ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οταν η «πρόοδος» κακοποιείται για να κερδίζει η «συντήρηση»

Ο Κ. Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης, δήλωσε πρόσφατα πως «αληθινά προοδευτική πολιτική είναι αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση». Το ερώτημα που ο καθένας - και σωστά - θέτει όταν διαβάζει τη δήλωση είναι αν για τους πολλούς είναι «πρόοδος» τα 10ωρα, η φοροληστεία, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Εκπαίδευσης, η πιο βαθιά εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Η «πρόοδος» βρίσκεται στο βάθρο των κακοποιημένων εννοιών. Γι' αυτό άλλωστε και στο βάθρο των λαϊκών αντιδράσεων βρίσκεται η λέξη «έλεος». Η πατέντα για την κακοποίηση της λέξης «πρόοδος» έχει ανοίξει δεκαετίες τώρα για τα κόμματα του αστικού κατεστημένου. Μ' αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να συγκαλύπτουν τον πραγματικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής τους, αλλά και να στήνουν εμπόδια στον όποιο γνήσιο ριζοσπαστισμό εκδηλώνεται σε εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. Μπορεί να θυμηθεί κανείς (ή να μάθει) για το πώς το ΠΑΣΟΚ αξιοποιούσε την «πρόοδο» και τις λεγόμενες «προοδευτικές δυνάμεις» τη δεκαετία του '80, αλλά και πολύ αργότερα.

* * *

Ολα τα κόμματα έχουν βάλει, στο όνομα της «προόδου», το χέρι τους στις αντιλαϊκές πολιτικές, ακόμα και στα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν. Για παράδειγμα, με στόχο τη διαμόρφωση του λεγόμενου «φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις», έχουν διαμορφώσει πολύ εχθρικό περιβάλλον για τους όρους δουλειάς, καθώς και ένα διαρκές φορολογικό κυνηγητό των λαϊκών στρωμάτων για να διατηρούνται και να ενισχύονται οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου. Από δεξιά και «αριστερά», έχουν πέσει όλοι με τα μούτρα να πείσουν πως τάχα μπορεί να υπάρξει δίκαιη και «συμπεριληπτική» καπιταλιστική ανάπτυξη, τη στιγμή που αυτή η ανάπτυξη έχει την αδικία στο DNA της.

Αντίστοιχα έχουν κινήσει γη και ουρανό για την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί αποτυπώνονται και στις επικίνδυνες, επιθετικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία. Διαδοχικά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ εκθειάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για την έναρξη των αναβαθμισμένων ελληνοαμερικάνικων σχέσεων και τη ΝΔ, γιατί πλέον η εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια περιγράφεται με το κλισέ «sky is the limit».

* * *

Το ΚΚΕ ενοχλεί γιατί αναδεικνύει πως οι επιδιώξεις τους είναι βαθιά συντηρητικές, εχθρικές για τα συμφέροντα του λαού.

Σήμερα η πρόοδος και η ελπίδα δεν βρίσκονται στην αναμονή για σωτήρες από τα πάνω, σε κυβερνητικές λύσεις δήθεν προοδευτικές, που καταλήγουν σε τραγικά φινάλε. Γιατί όταν η αντιλαϊκή πολιτική ασκείται στο όνομα της «προόδου» - και της «αριστεράς» - τότε το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι να φουντώνει κι άλλο η συντήρηση, η παραίτηση και να ενισχύονται οι δυνάμεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Αυτό επιβεβαίωσε το παράδειγμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, όπως και δεκάδες παραδείγματα της πρόσφατης και παλιότερης Ιστορίας.

Η πρόοδος και η ελπίδα βρίσκονται εκεί που οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους και τους μαζικούς φορείς, με τις διεκδικήσεις τους και τη λαϊκή αλληλεγγύη κατόρθωσαν να εμποδίσουν σχεδιασμούς της εργοδοσίας και να αποσπάσουν μέτρα για την προστασία της ζωής τους.

Πρόοδος σήμερα είναι να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης, όπως αυτές στην «e-food» και την COSCO, με αιτήματα που σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο του λαού και αναδεικνύουν τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Πρόοδος σήμερα είναι να πολλαπλασιάζονται οι λαϊκές δυνάμεις που γυρνάνε την πλάτη σε παλιούς και νεόκοπους δήθεν σωτήρες. Από κάθε κυβερνητική θητεία η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία βγαίνει με λιγότερα δικαιώματα, χειροτερεύει η θέση της, βρίσκεται με περισσότερα βάρη στις πλάτες της.

* * *

Η διέξοδος που θα βάζει μπροστά τις ζωές και τα σύγχρονα δικαιώματα των πολλών είναι η μόνη προοδευτική επιλογή και βρίσκεται «εκτός των τειχών». Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα και σχέδιο για αυτόν τον στόχο. Η «πρόοδος» βρίσκεται στην αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση της πάλης, με στόχο την εργατική, λαϊκή εξουσία - διακυβέρνηση. Αυτή η προοπτική απαιτεί μάχες, ευθύνη και συναίσθηση πως πραγματικά μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής. Σε αυτόν τον δρόμο ο λαός μπορεί να έχει νίκες, στηριγμένες στον δικό του αγώνα.

(Αναδημοσιεύεται από την κυριακάτικη «Kontra News»)


Νίκος ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ


ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ - ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η «AUKUS»
Επεσαν οι υπογραφές για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Αυστραλίας

...με το «περισκόπιο» σταθερά στην Κίνα

ΗΠΑ και Βρετανία υπέγραψαν τη συμφωνία «ανταλλαγής πληροφοριών» για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια με την Αυστραλία

Public Domain

ΗΠΑ και Βρετανία υπέγραψαν τη συμφωνία «ανταλλαγής πληροφοριών» για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια με την Αυστραλία
Με τις χτεσινές επίσημες υπογραφές σχετικά με την κατασκευή των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της Αυστραλίας μπαίνει σε εφαρμογή η πρώτη κίνηση της τριμερούς «στρατηγικής εταιρικής σχέσης ασφάλειας - AUKUS» που συγκρότησαν από τον περασμένο Σεπτέμβρη ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, με το βλέμμα στην ενίσχυση παλιών και νέων συμμαχιών απέναντι στη ραγδαία ανέλιξη της Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας Π. Ντάτον, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Αυστραλία Μ. Γκόλντμαν και η ύπατη αρμοστής της Βρετανίας στην Αυστραλία Βικτόρια Τρίντελ υπέγραψαν χτες και επίσημα την προαναγγελθείσα συμφωνία, με βάση την οποία θα επιτρέπεται η ανταλλαγή «πληροφοριών για τα πυρηνοκίνητα πολεμικά πλοία» ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Η συμφωνία θα βοηθήσει την Αυστραλία να ολοκληρώσει μια μελέτη 18 μηνών για την απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, δήλωσε ο Ντάτον, προσθέτοντας ότι «χάρη στην πρόσβαση σε πληροφορίες που επιτρέπει η συμφωνία αυτή, καθώς και σε δεκαετίες εμπειρίας των Βρετανών και Αμερικανών εταίρων μας στον τομέα των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, η Αυστραλία θα μπορέσει επίσης να είναι ένας υπεύθυνος και αξιόπιστος διαχειριστής της τεχνολογίας αυτής».

Υπενθυμίζεται ότι με την παραπάνω συμφωνία, με την οποία ΗΠΑ και Βρετανία καταπατούν και τις διεθνείς συμφωνίες μη διάδοσης της πυρηνικής τεχνολογίας για πολεμικούς σκοπούς, η Αυστραλία θα γίνει η έβδομη χώρα στον κόσμο που θα διαθέτει τέτοιους είδους υποβρύχια (μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Ινδία).

Πριν από τη σχετική τελετή με τις επίσημες υπογραφές, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αυτή θα βελτιώσει τη «θέση αμοιβαίας άμυνας» των τριών χωρών.

Είχαν προηγηθεί σχόλια του επιτετραμμένου της κινεζικής πρεσβείας (που αυτήν την περίοδο εκτελεί και χρέη πρέσβη της Κίνας) στην Καμπέρα, Ουάνγκ Σινίνγκ, ότι η Αυστραλία θα γίνει «κακό παιδί» αν αποκτήσει αυτά τα υποβρύχια, τα οποία - έσπευσε να υπενθυμίσει - «έχουν κατασκευαστεί για να εξαπολύουν επιθέσεις (...) εναντίον στόχων που βρίσκονται πολύ μακριά», ενώ επέκρινε τους Αυστραλούς ότι δεν είναι «υπερασπιστές της ειρήνης».

Ο Ουάνγκ υποστήριξε επίσης ότι η Αυστραλία «έχει μηδενικές πυρηνικές ικανότητες από τεχνολογικής άποψης οι οποίες θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβούν ατυχήματα» και διερωτήθηκε: «Αν συμβεί κάτι, είναι έτοιμοι οι πολιτικοί να ζητήσουν συγνώμη από τους κατοίκους της Μελβούρνης και της Αδελαΐδας;».

Τις δηλώσεις Ουάνγκ επέκρινε έντονα ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, χαρακτηρίζοντάς τις «προκλητικές και κωμικές», αλλά και «εντελώς ηλίθιες, σε βαθμό που είναι αστείο»...

Ενταση της κόντρας Κίνας - Λιθουανίας γύρω από την Ταϊβάν

Στο μεταξύ, την αύξηση των δυτικών πιέσεων κατά της Κίνας επιβεβαίωσε και η απόφαση της Λιθουανίας να δεχτεί από τα τέλη της περασμένης βδομάδας τη λειτουργία Γραφείου διπλωματικής εκπροσώπησης της Ταϊβάν, ουσιαστικά μια ντε φάκτο πρεσβεία στο Βίλνιους.

Το ταϊβανέζικο ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι το άνοιγμα του Γραφείου «θα δρομολογήσει μία νέα και θετικά υποσχόμενη» πορεία στις σχέσεις Βίλνιους - Ταϊπέι, μνημονεύοντας ειδικά την «ισχυρή δυναμική συνεργασίας» στο βιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ημιαγωγών (τσιπ).

Εντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας, της οποίας το ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση» στα εσωτερικά της ζητήματα, ενώ ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Λιθουανία «σε επίπεδο επιτετραμμένων».

Ακολούθησε ανακοίνωση του λιθουανικού ΥΠΕΞ που ισχυριζόταν ότι η χώρα «επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην πολιτική "Μια Κίνα"», αλλά και ότι «ταυτοχρόνως έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τη συνεργασία της με την Ταϊβάν».

Ολα αυτά ενώ σε ειδική Σύνοδο Κίνας - ASEAN (Ενωση κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) που οργάνωσε το Πεκίνο, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη σύναψη σχέσεων της Κίνας με τις χώρες της Ενωσης, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι το Πεκίνο και τα μέλη της Ενωσης «πρέπει από κοινού να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) και να τη μετατρέψουμε σε θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας».

Στην πραγματικότητα βέβαια η ΝΚΘ είναι πεδίο σφοδρών καπιταλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ της Κίνας και χωρών - μελών της ASEAN, στους οποίους παρεμβαίνουν ανοιχτά και οι ΗΠΑ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ρ. Ντουτέρτε αναφέρθηκε στο πρόσφατο «επεισόδιο» στη ΝΚΘ (όταν πλοία της κινεζικής Ακτοφυλακής έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση εναντίον σκαφών ανεφοδιασμού μονάδων των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων), λέγοντας ότι «αισθανόμαστε απέχθεια» για αυτό το περιστατικό και ότι «βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία άλλες παρόμοιες εξελίξεις. Δεν αποτελούν θετικό προμήνυμα για τις σχέσεις μεταξύ των εθνών μας και την εταιρική μας σχέση».

Πρόσθεσε πάντως ότι πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων και οι χώρες της περιοχής να εργαστούν προς μια ειρηνική διευθέτηση των διαφορών τους, γιατί «απλά δεν υπάρχει άλλη λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα παρά μόνο το κράτος δικαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ