ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διεθνής Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση στην Ουκρανία ενάντια στα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ
Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση στην Ουκρανία ενάντια στα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ
Τη μέρα της Συνάντησης Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, στις 2 Απρίλη στην πρωτεύουσα της γειτονικής Ουκρανίας, στο Κίεβο, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα: «Η επιτάχυνση της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ανατολή. Προβλήματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας».

Στη Διεθνή Συνδιάσκεψη, που διοργανώνει το ΚΚ Ουκρανίας στις 2 Απρίλη, θα συμμετέχουν κόμματα και οργανώσεις από Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Λετονία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Τσεχία, Υπερδνειστερία. Το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Επίσης, από ουκρανικής πλευράς, εκτός από το ΚΚ Ουκρανίας έχουν προσκαλεστεί και θα συμμετάσχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας, το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ουκρανίας (ενοποιημένο) και άλλες μικρότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, καθώς και ντόπιοι εμπειρογνώμονες.

Αγωνιστική υποδοχή του Μπους

Στις παραμονές της συνάντησης, το ΚΚ Ουκρανίας και άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της χώρας θα διοργανώσουν μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπους, ο οποίος πηγαίνει στην Ουκρανία με τη σαφή πρόθεση της υποστήριξης του αιτήματος που έχει υποβάλει η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας για επίσπευση των διαδικασιών ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν συγκροτηθεί και αντιΝΑΤΟικές επιτροπές με τη συμμετοχή διάφορων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας. Επιπλέον, όλο το προηγούμενο διάστημα έχει οξυνθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση γύρω από το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα για μερικές εβδομάδες η αντιπολίτευση (οι βουλευτές του Κόμματος των Περιοχών (ΚτΠ) και του ΚΚ Ουκρανίας) να μην επιτρέπει τη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου. Η ένταση προκλήθηκε στο κοινοβούλιο μετά την επιστολή που έστειλε η πολιτική ηγεσία της χώρας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στη Συμμαχία.

Να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία αυτή του Προέδρου και της κυβέρνησης της Ουκρανίας συναντά τη σφοδρή αντίδραση μεγάλων τμημάτων του λαού της Ουκρανίας. Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πάνω από το 60% του λαού είναι αντίθετο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανοί ζητούν με τις υπογραφές τους δημοψήφισμα για το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ με πρωτοβουλία του ΚΚ Ουκρανίας, στο κοινοβούλιο της χώρας έχει συγκροτηθεί διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα «Αντι-ΝΑΤΟ» από 58 βουλευτές.

Επίσης, τα περιφερειακά συμβούλια μιας σειράς περιοχών της Ουκρανίας, όπως της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, των περιοχών της Χερσώνας, της Σεβαστούπολης, του Ζαπαρόζιε κ.ά. έχουν ήδη ανακηρύξει τα εδάφη τους ως «εδάφη ελεύθερα από το ΝΑΤΟ».

Ακόμη, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας (ΚΚΟ), 12 πολιτικά κόμματα και κοινωνικο-πολιτικές οργανώσεις της Ουκρανίας υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Σέφερ, και τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, στην οποία υπογραμμίζουν την αντίθεση του λαού της Ουκρανίας στα σχέδια ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.


ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιθέσεων συνέχεια...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τον αφελή προσποιήθηκε προχτές ο Τζ. Ου. Μπους, που λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστι δήλωσε σε κροατικό τηλεοπτικό σταθμό πως το Κοσσυφοπέδιο θα είναι τάχα «το τελευταίο κεφάλαιο στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και το τέλος μιας πολύ δύσκολης περιόδου». Εξέφρασε μάλιστα υποκριτικά την «ελπίδα» πως το Βελιγράδι θα βοηθήσει το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, είναι τουλάχιστον φανερό πως οι τελευταίες απόψεις του προέδρου των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο απέχουν πολύ από την πραγματικότητα...

Στην αρχή της βδομάδας, για παράδειγμα, η Σερβία δημοσιοποίησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη πακέτο προτάσεων για καντονοποίηση (επί της ουσίας «διχοτόμηση») των σερβοκατοικούμενων περιοχών του Κοσσυφοπεδίου. Η πρόταση απορρίφθηκε ως ανεδαφική από Αμερικανούς και Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους λέγοντας πως τώρα (τουλάχιστον...) δεν επιθυμούν τη διχοτόμηση... Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα ποίησε επισήμως τη νήσσαν... Ανεπισήμως την υιοθέτησε, όπως έδειξαν οι σχετικές πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας (νυν προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου) Γεβγένι Πριμακόφ... Το θέμα είναι βέβαιο πως θα επανέλθει στο προσκήνιο τουλάχιστον το φθινόπωρο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ν. Υόρκη.

Το ίδιο διάστημα, ο Πίτερ Φιθ, επικεφαλής της EULEX (αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο), φαίνεται πως τα βρίσκει «σκούρα» στην προσπάθεια διεκπεραίωσης του ρόλου που έχει αναλάβει για αντικατάσταση της διοίκησης του ΟΗΕ, UNMIK. Προ ημερών ζήτησε τη «βοήθεια» της ΝΑΤΟικής KFOR προκειμένου, όπως είπε, να αναπτυχθεί η ευρω-ενωσιακή αποστολή και στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου είναι οξυμένα τα πνεύματα των Σέρβων και άλλων μη αλβανικών πληθυσμών. Ο Φιθ διατύπωσε το αίτημά του καμώνοντας τον «ανήξερο», μολονότι όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως η KFOR έχει πάρει εντολή όχι από το ΝΑΤΟ αλλά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (σύμφωνα με τη γνωστή απόφαση 1244)... Πράγμα που σημαίνει πως εάν η Ρωσία εγείρει αντιρρήσεις (τις αναμενόμενες...), τότε η πολυεθνική KFOR θα αναγκαστεί να αγνοήσει το αίτημα της EULEX για «βοήθεια». Ιδιαίτερα δε μετά τα πολύ σοβαρά επεισόδια της 17ης Μάρτη στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με ένα νεκρό Ουκρανό αστυνομικό, ένα Σέρβο σε κωματώδη κατάσταση και πολλές δεκάδες τραυματίες διαδηλωτές...

Εν μέσω όλων αυτών, στην ΕΕ εξακολουθούν να καταγράφονται δύο αντιτιθέμενες τάσεις όχι μόνον για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, που παρά τις ισχυρότατες πιέσεις των ΗΠΑ έχει γίνει μόνον από καμιά τριανταριά χώρες... Τις τελευταίες μέρες, το νέο ρεύμα αντιθέσεων εντός της ΕΕ σχετίζεται με την ταχεία ή όχι ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ (που ας μην ξεχνάμε ζει σε έντονους προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει των εκλογών της 11ης Μάη). Ο ένας πόλος αντίθεσης στη γρήγορη ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ δημιουργείται από τον άξονα Ολλανδία - Βέλγιο που εξακολουθούν να επισείουν την απαίτηση της πλήρους συνεργασίας του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης και τη σύλληψη των πρώην ηγετών των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο έτερος πόλος, με σκοπό τη γρήγορη ένταξη του Βελιγραδίου στην ΕΕ, έχει δημιουργηθεί από τη Σουηδία και τη Γαλλία, που θεωρούν πως μ' αυτόν τον τρόπο θα «επουλωθούν» στη Σερβία γρήγορα τα τραύματα που έχει προκαλέσει η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου. Εντούτοις, όσο περνά ο καιρός, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις θα ενταθούν, αφού νέα δεδομένα θα εγείρουν ξαναμοίρασμα της ιμπεριαλιστικής πίτας στα Βαλκάνια, είτε με παλιές, είτε με καινούριες «αφορμές»...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ