Την Κυριακή 23/9 στο Βροντερό του Δήμου Πρεσπών
Η οργάνωση και η εξέλιξη της υγειονομικής υπηρεσίας του ΔΣΕ στην περιοχή του Βίτσι ήταν άμεσα συνδεδεμένες με την ανάπτυξή του, με τη δραστηριότητά του που όλο και μεγάλωνε καθώς και με τις πολύπλευρες μάχες που έδινε. Στις αρχές του 1946 γιατροί και νοσοκόμοι δεν υπήρχαν. Με την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, 28 Οκτώβρη του 1946, η υγειονομική υπηρεσία αρχίζει να παίρνει κάποια ενιαία κατεύθυνση και ασχολείται με θέματα οργάνωσης νοσοκομείων, αναρρωτηρίων, εκπαίδευσης, μεταφοράς τραυματιών. Τον Απρίλη του 1947 άρχισε να λειτουργεί στο Βίτσι σχολή νοσοκόμων ενώ το Αρχηγείο Βίτσι του ΔΣΕ διέθετε μόνο ένα γιατρό. Τους τελευταίους μήνες του 1947 η κατάσταση βελτιώνεται, υπάρχουν περισσότεροι γιατροί, ανάμεσά τους και χειρουργοί. Στα χωριά μέσα στα σπίτια δημιουργούνται αναρρωτήρια, σε ένα από αυτά, στο χωριό Πιξός, εγκαταστάθηκε το αναρρωτήριο του Αρχηγείου Βίτσι.
Στις 23 Δεκέμβρη του 1947 με τη συγκρότηση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, οι υγειονομικές υπηρεσίες ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο. Υπουργός της Υγιεινής και Πρόνοιας ανέλαβε ο καθηγητής χειρουργικής Πέτρος Κόκκαλης. Στα τέλη του 1947, τμήμα του νοσοκομείου του Γράμμου με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μετακινήθηκε στις Πρέσπες και εγκαταστάθηκε στα καλύτερα σπίτια του χωριού Ψαράδες. Το νοσοκομείο δεχόταν τραυματίες και άρρωστους από την περιοχή Βίτσι - Σινιάτσικο. Η πρόσβαση όμως στους Ψαράδες ήταν πολύ δύσκολη, μιας και δεν υπήρχαν δημόσιοι δρόμοι και η μεταφορά των τραυματιών γινόταν από κατσικόδρομους. Το γεγονός αυτό έκανε αναγκαία τη μετακίνηση του νοσοκομείου στα χωριά Πιξός και Βροντερό, που πραγματοποιήθηκε το Μάη του 1948. Επειδή οι βομβαρδισμοί ήταν συχνοί και υπήρχε κίνδυνος να χτυπηθεί το νοσοκομείο, την άνοιξη του 1949 σκαφτήκανε αίθουσες, αμπριά έξω από το Βροντερό και εκεί μεταφέρθηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια μετακινήθηκε για μεγαλύτερη ασφάλεια σε μια σπηλιά που ήταν σε μια χαράδρα, που οδηγούσε στον παραλίμνιο οικισμό του Αγκαθωτού. Η έλλειψη γιατρών στην επαρχία Φλώρινας ήταν πολύ μεγάλη και για να καλυφθούν οι ανάγκες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων των χωριών, το Φλεβάρη του 1948 οργανώθηκε Λαϊκό νοσοκομείο στο χωριό Τύρνοβο, που είχε τέσσερις θαλάμους με είκοσι κρεβάτια και προσωπικό οχτώ νοσοκόμες. Στα εγκαίνιά του παραβρέθηκε και μίλησε ο καθηγητής Π. Κόκκαλης.
Η οργάνωση και η ανάπτυξη του υγειονομικού του ΔΣΕ υπήρξε ένας πραγματικός άθλος. Ξεκίνησε από το μηδέν και με απίστευτους κόπους, θυσίες, αυταπάρνηση έφτιαξε νοσοκομεία, χειρουργεία, περιέθαλψε τραυματίες, παρείχε ιατρική φροντίδα στους κατοίκους της περιοχής του Βίτσι. Μόνο ένας λαογέννητος επαναστατικός στρατός, όπως ο ΔΣΕ, που είχε βαθιές ρίζες μέσα στο λαό, που ήταν δημιούργημα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, μπορούσε να αντεπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες και να δημιουργήσει υγειονομικές υπηρεσίες που ο αστικός στρατός ούτε να φανταστεί δεν μπορούσε. Με την ατσάλινη θέληση των κομμουνιστών που δε λυπήθηκαν ούτε τη ζωή τους, παλεύοντας για ανώτερα ιδανικά και με τη βοήθεια όλων των προοδευτικών ανθρώπων, δημιουργήθηκαν υγειονομικές υπηρεσίες που έσωσαν τις ζωές χιλιάδων ανυπότακτων και επαναστατών αγωνιστών. Οι λιγοστοί γιατροί αφήσανε τη ζεστασιά της οικογένειας, λαμπρές καριέρες, την ήσυχη ζωή και έτρεξαν να βοηθήσουν τους αγωνιζόμενους αντάρτες. Η ανθρωπιστική άσκηση της ιατρικής, μακριά από τα πλούτη και το κέρδος, έκανε τους αντάρτες γιατρούς του ΔΣΕ να κερδίσουν το σεβασμό και την εκτίμηση του επαναστατημένου λαού. Οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, οι τραυματιοφορείς, όλος ο λαός, με τη μικρή και μεγάλη συνεισφορά τους, συνέβαλαν να δημιουργηθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας.
Αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωναν κανονικά τους φόρους που αναλογούν στα εισοδήματά τους, τότε δε θα υπήρχε λόγος να παρθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, αφού τόσα είναι τα ποσά που θα είχαν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία. Σε αυτόν περίπου τον καμβά στήνεται τις τελευταίες μέρες ακόμα μια βρώμικη επίθεση των κυβερνώντων ενάντια σε ένα ολόκληρο κοινωνικό στρώμα, που αποτελεί έναν από τους επόμενους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τώρα που στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να καταργήσουν εντελώς το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και να επιβάλουν ακόμα μεγαλύτερους συντελεστές για τη φορολόγησή τους, τώρα ξαναθυμήθηκαν τους μικρομεσαίους - φοροφυγάδες, τώρα έβγαλαν στην επιφάνεια και ...πανεπιστημιακές έρευνες, οι οποίες διαπιστώνουν - όπως ακριβώς γίνεται αδιάλειπτα από τη δεκαετία του '60 - ότι στην Ελλάδα υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Πολλά μπορούν να λένε τα παπαγαλάκια της φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Μόνο που όσα και να πουν, όσο δηλητήριο και να χύσουν προκειμένου να προκαλέσουν ρωγμές στο μέτωπο που πρέπει να στήσουν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν συμφέρον από κοινού να αντιπαλέψουν τις συνέπειες των αντιδραστικών μέτρων, δεν μπορούν να κρύψουν ότι αποτελεί φάρσα να εκτοξεύονται κατηγορίες για φοροδιαφυγή στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, αυτούς που κατά δεκάδες χιλιάδες αναγκάζονται να κατεβάσουν τα ρολά τους, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτό το κοινωνικό στρώμα έχουν στην κυριολεξία γονατίσει, όχι μόνο από την οικονομική κρίση που προκάλεσε το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και εξαιτίας των υπέρογκων φόρων και των χαρατσιών που επέβαλαν οι κυβερνώντες.
Αυτή τη φορά μιλώντας για φοροφυγάδες, κάτι ψέλλισαν για «γιατρούς» και «εκπαιδευτικούς». Κι αυτό βρωμιά είναι. Η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών και των εκπαιδευτικών δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα πάμπλουτα παράσιτα που περιγράφονται στις διάφορες ...μελέτες για τη φοροδιαφυγή. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εργαζόμενοι που με ευσυνειδησία και προσωπικό κόστος προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μάλιστα κόντρα στη συνεχή υπονόμευση που δέχονται η δημόσια Παιδεία και η Υγεία από τους κυβερνώντες.
«Μεγαλοσχήμονες», που ζουν για να αυγατίζουν το χρήμα που απέκτησαν, υπάρχουν σε όλους τους κλάδους της κοινωνίας τους. Και στους γιατρούς, και στους εκπαιδευτικούς, και παντού. Μόνο που αυτούς, που εμπορεύονται την Υγεία και την Εκπαίδευση ποντάροντας στο κέρδος, τους γεννά και τους αναπαράγει το ίδιο το σύστημα. Είναι κομμάτι του συστήματος και κολλητοί των άλλων, εκείνων που με διάφορους τρόπους συνθέτουν την ομάδα που εξουσιάζει τις τύχες και το μέλλον μας. Είναι αυτοί που ποτέ δεν πληρώνουν είτε φόρους, είτε χαράτσια. Ποιοι;
ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις και τα αφεντικά τους, όλοι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, στους οποίους παρέχεται πλήθος φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών, ενώ στο όνομα των επενδύσεων σχεδιάζουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο το συντελεστή φορολόγησης των κερδών. Ετσι, μπορεί ο εργάτης για το μεροκάματο να πληρώνει φόρο 30%, αλλά ο μεγαλοεπιχειρηματίας θα πληρώνει κάτω από 15%.
ΟΛΟΙ οι πολυεθνικοί όμιλοι που με τον πλέον επίσημο τρόπο στήνουν παράλληλες επιχειρήσεις, ώστε με το σύστημα των υπερτιμολογήσεων των αγορών και υποτιμολογήσεων των πωλήσεων να μην πληρώνουν καθόλου φόρο.
ΟΛΟΙ οι μεγαλοεπιχειρηματίες που συμμετέχουν στη μοιρασιά των κρατικών έργων και οι παραγγελιοδόχοι που πλουτίζουν τροφοδοτώντας το Δημόσιο με είδη αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων.
ΟΛΟΙ οι εφοπλιστές που έχουν εξασφαλίσει πλήρη και ολοκληρωτική φορολογική ασυλία, επιλογή που κοστίζει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.