ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδημοκρατικός και ανθυγιεινός αχταρμάς

Η κυβέρνηση - παρότι έχει έτοιμο νομοσχέδιο για την υγεία - εισάγει "επί μέρους τροπολογίες" σε άσχετα νομοσχέδια. Καταργείται η μονιμότητα των νεοεισερχόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, καθώς προβλέπεται εφταετής θητεία με δυο κρίσεις για τη μονιμοποίησή τους

Με συντονισμένα βήματα, η κυβέρνηση προχωρά στην εισαγωγή στοιχείων και κριτηρίων αγοράς στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με απώτερο στόχο τη μετακύληση του κόστους λειτουργίας τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τα, ήδη, κατατεθειμένα νομοσχέδια για την κατάθεση τροπολογιών. Στο νομοσχέδιο για την κύρια ασφάλιση των αγροτών, κατατέθηκε η τροπολογία για την ενιαία λίστα φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Προχτές το βράδυ, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον "Περιορισμό και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Κρατικών Δαπανών", η οποία περιλαμβάνει τη σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Εποπτείας και Διαχείρισης των θεμάτων νοσηλίων των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου. Η επιτροπή αυτή λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και θα συγκροτηθεί με κοινή Απόφαση των υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών.

Οταν ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση της λίστας φαρμάκων (8.1.1997) απ' τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου, η ΑΔΕΔΥ είχε ζητήσει διάλογο με την κυβέρνηση για ένα συνολικό σχέδιο της περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων. Αντί του διαλόγου, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την Επιτροπή - εκτός αν "εξαντλεί" το διάλογο στη συμμετοχή εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ στην υπό σύσταση επιτροπή. (Ενδιαφέρον, βέβαια, θα έχει και η στάση της ΑΔΕΔΥ απέναντι στη νέα ρύθμιση).

Το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να πάρει την τελική νομοθετική μορφή με το νομοσχέδιο για την υγεία, το οποίο χτες κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη βδομάδα.

Πέραν του ότι αποτελεί επανέκδοση των παλιότερων σχεδίων, δυο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά:

  • Σε επίπεδο διοίκησης των νοσοκομείων, εκφράζεται μια αντιδημοκρατική νοοτροπία, καθώς προβλέπει την πλειοψηφία της κυβέρνησης στα Διοικητικά Συμβούλια, καθώς και τους μάνατζερ με πειθαρχικές δικαιοδοσίες για όλο το προσωπικό. Μάλιστα, ακούστηκε ότι συζητήθηκε και η εκχώρηση του μάνατζμεντ των νοσοκομείων σε ξένες εταιρίες.
  • Καταργείται, στην ουσία, η μονιμότητα των νειοεισερχόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, καθώς προβλέπει δυο θητείες (τριετή και τετραετή) και ενδιάμεσες κρίσεις, οι οποίες, αν είναι αρνητικές, οι γιατροί "απολύονται οριστικώς". Επιπλέον προβλέπει και μια ακόμα κατηγορία χαμηλόμισθων γιατρών με ολιγόχρονες συμβάσεις.

Στο σχέδιο προβλέπονται ακόμα οι σφαιρικοί προϋπολογισμοί, καθώς και οι κοινοπραξίες ασφαλιστικών ταμείων για τη διαπραγμάτευση παροχής των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών απ' τους "παραγωγούς" αυτών των υπηρεσιών.

Η - πιθανή - επέκταση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής για τα νοσήλια των δημοσίων υπαλλήλων "δένει" πλήρως με την άλλη διάταξη, την οποία περιέχει το σχέδιο για την υγεία που προβλέπει το ημερήσιο ή ενοποιημένο κλειστό νοσήλιο, διαφοροποιημένο κατά κατηγορία παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.

Η ρύθμιση αυτή μπορεί να προσφέρει μια πρόσκαιρη ρευστότητα στο υπουργείο Υγείας, αλλά θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία- εκτός από το διαφοροποιημένο νοσήλιο - θα υποστούν και το κόστος των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων, που, επίσης, προβλέπει το νομοσχέδιο για την υγεία.

Οι επιμέρους θεσμικές ρυθμίσεις, που προωθεί η κυβέρνηση σε άσχετα - προς αυτό της υγείας - νομοσχέδια, δείχνουν ότι οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης δεν είναι και τόσο ευχαριστημένοι με τους περιορισμούς των κρατικών δαπανών σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα. Γι' αυτό και σε κάθε ευκαιρία εισάγουν ένα "θεσμικό αχταρμά", που "Κύριος οίδε" πού θα οδηγήσει τελικά. Μάλιστα, το εδάφιο της τροπολογίας για την επιτροπή που παρακολουθεί τα νοσήλια των δημοσίων υπαλλήλων ακολουθεί μια γενικόλογη, αλλά άκρως αποκαλυπτική διάταξη: "Επιτρέπεται η σύσταση οργανισμών με μορφή ΑΕ από τα ενδιαφερόμενα υπουργεία και τις λοιπές υπηρεσίες του δημοσίου, για τη διενέργεια κάθε είδους προμηθειών κεφαλαιουχικού ή λειτουργικού εξοπλισμού τους".

Η διάταξη αυτή υποψιάζει ότι στο πεδίο του συντάκτη περιλαμβάνεται πρωτίστως η αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος στα νοσοκομεία - ζήτημα που είχε συζητηθεί έντονα εδώ και τρία χρόνια.

Μ' άλλα λόγια: Η κυβέρνηση επιχειρεί μια εχθρική - θα μπορούσε να πει κανείς - επίθεση ενάντια στο ΕΣΥ - αυτό που διασώθηκε - και το οποίο θεσμοθέτησε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μια μανία πολιτικής ανατροπής όποιου θετικού θεσμού διατηρείται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Μιας λογικής που υπακούει στα κελεύσματα των Βρυξελλών και δεν έχει καμιά σχέση με τις διακηρύξεις περί ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, όπως υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση.

Γ. Μ.

Οι μετανάστες

Τους βλέπεις τις νύχτες, στα τελευταία δρομολόγια. Κουρασμένοι, αλλά γεμάτοι ζωντάνια.

Τους ανταμώνεις στην κυριακάτικη βόλτα, έξω από τον Αγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, να χαίρονται, να αστειεύονται, να μιλούν για το σωματείο τους το"Κασάπι".

Φέρνουν την πατρίδα τους με το δικό τους τρόπο ζωής κοντά μας. Βρίσκουν καταφύγιο στης πλατείας Βάθης τα μικρά σοκάκια. Μεταμορφώνουν, με το μεράκι τους ξεχασμένα, πέτρινα νεοκλασικά σε μικρά φιλόξενα παλατάκια. Εκεί μαζεύονται, συζητούν, ενημερώνονται, θέλουν το καλύτερο και καμαρώνουν, βλέποντας τα παιδιά τους να τραγουδούν ελληνικά τραγούδια, μαζί με αυτά της πατρίδας τους. Σκέφτονται την πατρίδα τους και δακρύζουν...

Ορισμένους, τους βλέπεις τις γιορτές στις εθνικές οδούς, με τα μπογαλάκια τους γεμάτα να επιστρέφουν για λίγο στους δικούς τους, φορτωμένοι με το πικρό ψωμί της ξενιτιάς.

Ζυμώνονται καθημερινά με το λαό μας.

Τους βλέπεις στα πανεπιστήμια να δίνουν την πιο δύσκολη μάχη, τα βαθιά τους ανθρώπινα αισθήματα τα διακρίνεις, καθώς οι ιατρικές σχολές υποδέχονται πολλούς από το Σουδάν, την Γκάνα... Θέλουν να θεραπεύσουν τον ανθρώπινο πόνο, επιστρέφοντας στην πατρική τους ρίζα.

Βέβαια, εκεί που ανθίζει η μυρτιά, φυτρώνουν και τα ζιζάνια, οι εκμεταλλευτές, που εμπορεύονται το όνειρο των ξεριζωμένων, οι έμποροι της αμαρτίας, εκείνοι που δε διστάζουν να θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές για το χρήμα.

Πόσες τραγικές εικόνες δεν έχουμε δει όλοι μας. Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος, όταν αντικρίζει εικόνες από τα αμπάρια των πειρατικών πλοίων γεμάτα με Ιρακινούς ή Ασιάτες λαθρομετανάστες, που η ζωή τους μετριέται σε δολάρια ανά το κεφάλι...

Είναι οι ξενιτεμένοι που ψάχνουν τη Γη της Επαγγελίας, βιώνοντας το δικό τους Γολγοθά.

Αμέτρητες οι εικόνες και οι σύγχρονες μαρτυρίες.

Η μάνα να κρατά σφιχτά το μωρό στην αγκαλιά της. Ο πατέρας να θρηνεί το χαμό του γιου του, όταν κάποιο χορτασμένο στομάχι, αντί να δώσει ψωμί και νερό, πήρε την καραμπίνα και του θέρισε το όνειρο. Οι γιοι, που κρατώντας το προσκεφάλι του γονιού τους, τον άκουγαν να τους αφήνει την ευχή του και να μακαρίζει για την τύχη τους, που άφησε την τελευταία του πνοή σε... ελεύθερη χώρα.

Ομως, υπάρχουν και οι λίγοι, οι άπονοι, που ποτέ τους δεν κατάλαβαν τους νέους ικέτες για τα μύρια κακά που άλλοι τους φόρτωσαν.

Πρόκειται για την εξουσία και τους εκφραστές της. Τους σκληρούς και άκαρδους, που εκφράζουν την αντιδραστική ουσία του εκμεταλλευτικού μας συστήματος.

Ντύνονται τα άμφια των αξιωμάτων, γίνονται επιστάτες ιερών τόπων και αντί να κηρύττουν το "αγαπάτε αλλήλους", φωνάζουν σταύρωσον σταύρωσον αυτούς...

Οι ξενιτεμένοι, όμως, υπάρχουν και αγωνίζονται, σκληροτράχηλοι και αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.

Σίγουρα δεν είναι μόνοι τους.

Μπορεί υπουργεία και υπουργοί, υπερκυβερνητικά και κυβερνητικά όργανα, ειδικοί και μη ειδικοί να ασχολούνται με το τι μέλλει γενέσθαι με τους ξενιτεμένους, εκείνοι δεν απογοητεύονται.

Τι ζητούν;

Μεροκάματο, όπως όλοι.

Μια εστία, όπως όλοι.

Την κοινωνική τους ασφάλιση, όπως όλοι.

Θέλουν να ζουν αντάμα με τους ντόπιους, όπως όλοι.

Ο,τι θα επιθυμούσαμε και μεις σε μια άλλη ξένη χώρα.

Ο λαός μας έχει ζήσει στο πετσί του την ξενιτιά.

Στην Αμέρικα τους έλεγαν "the Greeks"

Στη Γερμανία τους πετούσαν το "γκαστερμπάιτερ".

Γι' αυτό και συνερίζεται τα προβλήματα των μεταναστών.

Γι' αυτό και συγκινείται, όταν ακούει από τους ξένους γείτονες να παίζουν με το κλαρίνο, το "Γιάννη μου το μαντίλι σου"...

Ανάμεσά μας ζουν 400.000 μετανάστες, που περιμένουν την ώρα που η κυβέρνηση θα αξιωθεί να προσφέρει το ελάχιστο και το μέγιστο, για να μη νιώθουν κυνηγημένοι και παράνομοι, διπλά και τριπλά εκμεταλλευόμενοι.

Το 1997 έχει ανακηρυχτεί Ευρωπαϊκό Ετος κατά της Ξενοφοβίας και του Ρατσισμού.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να προωθήσει Προεδρικό Διάταγμα για την υλοποίηση της Κάρτας Προσωρινής Αδειας Παραμονής Αλλοδαπών.

Ας οψόμεθα.

Η δυσπιστία μας μεγάλη, γιατί ό,τι πέφτει στα χέρια των "εκσυγχρονιστών", όπως λέει και ο ποιητής μας: "Ανάθεμα την ώρα ποιος ορίζει εδώ το ανάποδο βαφτίζει και το λέει σωστό".

Βαγγέλης ΒΑΛΤΙΣΙΝΙΩΤΗΣ

Δυο θητείες και ισάριθμες κρίσεις για τη μονιμοποίηση των νεοεισερχόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, προβλέπει το σχέδιο νόμου για την υγεία. Αλλιώς απολύονται οριστικώς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ