Αφορμή για τη δημιουργία της αποτέλεσε η μεγάλη συναυλία τιμής στο έργο του μεγάλου συνθέτη, με τίτλο «Κοντά σας όλη μου η ζωή», που διοργανώνεται από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και την οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη, φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιούνη στις 8 μ.μ. στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο).
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Αγγελος Θεοδωράκης, Βιολέτα Ικαρη, Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Παναγιώτης Πετράκης, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αγγελική Τουμπανάκη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη, «Κοινοί Θνητοί».
Για το έργο, την προσφορά και τους αγώνες του θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η ιστοσελίδα χωρίζεται σε 4 βασικές ενότητες.
Υπάρχει το χρονολόγιο που εστιάζει στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του συνθέτη από το 1925 μέχρι και το 2021, διατρέχοντας όμως παράλληλα και σημαντικά σημεία της εργογραφίας του. Κάθε περίοδος ντύνεται με σπάνιες φωτογραφίες του συνθέτη και αποτελεί μια εισαγωγή στα εκτενή αφιερώματα που θα ακολουθήσουν τόσο στον «Ριζοσπάστη» όσο και στο portal «902.gr».
Στην ενότητα «Αφιερώματα» θα ανεβαίνουν κείμενα που θα διατρέχουν τη ζωή και το έργο του συνθέτη. Ηδη έχουν αναρτηθεί αφιερώματα για τη ζωή και το έργο του συνθέτη μέσα από δικά του λόγια, στη δράση του την περίοδο της Κατοχής και του Δεκέμβρη, καθώς και σε μια ξεχωριστή πτυχή της δημιουργίας του, που είναι η στιχουργική.
Το ενδιαφέρον του επισκέπτη τραβάει το hashtag #mikis100 που περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό.
Ακόμα, υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για τις μικρότερες ηλικίες, η οποία περιλαμβάνει πρωτότυπες εικονογραφημένες ιστορίες του Κωνσταντίνου Ρουγγέρη που φωτίζουν κάποιες ξεχωριστές στιγμές από τη ζωή του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και το δωρεάν αφιέρωμα (σε μορφή ebook) του αγαπημένου περιοδικού «κόκκινο Αερόστατο» για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Μέσα από τις 36 σελίδες του, νέοι και νέες όλων των ηλικιών θα έρθουν σε επαφή με βασικούς σταθμούς της ζωής του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη που διαμόρφωσαν τη μουσική του ιδιοφυία και καθόρισαν την προσωπικότητά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα θα ανανεώνεται διαρκώς έως τις 25 Ιουνίου με αρχειακό υλικό, αφιερώματα, θεματικές εκπομπές - podcasts, video.
Τέλος, μέσω της ιστοσελίδας ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει εισιτήρια για τη μεγάλη συναυλία αφού η ηλεκτρονική προπώληση έχει ήδη ανοίξει από την ticketservices.gr, ενώ εισιτήρια διατίθενται και από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 3 Μάη, στις 20.30, ένα μουσικό αφιέρωμα μνήμης και στοχασμού, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της, Βύρωνα Φιδετζή. Συμμετέχει η διεθνούς φήμης υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου.
Η συναυλία περιλαμβάνει έργα που γράφτηκαν εν μέσω του πολέμου ή στη σκιά του, μουσικές σελίδες που δεν αφηγούνται απλώς γεγονότα, αλλά αποτυπώνουν τον ανθρώπινο πόνο, την αντίσταση, τη μοναξιά, την απώλεια και τελικά την ελπίδα.
Το «Επικό Τραγούδι» του Θεόδωρου Καρυωτάκη, γραμμένο το 1944, αποτελεί μια συμφωνική εικόνα αφιερωμένη «στη μνήμη των ηρωικών νεκρών του ελληνικού λαού», φέρνοντας στο προσκήνιο τη θυσία και την αξιοπρέπεια του αντιστασιακού αγώνα.
Στην ίδια περίοδο, το 1943, ο Τσέχος συνθέτης Μπόχουσλαβ Μάρτινου, συγκλονισμένος από την εξόντωση του χωριού Λίντιτσε από τους ναζί, συνθέτει το συμφωνικό ποίημα «Μνημείο στο Λίντιτσε».
Μέσα στην ελληνική Κατοχή, ο Μανώλης Καλομοίρης μελοποιεί ποιήματα του Κωστή Παλαμά, στον κύκλο τραγουδιών «Πολιτεία και Μοναξιά», ο οποίος παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις 27 Φεβρουαρίου 1944, ακριβώς έναν χρόνο μετά τον θάνατο του εθνικού ποιητή.
Ξεχωριστό κομμάτι στο πρόγραμμα της συναυλίας είναι το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε ντο ελάσσονα, έργο υπ' αριθμ. 8, αφιερωμένο «στη μνήμη των θυμάτων του φασισμού και του πολέμου», του Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που έγραψε το 1960. Το έργο, βαθιά προσωπικό και σπαρακτικό, αποκτά μια νέα διάσταση μέσα από τη μεταγραφή του για μικρό ορχηστρικό σύνολο από τον Κώστα Νικήτα, εκδοχή που θα παρουσιαστεί στη συναυλία.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια σύνθεση που, παρότι αρχικά είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, κατέληξε να γίνει σύμβολο ελπίδας και δημιουργίας: Οι «Παραλλαγές και Φούγκα πάνω σε ένα θέμα του Πέρσελ» του Μπέντζαμιν Μπρίττεν, γνωστές και ως The Young Person's Guide to the Orchestra, γραμμένες το 1945, λίγο πριν το τέλος του πολέμου. Το έργο ξεπερνά τον διδακτικό του σκοπό, αποτελώντας ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η μουσική μπορεί να μεταδώσει χαρά και φως σε σκοτεινούς καιρούς.