεσαν τους συνδυασμούς τους. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν καταθέσει αρχικά αιτήσεις για συμμετοχή στις ευρωεκλογές 48 κόμματα.

Τα επτά κόμματα στα οποία ο Αρειος Πάγος άναψε "κόκκινο φως" είναι: ΕΠΕΝ, Κίνηση Αποφυλακίσεως Αξιωματικών, Ελεύθερη Δημοκρατία, Κόμμα Ανθρωπιστών, Ακυρα για Ελπίδα, Ελληνικό Ευρωπαϊκό Κόμμα, Ανθρώπων Πολιτείες.

Ενα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το "Κόμμα Βασιλοφρόνων Εθνικών Αγωνιστών" του Κ. Τσίτουρα "λύθηκε", αφού ο Αρειος Πάγος αφαίρεσε τη λέξη "Βασιλοφρόνων" ως αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος σχετικά με τη μορφή του πολιτεύματος.

Τα σαράντα ένα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές είναι τα εξής:

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Συνασπισμός, ΔΗΚΚΙ, Πολιτική Ανοιξη, Οι Φιλελεύθεροι (Στ. Μάνος), Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Οικολόγοι Εναλλακτικοί (Ν. Ηλιόπουλος), Οικολόγοι Εναλλακτικοί (Μ. Δερτούζος), Ελληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής), Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΣΚΕ Ν. Καργόπουλος), Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα - Εργατική Αλληλεγγύη (Μ. Στύλλος), Ριζοσπαστική Αντιαπαγορευτική Κίνηση (ΡΑΚ), Ενωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης), Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Φύση - Κυνήγι - Ψάρεμα - Παράδοση Γ. Τσαγκανέλιας), Κόμμα Ελλήνων Φιλελευθέρων (ΚΕΦ συνταγματάρχης ε. α. Ε. Καλογιάννης), Αυτοδύναμο Κίνημα Εθνικής Πολιτικής (ΑΚΕΠ), Ελληνική Παγκόσμια Ολυμπιακή Δημοκρατία (ΕΠΟΔΗ), Δημοκρατική Φροντίδα (Ι. Α. Μαρούδας), Ανεξάρτητη Πολιτική Παρουσία, (Γ. Ε. Καπετανάκης), Κοινωνική Μέριμνα (Γ. Γκίκας), Ολυμπισμός (Γ. Ζώης), Ελληνικό Μέτωπο, Εθνική Πατριωτική Τοπική Αγωνιστική Κίνηση Ελλήνων (Σ. Ν. Σκλαβενίτης), Διακομματική Κίνηση (Δ. Παναγιωτόπουλος), Πρώτη Γραμμή (Κ. Πλεύρης), Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Χ. Αντωνόπουλος), Αριστερά (Φ. Παρίδης), Κόμμα Εθνικών Αγωνιστών (Κ. Τσίτουρας), Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κόμμα Ελληνισμού (Σ. Σοφιανόπουλος), Κολλάτος - Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα, Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ - ΟΑΚΚΕ, Λευκό (Κ. Ντέλιος), Ουράνιο Τόξο - Ευρωπαϊκό Κίνημα, Κίνημα Ανέργων Ελλήνων (Γ. Αβραμίδης), Κόμμα Φυσικού Νόμου (Σ. Ασημάκης), Χριστοπιστία (Ε. Πανταζής), Εθνικό Πατριωτικό Κόμμα.

Για τους ετεροδημότες και δικαστικούς αντιπροσώπους

Προσωπικές επιστολές στους 372.000 ετεροδημότες που θα ψηφίσουν, στις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη, στον τόπο διαμονής τους, απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών. Στις επιστολές οι ετεροδημότες πληροφορούνται για το εκλογικό τμήμα του δήμου ή κοινότητας διαμονής τους στο οποίο θα ψηφίσουν.

Περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορούν να ζητήσουν οι ετεροδημότες στα τηλέφωνα: 1561 για την Αττική και 1207 για την επαρχία.

  • Ανοιχτές όλες τις μέρες (επίσημες και αργίες), από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ, θα είναι οι υπηρεσίες της Εισαγγελίας, όπου πρέπει να προσέλθουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, για τις ευρωεκλογές του Ιούνη, προκειμένου να παραλάβουν το διορισμό τους και την εκκαθάριση των οδοιπορικών εξόδων και της αποζημίωσης. Οπως ανακοινώνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η λειτουργία των ακροατηρίων των δικαστηρίων - εκτός του Β' Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και του Β' Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών - θα ανασταλεί από τις 9 έως τις 16 του Ιούνη.
Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ, για ΕΔΟΕΑΠ και ταμία

Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) των δημοσιογράφων γίνεται σήμερα από το πρωί και μέχρι τη δύση του ήλιου. Η ψηφοφορία, πουπραγματοποιείται στον 3ο όροφο του Μεγάρου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), θα αρχίσει στις 8 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τη δύση του ηλίου.

Ταυτόχρονα με τις εκλογές για το νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, θα γίνει ψηφοφορία για την εκλογή ταμία της ΕΣΗΕΑ, θέση η οποία μένει κενή μετά το θάνατο, πρόσφατα, του συναδέλφου Δ. Λεβεντάκου.

Οπως επισημαίνεται από τη Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, είναι αναγκαία η συμμετοχή των συναδέλφων στην ψηφοφορία, ώστε να εκλεγεί διοίκηση στον ΕΔΟΕΑΠ και ταμίας της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία, τόσο του επικουρικού μας ταμείου, όσο και της ΕΣΗΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ