ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΙΟΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Χαρίζουν δισ. σε ξένους οίκους...

...ενώ μαραζώνουν τα κρατικά εργαστήρια!

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανανεώσει για δύο ακόμη χρόνια τη σύμβαση με το Ιταλικό Εργαστήριο (ΕΣΠΕΛ - Ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου) προσφέροντάς του 3,6 δισ. δρχ., προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για κακοτεχνίες στα δημόσια έργα, θέτοντας στο περιθώριο το κρατικό Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Εργων (ΚΕΔΕ) και τα επίσης κρατικά Περιφερειακά Εργαστήρια Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΕ) που ιδρύθηκαν και λειτουργούν - υποτίθεται - για να κάνουν αυτή τη δουλιά!

Η πρωτότυπη αυτή ιδιωτικοποίηση βρίσκεται στο στόχαστρο ενός ιδιαίτερα εύστοχου άρθρου που περιέχεται στο τελευταίο τεύχος του Δελτίου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας και το οποίο υπογράφει ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Μαρσέλλος. Από το άρθρο αυτό μπαίνουμε στον πειρασμό να παραθέσουμε - με την άδεια ασφαλώς του συγγραφέα - εκτενή αποσπάσματα που καταδεικνύουν σε τι μπορεί να οδηγήσει η παράλογη πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση και στον τομέα των δημοσίων έργων.

«Είναι καιρός η κωμωδία να τελειώσει - τονίζει ο κ. Ν. Μαρσέλλος. Η Ελλάδα έχει ένα εργαστηριακό δυναμικό σοβαρό, έμπειρο και αύταρκες, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Κάποιοι, από το 1997, το έχουν καταδικάσει στην αδράνεια. Και ξοδεύουν δεξιά και αριστερά τεράστια ποσά για "εισαγόμενους μάγους", τη στιγμή που τα εργαστηριακά όργανα αραχνιάζουν αναξιοποίητα στα ΠΕΔΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ. Τώρα πρόκειται να δαπανηθούν 3,6 δισεκατομμύρια για το νέο ΕΣΠΕΛ, στα επόμενα δύο χρόνια. Ο κύριος υφυπουργός ΥΠΕΘΟ ανθυπομειδιά με αυταρέσκεια σκεφτόμενος ότι είναι ο σωτήρας της Ελλάδος. Τον αναγκάζουν οι Υπηρεσίες της ΕΕ να φέρει τον ΕΣΠΕΛ, λέει.

Και ρωτάμε:

  • Σε ποια άλλη χώρα της ΕΕ υπάρχει ΕΣΠΕΛ;
  • Σε ποια άλλη χώρα στο ΚΕΔΕ και στα ΠΕΔΕ δεν τους επιτρέπεται να κάνουν ελέγχους στα Μεγάλα Εργα της χώρας; στο Μετρό Αθηνών; Στο Αεροδρόμιο Σπάτων; Στην Αττική Οδό; Στον ΠΑΘΕ; Στην Εγνατία;
  • Σε ποια άλλη χώρα τα ΠΕΔΕ έχουν αποκοπεί από το ΚΕΔΕ και υπάγονται στην Περιφέρεια, στο υπουργείο Εσωτερικών - δημόσιας Διοίκησης κλπ;
  • Γιατί να μη βάλουμε τότε και ένα Ιταλικό Εργαστήριο - Ειδικό Σύμβουλο ποιοτικού Ελέγχου - στην Υγεία, που τόσα συμβαίνουν, στην Παιδεία, στα τροχαία ατυχήματα, ίσως και στην Πολιτική, να ελέγχει την ποιότητα των πολιτικών μας; Τι τους έπιασε ο πόνος για τα συγχρηματοδοτούμενα Δημόσια Εργα;».

«Κάποτε η χώρα, πριν το 1980 - επισημαίνει στο ίδιο άρθρο ο κ. Ν. Μαρσέλλος - είχε ένα ζηλευτό Δίκτυο Εργαστηρίων, με ανθρώπους που με κόπο τα χρόνια 1960 - 1980, το είχαν στήσει και χτίσει. Και ξαφνικά το Κράτος άρχισε τη σταδιακή αποστελέχωση των Εργαστηρίων, την απενεργοποίηση, τα 14 γεωτρύπανα του ΚΕΔΕ γίνανε 10, τα εξής 5, το ίδιο στο ΙΓΜΕ κλπ. Από κει ξεκίνησε η αποκρατικοποίηση, όχι βέβαια επ' ωφελεία του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, αλλά του διεθνούς. Στην αρχή παρήλασαν οι «Project Managers», μετά οι «Construction Managers», μετά οι ΟΠΕ (Οίκοι Ποιοτικού Ελέγχου), ο ΕΣΠΕΛ, και να δούμε πού θα φτάσουμε».

«Και ο τελευταίος διευθυντής του ΚΕΔΕ, να μάχεται μόνος, στην πύλη του Ρωμανού, να διασώσει το πολύτιμο αυτό Δυναμικό των Ελληνικών Δημόσιων Εργαστηρίων, ΠΕΔΕ, ΚΕΔΕ κλπ - υπογραμμίζεται στο άρθρο - έχοντας πια σε τούτη τη χειρότερη στιγμή, τον πιο άπειρο και πιο νέο υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ που ούτε ο ίδιος έχει συναίσθηση τι επιχειρείται, ούτε οι Σύμβουλοί του είναι ικανοί να τον ενημερώσουν. Και τώρα ετοιμάζεται να υπογράψει τη θανατική καταδίκη: 3,6 δισ. στον ΕΣΠΕΛ, καμία ανάπτυξη στα ΚΕΔΕ, ΠΕΔΕ που παραμένουν αποκομμένα στην Αποκέντρωση, στην Περιφέρεια».

«Καιρός είναι αυτή η κωμωδία (ή τραγωδία) να τελειώσει», τονίζει καταλήγοντας ο κ. Ν. Μαρσέλλος και πιστεύουμε ότι έχει απόλυτο δίκιο.

ΕΪΤΖ
Μόλυνση στη μετάγγιση αίματος

«Δεν πρόκειται να ζήσω και θα πεθάνω σύντομα από κάποια λοίμωξη ή λέμφωμα, γιατί μου κάνανε μετάγγιση μολυσμένου αίματος»! Με τα λόγια αυτά απευθύνεται στο δικαστήριο η τρίχρονη Ειρηνούλα Γκούφα, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό του AIDS, λόγω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, μόλις γεννήθηκε στις 5/8/1998 στο μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου».

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών συζητήθηκε χτες η αγωγή των γονιών της 3χρονης μικρής που ζητούν να τους καταβληθεί το ποσό του 1.338.000 δραχμών το μήνα και μέχρι το θάνατο της κόρης τους για τα αναγκαία φάρμακα, ιατρική παρακολούθηση κλπ., καθώς οι ίδιοι δεν έχουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Ηδη το δικαστήριο έχει επιδικάσει προσωρινά (αίτηση ασφαλιστικών μέτρων) το ποσό των 700.000 δραχμών και χτες συζητήθηκε η κύρια αγωγή.

Στην αγωγή οι γονείς της τρίχρονης Ειρηνούλας αναφέρουν ότι 20 ημέρες μετά την πρόωρη γέννηση της κόρης τους στο μαιευτήριο Ελενα, οι γιατροί προέβησαν σε μεταγγίσεις αίματος, λόγω διάφορων προβλημάτων που παρουσίαζε η τρίχρονη (λοίμωξη, ηπατοσπλανομεγαλία, αναιμία κλπ.). Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου ανακοινώθηκε στους γονείς ότι προσβλήθηκε από τον ιό του AIDS και χρειάζεται άμεσα θεραπεία.

Για την ίδια υπόθεση ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον τριών γιατρών για βαριά σωματική βλάβη. Ποινική δίωξη ασκήθηκε και εναντίον του αιμοδότη - φορέα του AIDS.

Οι γιατροί του νοσοκομείου αντικρούουν τις κατηγορίες και ισχυρίζονται ότι ο αιμοδότης διήνυε την περίοδο του «σιωπηλού παραθύρου» κατά την αιμοληψία και γι' αυτό δεν ανιχνεύτηκε ο ιός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ