ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ζουν και βασιλεύουν» τα βασανιστήρια

Οι σκηνές σαν κι αυτές στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του κόσμου

Associated Press

Οι σκηνές σαν κι αυτές στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του κόσμου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σάλος έχει προκληθεί με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι το πρόγραμμα κρατήσεων υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές τοποθεσίες εκτός ΗΠΑ, το οποίο παραδέχτηκε πέρυσι ο Πρόεδρος Μπους, παραμένει ενεργό και στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών της CIA, «εξουσιοδοτείται με απόρρητες γνωμοδοτήσεις» να κάνει χρήση βασανιστηρίων.

Οι αποκαλύψεις αφορούν τις «απόρρητες γνωμοδοτήσεις», που απέστειλε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονσάλες, τις οποίες δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα και επιβεβαιώνει Αμερικανός αξιωματούχος που διατηρεί για ευνόητους λόγους την ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε μία κράτηση, λίγη ώρα αφότου ο Λευκός Οίκος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσον η υπηρεσία πληροφοριών έχει προχωρήσει εκ νέου σε κρατήσεις και ανακρίσεις συλληφθέντων σε μυστικές τοποθεσίες, παρά τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δε διαπράττουν βασανιστήρια.

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» είχαν αποκαλύψει την Πέμπτη ότι η CIA κρατεί εκ νέου φυλακισμένους σε «μαύρα σημεία» στο εξωτερικό και ότι το 2005 το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον Αλμπέρτο Γκονζάλες εκείνη την περίοδο, εξέδωσε απόρρητη γνωμοδότηση, με την οποία υιοθετούνταν οι σκληρότερες ανακριτικές μέθοδοι που χρησιμοποιεί η CIA. Επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές στο υπουργείο Δικαιοσύνης που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα «Τάιμς» έγραψε ότι το μυστικό υπόμνημα του 2005 για πρώτη φορά επιτρέπει ρητά «επώδυνες σωματικές και ψυχολογικές τακτικές», όπως χαστούκια, εικονικό πνιγμό και έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το υπουργείο παραμένει προσηλωμένο σε νομική συμβουλή του 2004, στο οποίο τα βασανιστήρια χαρακτηρίζονται αποτροπιαστικά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της CIA είχε αποκαλύψει πρώτη η εφημερίδα «The Washington Post» στα τέλη του 2005 και ο Πρόεδρος Μπους αναγκάστηκε να το επιβεβαιώσει το Σεπτέμβρη του 2006, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και επικρίσεις για βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία.

«Αυτή η κυβέρνηση δε βασανίζει ανθρώπους», δήλωσε ο Μπους από το οβάλ γραφείο, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της CIA για την κράτηση και την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία είναι «επιτυχές και νόμιμο» και λειτουργεί για την ασφάλεια του αμερικανικού λαού ...ξεχνώντας μάλλον ότι μόλις τον περασμένο Ιούλη διέταξε τους ανακριτές της CIA να συμμορφωθούν με τη Διάσκεψη της Γενεύης κατά των βασανιστηρίων.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Κοινή διακήρυξη για «συμπόρευση» εν ειρήνη...

«Ο βορράς και ο νότος συμφώνησαν να επιλύσουν ανεξάρτητα το ζήτημα της επανένωσης, υπό τη λογική πως αυτό θα γίνει "από το έθνος μας και μόνον", θέτοντας υπεράνω όλων την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα του έθνους μας και προσανατολίζοντας τα πάντα σ' αυτόν το στόχο... Ο βορράς και ο νότος συμφώνησαν να μετατρέψουν τις σχέσεις βορρά - νότου σε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, ανεξαρτήτως των διαφορετικών ιδεολογιών και συστημάτων... Δίχως να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της έτερης πλευράς, αλλά να επιλύσουν προβλήματα που αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις υπέρ της προώθησης της συμφιλίωσης, της συνεργασίας, της επανένωσης...».

Αυτό το πνεύμα διατρέχει σχεδόν όλο το κείμενο της κοινής διακήρυξης, που υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη στην Πιονγκγιάνγκ οι ηγέτες ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, και Ν. Κορέας, Ρο Μου-Χιουν. Αυτό κατέστη δυνατό στη διάρκεια της δεύτερης, μέσα σε μία επταετία, Διακορεατικής Συνάντησης Κορυφής που χαρακτηρίστηκε από τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ «ιστορική». Ιδιαίτερα, εφ' όσον είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσιοποιούσε ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εξαμερών συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα την απόφαση της ΛΔ Κορέας να διαλύσει, υπό την επίβλεψη ξένων επιθεωρητών με επικεφαλής τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της στο Γιονγκμπιόν έως τις 31 Δεκέμβρη 2007...

Οι εξελίξεις αυτές, αλλά και η σημαντική διακήρυξη των δύο ηγετών της Κορεατικής Χερσονήσου πως θα προωθήσουν τις προσπάθειες για την αντικατάσταση της 54ετούς εκεχειρίας του Κορεατικού Πολέμου (1950-53) με συμφωνία ειρήνης δημιούργησαν αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της κρίσης σ' αυτήν την κρίσιμη - γεωπολιτικά και οικονομικά - περιοχή της βορειοανατολικής Ασίας.

Ωστόσο, πολλά μέλλει να κριθούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον... Η διακήρυξη έθεσε, για παράδειγμα, το πλαίσιο για την προώθηση κοινών οικονομικών σχεδίων (με τη διείσδυση γνωστών επιχειρηματικών κολοσσών της Σεούλ), αλλά και την έναρξη διαδικασίας διευθέτησης των θαλάσσιων συνοριακών διαφορών στην Κίτρινη Θάλασσα, που ταλανίζουν επί δεκαετίες τους δύο γείτονες. Ανακοινώθηκε, για παράδειγμα, ακόμη και η δημιουργία μίας «κοινής ζώνης αλιείας» στην παραπάνω διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή. Εντούτοις, κρίσιμα στοιχεία για την εφαρμογή της διακήρυξης δε θα εξαρτηθούν από τις καλές προθέσεις του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Ρο, αλλά από τον διάδοχό του. Ας μην ξεχνάμε πως το Δεκέμβρη διεξάγονται στη Ν. Κορέα κρίσιμες προεδρικές εκλογές και ότι έως τώρα προηγείται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις ο υποψήφιος Λι Μγιουνγκ-Πακ του φιλοαμερικανικού συντηρητικού αντιπολιτευόμενου «Μείζονος Εθνικού Κόμματος». Είναι δε χαρακτηριστικό πως τα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ υποδέχτηκαν διστακτικά τη συμφωνία των Προέδρων, Κιμ - Ρο. Αρκετά, μάλιστα, προτίμησαν να προβάλουν περισσότερο τις αντιρρήσεις του αντιπολιτευόμενου «Μείζονος Εθνικού Κόμματος», που επικρίνει τη διακήρυξη ως «οικονομικά επαχθή», αλλά και ως τέτοια που διακυβεύει «τα σύνορα» της Ν. Κορέας με την αναγγελία για τη δημιουργία ζώνης «κοινής αλιείας»...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Associated Press

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιμένοντας στην ουρά για το δικό τους έδαφος...

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι σχημάτισαν τεράστιες ουρές και περίμεναν επί ώρες στον ήλιο, την Παρασκευή, για να περάσουν τους ισραηλινούς ελέγχους και να προσεγγίσουν το τέμενος αλ Ακσα. Στα σημεία ελέγχου, δίπλα στο διαχωριστικό τείχος, δεν έλειψαν οι προστριβές, που, όμως, δεν εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις. Ο συνωστισμός ήταν ασυνήθιστα έντονος, τόσο λόγω του Ραμαζανιού, όσο και λόγω της επετείου της μέρας της Ιερουσαλήμ, μιας ιδιόμορφης επετείου, κατά την οποία ολόκληρος ο μουσουλμανικός κόσμος τιμά τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ και καταγγέλλει την κατοχή του από τις ισραηλινές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ