ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται σε μαζική κλίμακα οι βομβαρδισμοί

Οι καπνοί φαίνονται πολύ μακριά από την Καμπούλ καθώς τα αμερικάνικα Β-52 συνεχίζουν το δολοφονικό τους έργο

Associated Press

Οι καπνοί φαίνονται πολύ μακριά από την Καμπούλ καθώς τα αμερικάνικα Β-52 συνεχίζουν το δολοφονικό τους έργο
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Συνεχίζονταν και χτες το πρωί οι ανηλεείς βομβαρδισμοί του Αφγανιστάν, με βαριά βομβαρδιστικά Β-52 να πλήττουν τις θέσεις των Ταλιμπάν για να υποβοηθήσουν τις «επιχειρήσεις» της Βόρειας Συμμαχίας, σύμφωνα με το CNN, που έφερε στελέχη της να δηλώνουν ότι μια επίθεση εναντίον τους θα γίνει «μέσα σε ημέρες». Η Βόρεια Συμμαχία ανακοίνωνε στο μεταξύ ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της περιοχή κοντά στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ καθώς «800 Ταλιμπάν άλλαξαν πλευρά». Από την Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωνε πως «ο κλοιός στενεύει γύρω από τον εχθρό», προσθέτοντας πως «θα τους χτυπήσουμε» (εννοώντας τον Οσάμα μπιν Λάντεν - αλλά αυτοί που σκοτώνει μαζικά η αμερικανική πολεμική μηχανή είναι οι άμαχοι...).

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις στο έδαφος, Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν στο ίδιο δίκτυο ότι ο «κακός καιρός» που επικρατεί στη χώρα τις «δυσχεραίνει». Στον «κακό καιρό» αποδόθηκε και η πτώση - πρωί Σαββάτου ώρα Ελλάδος - αμερικανικού ελικοπτέρου που εκτελούσε αποστολή μεταφοράς Αμερικανών κομάντος. Σύμφωνα με το δίκτυο CBS, που επικαλείται ανακοίνωση του Πενταγώνου, το πλήρωμά του διασώθηκε από δεύτερο ελικόπτερο, ενώ επιτόπου εστάλησαν μαχητικά αεροσκάφη F-14 για να «καταστρέψουν τα απομεινάρια του». Αλλη μια «αποτυχία» για το Πεντάγωνο ήταν ότι ακόμη ένα μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό τύπου Predator αναφερόταν ως «χαμένο». Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους ανέφεραν πως «κατέρριψαν δύο ελικόπτερα», στις επαρχίες Γκαζνί και Χασράτ (οι Αμερικανοί δεν αναφέρθηκαν σε τοποθεσίες, έτσι δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί αν πρόκειται για το ίδιο περιστατικό που ανέφερε το Πεντάγωνο).

Στο μεταξύ ο μουλάς Μοχάμεντ Χασάν Ρεμανί, που κυβερνά το Κανταχάρ, δήλωσε πως το καθεστώς των Ταλιμπάν «έχει πολλά όπλα και μπορεί να πολεμήσει πολύ καιρό». Αλλοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν ανέφεραν ότι απαγχόνισαν τρεις «απεσταλμένους» του πρώην μονάρχη του Αφγανιστάν Ζαχίρ Σαχ. Φήμες έφεραν και τον επικεφαλής της «αποστολής», τον αλλοτινό υφυπουργό Εξωτερικών Καρζάι, να έχει συλληφθεί, ωστόσο η τύχη του παρέμενε άγνωστη.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ βρισκόταν το Σάββατο στη Μόσχα όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε τόσο τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν όσο και άλλα θέματα - της σχεδιαζόμενης «Εθνικής Πυραυλικής Ασπίδας» (NMD) των ΗΠΑ περιλαμβανομένης. Ο Ράμσφελντ επρόκειτο να συνεχίσει μια «περιοδεία» σε 4 κεντρασιατικά κράτη. Στο «διπλωματικό» επίπεδο επίσης πληροφορίες από τον ΟΗΕ ανέφεραν ότι μια διάσκεψη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά και των έξι χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν (Κίνα, Ιράν, Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν) θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 12 Νοέμβρη


ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
«Η Κάρλα ντελ Πόντε και η αλβανική μαφία»

Η καριέρα της κυρίας αρχεισαγγελέα

Ο πιο πάνω τίτλος, όπως και η περίληψη του κειμένου που ακολουθεί, είναι παρμένα από το μηνιαίο περιοδικό του Αμβούργου «Κονκρέτ» (τεύχος 10, Οκτώβρης 2001). Συγγραφέας του δισέλιδου πορτρέτου ο κ. Κλάους Τέρνερ, ο οποίος είχε αφιερώσει στην κ. Ντελ Πόντε ένα πρώτο άρθρο - πορτρέτο στο τεύχος 9/2001 του περιοδικού αυτού, όπου την παρουσίαζε σαν εισαγγελέα στο Λουγκάνο και σαν ομοσπονδιακή εισαγγελέα στην πρωτεύουσα, τη Βέρνη.

Ακολουθεί η περίληψη του άρθρου του Οκτώβρη:

«Η δικαιοσύνη είναι μια γυναίκα», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την Κάρλα ντελ Πόντε. Προφανώς δεν είχε πάρει γνώση της κριτικής που συνόδευσε την άνοδο της φιλόδοξης νέας εισαγγελέα στο ελβετικό καντόνι Τεσίν: Οτι (δηλαδή) δίωξε ορισμένα τμήματα του οργανωμένου εγκλήματος ανελέητα και μάλιστα με παράνομες μεθόδους, αλλά για άλλους μαφιόζους έκλεισε το ένα μάτι και περισσότερο ή λιγότερο τους προστάτευσε ανοιχτά - λέγεται για τη σημερινή κύρια κατήγορο του δικαστηρίου του ΟΗΕ για τους εγκληματίες πολέμου (σύγκρινε «Κονκρέτ» 9/2001).

Ιδιαίτερα αξιοπαρατήρητες είναι οι συνδέσεις της ντελ Πόντε με την αλβανική μαφία, η οποία στην Ελβετία διαθέτει ισχυρά στηρίγματα. Η περίπτωση ενός επιχειρηματία οικοδομών του Λουγκάνο, κοσσοβο-αλβανικής καταγωγής, του Beghjer Pacolli και της οικοδομικής εταιρίας του «Mabetex» έγινε αφορμή το 1999 για κάμποσο δημοσιογραφικό θόρυβο στην Ελβετία και τη Ρωσία... Ο τότε Ρώσος γενικός εισαγγελέας Γιούρι Σκουράτοφ με ένταλμα κατηγόρησε Ρώσους υπαλλήλους ότι δωροδοκήθηκαν για να δώσουν στην εταιρία «Mabetex» οικοδομικές παραγγελίες για ρωσικά κυβερνητικά κτίρια και τη Βουλή. Το ποσό των παραγγελιών από τη Μόσχα στη «Mabetex» ανερχόταν το λιγότερο σε 300 εκατομμύρια δολάρια. Η ρωσική Γενική Εισαγγελία διαπίστωσε ότι στην περίπτωση της «Mabetex» είχαν εξαφανιστεί στο εξωτερικό 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη διάρκεια των ανακρίσεων αναφέρθηκαν και συνδέσεις του Γιέλτσιν με τον Pacolli, ότι π.χ. ο Pacolli εγγυήθηκε το 1995 δύο πιστωτικές κάρτες της Gotthard bank, που τέθηκαν στη διάθεση των δύο κορών του Γιέλτσιν.

Η ντελ Πόντε έδωσε το ανακριτικό ένταλμα του Σκουράτοφ στον Pacolli, που χωρίς καθυστέρηση ειδοποίησε τους «φίλους του» στη Μόσχα (σύγκρινε τη «Neue Zurcher zeitung», 22.9.1999). Λίγο αργότερα ο Σκουράτοφ χρειάστηκε να παραιτηθεί από ανώτατος Ρώσος ανακριτής, όταν ο Γιέλτσιν του παρουσίασε ένα βίντεο, που τον δείχνει συντροφιά με δύο πόρνες.

Από τότε κυριαρχεί ησυχία στην περίπτωση της «Mabetex». Η ντελ Πόντε είχε βοηθήσει τον Pacelli και την (εταιρία του) «Mabetex» για πρώτη φορά το 1995. Τότε επρόκειτο για τη Credito Cisalpino, την τράπεζα της «Mabetex», που ήταν ύποπτη ότι είχε βοηθήσει έναν Σικελιανό μπίζνεσμαν στο ξέπλυμα 1,1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, μαύρου χρήματος μαφίας... Το υποτιθέμενο ξεπλυμένο χρήμα εξαφανίστηκε... Επίσης στην περίπτωση του προστατευόμενου του Pacolli, του Giovanni Canizzo, ο οποίος μεταξύ 1992 και 1994 ξέπλυνε περίπου 3 δισ. φράγκα, η ντελ Πόντε δεν έμεινε αδρανής. Οταν ο Canizzo συνελήφθη στο Παλέρμο, η εισαγγελέας (ντελ Πόντε) πέταξε με ελικόπτερο και στρατιωτική συνοδεία και πήρε τον Σικελιανό υπό την προστασία της. Είπε ότι πρόκειται απλώς για έναν φαντασιοκόπο, που αξίζει συμπάθεια. Αυτή τη γνώμη είχε και ο πρώην διευθυντής της αστυνομίας αλλοδαπών του καντονίου, Μορέλι, ο οποίος το 1995 εγκατέλειψε τη θέση του και έγινε προϊστάμενος λογιστηρίου στη «Mabetex».

Η δισεκατομμυριούχος «Mabetex» παίζει προφανώς σημαντικό ρόλο για τον UCEKA. Τον Ιούλη του 1999 η «Neue Zurcher Zeitung» έγραψε ότι ο Pacolli σύστησε ένα ίδρυμα, που ο ίδιος το χαρακτήρισε σαν «θέση συντονισμού και μηχανή» για την ανοικοδόμηση του Κόσσοβου...

Η ντελ Πόντε στη Χάγη

Αμέσως μετά την ανάληψη του αξιώματός της σαν κύριας κατήγορου στη Χάγη, τον Σεπτέμβρη του 1999, η ντελ Πόντε ταξίδεψε στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, και απαίτησε από όλα τα κράτη - μέλη του ένα σκληρότερο τρόπο ενέργειας κατά των «Σέρβων εγκληματιών πολέμου» και να βοηθήσουν στη σύλληψή τους.. Την περίπτωση Μιλόσεβιτς η κυρία ντελ Πόντε την παρέλαβε από την προκάτοχό της Αρμπούρ, η οποία για να νομιμοποιήσει τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σύνταξε την κατηγορία κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου και άλλων Σέρβων πολιτικών και στρατιωτικών... Αυτό μόνο για τους Σέρβους. Αλλά οι ανώτατοι αξιωματούχοι των Κροατών και των Βόσνιων μουσουλμάνων δεν κατηγορήθηκαν ποτέ. Μάλιστα οι Αλβανοί τιμήθηκαν στο μεταπολεμικό Κόσσοβο με τα σημαντικότερα αξιώματα: ο πρώην αρχηγός του UCK Hashim Thaci είναι τώρα πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Κόσσοβου, δηλαδή ένα είδος πρωθυπουργού, και ο πρώην ανώτερος διοικητής του UCK Agim Ceku, είναι διοικητής του σώματος προστασίας KPC του Κόσσοβου...

Ολα αυτά για την Κάρλα ντελ Πόντε δεν αποτελούν λόγο να αρχίσει ανακρίσεις εναντίον δραστών Κοσσοβάρων. Πολύ περισσότερο ζήτησε με την ευκαιρία της επίσκεψής της στον Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Ντζίντζις στις αρχές του Σεπτέμβρη να παραδοθεί (στη Χάγη) και ο Μίλαν Μιλοντίνοβιτς. Αλλά αυτός, σαν Πρόεδρος της Σερβίας, απολαμβάνει ασυλία, όπως κάθε άλλος πρόεδρος αυτού του κόσμου. Αλλά αυτό - «στα αλήθεια» - δεν ισχύει για τους Σέρβους, ούτε για την κυρία Κάρλα ντελ Πόντε.


Μετάφραση:
Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ