ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για τους πλημμυροπαθείς Σάμου

Την πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Σάμου και την κατασκευή όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στο νησί, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε χτες στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης.

Είναι γνωστό - αναφέρει ο βουλευτής - ότι η Σάμος δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από τη νεροποντή της 29ης Νοεμβρίου. Εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις έπαθαν σημαντικές ζημιές, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν στα όρια ολικής καταστροφής. Παράλληλα, μεγάλες ζημιές υπέστη το οδικό δίκτυο του νησιού, εθνικό και επαρχιακό, ενώ το αγροτικό καταστράφηκε σε ένα μεγάλο μέρος του.

Οι αιτίες της καταστροφής - τονίζει ο Στ. Σκοπελίτης - βρίσκονται και στα ελλιπή αντιπλημμυρικά μέτρα που έγιναν μετά την πυρκαγιά του 2000, καθώς και στην οικονομική καχεξία Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παρέμβουν στον καθαρισμό και τη διευθέτηση χειμάρρων και ρεμάτων. Από την άλλη, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε ακόμη μια φορά ανεπαρκής στην άμεση αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων και στην ανακούφιση των κατοίκων που επλήγησαν.

Με τα δεδομένα αυτά, ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς:

  • Θα ανακηρυχτεί η Σάμος ως πλημμυροπαθής περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πλήρη αποζημίωση των πληγέντων για την αποκατάσταση των ζημιών και την απώλεια εισοδήματος των πληγέντων;
  • Θα δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και πότε για να κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα;
ΡΙΚΟΜΕΞ
Σε δίκη 11 άτομα με δικαστικό βούλευμα

Εντεκα άτομα παραπέμπονται να δικαστούν στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο για το «χάρτινο» κτίριο της ΡΙΚΟΜΕΞ, που κατέρρευσε στο σεισμό της 7-9-1999, με αποτέλεσμα να χάσουν άδικα τη ζωή τους 39 εργαζόμενοι και να τραυματιστούν σοβαρά δεκάδες άλλοι. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με βούλευμά του που δημοσιεύτηκε χτες (έξι ολόκληρους μήνες μετά τη σχετική εισαγγελική πρόταση), αποφάσισε να παραπεμφθούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ως υπαίτιοι της κατάρρευσης και των θανάτων, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και κατά συναυτουργία», οι παρακάτω υπεύθυνοι του εργοστασίου: Γεράσιμος Αλεξ. Τσάσης, συνταξιούχος σήμερα, Ξένη Γερ. Τσάση, σύζυγος του πρώτου, Χαρίδημος Δημ. Μαγκάκος, οικονομολόγος, Αικατερίνη Γερ. Τσάση, κόρη του πρώτου, Ευγενία χήρα Χαριλάου Λάμπρου (όλοι μέλη του ΔΣ της ΡΙΚΟΜΕΞ), οι πολιτικοί μηχανικοί Κωνσταντίνος Αλ. Τσάσης, Εμμανουήλ Ι. Κοτσαστράτης, Αδαμάντιος Κ. Βασιλάκης, Κωνσταντίνος Περ. Αγαπίου και οι αρχιτέκτονες Νικόλαος Ελευθ. Σχολίδης και Αλέξανδρος Π. Δόβας.

Το βούλευμα επισημαίνει ότι κατά την ανέγερση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ το τελευταίο εξάμηνο του 1981, στην οδό Τατοΐου 1 στο Μενίδι, έγινε σωρεία παραβιάσεων: Υπήρξαν ελλείψεις στα υποστυλώματα, τοποθετήθηκαν πλάκες χωρίς δοκούς κατευθείαν στα υποστυλώματα και μάλιστα χωρίς διαπλάτυνση των κεφαλών τους, χτίστηκαν υπόγεια ανοιχτά χωρίς τοιχία κατά το 50% περίπου του μήκους της περιμέτρου, ενώ όπου υπήρχαν τοιχία ήταν ασύνδετα με το σκελετό και χωρίς καμιά θεμελίωση, δε χτίστηκαν τοιχώματα ακαμψίας και αντοχής κυρίως έναντι σεισμού (διαπιστώθηκαν τοιχώματα με ελλιπή και πλημμελή όπλιση και σύνδεση με τις πλάκες γύρω από τους δύο ανελκυστήρες και από το κύριο κλιμακοστάσιο, φυτευτό τοίχωμα πάνω από το στέγαστρο και την είσοδο κτιρίου), στη στατική μελέτη δεν είχε ληφθεί υπόψη η αρχιτεκτονική μελέτη, λειτουργούσαν μηχανήματα με φορτίο μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, δεν εφαρμόστηκαν πλήρως οι διατάξεις του αντισεισμικού κανονισμού.

Λόγω των παραλείψεων αυτών «ήταν ενδεχόμενο - τονίζεται στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου - να καταρρεύσει το κτίριο και να σκοτωθούν άνθρωποι, πράγμα που γνώριζαν οι κατηγορούμενοι και αποδέχτηκαν, είχαν δε οι πράξεις τους αυτές σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κτίριο και να σκοτωθούν άνθρωποι». Αναφέρεται, επίσης, ότι το 1992 οι υπεύθυνοι της ΡΙΚΟΜΕΞ προχώρησαν στη δημιουργία ενός πλήρους αυθαίρετου ορόφου πάνω από το ισόγειο, «επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κτίριο από άποψη στατικής και αντοχής», καθώς και στην αυθαίρετη κατασκευή τρίτου υπογείου με οπλισμένο σκυρόδεμα. Τέλος, παρότι είχαν προκληθεί ζημιές από πυρκαγιά στις 6-10-1993, «δεν προέβησαν στην ολοκληρωτική αποκατάσταση», ενώ το 1994 άνοιξαν δύο τρύπες στο δάπεδο του πρώτου υπογείου και στο ισόγειο για τη μεταφορά εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα να πληγεί καθοριστικά από άποψη στατικής και αντοχής το κτίριο.

Ανεξακρίβωτα τα αίτια των εμπρησμών!.

Στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές στη χώρα μας έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική

«Ανεξακρίβωτοι» παραμένουν οι πραγματικοί υπαίτιοι των πυρκαγιών, που κατακαίουν κάθε χρόνο τη χώρα μας, για τα αρμόδια διωκτικά όργανα, αφού μόνο το 11% του συνόλου των εμπρησμών αποκαλύφτηκαν τα αίτιά τους και οι δράστες οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, από αυτό το 11% των εμπρηστών που «έκατσαν στο σκαμνί», ο ένας στους τρεις ήταν βοσκός που σκόπευε στη βελτίωση του βοσκότοπου, ενώ μόνο για το 8,2% προκύπτει ότι προκάλεσαν τους εμπρησμούς για οικοπεδοποίηση.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία σχετικά με τον απολογισμό δράσης της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης χαρακτηρίστηκε ως «επιτυχημένη» η περασμένη αντιπυρική περίοδος, αφού υπήρξαν οι λιγότερες καμένες εκτάσεις των τελευταίων ετών, επισημαίνοντας βέβαια και τις ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Το σύνολο της έρευνας, στέκεται κύρια στην «εγκληματολογική προσέγγιση των εμπρηστών», δίνοντας ένα «ψυχολογικό προφίλ» του εμπρηστή και φυσικά οι αναφορές στα οικονομικά και πολιτικά αίτια των πυρκαγιών είναι από ελάχιστες έως και μηδαμινές.

Βέβαια, ακόμα και στα πλαίσια μιας τέτοιας έρευνας γίνονται συστάσεις προς τα αρμόδια κρατικά όργανα, ώστε να κάνουν «πιστή εφαρμογή της Δασικής Νομοθεσίας, για αποτροπή των επίδοξων καταπατητών από εγκληματικούς εμπρησμούς», να συνταχθεί άμεσα το Δασικό Κτηματολόγιο, ενώ ακόμη προτείνει την τροποποίηση σχετικών ρυθμίσεων του ποινικού συστήματος με βαρύτερες ποινές για τους υπαίτιους.

Βαρέα μέταλλα απειλούν τον Πειραιά

Υπέρβαση της τάξης του 20%, σε σχέση με το ισχύον όριο της ΕΕ, σε συγκέντρωση αιωρούμενων εισπνεύσιμων σωματιδίων από βαρέα μέταλλα στην ατμόσφαιρα, διαπιστώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Η διαπίστωση αυτή έγινε βάσει περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο 11ο Πανελλήνιο Ογκολογικό Συνέδριο από τον χημικό - μηχανικό Απ. Μουστάκη, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα μέταλλα αυτά «έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκίνου».

Ο Απ. Μουστάκης τόνισε πως η περιοχή του Πειραιά χαρακτηρίζεται από έντονη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, που ευνοεί την παραγωγή σωματιδίων από βαρέα μέταλλα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στο Πέραμα, όπου γίνεται αμμοβολή στα καράβια, διαπιστώθηκε συγκέντρωση σωματιδίων 210 μικρογραμμάρια ανά κυβικό αέρα, δηλαδή 400% υψηλότερο από το ισχύον όριο της ΕΕ που είναι 48 μικρογραμμάρια ανά κυβικό. Τα σωματίδια αυτά προέρχονται από βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, χρώμιο, νικέλιο και σίδερο. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι το 50% των σωματιδίων έχουν διάμετρο μικρότερη των 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου, γεγονός που τα κατατάσσει μεταξύ των πλέον επικίνδυνων.

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν στη διάθεση της Ελληνικής Εταιρείας εναντίον του Καρκίνου του Πνεύμονα, με αίτημα να γίνει μια επιδημιολογική μελέτη, ώστε να συσχετιστούν τα περιβαλλοντικά στοιχεία με τα ιατρικά δεδομένα των κατοίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ