ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2002
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φουντάρουν τα ψαροκάικα

Η ΕΕ προτείνει μείωση του αλιευτικού στόλου κατά 8,5% και βάλε...

Μια πρώτη γεύση των ολέθριων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Η ουσία είναι ότι προτείνεται η δραστική συρρίκνωση του κλάδου αλιείας και το ρίξιμο στην ανεργία χιλιάδων Ελλήνων ψαράδων και αλιεργατών. Κι αυτό γίνεται στο όνομα της αειφόρου ανάπτυξης, με βάση το σχετικό κείμενο του Γκέτεμποργκ, που ψήφισε πέρσι τον Ιούνη ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Ετσι, με πρόφαση την υπερεκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τώρα τη μείωση του αλιευτικού στόλου της ΕΕ κατά 8,5%, αρχής γενομένης από το 2003. Και η μείωση αυτή δεν αφορά στα μεγάλα αλιευτικά σκάφη και στις μεγάλες αλιευτικές εταιρίες-βιομηχανίες, αλλά στα μικρά αλιευτικά οικογενειακής εκμετάλλευσης, που κινούνται στα νερά των χωρών της ΕΕ. Με άλλα λόγια, θα την πληρώσουν οι βαρκούλες και τα ψαροκάικα. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, η μείωση θα οδηγήσει, σε πρώτη φάση, δηλαδή στην τριετία 2003-2005, στην απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας στις παραθαλάσσιες χώρες της ΕΕ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 11% του σημερινού δυναμικού της κοινοτικής αλιείας και έρχεται να προστεθεί στο ανάλογο ποσοστό του 22% της περιόδου 1992-'98, όταν είχαν αποσυρθεί 66.000 αλιείς. Κι όπως επίσης φαίνεται, τα νέα μέτρα, αν γίνουν πράξη, θα πλήξουν καίρια τις χώρες του νότου, δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία.

Στα αξιοσημείωτα των προτάσεων της Επιτροπής περιλαμβάνεται ακόμα η απαγόρευση ενίσχυσης σε κοινοτικό επίπεδο για την κατασκευή νέων σκαφών, καθώς και η αύξηση της αποζημίωσης κατά 20% στους ψαράδες που θα προχωρήσουν στη διάλυση των σκαφών τους και θα αποσυρθούν από το επάγγελμα. Παράλληλα, προτείνεται να δοθούν ενισχύσεις για την επαγγελματική κατάρτιση των αποχωρούντων αλιέων προς... άλλους τομείς. Πρόκειται, δηλαδή, για κατάφωρη υποκρισία και κοροϊδία. Και η κοροϊδία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία και γνωρίζει και συμφωνεί στην εξαφάνιση των μικρομεσαίων ψαράδων και για να συγκαλύψει την αντιαλιευτική πολιτική της «διαφημίζει» το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2000-2006. Μόνο που όμως το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου της αλιείας και στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών ιχθυοκαλλιεργητών-ιχθυεμπόρων, καθώς και ιχθυοβιομηχανιών.

ΕΤΒΑ
Διέγραψαν τα θαλασσοδάνεια...

Την παρέδωσαν «καθαρή» στην Τράπεζα Πειραιώς. Ζημιά 5,4 δισ. για το 2001 εμφανίζει η τότε κρατική τράπεζα. Κέρδη 4 δισ. δρχ. είχαν οι ΒΙΠΕ

  • Τον ισολογισμό της για το 2001 δημοσιοποίησε χτες η πρώην κρατική τράπεζα ΕΤΒΑ. Η «λογιστική απεικόνιση» δεν κρύβει τα γεγονότα που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία οδήγησαν σε πραγματικό ξεπούλημα στην Τράπεζα Πειραιώς του Ομίλου Σάλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα εμφανιζόμενα στοιχεία, τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», δηλαδή τα «θαλασσοδάνεια» που πήραν κατά καιρούς οι διάφοροι επιτήδειοι «επενδυτές» έφτασαν να αποτελούν το 20,5% (!) των συνολικών χορηγήσεων. Ετσι διαγράφηκαν «μονοκονδυλιά» απαιτήσεις της τράπεζας ύψους 20 δισ. δρχ., προκειμένου να παραδοθεί «καθαρή» στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Εκτός από τα ποσά αυτά, που βέβαια θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, υπάρχει και η κομπίνα που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και σύμφωνα με τα λεγόμενα των κυβερνώντων στοίχισε πάνω από 11 δισ. δρχ. Για το κονδύλι αυτό δεν υπάρχει ειδική αναφορά, αλλά όπως είναι γνωστό αφαιρέθηκε από το τίμημα που κατέβαλε η Πειραιώς και καλύπτεται από το Δημόσιο. Με αυτά τα δεδομένα ο Ομιλος της ΕΤΒΑ εμφανίζει για το 2001 ζημιά 5,4 δισ. δρχ. έναντι κέρδους 17,5 δισ. δρχ. που εμφάνισαν το 2000.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τον ισολογισμό είναι ότι η εκμετάλλευση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ) συνέχισε παρά τις όποιες μεθοδεύσεις να είναι κερδοφόρα, αποδίδοντας καθαρά έσοδα 4 δισ. δρχ. Η συμφωνία ξεπουλήματος που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση προβλέπει και την εκχώρηση της διοίκησης των ΒΙΠΕ στον Ομιλο Σάλλα καθώς και το ξεπούλημα του 40% της εταιρίας.

Με το νέο καθεστώς το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΒΑ ανήκει κατά 57,8% στην Τράπεζα Πειραιώς, σε ποσοστό 10,5% στον όμιλο της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ στο Δημόσιο απέμεινε μόλις το 7,8%.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Προσπαθούν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο

Τον τρόπο με τον οποίο θα κουκουλώσει το σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τους αποικιοκρατικούς όρους της παραχώρησης στη γερμανική HDW/FS, εξέτασε χτες η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα βήμα πριν τις υπογραφές του σκανδάλου, η διαδικασία κόλλησε στο πώς θα ικανοποιηθούν οι προκλητικές αξιώσεις των Γερμανών. Οι αξιώσεις αυτές, περιλαμβάνουν την ανάθεση νέων παραγγελιών από το Πολεμικό Ναυτικό, τη μη ενεργοποίηση ρητρών από την πλευρά του ΟΣΕ και την ανάληψη των χρεών από το δημόσιο. Οι Γερμανοί απαίτησαν οι όροι αυτοί που θα ικανοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταγραφούν στην επίσημη σύμβαση παραχώρησης των ναυπηγείων, ωστόσο, η κυβέρνηση, η οποία είναι αποφασισμένη να παραχωρήσει «γην και ύδωρ» στους Γερμανούς, αντιπρότεινε οι αξιώσεις αυτές να καταγραφούν σε προσάρτημα, ώστε να μη φαίνονται στην επίσημη σύμβαση, φοβούμενη τις διαστάσεις του σκανδάλου. Οι Γερμανοί όμως εμφανίστηκαν ανένδοτοι απαιτώντας οι όροι να καταγραφούν στο επίσημο κείμενο. Οι τελευταίοι, αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, απευθύνοντας τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να έχει συμμορφωθεί με τις αξιώσεις των Γερμανών, το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή!

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πήρε φόρα και κοροϊδεύει

«Δεν είμαι εδώ σήμερα διότι ενδιαφέρομαι να ξεπουληθούν τα ΕΛΠΕ, ή να αλλάξει το management της εταιρίας, ή διότι αποδέχομαι να μεγαλώσει το ποσοστό συμμετοχής του οποιουδήποτε εταίρου πέραν του 23%. Είμαι εδώ για να σας πω ξεκάθαρα ότι ακολουθούμε μια ολοκληρωμένη πολιτική ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΛΠΕ και του κοινωνικού τους ρόλου. Πρόκειται για καθαρή δήλωση ότι η εταιρία θα παραμείνει στα χέρια του δημοσίου». Τάδε έφη, χτες, Α. Τσοχατζόπουλος μιλώντας στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ. Πολλά είναι τα ζητήματα που προκύπτουν από τις κατά καιρούς δηλώσεις τόσο του ίδιου, όσο και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, αλλά το ερώτημα είναι απλό: Ποια αριθμητική χρησιμοποιεί ο υπουργός Ανάπτυξης; Ποιον κοροϊδεύει λέγοντας όλα αυτά, όταν εδώ και χρόνια περί το 40% των ΕΛΠΕ έχει πάει ήδη σε ιδιώτες, ενώ τώρα ξεπουλιέται ακόμα 23% στον Λάτση και τη «Lukoil»; Τι «23%» και «δημόσιο χαρακτήρα» τσαμπουνάει ο πολύς Τσοχατζόπουλος;

Μια άλλη όμως αναφορά του υπουργού προκαλεί άλλου είδους ερωτηματικά: «Αυτό που θέλω να πω - είπε - είναι ότι ή θα τηρηθούν οι όροι του διαγωνισμού, όπως προκηρύχτηκε με βάση τις δεσμεύσεις του Δημοσίου ή δε θα καταλήξει. Αυτό είναι καθαρό και αποτελεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και να γνωρίζουν όλοι πού θα πάμε». Σε ποιους απευθύνεται το μήνυμα; Τρέχει κάτι μέσα στην κυβέρνηση ή με το διαγωνισμό και δεν το λέει; Διότι το μήνυμα ερμηνεύεται... ποικιλοτρόπως..

Εκβιασμοί για τη «Σόφτεξ»

Λουκέτο απειλεί να βάλει στη «ΣΟΦΤΕΞ» ο Π. Φορλί - με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τους εργαζόμενους στη χαρτοβιομηχανία - ο οποίος πριν τρία χρόνια αναγορεύτηκε από την Αννα Διαμαντοπούλου ως ο «σωτήρας» της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία κοινοποιεί εκβιαστικά ότι εάν μέχρι τις 2 του Ιούνη (λήγει η συμβατική του υποχρέωση για την τρίχρονη λειτουργία της «Σόφτεξ» όπως προβλέφτηκε στην αποικιοκρατική σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση το 1999) δεν έχει εξαγοραστεί από τους Σπυράκη - Βουλγαράκη, θα κλείσει τη «Σόφτεξ». Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, εξετάζει τρόπους για να εξαναγκάσει εκατοντάδες εργαζόμενους να αποχωρήσουν από τη δουλιά τους, αφού ως βασική προϋπόθεση για τους Σπυράκη - Βουλγαράκη να αγοράσουν την εταιρία, είναι η μείωση του προσωπικού κατά 580 άτομα. Πέραν τούτου, εκβιάζουν και την εκ των προτέρων ικανοποίηση μιας σειράς αξιώσεων από τους υποψήφιους αγοραστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ