ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στο φάσμα της πείνας ο ένας στους έξι!

Αύξηση των οικογενειών που αντιμετωπίζουν ...«διατροφική αβεβαιότητα» καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία. Το 1/4 του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Η επιβίωση εξαρτάται από τα συσσίτια

Associated Press

Η επιβίωση εξαρτάται από τα συσσίτια
Σχεδόν ένας στους έξι Αμερικανούς πολίτες αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά το φάσμα της πείνας. Επίσημη έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα αναφέρει ότι 49,1 εκατομμύρια Αμερικανοί, περίπου 17 εκατομμύρια οικογένειες, αντιμετωπίζουν «διατροφική αβεβαιότητα». Αποκαλύπτοντας έτσι με τραγικό τρόπο την αδυναμία των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν σε όλα τα μέλη τους επαρκή διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Μερικές ώρες αργότερα ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Γραφείου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τόμας ντι Νάπολι, έδινε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τη δραστηριότητα της Γουόλ Στριτ: Οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες - Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley και JPMorgan Chase - μέχρι το Σεπτέμβρη του 2009 κατέγραψαν κέρδη ύψους 22,5 δισ. δολαρίων, ενώ οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες για την ίδια περίοδο διέθεσαν σε μισθούς και μπόνους 112 δισ. δολάρια. Κατά τον Ντι Νάπολι η ανάκαμψη «ήταν ταχύτερη της αναμενόμενης» καθώς κατά το ίδιο διάστημα πέρσι είχαν καταγράψει ζημίες ύψους 40,3 δισ.

Διόλου τυχαίο. Αρχικά η κυβέρνηση του «τρισκατάρατου» Τζορτζ Ου. Μπους και κατόπιν η κυβέρνηση του «λαοφιλούς» Μπαράκ Ομπάμα κατέθεσαν διαδοχικά τρισεκατομμύρια δολάρια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα των Αμερικανών πολιτών, στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να «αντιμετωπίσουν την κρίση» ή καλύτερα για να συνεχίσουν να «επιτελούν το έργο του Θεού», όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Λόυντ Μπλανκφάιν, κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs.

Για ένα κομμάτι ψωμί

Οι σύγχρονοι άθλιοι του αμερικανικού ονείρου

Associated Press

Οι σύγχρονοι άθλιοι του αμερικανικού ονείρου
Οι δύο αυτές εκθέσεις αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο του «αμερικανικού ονείρου»: Του κεφαλαίου, της πολεμικής βιομηχανίας, των πολυεθνικών και πετρελαϊκών εταιρειών, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της βαρβαρότητας που επιβάλλει στην καθημερινή ζωή των εκατοντάδων εκατομμυρίων Αμερικανών, των εργαζομένων που συνθλίβονται συνεχώς, των κοινωνικά αποκλεισμένων, των εξαθλιωμένων, των μεταναστών των γκέτων αλλά και των κατοίκων των «τεντουπόλεων» και των «τροχόσπιτων» που πληθαίνουν, εξαιτίας των κατασχέσεων των σπιτιών τους και ξεφυτρώνουν κάτω από γέφυρες, σε ξέφωτα, στις παρυφές των πόλεων, μέσα σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια και αποθήκες. Η αμερικανική εκδοχή των παραγκουπόλεων.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: Το 1980, ο μέσος διευθύνων σύμβουλος (CEO) μιας εταιρείας έπαιρνε 40 φορές περισσότερα από ένα μέσο εργάτη, ενώ σήμερα πληρώνεται... 400 φορές περισσότερα. Ενώ το 20% των εργαζομένων ανδρών και το 29% των εργαζομένων γυναικών αμείβονται με 4,5 δολάρια την ώρα, χωρίς να τους προσφέρεται ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη. Μόλις το 8,5% των Αμερικανών πολιτών κατέχει τα δύο τρίτα του πλούτου της χώρας, ενώ το υπόλοιπο 91,5% απομένει να παίρνει ψίχουλα - αλλά πληρώνει τους πολέμους και το κεφάλαιο.

Στο 91,5% ανήκουν και τα σχεδόν πενήντα εκατομμύρια πεινασμένοι Αμερικανοί σε οικογένειες που είναι κατά τρία εκατ. περισσότερες από το περασμένο έτος, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η ραγδαία αύξηση των πεινασμένων και ο συνολικός αριθμός αποτελεί ρεκόρ μετά το 1995, οπότε το υπουργείο Γεωργίας ξεκίνησε να καταγράφει τη «διατροφική αβεβαιότητα», με το 16,4% του συνολικού πληθυσμού να υποφέρει από την πείνα. Βεβαίως, τα στοιχεία αναφέρονται μόνο σε οικογένειες, όπου παρατηρείται το φαινόμενο ακόμα και οι γονείς να προτιμούν να τρέφονται ανεπαρκώς, για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τροφή στα παιδιά τους.

Παράλληλα, η έκθεση του υπουργείου Γεωργίας σημειώνει ότι από το σύνολο των 17 εκατομμυρίων οικογενειών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, μόλις οι μισές από αυτές βρίσκονται, όσον αφορά το εισόδημα, κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας.

Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο ζοφερή καθώς τα στοιχεία της έκθεσης του υπουργείου Γεωργίας δεν περιλαμβάνουν άλλες σημαντικές κατηγορίες ανθρώπων, περιθωριοποιημένων και άστεγων, για τους οποίους είναι βέβαιο ότι η πείνα είναι η καθημερινότητά τους και ο αριθμός τους τα τελευταία χρόνια έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, περίπου 39,8 εκατομμύρια άνθρωποι διαβίωσαν το 2008 κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, ενώ σύμφωνα με αναλυτές είναι πολύ πιθανό ο πραγματικός αριθμός να είναι διπλάσιος, δηλαδή περίπου 70 έως 80 εκατομμύρια άνθρωποι ή περίπου το 1/4 του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ανάμεσά τους και 12,9 εκατομμύρια παιδιά. Και επειδή και η φτώχεια κάνει διακρίσεις, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι από τα παιδιά που πεινούν, το 10% είναι γόνοι λευκών οικογενειών, το 33% Αφροαμερικανικών και το 28% Λατινοαμερικανικών...

Εξαθλίωση

«Ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε από τα 37,3 εκατομμύρια το 2007 σε 39,8 εκατομμύρια το 2008, ένα επίπεδο που γνωρίσαμε σε άλλες εποχές όπως το 1993 και το 1960», υπογράμμισε πρόσφατα ο Ντέιβιντ Τζόνσον, επικεφαλής του τμήματος στατιστικής του Γραφείου Απογραφής. Οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αντιπροσωπεύουν το 13,2% του πληθυσμού το 2008 έναντι του 12,5% που ήταν το 2007, σύμφωνα με την αναφορά με τίτλο «Εισόδημα, φτώχεια και ιατρική κάλυψη στις ΗΠΑ».

Το χάσμα των κοινωνικών ανισοτήτων διευρύνεται διαρκώς - το 2008 υπήρχαν 12,5 εκατομμύρια άστεγοι πολίτες, 18 εκατομμύρια άνεργοι και 49 εκατομμύρια χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από το 1991 διανεμήθηκαν κουπόνια για προμήθεια τροφίμων σε 23.570.000 εξαθλιωμένους - σε πέντε εκατομμύρια περισσότερους από ό,τι το 1989. Πλέον τα κουπόνια τροφίμων διανέμονται σε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ 2 στους 10 καταφεύγουν στα λαϊκά συσσίτια, τη «λαϊκή σούπα» όπως έμεινε γνωστή από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης τη δεκαετία του '30, και συνεχίζει σήμερα να αποτελεί τη μόνη πηγή τροφής για εκατομμύρια.

Η κατάσταση των Αμερικανών αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί οριστικά και η ανεργία αυξάνεται συνεχώς. Τον Οκτώβρη, το ποσοστό ανεργίας είχε φτάσει επισήμως στο 10,2%, ενώ τον Δεκέμβρη του 2008 ήταν 7,2% και εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι τους πρώτους μήνες του 2010 θα φτάσει το 11%. Κατά τον Μαρκ Ζάντι, κορυφαίο οικονομολόγο της Moody's - το γνωστό οίκο αξιολόγησης οικονομικών δεδομένων - ο αριθμός των φτωχών αναμένεται να αυξηθεί κατά 12,4 εκατομμύρια το 2010 εκ των οποίων τα 3,8 εκατομμύρια θα είναι παιδιά, ενώ δεδομένου ότι με κάθε 1% αύξησης που καταγράφει το ποσοστό ανεργίας περίπου 1,1 εκατομμύρια καταλήγουν ανασφάλιστοι, ο αριθμός των ανασφάλιστων ανθρώπων μέχρι το 2010 θα αυξηθεί κατά 7 εκατομμύρια μέσα σε μία διετία. Στις αρχές του 2007 η ανεργία ήταν στο 4,6% ενώ έκλεισε τη χρονιά στο 7,2%.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ: Σύμφωνα με αυτά, σχεδόν 45.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ (δηλαδή ένας κάθε 12 λεπτά) επειδή είναι ανασφάλιστοι και δεν μπορούν να έχουν καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οπως σημειώνεται, οι ανασφάλιστοι Αμερικανοί κάτω των 64 ετών έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με αυτούς που έχουν ασφάλιση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα που εκλέχτηκε για να μεταρρυθμίσει την Υγεία, για να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση, χαρακτήρισε «ανησυχητική» την έκθεση του υπουργείου Γεωργίας και σιώπησε όσον αφορά την έκθεση του Ελεγκτικού Γραφείου για τα κέρδη της Γουόλ Στριτ. Πώς θα μπορούσε να πει κάτι άλλωστε... η πολιτική του που ακολουθεί είναι αυτή της στήριξης του κεφαλαίου, μια πολιτική που συνθλίβει και απειλεί ακόμη και τη ζωή του αμερικανικού λαού.


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ